ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο Βαρουφάκης διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ: Τα σενάρια για μετεκλογική συνεργασία με το ΜέΡΑ25 φουντώνουν την ένταση στην Κουμουνδούρου
Χαμός ανάμεσα στους «προεδρικούς» και τους «53+» της «Ομπρέλας»
Τριγμούς
Γιάνη Βαρουφάκη. Πολλοί, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι το θέμα αυτό δεν αποκλείεται να αποτελέσει και την αφορμή για την πρώτη μετασυνεδριακή αντιπαράθεση ανάμεσα στους «προεδρικούς» και τους « 53+» της «Ομπρέλας».
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, μολονότι ρωτήθηκε πολλές φορές το προηγούμενο διάστημα αν θα συγκυβερνούσε με τον Γιάνη Βαρουφάκη, απέφυγε να τοποθετηθεί, λέγοντας ότι θα πρέπει πρώτα το ΜέΡΑ25 να μπει στη Βουλή. Οπως προκύπτει, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει πολύ καλά ότι και μόνο το όνομα του Γιάνη Βαρουφάκη «φοβίζει» τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων, και δη της Κεντροδεξιάς, καθώς οι μνήμες από τα capital controls είναι ακόμη νωπές. Παράλληλα, χωρίς να έχει ανταλλάξει βαριά λόγια με τον πρώην «σύντροφό» του, εμφανίζεται να μη θέλει ακόμη να «ανοίξει τα χαρτιά» του προς την πλευρά του επικεφαλής του ΜέΡΑ25, με τη λογική ότι ο χρόνος και οι κάλπες θα δείξουν το πώς πρέπει να εξελιχθούν τα πράγματα.
Το γεγονός ακόμα ότι το θέμα ανέκυψε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι «με τον κύριο Βαρουφάκη έχουμε μεγάλες διαφωνίες για το τι έγινε και τι θα μπορούσε να γίνει το 2015, αλλά όταν ψηφίζεις την απλή αναλογική, είναι μέσα στη λογική σου ότι με ανθρώπους που έχεις διαφωνήσει στο παρελθόν -και διαφωνείς τώρα- πρέπει να τα βρεις, πρέπει να υπάρχει προοπτική», πυροδότησε αντιδράσεις στο «προεδρικό» στρατόπεδο και έβαλε σε σκέψεις όσους ισχυρίζονται ότι είναι κοντά στον Αλέξη Τσίπρα. Το γεγονός ότι έδωσε το έναυσμα στη Ν.Δ. να υπενθυμίσει στους ψηφοφόρους την απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζες, τα capital controls, το δημοψήφισμα, αλλά και την αστάθεια που επικράτησε στην κοινωνία και την οικονομία εκείνο το διάστημα της διαπραγμάτευσης πυροδότησε σενάρια για τις προθέσεις του επικεφαλής των «53+».
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 6 Αυγούστου 2022.
στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχουν φέρει τα σενάρια για μετεκλογική συνεργασία με το ΜέΡΑ25 και τον Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, μολονότι ρωτήθηκε πολλές φορές το προηγούμενο διάστημα αν θα συγκυβερνούσε με τον Γιάνη Βαρουφάκη, απέφυγε να τοποθετηθεί, λέγοντας ότι θα πρέπει πρώτα το ΜέΡΑ25 να μπει στη Βουλή. Οπως προκύπτει, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει πολύ καλά ότι και μόνο το όνομα του Γιάνη Βαρουφάκη «φοβίζει» τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων, και δη της Κεντροδεξιάς, καθώς οι μνήμες από τα capital controls είναι ακόμη νωπές. Παράλληλα, χωρίς να έχει ανταλλάξει βαριά λόγια με τον πρώην «σύντροφό» του, εμφανίζεται να μη θέλει ακόμη να «ανοίξει τα χαρτιά» του προς την πλευρά του επικεφαλής του ΜέΡΑ25, με τη λογική ότι ο χρόνος και οι κάλπες θα δείξουν το πώς πρέπει να εξελιχθούν τα πράγματα.
«Ενήλικος στο δωμάτιο»
Με λίγα λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να συμπεριφερθεί ως «ενήλικος στο δωμάτιο» και όχι με τη λογική ότι επιδιώκει πάση θυσία και με κάθε κόστος να επιστρέψει στην εξουσία. Πολλοί υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι ο χρόνος κατά τον οποίο προέκυψε το θέμα της συνεργασίας με το ΜέΡΑ25 δεν είναι ο κατάλληλος, αφού τη συγκεκριμένη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να πείσει τους ψηφοφόρους ότι «ενηλικιώθηκε» και είναι έτοιμος να κυβερνήσει για δεύτερη φορά χωρίς κορώνες («θα σκίσουμε τα μνημόνια»), αλλά με ρεαλισμό και πρόγραμμα.Το γεγονός ακόμα ότι το θέμα ανέκυψε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι «με τον κύριο Βαρουφάκη έχουμε μεγάλες διαφωνίες για το τι έγινε και τι θα μπορούσε να γίνει το 2015, αλλά όταν ψηφίζεις την απλή αναλογική, είναι μέσα στη λογική σου ότι με ανθρώπους που έχεις διαφωνήσει στο παρελθόν -και διαφωνείς τώρα- πρέπει να τα βρεις, πρέπει να υπάρχει προοπτική», πυροδότησε αντιδράσεις στο «προεδρικό» στρατόπεδο και έβαλε σε σκέψεις όσους ισχυρίζονται ότι είναι κοντά στον Αλέξη Τσίπρα. Το γεγονός ότι έδωσε το έναυσμα στη Ν.Δ. να υπενθυμίσει στους ψηφοφόρους την απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζες, τα capital controls, το δημοψήφισμα, αλλά και την αστάθεια που επικράτησε στην κοινωνία και την οικονομία εκείνο το διάστημα της διαπραγμάτευσης πυροδότησε σενάρια για τις προθέσεις του επικεφαλής των «53+».
Υπεραμύνθηκε
Η άποψη αυτή ενισχύθηκε και από τη δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος υπεραμύνθηκε του δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι αποτελεί «κορυφαία στιγμή», καθώς «ανάγκασε τις ακραίες φωνές της Ε.Ε. να αποδεχθούν τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση». «Αυτό το αποτέλεσμα οδήγησε σε έναν λιγότερο επώδυνο συμβιβασμό. Ενα μνημόνιο που εσείς λέτε αχρείαστο. Αλλά ήταν μνημόνιο ήπιο. Είμαστε υπερήφανοι για την πρώτη διακυβέρνηση και πολύ περισσότερο υπερήφανοι για τη δεύτερη», ανέφερε χαρακτηριστικά.Το υπόβαθρο
Στελέχη από τους «53+» ισχυρίζονται, ωστόσο, ότι οι αναφορές στον Γιάνη Βαρουφάκη έχουν ιδεολογικό υπόβαθρο, από τη στιγμή που ο πρώην υπουργός σε όλες τις τοποθετήσεις του στη Βουλή δείχνει να έχει αριστερό προσανατολισμό. Επισημαίνουν, δε, ότι το ΜέΡΑ25 και ο πρώην σύντροφός τους είναι ο φυσικός τους σύμμαχος, καθώς πολλές φορές έχει συνταχτεί με τις θέσεις και τις απόψεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στελέχη, πάντως, του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται κοντά στους «προεδρικούς» υποστηρίζουν ότι καλώς ξεκίνησε η συζήτηση για συνεργασία με τον Γιάνη Βαρουφάκη και το ΜέΡΑ25 τη συγκεκριμένη στιγμή, καθώς έτσι οι ψηφοφόροι θα «εξοικειωθούν» με ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δηλαδή οι όποιες συζητήσεις γύρω από αυτό το θέμα θα γίνουν από τώρα, ώστε, όταν φτάσει η ώρα, να είναι στρωμένος ο δρόμος για μια ενδεχόμενη συνεργασία.Ενοχλημένος
Η στάση, πάντως, του Αλέξη Τσίπρα έχει ενοχλήσει, όπως φαίνεται, τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος έσπευσε να πει ότι οι όποιες συζητήσεις γύρω από αυτό το θέμα θα πρέπει να γίνουν προεκλογικά. «Ολοι ξέρουμε ότι μάλλον θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας. Διαφωνεί κανείς ότι μια συμμαχική κυβέρνηση πρέπει να έχει ένα συνεκτικό πρόγραμμα; Δεν νομίζω. Αν δεν έχει πρόγραμμα, θα είναι επικίνδυνη. Αυτό το πρόγραμμα δεν μπορεί να προκύψει σε τρεις ημέρες μετά τις εκλογές. Εμείς λέμε ότι είμαστε ανοικτοί στον διάλογο, αλλά πριν από τις εκλογές. Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη, θα είμαστε εδώ για να σας “μαυρίσουμε” όλους», είπε χαρακτηριστικά, βάζοντας τις δικές του «κόκκινες γραμμές».*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 6 Αυγούστου 2022.