Μητσοτάκης σε Τσίπρα: «Κάνατε 53.000 επισυνδέσεις επί ημερών σας, τις ελέγξατε μια μια;»
Η τριτολογία του πρωθυπουργού για τις παρακολουθήσεις
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε τη σημερινή αναμέτρηση στην Βουλή για τις παρακολουθήσεις με την τριτολογία του.
Νωρίτερα, προηγήθηκε μια «σκληρή» αναμέτρηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου ο κ. Μητσοτάκης προκάλεσε τον κ. Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής.
Τρεις παρατηρήσεις έκανε ο πρωθυπουργός στην τριτολογία του. «Εντυπωσιάζομαι από την αγάπη που δείχνει ο κ. Τσίπρας στις απόψεις του κ. Βενιζέλου ενώ μέχρι πρότινος προσπαθούσε να τον σύρει στα δικαστήρια για τη Novartis», είπε αρχικά.
Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται από την δυνατότητα παρακολούθησης για λόγους εθνικής ασφάλειας αλλά πρέπει να είναι εξαιρετικά στοιχειοθετημένη.
Για την διαβεβαίωση Τσίπρα ότι επί των ημερών του δεν γινόταν καμία παρακολούθηση δημοσιογράφου ή πολιτικού είπε: «Μέτρησα τις παρακολουθήσεις επί ημερών σας ήταν 54.000. Μια μια τις μετρήσατε; Εγώ δεν γνώριζα καμία και σας το είπα από την αρχή. A priori να γνωρίζω ποιους παρακολουθεί η υπηρεσία; Αυτή η προσέγγιση για μια παράταξη της Αριστεράς που έχει υποστεί συνέπειες από μηχανισμούς μου φαίνεται παράξενη.
«Κάνατε κάποιες αναφορές σε ενδεχόμενα οικονομικά σκάνδαλα» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα: «Στην περίπτωση Κουκάκη, δεν τον γνωρίζω, και στην έρευνα που έκανε και την οποία θέλαμε να παρεμποδίσουμε και ενδεχόμενα σκάνδαλα. Το λέτε εσείς αυτό» είπε και ρώτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Γιατί αφήσατε τη Βουλή ανοιχτή μία εβδομάδα από τη στιγμή που είχατε δηλώσει ότι θα πηγαίναμε σε εκλογές μετά το 2019; Για να ψηφίσετε το νέο ποινικό κώδικα. Να θυμίσω τι είπε για τον ποινικό κώδικα ο τέως υπουργός δικαιοσύνης σας, ο κ. Κοντονής», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Και μιλάτε εσείς για εξυπηρέτηση συμφερόντων που κρατήσετε τη βουλή ανοιχτή μία εβδομάδα για να εξυπηρετήσετε δεν ξέρω ποιους», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, αν πιστεύει πως αυτή δεν έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής.
«Όσο περισσότερο ακούω τον κ. Βαρουφάκη να μιλάει για το πρώτο εξάμηνο του 2015, συμμερίζομαι αυτό που λέει η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων… Άγιο είχαμε και γλιτώσαμε από την απόλυτα καταστροφή. Ένας απόλυτος αχταρμάς, παρακολουθήσεων, δεν καταλάβαμε ποιος παρακολουθούσε ποιους. Δεν νομίζω ότι τιμά τον τέως πρωθυπουργό ότι αυτή η φαιδρή τραγικότητα που ακούσαμε σήμερα αποτελούσε υπουργό Οικονομικών της ελληνικής κυβέρνησης. Ας είναι… Όλοι κρινόμαστε. Δεν πρόκειται να σχολιάσω τη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο κ. Βαρουφάκης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, κατά τη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τις παρακολουθήσεις.
Μητσοτάκης: Καμία πρωτοβουλία μας να μην υπονομεύσει το σημαντικό εθνικό έργο που επιτελεί η ΕΥΠ
Υπενθυμίζεται ότι κατά την έναρξη της ομιλίας του στο βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:
«Ανταποκριθήκαμε ταχύτατα στο αίτημα να ανοίξει η Βουλή νωρίτερα, με την ελπίδα να υπάρξουν λύσεις στη λειτουργία των κρατικών δομών. Ελπίζω η συζήτηση να γίνει σε κλίμα εθνικής ευθύνης και να αναζητήσουμε συγκλίσεις. Συλλογικά λάθη όλων των κυβερνήσεων πρέπει να βρουν την ώριμη συλλογική τους υπέρβαση», συνέχισε ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει πως «όταν πληροφορήθηκα τη νόμιμη επισύνδεση του Νίκου Ανδρουλάκη δεν δίστασα να παραδεχθώ πως ήταν λάθος. Ακολούθησαν οι αλλαγές προσώπων στην ΕΥΠ και τη Γενική Γραμματεία του πρωθυπουργού. Και στη συνέχεια η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τη βελτίωση της λειτουργίας της ΕΥΠ, ενώ ανταποκρίθηκα στο αίτημα να έρθει η υπόθεση στην Ολομέλεια, στην Επιτροπή Διαφάνειας και για σύσταση εξεταστικής επιτροπής».
«Καμία πρωτοβουλία μας δεν πρέπει να υπονομεύσει το σημαντικό εθνικό έργο που επιτελεί η ΕΥΠ», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως θα πρέπει «να βελτιώσει και όχι να βαλτώσει τη δράση της. Γιατί είναι αυτή που συνέβαλε ώστε να μας βρει έτοιμους η μαζική εισβολή μεταναστών στον Έβρο το 2020».