Ξεκινούν επισήμως οι εργασίες της αρμόδιας επιτροπής που θα διερευνήσει τις υποθέσεις παρακολουθήσεων του Νίκου Ανδρουλάκη και των γραφείων του ΚΚΕ . Όπως ανέφεραν κοινοβουλευτικοί αξιωματούχοι στους βουλευτές της πλειοψηφίας-μέλη της Εξεταστικής, έχουν γίνει σαφείς και ξεκάθαρες συστάσεις να είναι πολύ προσεκτικοί στις συνεδριάσεις: «Να μη γίνει υπέρβαση στο γράμμα του Κανονισμού της Βουλής, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και του Συντάγματος». Πρόκειται για μια Εξεταστική που μπορεί να δώσει λάθος μηνύματα εάν δεν τηρηθούν όλα αυτά, σημειώνει έμπειρος κοινοβουλευτικός, που θεωρεί χρυσή ευκαιρία για τους βουλευτές της Ν.Δ. να δείξουν έμπρακτα ότι μπορούν να ασκήσουν τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα με σοβαρότητα.

Επίσης, από τη Νέα Δημοκρατία θεωρούν φαιδρή τη στάση της αντιπολίτευσης, η οποία ζήτησε τα ίδια πρόσωπα που κλήθηκαν στην Επιτροπή Θεσμών να προταθούν για να καταθέσουν και στην Εξεταστική. Σε κάθε περίπτωση, είναι ζήτημα ειδικού χειρισμού, γι’ αυτό το τιμόνι της προεδρίας της Εξεταστικής αναλαμβάνει ο έμπειρος νομικός και πρώην υπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος είχε διαχειριστεί με επιτυχία τις «κρίσεις» στην προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή, που αφορούσε την κατανομή της διαφήμισης για την πανδημία, κινείται θεσμικά και χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του Μεγάρου Μαξίμου.

Εισηγητής από τη Ν.Δ. αναμένεται να τοποθετηθεί ο επίσης δικηγόρος Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ενώ στη μάχη μπαίνει και ο έμπειρος σε δύο Προανακριτικές και μία Εξεταστική, δημοσιογράφος Δημήτρης Μαρκόπουλος. Την ομάδα της πλειοψηφίας θα στελεχώσουν οι βουλευτές: Αννα Μάνη-Παπαδημητρίου, Σταύρος Κελέτσης, Ιάσονας Φωτήλας, Χάρης Θεοχάρης, Έλενα Ράπτη, Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, Χριστόφορος Μπουτσικάκης, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Βασίλης Σπανάκης, Στάθης Κωνσταντινίδης και Τάσος Χατζηβασιλείου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει πολύ δυνατά ονόματα επίσης για να δώσουν τη μάχη στο θέμα των παρακολουθήσεων. Στα οκτώ τελικά μέλη της συμπεριλαμβάνεται ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, συναινετικός και έμπειρος κοινοβουλευτικός. Την ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στελεχώνουν οι: Σουλτάνα Ελευθεριάδου, Γιώργιος Κατρούγκαλος, Γιάννης Ραγκούσης, Θεοδώρα Τζάκρη, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αγγελος Τόλκας και Νίκος Φίλης, ενώ έπειτα από σκέψη στον πάγκο κάθεται ο Παύλος Πολάκης.

Η επιτροπή ξεκίνησε τη Δευτέρα τις εργασίες της με την πρώτη συνεδρίαση, που ασχολήθηκε με την εκλογή προεδρείου και σοβαρές λεπτομέρειες επί των διαδικαστικών. Στη δεύτερη συνεδρίαση τα κόμματα θα καταθέσουν τις προτάσεις τους με τον κατάλογο των μαρτύρων που θα ζητήσουν να κληθούν προς εξέταση και μετά το πρώτο Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ θα ξεκινήσει η κανονική ροή των συνεδριάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εξεταστική θα συνεδριάζει τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ σε κάθε συνεδρίαση θα εξετάζονται από δύο μάρτυρες. Η επιτροπή θα πρέπει σε έναν μήνα από την ημέρα που θα αρχίσουν οι εργασίες της να παραδώσει στον πρόεδρο της Βουλής το πόρισμά της για το θέμα των παρακολουθήσεων.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 3/9