«Η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί, παρά τις μεμονωμένες αντιδράσεις» , ξεκαθάρισε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με την δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη ο υφυπουργός Παιδείας και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Άγγελος Συρίγος.

Ο κ. Συρίγος εκτίμησε πως τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει ένας εξαγκωνισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ θα φανεί πως είναι πιο ακραίος από την αντιεξουσιαστική Αριστερά.

Σε ότι αφορά τις απειλές Ερντογάν, ότι «θα έρθει βράδυ στην Ελλάδα», ο υφυπουργός Παιδείας σημείωσε πως μπορεί να είναι γίνει μια πραγματική απειλή, ενώ ανέφερε πως τα πράγματα δεν είναι απλά αλλά ανησυχητικά.

Παράλληλα ο κ. Συρίγος εξέφρασε την προσωπική άποψη λέγοντας πως δεν είναι υπέρ της αλλαγής των εκλογικών νόμων.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Άγγελου Συρίγου στα Παραπολιτικά 90,1

Με αφορμή τις αντιδράσεις για την πανεπιστημιακή αστυνομία

Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Είναι ένας νόμος του κράτους ο οποίος θα εφαρμοστεί από εκεί και πέρα υπάρχουν αντιδράσεις, θεωρώ ότι είναι μεμονωμένες, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και των φοιτητών θέλουν να υπάρχει ησυχία και τάξη μέσα στα πανεπιστήμια. Οι φοιτητές μπαίνουν για να σπουδάσουν και θέλουν να το κάνουν σε συνθήκες ασφάλειας, η πανεπιστημιακή αστυνομία διασφαλίζει αυτή την ηρεμία και την ασφάλεια κάποιοι αντιδρούν θα αναγκαστούν να το δεχτούν, είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί.

Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Πιστεύω ότι σε βάθος χρόνου θα εξομαλυνθεί η κατάσταση, είναι κάτι το οποίο είναι ειλημμένη απόφασή χωρίς φωνές και τυμπανοκρουσίες. Αυτοί οι οποίοι τα κάνουν όλα αυτά δε είναι και άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Είδα τις φωτογραφίες και κοίταζα συγκεκριμένους ανθρώπους που απαρτίζουν την πανεπιστημιακή αστυνομία ε! δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτοί αποτελούν το πρόβλημα για τα πανεπιστήμιά μας, το αντίθετο σκέφτομαι κοιτάζοντας αυτούς που τους κυνηγούσαν.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπάρχει πολιτική και κομματική υποκίνηση

Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Νομίζω ότι θα έχουμε τις επόμενες εβδομάδες έναν διαγκωνισμό πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα φανεί πιο ακραίος από την Αντιεξουσιαστική Αριστερά. Η Αντιεξουσιαστική Αριστερά είναι ένα απειροελάχιστο ποσοστό μέσα στα πανεπιστήμια αλλά είναι εξαιρετικά θορυβώδης, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι αν αλιεύσει τα ίδια νερά και φανεί πιο φωνακλάς θα μπορέσει να κερδίσει αυτές τις ψήφους, να δείξει ότι είναι πιο επαναστατικός. Ξέρετε υπάρχει και η αίσθηση της «επαναστατικής γυμναστικής» ο άλλος πρέπει να δείχνει ότι είναι διαρκώς επαναστάτης και ποιο είναι το καλύτερο και το ασφαλέστερο; Είναι ασφαλές να διαμαρτύρεσαι για την Πανεπιστημιακή αστυνομία ότι θα παραβιάσει το άσυλο, δεν βλέπεις τι συμβαίνει μέσα στα πανεπιστήμια, δεν βλέπεις τι συμβαίνει μέσα στους χώρους των πανεπιστημιουπόλεων. Διακίνηση ναρκωτικών είχαμε παλιότερα στο ΑΠΘ, κλοπές, ληστές, βιασμούς στο parking της πανεπιστημιουπόλεως στην Αθήνα, διάφορα περιστατικά βίας αυτά δεν μας ενδιαφέρουν, εμείς βλέπουμε την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Για τα μηχανήματα ελεγχόμενης εισόδου στα πανεπιστήμια

Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Αυτή τη στιγμή έχουν εγκατασταθεί 15 μηχανήματα στο κτήριο διοικήσεως στο ΑΠΘ, προκάλεσαν φθορές σε 4 από αυτά αλλά οι φθορές δεν είναι στο ίδιο το μηχάνημα είναι στον «αναγνώστη». Τοποθετούνται και στα επόμενα πανεπιστήμια.

Αναφορικά με τις προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν

Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, χθες ο Ερντογάν δύο φορές αναφέρθηκε σε αυτό το θέμα. Προφανώς έχει ενοχληθεί από την ΕΕ η οποία συντάχθηκε υπέρ ημών, από το ότι η διεθνής κοινότητα δεν είναι αδιάφορη όπως ήταν στο παρελθόν απέναντι σε όσα λεει η Τουρκία αλλά είναι εξαιρετικά ανησυχητικό ότι επανέρχεται δύο φορές σε μια ημέρα και μάλιστα με ευθείες απειλές κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδος.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι είναι πραγματική η απειλή του Ερντογάν

Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Μπορεί να γίνει πραγματική απειλή. Όταν λεει θα ‘ρθώ ξαφνικά ένα βράδυ ο Ερντογάν απειλεί με εισβολή.

ΔΗΜ: Άρα δεν θεωρείτε ότι είναι μια προσπάθεια να αλλάξει την εσωτερική ατζέντα και να συσπειρώσει το ακροατήριο

Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Δεν αναφέρθηκα στους λόγους για τους οποίους το κάνει, αναφέρθηκα στο τι λεει και λεω ότι όταν το λεει δύο φορές σε μια ημέρα και σε σύνολο τεσσάρων ημερών το έχει πει πέντε φορές τα πράγματα δεν είναι απλά είναι ανησυχητικά. Η Ελλάδα βασίζεται στο δίπτυχο ισχυρός στρατός-ισχυροί σύμμαχοι. Βασιζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, έχουμε ισχυρό στρατό, επανεξοπλιζόμαστε με ταχύτατους ρυθμούς από εκεί και πέρα βασιζόμαστε και στην  ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας η οποία πήρε μια εξαιρετικά αυστηρή στάση στο θέμα της Ρωσίας...

ΔΗΜ: Επιτρέποντας όμως στην Τουρκία να παίξει έναν τελείως διαφορετικό ρόλο πατώντας και πάλι σε δύο βάρκες... τυγχάνει μιας προνομιακής μεταχείρισης η Τουρκία

Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Η Τουρκία έχει μια γεωγραφική θέση η οποία της δίνει αυτή την δυνατότητα και έχει και έναν ηγέτη ο οποίος εκμεταλλεύεται αυτές τις περιστάσεις για να δείξει ακριβώς ότι μπορεί να πατάει σε δύο βάρκες

ΔΗΜ.: Μήπως θα πρέπει να χαμηλώσουμε τον πήχη των προσδοκιών για τη στήριξη που θα έχουμε από τους συμμάχους μας ακριβώς γιατί η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος παίκτης τελικά

Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Έχετε δίκαιο στο ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε πάρα πολλά πράγματα από τους συμμάχους και για αυτό το λόγο βασιζόμαστε στις ισχυρές ένοπλες δυνάμεις αλλά δεν μπορώ να πω ότι και οι σύμμαχοί δεν έχουν παίξει το ρόλο τους. Για παράδειγμα το τελευταίο γεωτρύπανο της Τουρκίας αγοράστηκε μέσα στο καλοκαίρι και οι τούρκοι είχαν πει ότι θα έβγαινε στην περιοχή από τον Ιούλιο. Τελικώς βγήκε τον Αύγουστο και βγήκε σε περιοχές της τουρκικής υφαλοκρηπίδας αυτό έγινε σαφώς λόγω παρεμβάσεων που υπήρχαν από τη διεθνή διπλωματία.

Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Από τον Νοέμβριο του ’19 και μετά η Τουρκία έχει αλλάξει τον τρόπο σκέψεως έναντι της Ελλάδος και της ευρύτερης περιοχής, θεωρεί οτι είναι η επικυρίαρχη χώρα και φέρεται με αντίστοιχο τρόπο. Θεωρώ ότι είναι η χειρότερη περίοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από το ’74 και μετά η περίοδος από τον Νοέμβριο του ’19 μέχρι σημερα. Από εκεί και πέρα αν θέλουμε να δούμε για ποιο λόγο γίνεται δεν είναι μόνο η στρατηγική της Τουρκίας είναι και το ότι έχει ο Ερντογάν τις εκλογές μπροστά και προσπαθεί να ισοφαρίσει κάπως με τα εθνικά θέματα το πρόβλημα που έχει στην εσωτερική κατάσταση.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου

Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Προσωπικώς δεν είμαι υπέρ της αλλαγής των εκλογικών νόμων γενικώς, πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε έναν σταθερό εκλογικό νόμο. Είχαμε έναν νόμο ο οποίος από το 2004 και μετά έδωσε πολλές σταθερές κυβερνήσεις και ας ήταν και κυβερνήσεις συνεργασιών οπότε πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε έναν σταθερό νόμο καταρχήν και δεν πρέπει να παίζουμε με αυτά.