Για πρώτη φορά, από το βήμα της 86ης ΔΕΘ , ο πρωθυπουργός έθεσε ξεκάθαρα τους κινδύνους που είναι πιθανό να προκύψουν στις εθνικές εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Εκτός από τη μεγάλη πιθανότητα της ακυβερνησίας, που επισημαίνεται από τον πρωθυπουργό από την πρώτη στιγμή που ψηφίστηκε ο συγκεκριμένος εκλογικός νόμος, χθες στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε σε ένα σενάριο, το οποίο μπορεί να φαντάζει αδύνατο, αλλά είναι πιθανό να συμβεί.

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, είναι πιθανό να κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ χωρίς αυτοδυναμία, αλλά να κυβερνήσουν μαζί ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜΕΡΑ25 που αριθμητικά μπορεί να συγκεντρώνουν συνολικά 151 έδρες.

«Θα συνιστά πολιτική τερατογένεση αυτό και θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό καλά οι πολίτες. Και γι’ αυτό και η πρώτη κάλπη έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το Μαξίμου γνωρίζει ότι το σενάριο αυτό είναι σχεδόν απίθανο να υλοποιηθεί, αλλά το τονίζουν για έναν βασικό λόγο.

Η πρώτη κάλπη να μην μετατραπεί σε «χαλαρή ψήφο» ή σε ψήφο διαμαρτυρίας, καθώς οι πολίτες γνωρίζουν πως η χώρα θα οδηγηθεί κατά πάσα πιθανότητα σε νέα εκλογική αναμέτρηση.

«Ακούω πολλούς οι οποίοι ισχυρίζονται "τι σημασία έχει η κάλπη της απλής αναλογικής, αφού ούτως ή άλλως δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε σχηματισμό κυβέρνησης και θα πάμε νομοτελειακά στη δεύτερη κάλπη", με την οποία θα μπορέσει το πρώτο κόμμα εν δυνάμει να σχηματίσει κυβέρνηση», σημείωσε ο πρωθυπουργός, δικαιολογώντας την άποψη του για την κρισιμότητα της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης.

Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ανέφερε και για έναν ακόμη λόγο, καθώς γνωρίζει πως ένα σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ διαφωνεί με το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη.

«Εάν αυτό σήμερα απηχεί τη βούληση του ελληνικού λαού, έχω πολύ σοβαρές επιφυλάξεις για αυτό. Αλλά να γνωρίζουν επίσης ποιες θα ήταν οι ενδεχόμενες συνέπειες από το σχηματισμό μίας τέτοιας κυβέρνησης», υπογράμμισε.


Αυξάνει την πίεση στο ΠΑΣΟΚ

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει θέσει ως όρο για να συνεργαστεί, ο πρωθυπουργός να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής και όχι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, κάτι το οποίο δεν δέχεται ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως θα εξαντλήσει την τετραετία, αποφεύγοντας να πει συγκεκριμένη ημερομηνία και διέψευσε το ενδεχόμενο πως θα προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.