Δεκαεννέα «παίκτες» , κατά τι περισσότερους από τη δωδεκάδα που έχει κατ’ αναλογία... ο κόουτς ∆ηµήτρης Ιτούδης, διαθέτει πλέον στο Μέγαρο Μαξίµου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι η οµάδα που θα κληθεί να σηκώσει το µεγάλο βάρος της υλοποίησης σηµαντικών µεταρρυθµίσεων (ο σχεδιασµός λίγο-πολύ έχει ολοκληρωθεί) και του συντονισµού -αλλά και της προβολής- του κυβερνητικού έργου, παράλληλα µε την προετοιµασία για τις εθνικές εκλογές. Από τη στιγµή δε που οι πανελλαδικές εξετάσεις ορίστηκαν να ξεκινήσουν την 1η Ιουνίου 2023, η 21η Μαΐου είναι, θεωρητικά, πλέον η τελευταία Κυριακή για να στηθούν οι κάλπες, ώστε να µη διαταραχθεί στο παραµικρό στη συνέχεια η διαδικασία των Πανελληνίων.

Τα δεκαεννέα αυτά πρόσωπα αποτελούν ουσιαστικά και τη «ραχοκοκκαλιά» του Μεγάρου Μαξίµου. Στο ισόγειο, εκτός από τον κ. Μητσοτάκη, ο µόνος που διαθέτει γραφείο είναι ο νέος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, που ανέλαβε και όλες τις αρµοδιότητες του γενικού γραµµατέα του πρωθυπουργού, που µέχρι πρότινος κατείχε ο Γρηγόρης ∆ηµητριάδης.

12

Εντός του Αυγούστου είχε αναπτυχθεί µια παραφιλολογία που ήθελε τον κ. Μπρατάκο να µην είναι ο λεγόµενος «ισχυρός άνδρας» του Μαξίµου, αλλά να έχει έναν πιο περιορισµένο ίσως ρόλο από εκείνον που είχε ο κ. ∆ηµητριάδης. Τόσο η αναβάθµισή του σε υφυπουργό -µια κίνηση πολιτικού συµβολισµού- όσο και η µεταφορά όλων των αρµοδιοτήτων ήρθαν να διαψεύσουν τις φήµες αυτές.

Ποιοι απαρτίζουν τη «ραχοκοκκαλιά», οι αρμοδιότητές τους και ο ρόλος του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο πλέον θα λειτουργεί περισσότερο πολιτικά


Πλέον, ο κ. Μπρατάκος πηγαίνει καθηµερινά στο Μέγαρο Μαξίµου λίγο µετά τις 7 το πρωί, αναλαµβάνει την επίλυση ή διευθέτηση µικρών και µεγάλων ζητηµάτων που φτάνουν στο γραφείο του πρωθυπουργού, ενώ έχει ήδη συναντηθεί µε περισσότερους από εκατό βουλευτές της Νέας ∆ηµοκρατίας, σε κατ’ ιδίαν συνοµιλίες, για να έχει µια προσωπική επαφή και πλήρη εικόνα των προβληµάτων που τους απασχολούν. Αξιοποιώντας και την εµπειρία του ως αντιπρόεδρος και στη συνέχεια πρόεδρος του ΕΒΕΑ, βλέπει παράλληλα στελέχη και εκπροσώπους του επιχειρηµατικού και εµπορικού κόσµου, καθώς η διευκόλυνση των επενδύσεων και η τόνωση του «επιχειρείν» είναι από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει να κλείσει µε υψηλό ρυθµό ανάπτυξης τη φετινή χρονιά.

Παράλληλα, σύµφωνα µε πληροφορίες, ο κ. Μπρατάκος, ο οποίος την τελευταία τριετία ήταν και γενικός διευθυντής της Νέας ∆ηµοκρατίας, συνεχίζει να ασχολείται και µε την κατάρτιση των ψηφοδελτίων της Ν.∆., που σταδιακά προχωρά, ώστε τους επόµενους µήνες να έχει ωριµάσει η σχετική διαδικασία και να πάρει το τελικό «πράσινο φως» του πρωθυπουργού. «Εχει αρχίσει µια πρώτη αξιολόγηση για τη στελέχωση των ψηφοδελτίων», επισηµαίνει στα «Π» κυβερνητικό στέλεχος µε γνώση των διεργασιών. Αξίζει να σηµειωθεί ότι αφήνοντας το ΕΒΕΑ και τη Ν.∆. και ερχόµενος στο Μέγαρο Μαξίµου, ο κ. Μπρατάκος έφερε µόνο µία στενή του συνεργάτιδα, διατηρώντας ανέπαφη όλη την οµάδα που πλαισίωνε τον κ. ∆ηµητριάδη.

13

Η χωροταξία στο Μέγαρο Μαξίμου

Στον πρώτο όροφο του Μαξίµου στεγάζονται άλλοι τέσσερις της επιτελικής οµάδας του Μαξίμου: οι υπουργοί Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, και ο προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης. Στον τρίτο και τελευταίο όροφο του Μεγάρου, η επιτελική ομάδα συμπληρώνεται με το επικοινωνιακό επιτελείο: ο διευθυντής του γραφείου Τύπου, Δημήτρης Τσιόδρας, και οι αναπληρωτές του, Γιώργος Ευθυμίου και Χρήστος Ζωγράφος, η διευθύντρια του γραφείου Επικοινωνίας, Κύρα Κάπη, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ο επικεφαλής στρατηγικής και πολιτικής επικοινωνίας, Γιάννης Βλαστάρης, καθώς και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης.

Όλοι οι παραπάνω συμμετέχουν κάθε πρωί στις 8.30 στον «πρωινό καφέ» υπό τον πρωθυπουργό, μαζί με τον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή, Μιχάλη Μπεκίρη, τον γενικό γραμματέα της Βουλής, Γιώργο Μυλωνάκη, και τον διευθυντή του γραφείου Τύπου της Ν.Δ., Νίκο Ρωμανό. Μετά τη ΔΕΘ και στους περίπου οκτώ μήνες που μας χωρίζουν από τις εθνικές εκλογές, είναι σαφές ότι ο «πρωινός καφές» θα αποκτήσει σταδιακά και προεκλογικό χαρακτήρα, με σχεδιασμό των κινήσεων που πρέπει να γίνονται για την προβολή του κυβερνητικού έργου και για τα σημεία του προγραμματικού λόγου που θα αναδειχθούν για την επόμενη τετραετία.

Από τη στιγμή που οι Πανελλήνιες Εξετάσεις ορίστηκαν να ξεκινήσουν την 1η Ιουνίου 2023, η 21η Μαΐου είναι, θεωρητικά, πλέον η τελευταία Κυριακή για να στηθούν οι κάλπες


Είναι επίσης σαφές ότι παρόλο που η «καρδιά» του επιτελικού κράτους θα συνεχίσει να χτυπά στο Μέγαρο Μαξίμου, το υπόλοιπο σώμα θα ενεργοποιηθεί πολύ περισσότερο: το Υπουργικό Συμβούλιο θα λειτουργεί πια περισσότερο πολιτικά και θα αποτελέσει ένα όργανο στο οποίο δεν θα επικυρώνονται μόνο τα νομοσχέδια, αλλά θα συζητείται η πολιτική επικαιρότητα, θα χαράσσεται ευρύτερη πολιτική και θα συντονίζεται το κυβερνητικό έργο. Θα γίνει, δηλαδή, ο πυρήνας παραγωγής πολιτικής και χάραξης επικοινωνιακής -και όχι μόνοστρατηγικής, παράλληλα με την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Η αλλαγή τακτικής έγινε ήδη εμφανής τις τελευταίες ημέρες, όταν για πρώτη φορά τόσο πολλοί υπουργοί βγήκαν «μπροστά», με συνεντεύξεις και δηλώσεις τους σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, για να εξηγήσουν τη λογική πίσω από τη συζήτηση περί του εκλογικού νόμου. Πέραν βέβαια της ομάδας του «πρωινού καφέ», οι εξελίξεις, που αναμένεται να ενταθούν το φθινόπωρο και τον χειμώνα, φέρνουν στο προσκήνιο και άλλους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, συμπληρώνοντας το «παζλ» της ανθρωπογεωγραφίας του Μεγάρου Μαξίμου, στον τέταρτο και τελευταίο χρόνο θητείας της κυβέρνησης. Οι εξελίξεις στην ενεργειακή κρίση και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις φέρνουν συχνά στο γραφείο του πρωθυπουργού τη διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου, πρέσβη Αννα-Μαρία Μπούρα, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Θάνο Ντόκο, τον υπεύθυνο για τα διεθνή ΜΜΕ, Φίλιππο Πάγκαλο, και τον σύμβουλό του για θέματα ενέργειας Νίκο Τσάφο.

Καθώς πλέον οι εθνικές εκλογές απέχουν το πολύ οκτώ μήνες, οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να έχει πυκνώσει πλέον και τις συναντήσεις του για ανάλυση των γκάλοπ, αλλά και των αποτελεσμάτων των λεγόμενων focus groups που διεξάγει σε τακτά χρονικά διαστήματα η Νέα Δημοκρατία για να μετράει πιο στοχευμένα και αποτελεσματικά τον αντίκτυπο των κυβερνητικών πολιτικών, αλλά και των λαθών και παραλείψεων της κυβέρνησης. Πέραν συγκεκριμένων δημοσκόπων με τους οποίους συνομιλεί και εμπιστεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο κομμάτι αυτό ακούει και τη γνώμη δύο υπουργών που, πέρα από το χαρτοφυλάκιό τους, έχουν εμπειρία στην εκτίμηση και στο σωστό «ζύγισμα» των σφυγμομετρήσεων, του Κυριάκου Πιερρακάκη και του Θεόδωρου Λιβάνιου. Είναι αυτονόητο, επίσης, ότι ο κομματικός μηχανισμός ενεργοποιείται όλο και περισσότερο, υπό την επίβλεψη του γραμματέα της Ν.Δ., Παύλου Μαρινάκη, που χαίρει της πλήρους εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Τέλος, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Τάσος Γαϊτάνης.