δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη και εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώναο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.
Σε ότι αφορά τους πρόσφυγες στον Έβρο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑανέφερε πως η τοποθέτηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ότι εφόσον ήταν τουρκικό έδαφος, η ελληνική πλευρά έπρεπε να διεθνοποιήσει το θέμα και εφόσον ήταν σε ελληνικό θα έπρεπε να αναλάβει πρωτοβουλίες.
Παράλληλα ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι στη Θράκη υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα ενώ είπε πως το κόμμα έχει μιλήσει με τον βουλευτή του.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Κατρούγκαλου στα Παραπολιτικά 90,1:
Ερωτηθείς αν θα ζητήσει συγνώμη ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των μεταναστών στη νησίδα του Έβρου
Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Η κυβέρνηση έχει πολλαπλά εκθέσει τη χώρα στο εξωτερικό με τη συμπεριφορά της σε αρκετά από τα θέματα που αφορούν το σεβασμό του διεθνούς δικαίου στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό για αυτό το λόγο έχουμε δηλώσεις στο παρελθόν από την αρμόδια επίτροπό κα Γιολαφσον στην ευρωπαϊκή επιτροπή. Το συγκεκριμένο επεισόδιο στη νησίδα κάθε άλλο παρά ανύπαρκτο ήταν, ξεκίνησε από συγκεκριμένες αιτήσεις μεταναστών–προσφύγων στο συμβούλιο της Ευρώπης, στο ευρωπαϊκό δικαστήριο δικαιωμάτων του ανθρώπου το οποίο εξέδωσε μάλιστα δυο αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων για τις περιπτώσεις αυτές. Το ζητούμενο από την αρχή ήταν αν ήταν σε ελληνικό έδαφός ή σε τουρκικό έδαφος η αρχική τοποθέτηση αυτών των ανθρώπων.
ΔΗΜ: Ήταν εκτός ελληνικής επικράτειας τελικώς
Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Φαίνεται από το έγγραφο του ΓΕΣ το οποίο επικαλείται το υπουργείο Προστασίας του πολίτη ότι αυτό φαίνεται να ισχύει. Από την αρχή η δική μας η τοποθέτηση ήταν πως συμβιβάζεται αυτό το γεγονός ότι αυτή η νησίδα είναι εγγεγραμμένη στο εθνικό κτηματολόγιο; Από την αρχή η δική μας τοποθέτηση ήταν ξεκάθαρη ότι εφόσον ήταν τουρκικό έδαφος η ελληνική πλευρά έπρεπε να διεθνοποιήσει το θέμα, να αναδείξει τις ευθύνες της τουρκικής κυβέρνησης και εφόσον ήταν ελληνικό θέμα έπρεπε να αναλάβει τις δικές της πρωτοβουλίες. Φαίνεται από την απάντηση που μας έδωσε το υπουργείο Προστασίας του πολίτη, χωρίς να επισυνάψει το σχετικό έγγραφο του ΓΕΣ, ότι για 7 τουλάχιστον μέρες ούτε το υπουργείο ήξερε αν ήταν ελληνικό έδαφος ή όχι γιατί η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων από το ευρωπαϊκό δικαστήριο ήταν στις 20 Ιουλίου, η απάντηση του ΓΕΣ ήρθε στις 26 Ιουλίου. Περιμένουμε να δούμε και την κατάθεση του εγγράφου για να μπουν τα πράγματα πια στη θέση τους
Για τις ΜΚΟ
Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Υπάρχουν ΜΚΟ και ΜΚΟ αυτοί που θα έπρεπε όμως να προσέχουν ιδιαίτερα να μη λένε ψέματα στον ελληνικό λαό είναι οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και δεν είναι μεμονωμένο γεγονός λένε ψέματα για το προσφυγικό, λένε ψέματα για τις υποκλοπές. Σας θυμίζω ότι η αρχική τοποθέτηση της κυβέρνησης είναι ότι δεν υπήρχαν αυτοί οι 38 άνθρωποι, όχι ότι έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης από την τουρκική προπαγάνδα ή από τη ΜΚΟ.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι είναι σωστό να αναδεικνύονται καταστάσεις μεμονωμένες ή και ψεύτικες που δυσφημούν τη χώρα από ευρωβουλευτές ή και στελέχη της αντιπολίτευσης σε σχέση με το μεταναστευτικό
Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Έχετε δίκιο να λέτε ότι υπάρχει πλέον ένα ζήτημα διεθνούς εικόνας μας στην Ευρώπη με έναν συνδυασμό της στάση της κυβέρνησης στο θέμα των υποκλοπών και σε πλευρές της διαχείρισης του προσφυγικού. Υπάρχει καταρχήν ένα ζήτημα ειλικρίνειας της ελληνικής κυβέρνησης γιατί κανείς δεν αρνείται πόσο ο ελληνικός λαός είχε υποδεχτεί μετανάστες και πρόσφυγες όλο αυτό το διάστημα, κανείς δεν αρνείται ότι έχει εργαλειοποιηθεί και έχει γίνει όπλο στα χέρια της Τουρκίας η διαχείριση του προσφυγικού, από την άλλη μεριά όμως εμείς ακριβώς επειδή είμαστε μια χώρα που έχει ως σημαία της εξωτερικής της πολιτικής τον πλήρη σεβασμό της νομιμότητας οφείλουμε να σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και σε ότι αφορά τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών. Άρα εάν υπάρχουν περιπτώσεις επαναπροωθήσεων που η κυβερνηση αρνείται ότι υπάρχουν και αρνείται ότι υπάρχουν γιατί οι επαναπροωθήσεις είναι παράνομες, σε αυτές θα πρέπει να τοποθετείται η κάθε κυβέρνηση με ειλικρίνεια και να μη προσπαθεί να συσκοτίσει την πραγματικότητα. Το ότι υπάρχει θέμα με τις επαναπροωθήσεις και μάλιστα πολλές φορές με συνυπαιτιότητα και της Frontex προκύπτει από το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Frontex αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Άρα η αλήθεια είναι πάντοτε εθνική υπόθεση και πρέπει να την υποστηρίζουμε όλες οι πλευρές όλα τα κόμματα.
Αναφορικά με τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ζεϊμπέκ
Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ:Δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα στη Θράκη, υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα υπάρχει όμως ένα κύμα αποφάσεων του Δικαστηρίου του Στρασβούργου που μιλάει για το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού σε ατομικό επίπεδο των μελών της μειονότητας. Εμείς έχουμε μιλήσει με το βουλευτή μας επειδή όμως η ΝΔ προσπαθεί να το ανεβάσει αυτό το θέμα κυρίως κατά τη γνώμη μου για δημιουργία αντιπερισπασμού για άλλα ζητήματα, είδα ότι το 2007 υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Ξάνθη είχε αυτοπροδιοριστεί ως τούρκος τότε ο κ. Καραμανλής απάντησε ότι ο αυτοπροσδιορισμός είναι δικαίωμα κατοχυρωμένο και στην Ευρώπη, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν συνάδει με τη συνθήκη της Λωζάννης ως συλλογικός προσδιορισμό.
Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Το τουρκικό προξενείο στη Θράκη και γενικά η Τουρκία κάνει πάρα πολλά παιχνίδια εμείς θα πρέπει ως έλληνες να ξεκαθαρίσουμε στην άλλη πλευρά ότι καμιά δουλειά δεν έχουν να ανακατεύονται με τα εσωτερικά της χώρα μας ταυτόχρονα όμως πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη μουσουλμανική μειονότητα με τον τρόπο που της πρέπει δηλαδή ως έλληνες πολίτες που έχουν δικαιώματα που στο παρελθόν είχαν πολλές φορές παραβιαστεί. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διαφορετική από αυτή που είναι η πάγια εθνική εξωτερική θέση και εμείς κάθε φορά που φυσικά ένας βουλευτής μας λεει κάτι διαφορετικό επεμβαίνουμε και του επισημαίνουμε ποια είναι η κομματική γραμμή.
Ερωτηθείς αν φοβάται τις αντιδράσεις του ο κ. Ερντογάν
Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ:Ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος αλλά μέχρι στιγμής όχι παράλογος πολιτικός παίκτης το θέμα είναι κυρίως τι κάνουμε εμείς. Άποψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πρώτον οι κόκκινες γραμμές μας πρέπει να ειναι ξεκάθαρα διατυπωμένες απέναντι στην άλλη πλευρά για να μην μπαίνει σε πειρασμό να μας δοκιμάσει άρα δεν πρέπει να επαναληφτούν δηλώσεις όπως αυτές του 2020 ότι κόκκινή γραμμή μας είναι μόνο τα 6 μίλια. Και η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ ειναι κόκκινη γραμμή. Δεύτερη αναγκαία προϋπόθεση για να μην έχουμε κλιμάκωση εκτός ορίων είναι κάθε επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας να έχει κόστος. Δεν έπρεπε επομένως ο κ. Μητσοτάκης να δώσει δωρεάν την αναβάθμιση της τελωνιακής ένωσης ΕΕ –Τουρκίας και σήμερα θα πρέπει ξεκάθαρα να συνδέσει οποιαδήποτε εξέλιξη σε αυτό το θέμα από όπου εξαρτούν οικονομικά συμφέρονται και οι Τούρκοι και οι χώρες που κάνουν μπίζνες με την Τουρκία ότι οποιαδήποτε νέα επιθετική κίνηση της Τουρκίας και στο επίπεδο της ρητορικής, θα έχει συνέπειες στις οικονομικές τους σχέσεις με την ΕΕ