«Η Ελλάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για οποιοδήποτε ενδεχόμενο»
, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη και εγώ» με τους δημοσιογράφους Στέλλα Γκαντώνα και Θανάση Φουσκίδη η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη αναφερόμενη στην τουρκική ρητορική.
Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι δεν μπορείς να μην λαμβάνεις υπόψη την ένταση αυτής της ρητορικής.
Παράλληλα η βουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη και δεν είναι μια χώρα σε διάλυση.
Την ίδια στιγμή απέρριψε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το κόμμα του κ. Βελόπουλου λέγοντας ότι σε καίρια ζητήματα έχει εκ διαμέτρου πολιτική με τη ΝΔ.
Σε ότι αφορά τις παρακολουθήσεις, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι η ΝΔ αναγνώρισε το λάθος της ενώ είπε ότι χρειάζεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο στην ΕΥΠ με το οποίο θα θωρακίζεται από την επανάληψη ενός τέτοιου λάθους.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Ντόρα Μπακογιάννη στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφερόμενη στην τουρκική επιθετική ρητορική
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι την ρητορική την οποία ζούμε αυτό τον καιρό δεν την έχουμε ζήσει ποτέ ιστορικά με την Τουρκία. Ούτε τα επιχειρήματα τα οποία ακούγονται αυτό τον καιρό είναι επιχειρήματα που έχουνε ποτέ καταγραφεί στην ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Έχουνε πάντοτε οι τούρκοι κάποιες πάγιες θέσεις αλλά αυτού του είδους οι απειλές οι καθημερινές, οι εξάρσεις οι ρητορικές και τα λοιπά δεν έχουν ποτέ καταγραφεί αυτό μετά βεβαιότητος οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρέπει να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα και να είμαστε προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Οι περισσότερες αναλύσεις σήμερα λένε ότι η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία είναι τέτοια ώστε να οδηγούν σε μια στάση η οποία θα επέτρεπε ενδεχομένως στον Ερντογάν να βρει προς το εσωτερικό του κάποια δικαιολογία είτε αναβολής των εκλογών είτε οτιδήποτε άλλο θα του χρειαζόταν. Εμένα η αίσθησή μου είναι ότι αυτή τη στιγμή διεξάγεται ένα εσωτερικό μπρα ντε φερ στην Τουρκία πάρα πολύ δυνατό ανάμεσα σε εκείνους οι οποίοι λένε ότι φτάνει πια, είναι καιρός να καθαρίσουμε τη θέση μας να είμαστε καθαρά με τη Δύση, να είμαστε καθαρά Νατοικοί κάποιες τέτοιες πρώτες ενδείξεις καταγραφήκαν μετά την επιστροφή του Ερντογάν από τις ΗΠΑ και οι άλλοι οι οποίοι λένε ότι θα δώσουμε υπέρ πίστεως και πατρίδος τη μάχη για να κερδίσουμε τις εκλογές γιατί αν δεν κερδίσουμε τις εκλογές τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα και σε οικονομικό επίπεδο και σε οικογενειακό επίπεδο κλπ
Ερωτηθείσα αν την ανησυχεί ότι μπορεί ο κ. Ερντογάν να κάνει μια κίνηση στο πεδίο
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορείς να μην λαμβάνεις υπόψη σου την ένταση αυτής της ρητορικής και του δηλητηρίου το οποίο πέφτει σε επίπεδο τουρκικής κοινωνίας από τέτοιου είδους ρητορικές εξάρσεις άρα είσαι υποχρεωμένος και να έχεις μια εντονότατη διπλωματική κινητοποίηση η οποία υπάρχει αυτό τον καιρό με πάρα πολύ μεγάλη ένταση, ενημέρωση φίλων και συμμάχων. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη και αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα του Ερντογάν γιατί αν δείτε τις τοποθετήσεις του βρίζει την Ελλάδα, βρίζει την Αμερική, βρίζει την Ευρώπη «γιατί η Ευρώπη είναι με την Ελλάδα», «γιατί η Αμερική είναι με την Ελλάδα» κ.ο.κ. άρα η Ελλάδα δεν είναι μόνη, η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα σε διάλυση. Η Τουρκία δεν έχει κάνει ποτέ πόλεμο σε χώρα με οργανωμένο στρατό και οργανωμένη άμυνα, παρεμβαίνει στρατιωτικά σε πολλές χώρες αλλά σε χώρες οι οποίες είναι υπό διάλυση δηλαδή δεν είναι μια εύκολη απόφαση αυτή για να την πάρει η Τουρκία και ταυτόχρονα είμαστε και αμυντικά εξαιρετικά καλά θωρακισμένοι.
Ερωτηθείσα με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να παρέμβουν υπέρ μας οι σύμμαχες χώρες εφόσον η τουρκική πλευρά προχωρούσε σε κλιμάκωση
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καταρχήν να συμφωνήσουμε ότι δεν είμαστε εκεί, δεύτερον οι αμυντικές συνεργασίες οι οποίες έχουν υπογραφεί είναι πάρα πολύ συγκεκριμένες. «Σε περίπτωση επίθεσης η Ελλάδα θα έχει συμμαχίες». Βεβαίως στην πρώτη φάση θα πρέπει να βασιστούμε στον εαυτό μας μέχρι να προλάβουν όλοι οι υπόλοιποι να κάνουν τις σχετικές παρεμβάσεις τους για αυτό λεω ότι είναι αρκετά σύνθετο αυτό αλλά δεν είμαστε εκεί, απέχουμε πάρα πολύ από ένα τέτοιου είδους θερμό επεισόδιο. Αυτό το οποίο σήμερα γίνεται είναι ότι γίνεται μια πολύ μεγάλη διπλωματική μάχη η οποία πρέπει να οδηγήσει την Τουρκία σε μια βασική αρχή ότι έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε μεταξύ μας αλλά μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Ποιο είναι αυτό το πλαίσιο; Είναι ότι θα ξεκινήσουμε από μια βασική αρχή η οποία λεει σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, μέσα σε αυτό το πλαίσιο ελάτε να κουβεντιάσουμε. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης άνοιξε αυτό το παράθυρο στην Τουρκία και τους είπε εγώ εδώ είμαι
ΔΗΜ.: Άρα βλέπετε περιθώρια συνεννόησης στη Σύνοδο της Πράγας;
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι πολύ νωρίς να μιλήσω για την Πράγα γιατί δεν ξέρω καν αν θα πάνε οι τούρκοι. Αυτό το οποίο λεω είναι ότι ως επιχειρηματολογία η Ελλάδα εμφανίζεται με σιγουριά, αυτοπεποίθηση και βασισμένοι σε επιχειρήματα τα οποία βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. Δεν είπε ποτέ ο Μητσοτάκης «Ερντογάν γιοκ», ο Ερντογάν είπε «Μητσοτάκης γιοκ». Αν λοιπόν ο Ερντογάν αλλάξει την άποψή του και θέλει να συζητήσει με τον Μητσοτάκη, ο Μητσοτάκης είναι εδώ και είναι εδώ με τη δύναμη των επιχειρημάτων του.
Ερωτηθείσα αν θα έβλεπε μια μετεκλογική συνεργασία με τον κ. Βελόπουλο
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:Δεν τον βλέπω σύμμαχο τον κ. Βελόπουλο και λεω ότι δεν τον βλέπω σύμμαχο όχι γιατί δεν συμπαθώ τον άνθρωπο αλλά διότι το κόμμα του κ. Βελόπουλου σε καίρια θέματα άσκησης πολιτικής έχει εκ διαμέτρου αντίθετη πολιτική από εμάς. Ξεκινάμε από την εξωτερική πολιτική, στην εξωτερική πολιτική δεν είναι δυνατόν εμείς να είμαστε όλοι ξεκάθαροι στη μάχη με το θύμα και όχι με το θύτη και ο κ.Βελόπουλος να διαφέρει στην άποψη του. Δεύτερον πάρτε παράδειγμα τα εμβόλια για τα οποία έγινε τέτοια μεγάλη μάχη για να μπορέσει ο ελληνικός λαός να προστατευτεί από αυτή τη λαίλαπα που μας βρήκε κ.οκ. Τα σοβαρά κόμματα για να κάνουν μια κυβέρνηση, και εγώ τη ΝΔ την εντάσσω στα σοβαρά κόμματα γιατί έχουμε το παράδειγμα ΣΥΡΙΖΑ –Καμμένου που ήταν η απόλυτη τερατογένεση, είχαν ένα κοινό σημείο τον λαϊκισμό, εκεί βρεθήκανε αλλά αν εξαιρέσεις το λαϊκισμό οι θέσεις μοιράστηκαν απλώς για να μοιράσουνε τα ιμάτια της εξουσίας αλλά αυτό δεν είναι κυβέρνηση συνεργασίας, αυτό είναι παρωδία. Η Ελλάδα δεν αντέχει παρωδίες, η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια ούτε για κυβερνήσεις παρωδία ούτε για αστεία.
ΔΗΜ: Εσείς είσαστε εκείνη που είπε ότι η χειρότερη κυβέρνηση που θα μπορούσε να προκύψει είναι καλύτερη από την ακυβερνησία
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βεβαίως αλλά κυβέρνηση όχι κυβέρνηση μαϊμού.
Ερωτηθείσα ποιον θα βλέπατε ως πιθανότερο κυβερνητικό εταίρο
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ας μην κάνουμε αυτή τη στιγμή τις Πυθίες. Οι σημερινές θέσεις των κομμάτων οι οποίες καταγράφονται στην προεκλογική περίοδο με τις μετεκλογικές θέσεις των κομμάτων συνήθως διαφέρουν. Αφήστε να δούμε πως θα πάνε και τι θα λέει ο κ. Ανδρουλάκης μετά τις εκλογές. Την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρα δεν την έχει μόνο η ΝΔ, ασχέτως αν η ΝΔ σήμερα είναι το υπεύθυνο και το σοβαρό κόμμα το οποίο απευθύνεται στον ελληνικό λαό αλλά την ευθύνη την έχουν όλοι οπότε η άρνηση της οποιασδήποτε συνεργασίας βαρύνει όλους δεν βαρύνει μόνο έναν.
Αναφορικά με το όχι του κ. Ανδρουλάκη σε πρωθυπουργό Μητσοτάκη και Τσίπρα
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Υπάρχουν μερικές βασικές αρχές στην πολιτική ότι τους πρωθυπουργούς τους επιλέγει ο λαός και όχι το αντίπαλο κόμμα. Ο αρχηγός του πρώτου κόμματος είναι αρχηγός του πρώτου κόμματος, άπαξ και είσαι πρώτο κόμμα και έχεις αρχηγό αυτός ο αρχηγός θα κάνει την κυβερνηση είτε αρέσει σε μένα ή στον κ. Ανδρουλάκη ή στον οποιονδήποτε.
Αναφορικά με τη δήλωση του κ. Κυρανάκη για την εικόνα στα πανεπιστήμια και τις φοιτητικές εστίες
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν συμφωνώ με τον κ. Κυρανάκη, έχουμε ψηφίσει πράγματα τα οποία παλεύουμε κάθε μέρα να τα υλοποιήσουμε και η χθεσινή επέμβαση της αστυνομίας έδειξε ότι υλοποιούμε. Μπορεί κανένας να κάνει κριτική ότι ενδεχομένως υπήρξε καθυστέρηση αλλά εν πάση περιπτώσει υλοποιούμε αυτά τα οποία λέμε και τα υλοποιούμε αποτελεσματικά και βρισκόμαστε παρά ταύτα απέναντι σε ένα κόμμα το οποίο ο κ. Τζανακοπουλος πχ ονόμασε την επέμβαση της Αστυνομίας «γιουρούσι» και ότι άλλο για να κατηγορήσει την αστυνομία η οποία μπήκε μέσα στην φοιτητική εστία για να μαζέψει τρεις διαφορετικές ομάδες ληστών και διακινητών ναρκωτικών. Αναρωτήθηκα αν ο κ. Τζανακόπουλος περίμενε να πάει η αστυνομία με ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα και να παρακαλέσει το ληστή να βγει έξω για να τον συλλάβει διότι έκανε ληστείες και διακίνηση οπιούχων. Είμαστε σοβαροί!
Αναφορικά με το θέμα των υποκλοπών
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι ένα θέμα το οποίο αναγνωρίσαμε εμείς οι ίδιοι ότι ήταν ένα βαρύ επιχειρησιακό λάθος. Αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια έρευνα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, και πολιτικό και δικαστικό, και ορθώς διεξάγεται και ταυτόχρονα ότι η ΝΔ η οποία δεν έχει μάθει να κρύβει τα λάθη της αλλά να τα αναγνωρίζει και να τα διορθώνει για να το διορθώσει αυτό χρειάζεται μια νέα δομή και ένα νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ τέτοιο ώστε να θωρακίζεται από οποιοδήποτε ενδεχόμενο επανάληψης ενός τέτοιου λάθους.