Ανδρουλάκης στην Εξεταστική: Διπλό σκάνδαλο παρακολούθησης και συγκάλυψης - Δεν θα κρυφτώ όπως άλλοι πίσω από το «φουστάνι» του απορρήτου
«Η υπόθεση των υποκλοπών δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα, είναι ένα ζήτημα δημοκρατίας», επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί η κατάθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.
Σύμφωνα με πηγές ο κ. Ανδρουλάκης δέχεται ερωτήσεις από τα μέλη της Εξεταστικής σχετικά με την υπόθεση παρακολούθησης του κινητού του από το κακόβουλο λογισμικό αλλά και από την ΕΥΠ.
Σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να έχει δηλώσει προς την επιτροπή ότι «Η υπόθεση των υποκλοπών δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα. Είναι ένα ζήτημα δημοκρατίας. Καταδεικνύει τη θεσμική κρίση και την υπονόμευση των ελεγκτικών μηχανισμών» και ανέφερε πως «Αναδεικνύει μια κουλτούρα διακυβέρνησης, συγκεντρωτική, αλαζονική με αίσθηση παρακμιακής σκοτεινής παντοδυναμίας».
Ό πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες δήλωσε πως πρόκειται για «ένα διπλό σκάνδαλο», «ένα σκάνδαλο παράνομης παρακολούθησης και ένα σκάνδαλο συγκάλυψης».
Όπως αναφέρουν πηγές ο κ. Ανδρουλάκης εξήγησε πως το σκάνδαλο της παράνομης παρακολούθησης είχε 2 βραχίονες: Αυτόν που αποκαλύφθηκε από την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το παράνομο λογισμικό Predator, και αυτόν που αποκαλύφθηκε χάρις την ανεξάρτητη αρχή διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών, την ΑΔΑΕ, δηλαδή την παράνομη παρακολούθηση του από την ΕΥΠ.
Φέρεται να ανάφερε πως η παρακολούθηση αυτή είχε στόχο να θέσει σε ομηρεία μια ολόκληρη παράταξη στην πιο κρίσιμη πολιτική της στιγμή, κατά τις εσωκομματικές μας εκλογές. Η ΕΥΠ μέσω της δικής του παρακολούθησης, παρακολουθούσε ένα ολόκληρο κόμμα, πρώην πρωθυπουργούς και βουλευτές.
«Επί 8 χρόνια ως ευρωβουλευτής υπηρέτησα τα εθνικά συμφέροντα με όλες μου τις δυνάμεις, και ''βαπτίστηκα'' εθνικός κίνδυνος μόνο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μου εκστρατείας για να ηγηθώ της παράταξης; Μάλλον ήμουν κίνδυνος για τα κομματικά σας συμφέροντα και τους κομματικούς σας σχεδιασμούς κύριοι της ΝΔ» ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες.
Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγω και για το σκάνδαλο της συγκάλυψης, αναφέροντας ότι πληροφορήθηκε με θλίψη ότι η επιτροπή κάνει πολύ λίγα για την αποκάλυψη της αλήθειας και πολύ περισσότερα για τη συσκότιστης σημειώνοντας ότι περίμενε άλλη στάση και άλλες συμπεριφορές ιδιαίτερα απέναντι σε ανεξάρτητες αρχές και αδέκαστους δικαστές.
Στην συνέχεια ο χαρακτήρισε μοναδικό κοινοβουλευτικό επίτευγμα την Εξεταστική για την ΕΥΠ, χωρίς κλήση του πολιτικού της προϊσταμένου και όλων των εμπλεκόμενων προσώπων ακόμη και όσων έχουν παραιτηθεί κάνοντας λόγω για «καινοτομία».
Επίσης αναφερόμενος στις διαρροές για την υπόθεση φέρεται να είπε: «Εγώ είμαι εδώ! Παρά τις διαρροές των προηγούμενων ημερών. Δεν κρύβομαι! Ο Πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, που είναι; Ο κ. Γεραπετρίτης, ο κ. Πιερρακάκης, ως αρμόδιοι υπουργοί; Δεν καλέσατε ούτε τον Γρηγόρη Δημητριάδη, στον οποίο αποδόθηκε η αντικειμενική πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο της παρακολούθησής μου και μάλιστα παραιτήθηκε.
Δεν καλέσατε την κ. Βλάχου, την αρμόδια εισαγγελέα της ΕΥΠ.
Δεν καλέσατε τους ιδιοκτήτες και εκπροσώπους των εταιρειών που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, διακινούν ακόμη και σήμερα λογισμικά παρακολούθησης, κάτι που εξάλλου είναι το αντικείμενο της επιτροπής σας. Δεν σας έκανε εντύπωση όπως θα έκανε σε κάθε πολίτη ότι μια εταιρεία που αγοράστηκε με μερικές εκατοντάδες ευρώ, έκανε με ανάθεση συμβάσεις εκατομμυρίων με το ελληνικό δημόσιο με δυο διαδοχικές κυβερνήσεις; Μπορεί να μην σεβαστήκατε τη δική μου ασυλία αλλά χορηγήσατε πολύ ισχυρότερη ασυλία στους εκπροσώπους της Krikel και της Intellexa».
Όπως αναφέρουν πηγές, μιλώντας για την υπόθεση του Θανάση Κουκάκη ανέφερε πώς δεν κλήθηκε ούτε καν o δημοσιογράφος. «Δυο- άνθρωποι στη χώρα ένας δημοσιογράφος και ένας πολιτικός σε συγχρονισμό δέχτηκαν την επίθεση του Predator και τους παρακολούθησε η ΕΥΠ. Και δεν καλούνται», φέρεται να δήλώσε.
Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε στα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής και το επίμαχο έγγραφο της ΑΔΕΑ, αναφέροντας πως η κυβέρνηση λέει «όλα στο φως» αλλά κρύβεται πίσω από το νόμο που εισηγήθηκε και απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει τον παρακολουθούμενο.
Μάλιστα φέρεται να έδειξε στα μέλη της Εξεταστικής την έγγραφη απάντηση της ΑΔΑΕ στο αίτημα του να ενημερωθεί πλήρως για την υπόθεση. «Σας την καταθέτω. Θα δεχόμουν οποιαδήποτε στιγμή ενημέρωση – αλλά μόνο νόμιμα και εγγράφως. Είναι παντελώς αναξιόπιστη η κυβέρνηση για οποιαδήποτε προφορική συνομιλία», φαίνεται να δήλωσε ο ίδιος.
Ο κ. Ανδρουλάκης επιτιθέμενος στην κυβέρνηση, σχολίασε πως, δηλώνει «όλα στο φως» αλλά κρύβεται πίσω από το απόρρητο και τα μέλη της επιτροπής αποδεχθήκαν και επιτρέψαν, την επίκληση του απορρήτου ενώπιον της Βουλής και των εκπροσώπων του ελληνικού λαού.
«Στη νομική επιστήμη υπάρχουν νόμιμες και παράνομες ενέργειες. Δεν υπάρχουν ''καινοτόμες'' ενέργειες όπως επικαλέστηκε ενώπιον σας ο νέος διοικητής της ΕΥΠ», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.
Αναφερόμενος στην κατάθεση 3 τροπολογιών από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι προτείνουν, την επιστροφή της ΕΥΠ στη δικαιοδοσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την αποκατάσταση του ρόλου της ΑΔΑΕ ώστε να έχει τη δυνατότητα γνωστοποίησης στους παρακολουθούμενους και να εμπεριέχονται λεπτομερή στοιχεία στην διάταξη παρακολούθησης.
Αναφερόμενος στις καταθέσεις των διοικητών της ΕΥΠ αλλά στο τι απέγινε ο φάκελος της υπόθεσης του, πηγές αναφέρουν ότι δήλωσε πως: «To Μαξίμου λέει ''όλα στο φως'', αλλά όπως κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ τη μέρα που υπέβαλα αναφορά στην Ανεξάρτητη Αρχή, διατάχθηκε και καταστράφηκε το αρχείο της παρακολούθησης μου δηλαδή ξεκίνησε η συγκάλυψη. Μου προσάπτετε στο δημόσιο διάλογο ότι δεν πήγα στην ΕΥΠ να ενημερωθώ στο αυτί. Πρώτον, κανείς δεν με κάλεσε επισήμως και εγγράφως. Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια διαδικασία γιατί την καταργήσατε. Αυτοί που θα με ενημέρωναν, δηλώνουν είτε ότι δεν ξέρουν τίποτα όπως ο κ. Γεραπετρίτης, είτε ότι δεσμεύονται και απέναντι μου από το απόρρητο όπως ο νυν διοικητής Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ένα απόρρητο αλά καρτ. Εξεταστική επιτροπή που δέχεται το απόρρητο να ισχύει για τη δίκη μου υπόθεση αλλά όταν έρχεται παλιότερος διοικητής της ΕΥΠ όπως ο κ. Ρουμπάτης, το κάνει κουρελόχαρτο για να στήσετε το αφήγημα των συμψηφισμών. Δεν δέχομαι ως δημοκράτης πολίτης μια αναιμική δημοκρατία που είναι έτοιμη να θέσει σε ομηρεία πολιτικά πρόσωπα, κόμματα, δεν αξίζει στον ελληνικό λαό με τόσα που έχει περάσει και ανέμενε εκσυγχρονισμό λειτουργιών του κράτους».