Η τελευταία φορά που ο Στέφανος Τζουµάκας «µετρήθηκε» στις κάλπες ήταν στις ευρωεκλογές του 2014, όταν το κόµµα που ίδρυσε, υπό τον τίτλο «Σοσιαλιστικό Κόµµα», πήρε 11.062 ψήφους, ήτοι ποσοστό 0,19%. Αυτό ήταν ένας κοµβικός σταθµός στη µακρά πολιτική διαδροµή, που ξεκίνησε τα χρόνια της δικτατορίας και έφτασε σε σηµαντικά αξιώµατα στο κόµµα και στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σηµίτη, αλλά και µε πολύ ενεργό ρόλο και επί των ηµερών του Γιώργου Παπανδρέου. Και εκεί που πολλοί πίστεψαν ότι έκλεισε ο κύκλος του, εµφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, µε τον οποίο ο Τζουµάκας από το 2015 είχε ανοιχτό πολιτικό «φλερτ».

7_2

Σταδιακά εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ συµµετέχοντας στα συνέδριά του, το 2019 έκανε δηµόσια δήλωση στήριξης και πριν από λίγες µέρες ο πρώην πρωθυπουργός τού ανέθεσε τη θέση του επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτικής Στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ. Κάπως έτσι, όπως λένε κάποιοι στην Κουµουνδούρου, του «χρύσωσε» και µε το παραπάνω το χάπι για το γεγονός ότι δεν είχε εκλεγεί στην Πολιτική Γραµµατεία του ΣΥΡΙΖΑ µετά το Συνέδριο του Μαΐου του 2022, παρότι υπήρξε πρόταση του κ. Τσίπρα.

Από τα χρόνια της χούντας

Η διαδροµή του Στέφανου Τζουµάκα είναι από τις χαρακτηριστικές τόσο της περιόδου της χούντας όσο και της µεταπολιτευτικής. Από τις πλέον γενναίες περιπτώσεις στα χρόνια της δικτατορίας, συµµετείχε ενεργά στην κατάληψη της Νοµικής και του Πολυτεχνείου, έχοντας αγωνιστικά παράσηµα τα βασανιστήρια που υπέστη στο ΕΑΤ-ΕΣΑ. Στα χρόνια της χούντας, η σχέση του ήταν περισσότερο µε τις δυνάµεις της ευρύτερης Αριστεράς, ωστόσο µετά την πτώση της δικτατορίας εντάχθηκε αµέσως στο ΠΑΣΟΚ. Γεννηµένος το 1946 στην Αρτα, συµµετείχε ενεργά στη δηµιουργία του Τοµέα Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ’70 και ήταν από τους πρώτους προέδρους της µεταπολιτευτικής ΕΦΕΕ.

Η κοινοβουλευτική του παρουσία ξεκίνησε το 1977 µέσα από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και ολοκληρώθηκε το 2007, µε ένα διάλειµµα την περίοδο 2000-2004, όταν και δεν εκλέχτηκε. Μάλιστα τότε, δηλώνοντας απογοητευµένος από την πολιτική, είχε µεταναστεύσει στις ΗΠΑ, όπου εργάστηκε για ένα µικρό διάστηµα ως δικηγόρος. Πέρασε από τα υπουργεία Μεταφορών και Επικοινωνιών, Παιδείας, Εργασίας και Γεωργίας. Σε πολλά από αυτά συγκρούστηκε (και) µε τους συνδικαλιστές, όπως για παράδειγµα είχε κάνει µε αυτούς της Ολυµπιακής Αεροπορίας, όταν τους είχε αποκαλέσει «ρετιρέ», ενώ στην Ιστορία πέρασε και η αντιπαράθεσή του µε τους αγρότες, όταν τα ΜΑΤ είχαν ξεφουσκώσει τα λάστιχα των τρακτέρ στην εθνική οδό.

Μετά το 1994 είχε συγκροτήσει µια άτυπη «οµάδα των 40άρηδων» µαζί µε τον Κ. Λαλιώτη και τον Κ. Σκανδαλίδη, ενώ στην εσωκοµµατική εκλογή του 1996 είχε στηρίξει σθεναρά τον Κ. Σηµίτη

 

Επί των ηµερών του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν για µεγάλα χρονικά διαστήµατα µέλος στο πανίσχυρο Εκτελεστικό Γραφείο, ενώ µετά το 1994 είχε συγκροτήσει µια άτυπη «οµάδα των 40άρηδων» µαζί µε τον Κώστα Λαλιώτη και τον Κώστα Σκανδαλίδη. Στην εσωκοµµατική εκλογή του 1996 στήριξε σθεναρά τον Κώστα Σηµίτη απέναντι στον Ακη Τσοχατζόπουλο και τον Γεράσιµο Αρσένη. Η συµβολή του ήταν ωστόσο πολύ πιο ουσιαστική ή, για να ακριβολογούµε, πιο αποτελεσµατική στη σφοδρότατη εσωκοµµατική διαδικασία από τη βάση το 2007 µεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ουσιαστικά, στη µάχη αυτή ο Στέφανος Τζουµάκας έκανε όλη τη «βρώµικη» πολιτική δουλειά στοχοποιώντας µε όλους τους τρόπους τον κ. Βενιζέλο, εµφανίζοντάς τον ουσιαστικά ως άνθρωπο των συµφερόντων, δεξιό, ξένο σώµα στο ΠΑΣΟΚ κ.λπ.

∆εν τον βοήθησε

Η στάση του αυτή δεν τον βοήθησε να εκλεγεί βουλευτής το 2009, παρότι το ΠΑΣΟΚ έφτασε το 45% και ο Παπανδρέου έγινε πρωθυπουργός. Σταδιακά, λόγω και των επιλογών του µνηµονίου και της συµµετοχής στο ∆ΝΤ, άρχισε να αποκόπτεται από το ΠΑΣΟΚ, έστω και αν το 2012 έκανε µια αρχική απόπειρα να διεκδικήσει την ηγεσία του κόµµατος απέναντι στον Ευάγγελο Βενιζέλο, χωρίς, όµως, να συγκεντρώσει τον αριθµό των υπογραφών που απαιτούνταν. Η εκλογή Βενιζέλου τον ξέκοψε τελείως από το ΠΑΣΟΚ, από το οποίο και αποχώρησε τότε, καταγγέλλοντάς το για «δεξιά µετάλλαξη». Εκτοτε, όπως προαναφέραµε, άρχισε να φλερτάρει µε τον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο εντάχθηκε πλήρως µετά τις εκλογές του 2019, µε αποκορύφωµα την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να του αναθέσει το σηµαντικό πόστο του στρατηγικού σχεδιασµού του ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον, ο Στ. Τζουµάκας θα πρέπει να πείσει τα ιστορικά στελέχη του κόµµατος που βλέπουν µε καχυποψία όλα αυτά τα ανοίγµατα του κ. Τσίπρα πως δεν είναι «ξένο σώµα» και, κυρίως, πως δεν θέλει να µετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε «νέο ΠΑΣΟΚ». Οπως συµβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, τα πάντα θα κριθούν εκ του αποτελέσµατος. Του εκλογικού!