Διερωτήθηκε μάλιστα πόση θεσμική αναταραχή αντέχει η χώρα, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λέει ψέματα στο θέμα των παρακολουθήσεων.
Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑανέφερε πως όσοι φέρονται να είχαν πέσει θύματα παρακολουθήσεων θα πρέπει να πάνε τα κινητά τους στην Ανεξάρτητη Αρχή.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κώστα Ζαχαριάδη στα Παραπολιτικά 90,1;
Αναφορικά με τη δέσμευση του Πρωθυπουργού για την επίλυση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων
Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ:Έχω μια απορία αυτή η δέσμευση που έδωσε ξανά χθες ο κ. Μητσοτάκης, που είναι η ίδια που έδωσε και πριν από τρεις μήνες, πόσο χρειάζεται αυτός ο άριστος Πρωθυπουργός με το άριστο επιτελείο και το αποτελεσματικό για να φέρει μια τέτοια ρύθμιση. Έχουν περάσει 90 μέρες, τα δημοσιεύματα πολλαπλασιάζονται, είχαμε στα μέσα του Αυγούστου το δημοσίευμα της Καθημερινής που έλεγε παρακολουθήσεις 7-8 σημαντικών πολιτικών προσώπων, στη συνέχεια είχαμε τις σημαντικές αποκαλύψεις του κ. Λαμπρόπουλου στα Νέα και στο Βήμα και στη συνέχεια έχουμε το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento. Πόσο μπορεί η χώρα να βρίσκεται σε αυτό το μεγάλο ερωτηματικό; Πόση θεσμική παρακμή αντέχει πια η χώρα και όταν λεει «θα χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση» γιατί δεν πήγε να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή; Γιατί δεν πήγε να εξεταστεί από την επιτροπή PEGA, γιατί έβαλε φρένο στον κ. Λαβράνο και τον κ. Μπλίτσιο να πάνε να μιλήσουν στους κατόχους των ανάλογων εταιρειών;
ΔΗΜ: Μας λέτε δηλαδή ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε και αυτή τη στιγμή νίπτει τας χείρας του;
Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ:Έχει την αντικειμενική πολιτική ευθύνη. Ένα τέτοιο ζήτημα το οποίο δημιουργεί κατά τη γνώμη μου κρίση δημοκρατίας και κρίση λειτουργίας του πολιτεύματος δεν είναι σε καμία περίπτωση θέμα ευθύνης ενός ανώτατου μετακλητού υπαλλήλου. Δηλαδή όλα θα τα ρίξουμε στο Δημητριάδη και πλυθήκαμε; Δεν πάει έτσι.
ΔΗΜ: Ο κ. Δημητριάδης, να υπενθυμίσω, ότι έφυγε για το θέμα του κ. Ανδρουλάκη και της ΕΥΠ
Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Με βάση τη διαρροή που ήρθε στα κινητά σας στο Μέγαρο Μαξίμου έφυγε επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τοξική αντιπολίτευση και επειδή είχε κάτσει το διπλάσιο χρόνο από το χρόνο που κάθονται οι ομόλογοί του και οι ανάλογοί του στις ΗΠΑ.
ΔΗΜ: Για να μην μπερδεύουμε τον κόσμο είναι άλλο η ΕΥΠ την ευθύνη της οποίας πήρε ο κ. Δημητριάδης τότε και από τον πρωθυπουργό προφανώς και έφυγε από τη θέση του και άλλο είναι το θέμα των παράνομων παρακολουθήσεων από ιδιώτη, από το Predator.
Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Εγώ λεω ότι το κέντρο είναι ένα και επικεφαλής είναι ο κ. Μητσοτάκης και έχετε δίκιο ότι οι βραχίονες είναι δύο αλλά βλέπουμε ότι οι βραχίονες εναλλάσσονται. Από πού το βλέπουμε αυτό; Από αυτά τα οποία μάθαμε για τον κ. Κουκάκη. Η μια παρακολούθηση από το Predator την άλλη από την ΕΥΠ. Στην αρχή μας λέγανε ότι δεν είχανε παρακολουθήσει τον κ. Κουκάκη από την ΕΥΠ μετά όμως μάθαμε ότι τον είχαν παρακολουθήσει. Έχει σημασία να δούμε που τους έχουμε πιάσει να λένε ψέματα. Στον κ. Ανδρουλάκη. Τι μας έλεγε ο κ. Κοντολέων και δεν αντιδρούσε ο κ. Γεραπετρίτης, έκανε τον ψόφιο κοριό; Ότι δεν παρακολουθούσανε πολιτικούς και μετά παραιτήθηκε, τον παραίτησαν. Εδώ είναι απλό να πάνε αυτά τα 33 πρόσωπα ή όλα τα πρόσωπα τα κινητά τους να ψαχτούν στην Ανεξάρτητη Αρχή. Να πάνε τα κινητά τους να ψαχτούνε και τελειώνει το παραμύθι.
Ερωτηθείς αν υποστηρίζει ότι όσοι παρακολουθούνταν, παρακολουθούνταν ταυτόχρονα και από την ΕΥΠ
Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Εσείς θεωρείτε δηλαδή ότι κάποιος ιδιώτης ήρθε στην Ελλάδα για να παίξει και αποφάσισε να παρακολουθήσει κορυφαίους υπουργούς, τις γυναίκες τους, περιφερειάρχες για πλάκα το έκανε αυτό. Δεν συνδέεται καθόλου τη μια ισχυρή εξουσία με την άλλη, το ένα δίκτυο σκοτεινής και μαφιόζικης παρακολούθησης γιατί μαφιόζικα είναι αυτά ακόμα και αν τα κάνει κάποιος ιδιώτης, με την άλλη κατάσταση. Είναι όλα. Και να ρωτήσω έρχεται οποιοσδήποτε ιδιώτης, στήνει μια εταιρεία παρακολούθησης και παρακολουθεί τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, τον υπουργό Δημόσιας Τάξης της Ελλάδας και η ΕΥΠ και ο πρωθυπουργός δεν ξέρει τίποτα. Γιατί πληρώνουμε μυστικές πληροφορίες ;
Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Συνδέονται πιθανές παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων με Predator με ταυτόχρονη ή διασταυρούμενη παρακολούθηση από την ΕΥΠ; Γιατί αυτό έγινε με τον κ. Ανδρουλάκη και με τον κ. Κουκάκη. Γιατί όταν έληγε το χρονικό διάστημα που η εταιρεία του Ζαχαριάδη παρακολούθησε τον κ. Φουσκίδη αναλάμβανε η κα Γκαντώνα μέσω της ΕΥΠ να συνεχίζει την παρακολούθηση, περί αυτού πρόκειται πρέπει να απαντηθεί. Αλλά φέρανε ένα νόμο την άνοιξη, άρα ξέραν από πριν και προετοίμαζαν το έδαφος για αυτό που θα έρθει το καλοκαίρι που λεει ότι ακόμα και αν παρακολουθείς τον Φουσκίδη και είναι ανεδαφικός ο λόγος της παρακολούθησης όταν κλείσει το χρονικό διάστημα της παρακολούθησης δεν μπορεί να μάθει ο Φουσκιδης γιατί τον παρακολουθούσε η αρμόδια υπηρεσία. Σκοτεινά πράγματα, πρωτόγνωρα.
Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Ούτε ο κ. Παπαχελάς ούτε ο κ. Λαμπρόπουλος ούτε ο κ. Βαξεβάνης, ο καθένας με το διαφορετικό τόνο και τι διαφορετική τοποθέτησή του, αποφάσισαν να βγάλουν ιστορίες από το κεφάλι τους. Εδώ είναι ένα μείζον ζήτημα δημοκρατίας, κοινοβουλευτισμού, λειτουργίας πολιτικού συστήματος. Έφυγε η επιτροπή PEGA από την Ελλάδα και λεει έχουμε σκοτεινά σημεία, αμφιβολίες, ερωτηματικά όλα αυτά πρέπει να απαντηθούν και θα απαντηθούν. Αυτή η υπόθεση θα φτάσει μέχρι τέλους.
ΔΗΜ: Επειδή είναι πρόσφατο και το παράδειγμα της Novartis όπου κορυφαίοι πολιτικοί της χώρας βγήκανε στα μανταλάκια και μετά από ένα μήνα αρχειοθετήθηκαν οι υποθέσεις τους θέλει προσοχή.
Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Το άρθρο 84 του συντάγματος και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών επέβαλε αυτή τη διαδικασία. Για την υπόθεση Novartis το αμερικανικό δημόσιο έχει πάρει αποζημίωση 400 εκατ. $ από τη Novartis, η Ελλάδα δεν έχει πάρει 1 σεντ. Εγώ λεω καλοδεχούμενη η παρέμβαση της Δικαιοσύνης, πίστευα ότι θα είχε παρέμβει ήδη από το δημοσίευμα των ΝΕΩΝ και του Βήματος αλλά και με εβδομάδα καθυστέρηση είναι σημαντική. Όλα στο φως στην πράξη και προχωράμε μπροστά. Θα γίνει κάθαρση στο πολιτικό σύστημα της χώρας, θα αποβληθούν οι σκοτεινές συμπεριφορές και τα σκοτεινά πρόσωπα. Δεν αξίζει την Ελλάδα τέτοιο επίπεδο κοινοβουλευτισμού και δημοκρατίας.