«Απροετοίμαστη η επίσκεψη του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκου Δένδια στη Λιβύη, δεν είχε γίνει σωστή προετοιμασία », είπε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη Νίκη Λυμπεράκη ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.

Είπε πως η κινητικότητα του κ. Δένδια πρέπει να παράγει αποτελέσματα και να είναι στοχευμένη.

Σε ό,τι αφορά τις παρακολουθήσεις, είπε πως δεν είναι δυνατόν ύστερα από τέσσερις μήνες να μη γνωρίζουμε ποιοι χρησιμοποιούν παράνομα λογισμικά και έστησαν τον παρακρατικό αυτόν μηχανισμό παρακολουθήσεων.

Τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να γίνει εξεταστική επιτροπή για το θέμα και ανέφερε ότι η χώρα είναι επίσημα σε προεκλογική περίοδο και όλα αξιολογούνται με όρους προεκλογικούς.

Επανέλαβε πως το κόμμα θα καταθέσει την πρότασή του και θα καλέσει τις υπόλοιπες δυνάμεις στη βάση αυτού του προγράμματος.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Αναφορικά με το χθεσινό διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη: Νομίζω ότι ήταν απροετοίμαστη αυτή η επίσκεψη δηλαδή δεν είχε γίνει σωστή προεργασία. Νομίζω ότι σε αυτή τη συγκυρία που έχουμε την εντεινόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας με τις όποιες συμμαχίες κάνει σε μια περιοχή που έχει εξαιρετική ρευστότητα θα πρέπει και η διπλωματία και οι κινήσεις που κάνουμε να υπηρετούν μια συγκεκριμένη προσεκτική και μακροπρόθεσμη στρατηγική. Θα πρέπει να είναι λίγο πιο προσεκτικές και στρατηγικές οι κινήσεις που γίνονται και όχι να υποτάσσονται στη λογική μιας επικοινωνιακής πολιτικής.

Η κινητικότητα του υπουργού Εξωτερικών καλό θα είναι να παράγει αποτελέσματα και να είναι έγκαιρη και να είναι και στοχευμένη. Το λεω αυτό, δεν θέλω να γυρίζω το χρόνο πίσω αλλά αν δούμε την προκλητικότητα της Τουρκίας με τις επιστολές Σινιρλίογλου και την απάντηση τη δική μας στον ΟΗΕ ένα χρόνο μετά, την πρόβλεψη για την εισβολή στην Ουκρανία και πως είχε κινηθεί η χώρα μας τότε έχουμε κάποιες αστοχίες την ίδια στιγμή που έχουμε και μια εξωστρέφεια που χρειάζεται, εμείς τη χαιρετίζουμε, είναι αναγκαία, είναι απαραίτητη, η χώρα πρέπει να αναπτύσσει και να διευρύνει τις συμμαχίες θεωρώ όμως ότι η χθεσινή κίνηση δεν ήταν καλά προετοιμασμένη και δημιούργησε μεγαλύτερο πρόβλημα από ότι φάνηκε από ότι θετικό αποτέλεσμα ήθελε να παράξει. Θα πρέπει ο υπουργός Εξωτερικών να προσέχει να μην παγιδεύεται γενικά.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις: Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί μια θεσμική δικαίωση γιατί εμείς ήμασταν αυτοί που πρώτοι αφού αναδείξαμε το θέμα και καταγγείλαμε τις παρακολουθήσεις και τις παγιδεύσεις των κινητών στις δικαστικές αρχές λέγαμε ότι δεν υπάρχει διαδικασία νόμιμης ενημέρωσης αυτών οι οποίοι παρακολουθούνται. Έρχεται τώρα η κυβέρνηση και βάζει ένα πλαίσιο, βεβαίως βάζει την τριετία, βεβαίως δεν δίνει απάντηση στο τι θα γίνει μέχρι τις επόμενες εκλογές και αν αυτοί οι οποίοι παρακολουθούνται, σίγουρα ο κ. Ανδρουλάκης και κανείς δεν ξέρει πόσα άλλα πρόσωπα αν θα ενημερωθούν για τους λόγους για τους οποίους έγιναν στόχος παρακολούθησης. Υπάρχει ένα σοβαρό θέμα όταν η Αρχή Διασφάλισης Απόρρητων Επικοινωνιών η οποία έπαιξε ένα νευραλγικό ρόλο στο να αποκαλυφθεί συνολικά το πλαίσιο με το οποίο η ΕΥΠ αφειδώς ενέκρινε αιτήματα παρακολούθησης πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και κανείς δεν ξέρει ποιων άλλων για λόγους εθνικής ασφαλείας όταν η ΑΔΑΕ εκφράζει μια δικαιολογημένη δυσφορία και διαμαρτυρία γιατί δεν συμμετείχε στη διαβούλευση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Υπάρχουν πολλά ζητήματα όπως και το θέμα των παράνομων λογισμικών. Δεν είναι δυνατόν 4 μήνες μετά την καταγγελία του κ. Ανδρουλάκη να μην έχουμε ενημερωθεί για το ποια είναι η εξέλιξη της δικαστικής διερεύνησης για το ποιοι σήμερα στην Ελλάδα χρησιμοποιούν παράνομα λογισμικά, τα εμπορεύονται. Και το λεω αυτό γιατί μπορεί μεν μέσα στο νομοσχέδιο να λεει η κυβέρνηση και επικοινωνιακά να αναδεικνύει ότι είμαστε η πρώτη χώρα που απαγορεύει τη χρήση παράνομων λογισμικών . Σας θυμίζω ότι στα τέλη Ιουλίου ο κ. Γεραπετρίτης και ο κ. Πιερρακάκης έλεγαν ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τους κινδύνους από πού προέρχεται η απόπειρα παγίδευσης κινητού με παράνομα λογισμικά υπήρχε όμως ήδη θεσμικό πλαίσιο που απαγόρευε τη χρήση και τη λειτουργία αυτών των λογισμικών. Άρα εδώ έχουμε μια καθυστέρηση 4 μηνών αδικαιολόγητη, αδικαιολόγητη αν η κυβέρνηση, το πολιτικό σύστημα επιθυμεί να μάθουμε ποιοι και για ποιους λόγους έστησαν όλο αυτό τον παρακρατικό μηχανισμό και προσπαθούσαν να παρακολουθήσουν πολιτικούς αντιπάλους και όχι μόνο.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα μάθουμε για ποιο λόγο παρακολουθούνταν ο κ. Ανδρουλάκης: Εμείς έχουμε ζητήσει με τον πλέον θεσμικό τρόπο και από την ΑΔΑΕ και από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να ενημερωθούμε για τους λόγους για τους οποίους κάποιοι ενέκριναν την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, και σε καμία περίπτωση δεν είναι λόγοι εθνικής ασφαλείας και δυστυχώς το λεω γιατί ο λόγος εθνικής ασφαλείας διευρύνεται η έννοιά του ως αιτία παρακολούθησης. Φαίνεται ότι το πάθημα δεν έγινε μάθημα για κάποιους ή προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από αυτό, σε κάθε περίπτωση εμείς θα επιμείνουμε με τον απόλυτα θεσμικό τρόπο να ενημερωθούμε. Εμείς θα επιμείνουμε μέχρι τέλους και μέσα από τη λειτουργία της επιτροπής του κοινοβουλίου ώστε αυτοί που νομίζουν ότι επειδή σήμερα είναι πλειοψηφία κοινοβουλευτική και έχουν την κυβέρνηση της χώρας ότι μπορούν να συγκαλύπτουν και αν συσκοτίζουν μια πρωτοφανή υπόθεση που διασύρει τη χώρα θα αναγκαστούν να πουν αυτά που ξέρουν για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός και τους λόγους παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη αλλά και με ποιος τρόπο στήθηκε αυτό το παρακρατικό σύστημα λειτουργίας που δυστυχώς αδικεί και την ίδια της ΕΥΠ.

Εμείς ζητήσαμε να γίνει εξεταστική επιτροπή, εμείς ζητήσαμε και επιμείναμε να προχωρήσουν οι διαδικασίες τις επιτροπής PEGA που κάποιοι φαίνεται ότι προσπάθησαν να κωλυσιεργήσουν άρα είναι αυτονόητο θα επιμείνουμε μέχρι τέλους στην θεσμική διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μπορεί να πάμε νωρίτερα σε εκλογές: Νομίζω ότι το κλίμα το οποίο έχει διαμορφωθεί εδώ και αρκετό καιρό είναι αμιγώς προεκλογικό άρα έχουμε μπει σε μια προεκλογική περίοδο η οποία δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σήμερα αν θα είναι 3-4-7 μηνών. Είμαστε πάντως επισήμως σε προεκλογική περίοδο και νομίζω ότι δεν είναι μόνο ο χρόνος που απομένει μέχρι τις επόμενες εκλογές οι οποίες ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει αν θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας ή νωρίτερα, είναι νομίζω η γενικότερη ατμόσφαιρα και το κλίμα που δημιουργείται μέσα από τις πρωτοβουλίες και τις επιλογές της κυβέρνησης άρα αυτή τη στιγμή αξιολογούνται οι πάντες και τα πάντα και με όρους προεκλογικής περιόδου. Δυστυχώς τα πεπραγμένα δεν δημιουργούν προϋποθέσεις στην κυβέρνηση για να είναι αισιόδοξη για την προεκλογική περίοδο ειδικά στο θέμα της οικονομίας.

Ερωτηθείς ποιες είναι οι κορυφαίες προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ για μια κυβερνητική συνεργασία: Εμείς θα καταθέσουμε την πρότασή μας, θεωρούμε ότι η πρότασή μας θα πάρει ένα ποσοστό πολύ καλύτερο από αυτό που φιλοδοξούν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να έχει το ΠΑΟΣΚ το βράδυ των εκλογών και μετά θα καλέσουμε τις υπόλοιπες δυνάμεις βάσει αυτού του προγράμματος και όχι μέρος του προγράμματος να συζητήσουν για το αν εννοούν την έννοια της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα. Το ΠΑΣΟΚ έχει σαφή στόχευση και στο θέμα του κοινωνικού κράτους εξάλλου και ο κ. Ανδρουλάκης στο νέο ΕΣΥ και τη λειτουργία του συστήματος Υγείας και του συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας ήδη έχει αναδείξει τις προτάσεις. Στα θέματα οικονομίας έχουμε μια ατζέντα και μια πρόταση εδώ και 10 μήνες η οποία δεν υιοθετείται δυστυχώς από την κυβέρνηση, και βεβαίως στα θέματα που αφορούν τη δομή της επιχειρηματικότητας και την επόμενη μέρα των μικρομεσαίων,των εμπόρων οι οποίοι στενάζουν υπό το κράτος της ακρίβειας και των χρεών του παρελθόντος. Σας λεω ενδεικτικά τρία ζητηματα, κοινωνική κατοικία που αφορά τη νέα γενιά που εμείς ανοίξαμε ένα ζήτημα, και το ανοίξαμε γιατί το πιστεύουμε και θέλουμε αυτοί οι νέοι να πιστέψουν ότι ένα πολιτικό κόμμα τους καταλαβαίνει και τους εκφράζει.

ΔΗΜ: Υπάρχει κόκκινη γραμμή για εσάς;

Δυστυχώς στα ζητήματα αυτά μόνο κόκκινες γραμμές υπάρχουν και με την πολιτική της ΝΔ αλλά και με αυτά τα οποία είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη περίοδο που και σήμερα φαίνεται ότι δεν έχει βάλει μυαλό άρα για εμάς κάποια πράγματα είναι αδιαπραγμάτευτα γιατί εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να μπούμε στην κυβέρνηση για την κυβέρνηση και την εξουσία εμείς θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι και ωφέλιμοι. Ο κόσμος ξέρει ότι δυνατό ΠΑΣΟΚ είναι εγγύηση ασφάλειας και σταθερότητας για τη χώρα, και είναι σίγουρο ότι το ΠΑΣΟΚ θα εγγυηθεί την σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρα βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι σώνει και καλά θα μπούμε σε ένα κυβερνητικό σχήμα επειδή κάποιοι νομίζουν ότι θα βάλουν το πιστόλι στον κρόταφο της παράταξης.