O Νίκος Χαρδαλιάς κήρυξε την έναρξη της 2ης συνάντησης εργασίας με θέμα τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
Υπογράμμισε ότι αποτελεί «αναγκαιότητα η διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου δράσης, μιας κοινής κουλτούρας μεταξύ των στελεχών του κρατικού μηχανισμού
Την έναρξη των εργασιών της 2ης συνάντησης εργασίας Υψηλού Επιπέδου με θέμα «Διαχείριση Διακρατικών Κρίσεων και Διεθνείς Ένοπλες Συγκρούσεις / Ανάλυση - Επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», κήρυξε σήμερα, Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.
Όπως ανακοινώθηκε, η συνάντηση διοργανώνεται από τη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και πραγματοποιείται από 23 έως 25 Νοεμβρίου, στο αμφιθέατρο «Υποσμηναγός Νικόλαος Σιαλμάς», στη Σχολή Ικάρων, στο Τατόι.
Αναφερόμενος στην εκδήλωση, ο Ν. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «αποσκοπεί στην ανάλυση της εν εξελίξει κρίσης στην Ουκρανία αλλά και στην ιχνηλάτηση, υπό την οπτική της ολιστικής προσέγγισης, των τρόπων αντιμετώπισης και διαχείρισης, τυχόν κλιμάκωσής της».
Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε ότι «όλες οι κρίσεις στον πυρήνα τους εμπεριέχουν το αίσθημα του επείγοντος». «Η στενότητα χρόνου», εξήγησε, «αποτελεί δομικό στοιχείο μιας κρίσης, της οποιαδήποτε κρίσης. Αυτή η επίκληση για άμεση δράση προσδίδει στα φαινόμενα των κρίσεων τον δραματικό τους χαρακτήρα».
Υπογράμμισε ότι αποτελεί «αναγκαιότητα η διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου δράσης, μιας κοινής κουλτούρας μεταξύ των στελεχών του κρατικού μηχανισμού καθώς και η ανάπτυξη συνεργειών» τόσο σε διυπουργικό αλλά κυρίως σε «διυπηρεσιακό» επίπεδο.
«Ζούμε σε μια εποχή όπου, δυνάμεις σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο αμφισβητούν και αποστασιοποιούνται από την υφιστάμενη διεθνή τάξη πραγμάτων, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσουν και ηγεμονικές βλέψεις» ανέφερε ο Ν. Χαρδαλιάς.
«Για τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, όπως αποδείχτηκε από την πρόσφατη απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», συμπλήρωσε, «το φαινόμενο του πολέμου ενυπάρχει στον πυρήνα του ιδεολογικο-πολιτικού τους κώδικα».
«Μέσα σε αυτό το εύθραυστο περιβάλλον ασφαλείας, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η διαχείριση κρίσεων είναι μια δυναμική αλλά κυρίως είναι μια συνεχής διεργασία» είπε.
Στο πλαίσιο έναρξης των εργασιών της συνάντησης χαιρετισμούς απηυθύναν ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και ο γενικός διευθυντής της ΓΔΠΕΑΔΣ δρ Κωνσταντίνος Μπαλωμένος. Την εισαγωγική τοποθέτηση πραγματοποίησε ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Ουκρανίας στην Ελλάδα Sergil Shutenko.
Παρόντες ήταν οι αρχηγοί ΓΕΣ αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης και ΓΕΑ αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, οι διοικητές της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος 'Αγγελος Χουδελούδης, της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας και της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης.
Παραβρέθηκαν επίσης ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου ως εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αντιστράτηγος ε.α. Μιχαήλ Καραμαλάκης, υψηλόβαθμα στελέχη και υπηρεσιακοί παράγοντες του ευρύτερου δημοσίου τομέα, διακεκριμένα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς και εγνωσμένης αξίας εμπειρογνώμονες και ειδικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΠΗΓΗ ΑΠΕ