Ένα χρονικό ορόσηµο και την πραγµάτωση µιας ιδέας , την υλοποίηση της οποίας επεξεργάζεται ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαµαράς τα τελευταία τρία χρόνια, αποτελεί η ανοιχτή εκδήλωση που θα πραγµατοποιηθεί την Τετάρτη 7 ∆εκεµβρίου.

Η αναγγελία λειτουργίας του Ιδρύµατος «Αντώνης Κ. Σαµαράς», που θα πραγµατοποιηθεί στο Θέατρο Παλλάς, στο κέντρο της Αθήνας, µε κεντρικό οµιλητή τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαµαρά, είναι η κατάληξη µιας διαδροµής που έχει µπει στην τελική ευθεία τα τρία τελευταία χρόνια και, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι κάτι που συζητούσε ο Μεσσήνιος πολιτικός µε ορισμένους στενούς του συνεργάτες.

Αυτό το οποίο επισηµαίνουν χαρακτηριστικά είναι ότι το 2022 αποτελεί ορόσηµο στην πολιτική καριέρα του πρώην πρωθυπουργού, καθώς συµπίπτει µε τα 45 χρόνια παρουσίας του στην πολιτική.

Υπενθυµίζεται ότι ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Μεσσηνίας µε τη Νέα ∆ηµοκρατία στις εκλογές του 1977, σε ηλικία 26 ετών, όντας µέχρι σήµερα ο νεότερος βουλευτής στην ιστορία.

Στους στόχους του ιδρύµατος, όπως περιγράφονται στο ΦΕΚ, είναι «η µελέτη των εθνικών, οικονοµικών, πολιτικών και πολιτιστικών προβληµάτων της χώρας και η διαµόρφωση-επεξεργασία και παρουσίαση προτάσεων επ' αυτών». Οπως αναφέρουν συνεργάτες του Αντώνη Σαµαρά, το προσωπικό αρχείο του πρώην πρωθυπουργού σχετίζεται µε τα αξιώµατα που ανέλαβε κατά τη διάρκεια της πολιτικής του διαδροµής.

Υπουργός Οικονοµικών στην κυβέρνηση συνεργασίας της Νέας ∆ηµοκρατίας µε τον Συνασπισµό υπό τον Τζαννή Τζαννετάκη και υπουργός Εξωτερικών στην οικουµενική κυβέρνηση του Ξενοφώντα Ζολώτα, το 1989, υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, υπουργός Πολιτισµού στην κυβέρνηση του Κώστα Καραµανλή, το 2009, µε σηµαντικότερη στιγµή τα εγκαίνια του Μουσείου Ακρόπολης και αποκορύφωµα της πολιτικής του διαδροµής η ανάδειξή του σε πρόεδρο της Νέας ∆ηµοκρατίας το 2009 και σε πρωθυπουργό το 2012.

Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού σχολιάζουν ότι από το προσωπικό αρχείο του θα έρθουν όλα στο «φως» για σηµαντικές πτυχές της πολιτικής ιστορίας µεταπολιτευτικά, όπως το µακεδονικό ζήτηµα, η παραίτησή του από τη βουλευτική του έδρα, η νίκη του στις εσωκοµµατικές εκλογές της Ν.∆. το 2009, η συµµετοχή της Ν.∆. στην κυβέρνηση Παπαδήµου, καθώς και τα παρασκήνια του σχηµατισµού της τρικοµµατικής κυβέρνησης µε ΠΑΣΟΚ και ∆ΗΜΑΡ.

Επίσης, οι κρίσιµες στιγµές στις διαπραγµατεύσεις µε Ευρωπαίους ηγέτες, όπως η Άνγκελα Μέρκελ, καθώς και τα γεγονότα που οδήγησαν στην πτώση της συγκυβέρνησης Ν.∆.-ΠΑΣΟΚ τον ∆εκέµβριο του 2014, µε αφορµή την εκλογή Προέδρου της ∆ηµοκρατίας.

Οπως αναφέρεται στο ιδρυτικό ΦΕΚ, σκοπός του ιδρύµατος είναι «η συστηµατική µελέτη, έρευνα και προβολή του έργου του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαµαρά, η διαφύλαξη της ιστορικής µνήµης µε την ανάδειξη γεγονότων της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, η προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας και ολοκλήρωσης, η προαγωγή της πολιτικής και επιστηµονικής έρευνας και η συµβολή τους στην ανάπτυξη της κοινωνίας και την εκπλήρωση των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων».

Όπως σηµείωναν πρόσωπα από το περιβάλλον του πρώην προέδρου της Ν.∆., το ίδρυµα είναι ανεξάρτητο από τη σηµερινή ενεργό παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαµαρά στην πολιτική ζωή της Ελλάδας και δεν πρέπει να συνδέεται µε ευφάνταστα σενάρια. Σύµφωνα µε τους ίδιους, η έδρα του ιδρύµατος θα είναι στο κέντρο της Αθήνας, µε πιθανότερη τοποθεσία την περιοχή της Πλάκας, ενώ η δυνατότητα που προβλέπεται στο ΦΕΚ για παραρτήµατα σε άλλες πόλεις της Ελλάδας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόµενο ίδρυσής τους στο µέλλον, µε τη Μεσσηνία να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται «η καταγραφή, ψηφιοποίηση και αξιοποίηση του προσωπικού αρχείου του Αντώνη Σαµαρά, η έκδοση βιβλίων και συγγραµµάτων που αφορούν την εκτίµηση πολιτικών και ιστορικών γεγονότων της πατρίδας µας, η απονοµή βραβείων σε συγγραφικά έργα πολιτικού, εκπαιδευτικού, κοινωνικού κ.λπ. χαρακτήρα, η χορήγηση οικονοµικών ενισχύσεων για την προώθηση ερευνών και µελετών που σχετίζονται µε τους σκοπούς του ιδρύµατος, καθώς και η πιθανότητα χορήγησης οικονοµικών βοηθηµάτων-υποτροφιών για µεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, όπως επίσης και η δηµιουργία πανεπιστηµιακής έδρας πολιτικών σπουδών σε εκπαιδευτικά ιδρύµατα της ηµεδαπής ή της αλλοδαπής».