Εξαιρετικά θετική εντύπωση από την προσωπικότητα του βασιλιά της Ισπανίας Φίλιππου ΣΤ’  απεκόµισε ο πρώην υπουργός και σηµερινός αντιπρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, Σπήλιος Λιβανός. «Είναι χαρισµατικός, µε ηγετικό εκτόπισµα, ευγενής και προσηνής», έλεγε ο κ. Λιβανός σε συναδέλφους του µετά τη µακρά συζήτηση που είχε µε τον βασιλιά Φίλιππο κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσε ο δεύτερος προς τιµήν των µελών της 68ης ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, στο βασιλικό ανάκτορο της Μαδρίτης, Παλάθιο δε Οριέντε.

88
Και δεν θα µπορούσε να είναι διαφορετικά, καθώς ο Ισπανός βασιλιάς µεγάλωσε στα χέρια της βασίλισσας Σοφίας, αδελφής του τέως βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνου, και στα χνάρια του πατέρα του, Χουάν Κάρλος, ο οποίος µε την ιστορική παρέµβασή του το 1981 απέτρεψε τον επίδοξο δικτάτορα, συνταγµατάρχη Τεχέρο, να καταλάβει το ισπανικό Κοινοβούλιο, σώζοντας τη ∆ηµοκρατία στη χώρα του από την εκτροπή και κληροδοτώντας στον γιο του µια βαριά παρακαταθήκη, που προσέφερε απόλυτη δηµοκρατική νοµιµοποίηση στον ισπανικό θρόνο.

∆εν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι όλες οι κυβερνήσεις της Ισπανίας, σοσιαλδηµοκρατικές ή κεντροδεξιές, χωρίς εξαίρεση, είχαν και έχουν αγαστή συνεργασία µε τον βασιλιά και πιστεύουν βαθιά στη θεσµικότητα της ισπανικής βασιλείας.

«Η βασιλεία στην Ισπανία είναι απόλυτα συνδεδεµένη µε την ιστορία της ιβηρικής χώρας», έλεγε ο κ. Λιβανός, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, έχει ταχθεί και δηµοσίως υπέρ της άποψης ότι και «στη χώρα µας η βασιλεία είναι κοµµάτι της ελληνικής ιστορίας, ως εκ τούτου δεν µπορούµε να αποκλείουµε τα µέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας από τη χώρα, ούτε από την ιστορικότητά της. Ιδιαίτερα όταν το ζήτηµα της βασιλείας έχει κριθεί συνταγµατικά (σ.σ.: απολύτως ορθά, κατά τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας) µε τρόπο οριστικό και αµετάκλητο».

Η σχέση µε τη µητέρα του, Σοφία

Ο βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ’ αναφέρθηκε µε στοργικό τρόπο στα µέλη της οικογένειάς του και ιδιαίτερα στη σχέση µε τη µητέρα του, Σοφία, η οποία του µεταλαµπάδευσε τον ελληνικό πολιτισµό, αλλά και στην ιδιαίτερη σχέση που έχει σε όλη του τη ζωή µε τον γιο του τέως βασιλιά της χώρας µας Νικόλαο. «Αγαπώ πολύ την Ελλάδα και λυπάµαι που δεν έχω έρθει ακόµη σε επίσηµη επίσκεψη στη χώρα σας», είπε ο Ισπανός βασιλιάς στον κ. Λιβανό. Ο Φίλιππος αναφέρθηκε επίσης µε θερµά λόγια στην εξαιρετικά επιτυχηµένη και αποτελεσµατική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον περασµένο Ιούνιο. Ταύτιση απόψεων υπήρξε και στην ανάλυση των γεωπολιτικών εξελίξεων, αλλά και στους νέους κινδύνους που αντιµετωπίζει ο δυτικός κόσµος, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βορειοατλαντική Συµµαχία. Στο ίδιο µήκος κύµατος κινούνταν η σκέψη και η αγωνία του Φιλίππου για τις δυσκολίες που αντιµετωπίζουν οι λαοί της Ευρώπης από την πίεση της ενεργειακής κρίσης, ως απότοκο του πολέµου στην Ουκρανία. Οι δύο άνδρες βρήκαν πολλά κοινά και εκτός πολιτικής κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους. Σπούδασαν και οι δύο στην Αµερική, µελετούν εντατικά και ασχολούνται µε τη διεθνή πολιτική, ενώ δεν διανοούνται την καθηµερινότητά τους χωρίς άσκηση. Βέβαια, ο βασιλιάς Φίλιππος εκµυστηρεύτηκε στον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας ότι το τελευταίο διάστηµα, λόγω υποχρεώσεων, έχει µειώσει τον χρόνο της καθηµερινής του γυµναστικής, µε αποτέλεσµα να βρίσκεται σε σκληρή δίαιτα, προκειµένου να κρατιέται στα κιλά του.

Είναι χαρισματικός, με ηγετικό εκτόπισμα, ευγενής και προσηνής. αγαπά την Ελλάδα και θέλει να την επισκεφτεί


Όπως εξήγησε στον κ. Λιβανό, το παλάτι που βρίσκεται δίπλα στη Μητρόπολη της ισπανικής πρωτεύουσας και στο οποίο παρέθεσε τη δεξίωση προς τιµήν των µελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ έχει πλέον περισσότερο ιστορικό και «εκτελεστικό» χαρακτήρα, αφού εκεί πραγµατοποιούνται µόνο οι εκδηλώσεις, οι ακροάσεις και οι υπόλοιπες δραστηριότητες του βασιλιά. Ο ίδιος µε την οικογένειά του έχουν επιλέξει να ζουν πιο οικογενειακά και να µεγαλώνουν τα παιδιά τους σε ένα µικρότερο παλάτι, λίγο έξω από το κέντρο της Μαδρίτης. Άλλωστε, ο Φίλιππος ΣΤ’, παρότι ασκεί µε άψογο τρόπο τα καθήκοντά του και είναι ανοικτός και προσηνής στις επαφές του µε τους πολίτες, διαφυλάττει τον προσωπικό τρόπο ζωής του.

Η πανέµορφη σύζυγός του, Λετίθια

Ακόµα πιο διακριτική είναι η πανέµορφη σύζυγός του, Λετίθια, η οποία ακόµα και στη δεξίωση αµέσως µετά την οµιλία του συζύγου της αποσύρθηκε γρήγορα, αφήνοντας τον ρόλο του οικοδεσπότη στον σύζυγό της. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης και μαθαίνοντας για την παρουσία του Έλληνα πολιτικού στην Ουάσινγκτον, ο Φίλιππος ΣΤ’ κάλεσε τον κ. Λιβανό να παραστεί στην οµιλία που αναµενόταν να παραθέσει στο Πανεπιστήµιο του Τζορτζτάουν, όπου είχε µιλήσει και ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της τελευταίας του επίσκεψης στις ΗΠΑ, και στη Σχολή ∆ιεθνούς ∆ιπλωµατίας, όπου είχε ολοκληρώσει τις µεταπτυχιακές του σπουδές ο τότε πρίγκιπας και µέχρι σήµερα διατηρεί στενούς δεσµούς και βέβαια πολλές αναµνήσεις.