Οικονόμου: Η κυβέρνηση δεν καλύπτει και δεν συγκαλύπτει ευθύνες και συμπεριφορές κανενός που εκφεύγει από το πλαίσιο του νόμου
Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η υπόθεση με τον πυροβολισμό του 16χρονου από αστυνομικό είναι στη Δικαιοσύνη
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» με τους δημοσιογράφους, Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη, μεταξύ άλλων, τόνισε πως η κυβέρνηση είναι σε συνεχή επικοινωνία με την κοινότητα των Ρομά, με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας από ομάδες Ρομά, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον βαρύ τραυματισμό του 16χρονου από σφαίρα άνδρα της ομάδας ΔΙΑΣ στη Θεσσαλονίκη.
Ακόμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι: «Δεν υπάρχουν άβατα στην Ελλάδα του 2022.Η Κυβέρνησή μας, η Ελλάδα του 2022, δεν ανέχεται και δεν θα ανεχθεί σε καμία της διάσταση νόμοι των συμμοριών να είναι πάνω από τους νόμους του Κράτους. Αυτό είναι βασική μας αρχή».
Πιο αναλυτικά:
«Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την κοινότητα των Ρομά. Αν δει κανείς τα μέτρα και τις πολιτικές υποστήριξης, ενσωμάτωσης, που έχουμε για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες όλο το προηγούμενο διάστημα, θα αντιληφθεί ότι έχει γίνει πολύ σημαντική πρόοδος στο κομμάτι αυτό και υπάρχει διαρκής επικοινωνία» ανέφερε ο κ. Οικονόμου.
Και συνέχισε: «Πολιτικές ενσωμάτωσης που έχουν να κάνουν κυρίως με τα κίνητρα προκειμένου κυρίως τα παιδιά να πηγαίνουν στα σχολεία. Πολιτικές για τη στέγαση, πολιτικές που να τους οδηγούν στην απογκετοποίηση. Από εκεί και πέρα, η Πολιτεία από όλους τους Έλληνες, από όλους τους συμπολίτες μας -και από τους Ρομά συμπολίτες μας- έχει τις ίδιες απαιτήσεις, να σέβονται τους νόμους και τους κανόνες της συντεταγμένης Πολιτείας.
Όπως η Κυβέρνηση δεν καλύπτει και δεν συγκαλύπτει ευθύνες και συμπεριφορές κανενός που εκφεύγει από το πλαίσιο του νόμου -είτε αυτός είναι δημόσιος και κρατικός λειτουργός, είτε είναι δημόσιος υπάλληλος, είτε είναι επικεφαλής εθελοντικής οργάνωσης που φιλοξενούσε παιδιά- το ίδιο ισχύει και για όλες τις κατηγορίες. Αυτό το σκηνικό βίας, ανομίας, επίθεσης στα όργανα της τάξης, είναι απαράδεκτο και δεν θα γίνει ανεκτό».
Ο Γιάννης Οικονόμου ξεκαθάρισε πως δεν θα γίνουν ανεκτές βίαιες διαμαρτυρίες και τόνισε πως η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και θα αποδώσει τις δέουσες ευθύνες.
«Με αφορμή το τελευταίο τραγικό περιστατικό -τον βαρύ τραυματισμό του δεκαεξάχρονου συμπολίτη μας στη Θεσσαλονίκη- θέλω να συστήσω ψυχραιμία σε όλους και ταυτόχρονα να πω, όμως, ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Κυβέρνηση ν’ ανεχτεί κανενός τέτοιου είδους βία, διαμαρτυρία. Η υπόθεση αυτή βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, σύντομα θα έχουμε εικόνα. Η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και θα αποδώσει τις δέουσες ευθύνες, αν υπάρχουν. Άλλο, όμως, αυτό και άλλο να φαντάζεται ο καθένας ότι μπορεί να πάρει το νόμο στα χέρια του, να σηκώνει καραμπίνες απέναντι στους ανθρώπους που είναι επιφορτισμένοι με την τήρηση της τάξης, να προκαλεί συνθήκες χάους σε ευρύτερες περιοχές, με άμεση αντανάκλαση στη ζωή των ανθρώπων. Το Κράτος, η Κυβέρνηση, στα όρια και στις υποχρεώσεις της συντεταγμένης πολιτείας θα κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν» σημείωσε ο κ. Οικονόμου.
«Δεν υπάρχουν άβατα στην Ελλάδα του 2022»
«Δεν υπάρχουν άβατα για την Ελληνική Αστυνομία, υπάρχουν περιοχές που παρατηρείται υψηλή εγκληματικότητα. Στις περιοχές αυτές όταν η Ελληνική Αστυνομία επιχειρησιακά κρίνει ότι πρέπει να παρέμβει, όταν έχει τα στοιχεία εκείνα που της επιτρέπουν να ξέρει ότι με ένα σχέδιο, καταρτισμένο, θα φέρει αποτέλεσμα και δεν θα δημιουργηθούν ευρύτερα προβλήματα και πάντοτε με τη συνδρομή της ελληνικής Δικαιοσύνης, το κάνει. Δεν υπάρχουν άβατα στην Ελλάδα του 2022. Η Κυβέρνησή μας, η Ελλάδα του 2022, δεν ανέχεται και δεν θα ανεχθεί σε καμία της διάσταση νόμοι των συμμοριών να είναι πάνω από τους νόμους του Κράτους. Αυτό είναι βασική μας αρχή. Βεβαίως, όλα αυτά πρέπει να γίνονται πάντοτε με τρόπο και με σχέδιο που να λύνουν προβλήματα και να μην αναπαραγάγουν αδιέξοδα» σημείωσε ακόμη χαρακτηριστικά.
Για τις δηλώσεις Τσίπρα
Για τις δηλώσεις Τσίπρα ο κ. Οικονόμου, σχολίασε: «Είπε ο κ. Τσίπρας πριν από 3-4 ημέρες ότι αν λέει ασχολείσαι με funds και κλέβεις τα σπίτια των ανθρώπων, μπορείς να γίνεις βουλευτής της Κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας. Εάν είσαι 16χρονος Ρομά και πας να βάλεις 20 ευρώ βενζίνη και δεν πληρώσεις, μπορείς να καταλήξεις με μια σφαίρα στο κεφάλι. Τι είναι αυτή η σύγκριση, τι είναι αυτές οι ταυτίσεις, τι είναι αυτός ο συνειρμός, τι είναι αυτές οι εξυπνάδες; Δεν καταλαβαίνει ότι αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή; Είναι τώρα σοβαρή και υπεύθυνη στάση αυτή από πολιτικό και πολιτειακό παράγοντα; Πώς να την εκλάβει η κοινωνία; Αυτός είναι ο άνθρωπος και αυτό είναι το αξιακό υπόβαθρο του χώρου που διεκδικεί το 2022, με μια εμπειρία συσσωρευμένη πίσω μας μιας περιόδου η οποία είχε πολλές επώδυνες στιγμές, την εμπιστοσύνη του κόσμου;».
Για τις παρακολουθήσεις
Σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι το ελληνικό κράτος ουδέποτε έκανε χρήση κακόβουλου λογισμικού.
Σχολιάζοντας την κόντρα που σημειώθηκε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για τις παρακολουθήσεις μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, ο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε πως «ο πρωθυπουργός ήταν πάρα πολύ σαφής και θα έλεγα πολύ συνεπής. Στη χώρα μας, χωρίς αμφιβολία, παρατηρείται πρόβλημα με τα κακόκουβουλα λογισμικά και ένα πρόβλημα παθογενειών, της ελλειμματικής λειτουργίας όσον αφορά τη διαφάνεια στην ΕΥΠ για τις νόμιμες επισυνδέσεις».
Και συμπλήρωσε: «Θεσμικά η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το πρόβλημα. Ανέλαβε τις πολιτικές ευθύνες, βάλαμε το φίλτρο του δεύτερου εισαγγελέα. Κινητοποιήθηκαν όλες οι διαδικασίες σε επίπεδο Δικαιοσύνης και θεσμικών οργάνων, για να ψάξουν το θέμα. Φέραμε ένα Νομοσχέδιο, το οποίο από εδώ και πέρα θωρακίζει πολύ περισσότερο την Ε.Υ.Π., καθιστά απολύτως παράνομη τη λειτουργία, την εμπορία, τη χρήση κακόβουλων λογισμικών στη χώρα, κάτι που δεν ίσχυε και με παρεμβάσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης. Δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις ο κ. Τσίπρας σε αυτό χθες. Τον ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης. Δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές έφερε τον Ποινικό Κώδικα και στην ουσία απάλλαξε από οποιαδήποτε ποινή όσους κατέχουν κακόβουλα λογισμικά στη διάθεσή τους. Γιατί το έκανε αυτό; Δεν πήρε απάντηση. Η Κυβέρνηση ψύχραιμα, θεσμικά, με το μόνο όπλο που έχει κανείς στα χέρια του σε συντεταγμένη Πολιτεία να απαντήσει απέναντι σε πράγματα τα οποία είναι ανυπόστατα και μη τεκμηριωμένα, με εμπιστοσύνη δηλαδή στη Δικαιοσύνη, θα εξακολουθεί να συνδράμει και να απαιτεί και να απαιτεί και η Κυβέρνηση να μην μείνει καμιά σκιά πάνω στην υπόθεση αυτή.
Για την ύπαρξη των κακόβουλων λογισμικών και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, η ενημέρωση υπήρξε από την ώρα που άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια τα ζητήματα αυτά, όχι μόνο για το θέμα του κ. Ανδρουλάκη, αλλά και για τα θέματα Γάλλων, Ισπανών, Πολωνών πολιτικών προσώπων, δημοσίων προσώπων. Δεν είναι μόνο ένα ελληνικό ζήτημα. Μαθαίνοντας τα θέματα αυτά, βλέπουμε ότι και το 2016 και το 2017 είχαν παρατηρηθεί ζητήματα κακόβουλων λογισμικών στη χώρα. Δεν αρνήθηκε κανείς, ποτέ, αυτή την απειλή και γι’ αυτό ακριβώς, η Ελλάδα πρώτη, σε σχέση και με όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες διαμορφώνει ένα θεσμικό πλαίσιο, που να καθιστά αδύνατη και εντελώς παράνομη, πλέον, τη λειτουργία τους από εδώ και πέρα.
Το επιχείρημα της Αντιπολίτευσης εδράζεται στις κατασκευές, που έχει στο μυαλό της και στην αναπαραγωγή μιας σειράς ισχυρισμών -που και αυτοί δεν έχουν τεκμηριωθεί πουθενά- δημοσιογραφικών τους βραχιόνων. Στο τέλος της ημέρας πρέπει να υπερασπίσουμε και να προστατεύσουμε και τη θεσμική σοβαρότητα και να αποφύγουμε όλοι και την τοξικότητα και τις συνθήκες διχασμού. Συμφωνούμε όλοι σε κάτι, ότι εμπιστευόμαστε την ελληνική Δικαιοσύνη. Ο κ. Τσίπρας πήγε στον κ. Ντογιάκο και ανάμεσα στ’ άλλα, είπε ότι εμπιστεύομαι την ελληνική Δικαιοσύνη. Αφού, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας πήγε, διάφοροι άλλοι που ισχυρίζονται ότι κατέχουν την απόλυτη αλήθεια σ’ αυτό, έχουν παρελάσει από εισαγγελείς. Εμείς από την πρώτη στιγμή λέμε ότι εμπιστευόμαστε την ελληνική Δικαιοσύνη, εκεί να συνδράμουμε με όλες τις δυνάμεις μας όλοι, να μην μείνει καμία σκιά πάνω στο θέμα. Να μην μείνει καμιά σκιά στο ποιος και γιατί παρακολουθούσε και ποιους παρακολουθούσε. Στο να μάθουμε όλοι τι συνέβαινε και σε ό, τι αφορά τους αυτουργούς και σε ό, τι αφορά τους μυθοπλάστες».