Στα ζητήματα προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητικές και αισθητηριακές αναπηρίες σε ιδιωτικά κτίρια, δημόσιους χώρους και χώρους εργασίας, αλλά και στις δράσεις που υλοποιούνται τα τελευταία 3,5 χρόνια, με σκοπό να διασφαλιστεί πρόσβαση παντού για όλες και όλους , αναφέρθηκε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην εκδήλωση «ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΠΑΝΤΟΥ», που πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η κ. Μιχαηλίδου έκανε λόγο:

- Για τα έργα προσβασιμότητας, που αφορούν σε 4.000 ιδιωτικές κατοικίες και σε 700 εργασιακούς χώρους, όπου διαμένουν ή εργάζονται άτομα με αναπηρία. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα, που αφορά στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε δημόσια κτίρια, τους χώρους εργασίας και τις κατοικίες, όπου διαμένουν άτομα με αναπηρία.

- Για τη θέσπιση του προγράμματος Προσωπικός Βοηθός, το οποίο ξεκινά άμεσα την πιλοτική εφαρμογή του και το 2024 θα εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα.

- Για την Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, που ξεκίνησε για πρώτη φορά στη χώρα μας, με σκοπό να εξυπηρετούνται καθημερινά 500.000 πολίτες με αναπηρία.

- Για την Εθνική Πύλη Αναπηρίας και τη δημιουργία Μητρώου Αναπηρίας, καθώς και την ψηφιοποίηση των ΚΕΠΑ, μέσω των οποίων αντιμετωπίζεται η γραφειοκρατία και επιτυγχάνεται η διευκόλυνση του ανάπηρου πολίτη στην καθημερινότητά του, παρέχοντας όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες και πληροφορίες.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου δήλωσε: «3,5 χρόνια τώρα, με πράξεις και όχι με λόγια, θεσπίζουμε και υλοποιούμε δράσεις, ώστε να διευκολύνουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας με αναπηρία. Με μικρές, αλλά και μεγαλύτερες παρεμβάσεις, εξασφαλίζουμε συνεχώς την πρόσβασή τους σε περισσότερους χώρους. Επιδίωξή μας όλα τα άτομα με αναπηρία να έχουν ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία και την αγορά εργασίας. Γι' αυτό, άλλωστε, εργαζόμαστε εντατικά, για να δημιουργήσουμε μία συμπεριληπτική κοινωνία, όπου κάθε πολίτης θα νιώθει χρήσιμος και θα μπορεί να αναπτύσσει στον μέγιστο βαθμό τις δεξιότητές του. Σεβόμαστε τα δικαιώματα κάθε συμπολίτη μας, χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω».