Το 2022 φεύγει «φορτωμένο» με μέτρα στήριξης 10,6 δισ. ευρώ , το 2023 έρχεται με μέτρα μόνιμου και έκτακτου χαρακτήρα 4,4 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών έβαλε στην άκρη άλλο 1 δισ. ευρώ για κάθε ενδεχόμενο, κι όμως ο τελικός «λογαριασμός» βγάζει... περίσσευμα.

11
Υπό άλλες συνθήκες θα μιλούσαμε για δημιουργική λογιστική, ωστόσο και με τη βούλα της Κομισιόν η Ελλάδα δεν κατάφερε απλώς να σταθεί στα πόδια της στη διάρκεια των αλλεπάλληλων κρίσεων από το 2020 και μετά, αλλά ήδη πραγματοποιεί... άλμα προς την κανονικότητα, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα «εργαλεία».

Το 2022 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά, καθώς η χώρα αποτίναξε τη ρετσινιά της «ειδικής περίπτωσης». Από τη βάσανο των μνημονίων πέρασαν κι άλλες χώρες, ωστόσο μόνο η Ελλάδα είχε τεθεί σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Από τον περασμένο Αύγουστο η χώρα ξαναβρήκε τη θέση της ανάμεσα στους υπολοίπους και πλέον στοχεύει στην πλήρη κανονικότητα.

Με βάση τον Προϋπολογισμό του 2023, που ψηφίστηκε το Σάββατο, την επόμενη χρονιά η Ελλάδα δεν επιστρέφει απλώς σε τροχιά πρωτογενών πλεονασμάτων, εκπλήσσοντας θετικά φίλους και εχθρούς, αλλά ετοιμάζεται να βάλει στο πέτο της και το παράσημο της επενδυτικής βαθμίδας, που στερήθηκε πριν από μία δεκαετία.

«Κλειδί» για το πρωτογενές πλεόνασμα των περίπου 1,7 δισ. ευρώ (0,7%), που έχει γίνει «σημαία» σε όλα τα διεθνή fora και τις επαφές με ανθρώπους της επενδυτικής κοινότητας, δεν είναι μόνο η συνετή δημοσιονομική διαχείριση, αλλά, κυρίως, η διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης ακόμα και σε συνθήκες επιβράδυνσης ή ύφεσης στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η επίσημη πρόβλεψη για ρυθμούς 5,6% χαρακτηρίζεται ακόμα και από τους «ξινούς» Ευρωπαίους τεχνοκράτες ως συντηρητική, ενώ για το 2023 η εκτίμηση για 1,8% είναι πιθανό να αποδειχθεί συγκρατημένη, αν οι εξελίξεις στη γεωπολιτική/ ενεργειακή σκακιέρα επιβεβαιώσουν όσους «βλέπουν» λήξη συναγερμού στο πρώτο εξάμηνο.

Θα ήταν, φυσικά, σφάλμα, αν κάποιος μείνει στις απίστευτες επιδόσεις -δεδομένων των συνθηκών- του τουρισμού, προκειμένου να εξηγήσει την επιτάχυνση της ελληνικής οικονομίας ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Το μυστικό δεν είναι άλλο από τις επενδύσεις, οι οποίες «βγάζουν τη... γλώσσα» σε όσους δεν έκρυβαν τα ειρωνικά τους χαμόγελα όταν το οικονομικό επιτελείο προχωρούσε στην πρόβλεψη για διψήφια ποσοστά αύξησής τους.

Ειδικά όσον αφορά στις ξένες επενδύσεις, μετά το περσινό ρεκόρ 20ετίας των 5,4 δισ. ευρώ, οι φετινοί δείκτες «σημαδεύουν» τα 7 δισ. ευρώ και μόνο τυχαίο δεν είναι ότι, ακόμα και στην καρδιά της πανδημίας, πολυεθνικοί κολοσσοί εκδήλωναν ενδιαφέρον για τομείς όπου η Ελλάδα έμοιαζε με τη... Σαχάρα, ήτοι το πεδίο των νέων τεχνολογιών.

Όσο κι αν μοιάζει απίστευτο, ο πήχης των επενδύσεων για την επόμενη χρονιά μπαίνει ακόμα πιο ψηλά (+15,5%), ωστόσο τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Η Ελλάδα δεν επιστρέφει απλώς σε τροχιά πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά ετοιμάζεται να βάλει στο πέτο της και το παράσημο της επενδυτικής βαθμίδας


Συνολικά προβλέπεται να δαπανηθούν μέσω του ΠΔΕ πόροι συνολικού ύψους 11,962 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 5,3% του ΑΕΠ της χώρας και κατανέμονται σε 6,8 δισ. ευρώ για έργα που θα χρηματοδοτηθούν και από πόρους της Ε.Ε., 1,5 δισ. ευρώ για έργα που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους και 3,662 δισ. ευρώ για έργα και μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Διεθνείς επενδυτές

Αυτές ακριβώς οι υψηλές πτήσεις της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με το λίαν ελκυστικό προφίλ του ελληνικού χρέους και την «καβάντζα» των 30-35 δισ. ευρώ, που δεν θίχτηκε ούτε μετά τον «ποταμό» των 40 δισ. ευρώ για την πανδημία, είναι το διαβατήριο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, οι οποίες μόνο σε κατάσταση νηνεμίας δεν βρίσκονται.

12
 Το ταξίδι-αστραπή του οικονομικού επιτελείου στη Νέα Υόρκη επιβεβαίωσε ότι το ελληνικό «success story» συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της αμερικανικής αγοράς. Μέσα σε μόλις 48 ώρες πραγματοποιήθηκαν 15 συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο με fund managers που δεν διαχειρίζονται «φραγκοδίφραγκα», αλλά χαρτοφυλάκια 700-800 δισ. δολαρίων.

Παρότι είναι κατά βάση πελάτες μας, αφού συμμετέχουν με συνέπεια στις ελληνικές εκδόσεις της τελευταίας τριετίας, μόνο δεδομένοι δεν μπορούν να θεωρούνται, ειδικά σε αυτή την τόσο ρευστή διεθνή συγκυρία.

«Μας εμπιστεύονται και “αγοράζουν” τα επιχειρήματά μας», τονίζουν οι πλέον αρμόδιες πηγές, μετά την... παρέλαση ενώπιον εκπροσώπων από JP Morgan, Barclays, BNP Paribas, Axia, Citi, Goldman Sachs, Nomura, Paulson & Co., Bank of New York Mellon, Buffalo Thorn Capital Management LLC, Lord Abbett & Co. κ.λπ.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε και το εκδοτικό πρόγραμμα του 2023, για το οποίο η ελληνική πλευρά τούς ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπερβούμε τα 7-8 δισ. ευρώ, εφόσον οι αγορές συνεχίσουν να κλυδωνίζονται.

Αυτό που προκάλεσε αίσθηση στην ελληνική ομάδα είναι ότι τα «μεγάλα κεφάλια» με τα οποία αντάλλαξαν εκτιμήσεις θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν θα επηρεαστεί από την ενεργειακή κρίση στον βαθμό που θα ταρακουνηθούν άλλοι Ευρωπαίοι και ειδικά η Ιταλία.