ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αβραμόπουλος στον Παναγιώτη Τζένο: Τι ζήτησα με επιστολή μου στην Eυρωπαική Επιτροπή - Στόχος της ΝΔ η αυτοδυναμία στις εκλογές
Ο Παναγιώτης Τζένος μίλησε στην εκπομπή του στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 με τον πρώην επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρη Αβραμόπουλο
«Η ελληνική πλευρά έχει κρατήσει μια σταθερή στάση στην έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας και άφηνε ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου», δήλωσε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1 και στην εκπομπή «Secret» με τον Παναγιώτη Τζένο ο πρώην επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Ο πρώην επίτροπος είπε πως η Τουρκία θεωρεί σημαντικό το θέμα οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης, ενώ ανέφερε πως η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να ανοίξουν οι δίαυλοι επικοινωνίας Αθήνας - Άγκυρας με τη συνδρομή του Βερολίνου.
Σημείωσε πως η διπλωματία έχει δύο επίπεδα, το ένα αυτό που φαίνεται και το άλλο αυτό που δεν φαίνεται και δεν μπορεί να λέγεται, ενώ τόνισε πως η Τουρκία δεν έχει κανέναν λόγο να μπει σε μια περιπέτεια και ότι, αν πράξει κάτι, θα τεθεί σε παγκόσμια απομόνωση.
Ο κ. Αβραμόπουλος στη συνέχεια είπε πως η αυτοδυναμία είναι στόχος και πως η Ελλάδα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις, ενώ το δίλημμα είναι σταθερότητα ή αστάθεια και οπισθοδρόμηση. Εκτίμησε μάλιστα ότι στις δευτέρες εκλογές η ΝΔ θα πάρει αυτοδυναμία.
Για το θέμα της Εύας Καϊλή είπε πως, όταν το πληροφορήθηκε, έπεσε από τα σύννεφα, ενώ ανέφερε πως τα τίναξε όλα στον αέρα. Σημείωσε πως όσα συνέβησαν ήταν εξοργιστικά και δεν είναι ευχάριστα.
Σε ό,τι αφορά τον οργανισμό Fight Impunity, που ιδρύθηκε με πρόεδρο τον Αντόνιο Παντσέρι, είπε πως έπαυσε τη συμμετοχή του, καθώς έκανε διάφορα, ενώ ο οργανισμός είχε σκοπό να καταπολεμήσει τα φαινόμενα ατιμωρησίας εκείνων που είχαν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Τέλος, ανέφερε πως είχε ζητήσει έγκριση για τη συμμετοχή του από την Κομισιόν σχετικά με τον οργανισμό Fight Impunity.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του στον Παναγιώτη Τζένο
Αναφορικά με την προσπάθεια διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας: Όλο αυτό τον καιρό με την έξαρση της τουρκικής ρητορικής και της συνακόλουθης απειλής η ελληνική πλευρά και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης κράτησε μια στάση πάρα πολύ ξεκάθαρη. Έστελνε ένα μήνυμα αποφασιστικότητας από την άλλη πλευρά άφηνε και το παράθυρο για το διάλογο ανοιχτό. Πέρασε σε διάφορα στάδια η ελληνοτουρκική αυτή σχέση τον τελευταίο καιρό. Η συνάντηση Μπούρα –Καλίν στέλνει ένα μήνυμα βέβαια θα πρέπει να κρατάμε και μικρό καλάθι.
Θα συνεχίσουν οι προκλήσεις μην έχετε καμία αμφιβολία όσο πορεύεται η Τουρκία και προς τις εκλογές. Την ίδια στιγμή έχουμε και τον κ. Ακάρ ο οποίος εκπροσωπεί το βαθύ κράτος, την στρατοκρατία της Τουρκίας που λεει κάποια προβλήματα με την Ελλάδα θα μπορούσαν να μπουν στη συντήρηση, δηλαδή στο ψυγείο, να διατηρηθούν υπό έλεγχο και να διαχειρίζονται με τρόπο που να μην βλάπτει την περιοχή και τη συμμαχία στο ΝΑΤΟ. Έρχονται λοιπόν αμφιλεγόμενα μηνύματα ένα είναι όμως το συμπέρασμα ότι κάτι έχει αρχίζει να αλλάζει. Οι προσδοκίες είναι χαμηλές, έχουμε εκλογές μπροστά μας, η εθνικιστική ρητορική όλο και περισσότερο ανεβαίνει. Η θεματολογία πάνω στην οποία μπορούν να γίνουνε βήματα μπροστά είναι συγκεκριμένη, από ελληνικής πλευράς μιλάμε μονάχα για τις θαλάσσιες ζώνες, το έχουμε ξεκαθαρίσει υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Από την άλλη πλευρά η Τουρκία θα ήθελε να ξεκινήσουν πάλι οι διερευνητικές που είχαν σταματήσει τον Φεβρουάριο σε ένα άλλο κλίμα και σε λίγες μέρες φτάνει και ο νέος πρέσβης της Τουρκίας εδώ να δούμε και τι φέρνει. Το δεύτερο είναι ότι η Τουρκία θεωρεί σημαντικό το θέμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε επίπεδο υπουργών και υπουργείων εθνικής άμυνας. Αυτό έγινε το 2021 για τελευταία φορά με σχεδόν μηδενική πρόοδο, θα το θέσουν είναι βέβαιο. Και ο τρίτος είναι αυτό που ήδη έχει ανοίξει, είναι ο μοναδικός δίαυλος που αυτή την ώρα μπορεί να λειτουργήσει και είναι αυτός ανάμεσα στους υπουργούς εθνικής αμύνης Ελλάδος και Τουρκίας.
Η προσπάθεια που έγινε ήταν να ξανανοίξουν οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα με τη βοήθεια και την συνδρομή του Βερολίνου. Και παλιότερα το Βερολίνο είχε παρέμβει στην περίοδο των γεγονότων του 2020 βέβαια υπάρχει πάντοτε και ο δίαυλος του ΝΑΤΟ, εκεί υπάρχει ο μηχανισμός απεμπλοκής τον οποίο συγκρότησε ο κ. Στόλτεμπεργκ μέσα στην κρίση του Ορούτς Ρέις. Όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει μια κινητικότητα, να ευχηθούμε να φέρει αποτέλεσμα γιατί το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχής αυτή τη στιγμή είναι ένταση και ενδεχομένως αντιπαράθεση. Υπάρχει πάντα όμως ο κίνδυνος μετά τα όσα είδαμε και εχθές πέραν της ρητορικής και με όλες αυτές τις επιχειρήσεις πάνω από το Αιγαίο να μας οδηγήσουν σε κάτι το απρόβλεπτο το οποίο εάν αυτό συμβεί τότε θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και δεν ξέρουμε που θα οδηγηθούμε. Έχουμε το νου μας, η Ελλάδα έχει πάρει τα μέτρα της και πιστεύω ότι θα κυριαρχήσει σύνεση και από τις δύο πλευρές.
Η διπλωματία έχει δύο επίπεδα το ένα είναι αυτό που φαίνεται και το άλλο είναι αυτό που δεν φαίνεται και δεν μπορεί να λέγεται. Πολλές φορές οι σημαντικές αποφάσεις γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες, εκεί ειναι που γίνονται οι συνεννοήσεις και σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν έχουν αποσοβηθεί μικρές κρίσεις που θα μπορούσαν να είχαν γίνει μεγάλες. Άρα αυτοί οι δίαυλοι πρέπει να μείνουν ανοιχτοί. Αυτή την ώρα η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο να μπει σε μια νέα δική της περιπέτεια για αυτό λεω ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για επιχειρησιακή πρωτοβουλία από πλευράς της παρά τα όσα ακούγονται τον τελευταίο καιρό γιατί αν συμβεί αυτό τότε η Τουρκία θα οδηγηθεί σε παγκόσμια απομόνωση και θα δεχτεί κατακραυγή και αυτό θα της ακυρώσει αυτό που σε ένα βαθμό έχει πετύχει τον τελευταίο χρόνο, κυρίως μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, να έχει ενισχύσει διπλωματικά τη θέση της αφού αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Ο παραλογισμός θα προκύψει μόνο αν ξεφύγει ο έλεγχος, ελπίζω όχι. Πάντως η ελληνική πλευρά κρατάει την ψυχραιμία της, ο πρωθυπουργός έχει στείλει τα μηνύματά του, κόκκινες γραμμές εδώ, ανοιχτό το παράθυρο ας γίνει κάποτε πόρτα για να μπορέσουμε να συζητήσουμε. Κανείς δεν θέλει και κυρίως οι λαοί αυτή την στιγμή να μπούμε στην περιπέτεια.
Ερωτηθείς αν είναι εύκολη η επίτευξη της αυτοδυναμίας υπό τις παρούσες συνθήκες: Η αυτοδυναμία είναι στόχος, η Ελλάδα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις και νομίζω αυτός ο εκλογικός νόμος μόνο κακό προκαλεί στην Ελλάδα σε μια χώρα που κυρίως μετά την μεταπολίτευση πάντοτε ήθελε να έχει σταθερές κυβερνήσεις εξ ου και οι εκλογικοί νόμοι με ενισχυμένη αναλογική. Τώρα θα μπούμε σε μια φάση εσωτερικής αστάθειας, από εδώ και πέρα την ευθύνη σε μεγάλο βαθμό την έχουν τα πολιτικά κόμματα και το πολιτικό σύστημα αλλά και η ίδια η κοινωνία η οποία θα κάνει τις επιλογές της μπροστά στο δίλημμα «σταθερότητα ή αστάθεια και οπισθοδρόμηση». Στις πρώτες εκλογές κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει αλλά ένα είναι βέβαιο ότι αν περάσουμε σε δεύτερες εκλογές εκεί η ΝΔ σίγουρα θα πάρει αυτοδυναμία και θα μπορέσει να συνεχίσει ένα έργο το οποίο έχει ξεκινήσει με περισσότερη πλέον ωριμότητα και γνώση διότι όλα αυτά τα χρόνια έφεραν θετικότατα αποτελέσματα τα οποία έχουν αναγνωριστεί και εσωτερικά και έξω από την Ελλάδα. Μην ξεχνάτε ότι όλος ο κόσμος είναι σε μια περίοδο αναταραχής η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μια όαση ασφάλειας και σταθερότητας και νομίζω ότι είναι η ώρα όπου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η ωριμότητα του ελληνικού πολιτικού συστήματος για να μπορέσουμε να περάσουμε αυτή τη φάση και να ανοίξει ένας αισιόδοξος ορίζοντας για τον τόπο. Γιατί βλέπω και τις δημοσκοπήσεις και εκεί παρατηρώ την μεγάλη αγωνία κυρίως των νέων ανθρώπων που δεν βλέπουν φως στον ορίζοντα και νομίζω ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση προς τα εκεί απευθύνεται δηλαδή να ανοίξει και πάλι ο δρόμος της αισιοδοξίας για την κοινωνία, για την οικονομία και κυριότερα για τους νέους.
Αναφερόμενος στην υπόθεση της κας Καϊλή: Δεν σας κρύβω ότι όταν το πληροφορήθηκα έπεσα και εγώ όπως όλοι μας από τα σύννεφα, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι αυτά συνέβαιναν. Η κα Καϊλή μια γνωστή πολιτικός με λαμπρή καριέρα, προικισμένη από τη φύση, με επιτυχία στην δουλειά της έξω τα τίναξε όλα στον αέρα. Πραγματικά λυπήθηκα γιατί πέραν του ότι ήταν μια πολιτικός που όλοι γνωρίζαμε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη διέπρεπε ναρκοθέτησε την ίδια της την προσωπική ζωή. Τώρα τελευταία από ότι γνωρίζουμε έκανε και ένα παιδάκι, είναι και η ανθρώπινη πλευρά αλλά από την άλλη πλευρά αυτά που συνέβησαν πέραν από τ’ ότι μας λύπησαν είναι και εξοργιστικά. Και βέβαια έχει να κάνει και με το γεγονός ότι επειδή είναι ελληνίδα εστράφη σε ένα μεγάλο βαθμό η κοινή γνώμη έξω αλλά και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο προς το τι γίνεται εκεί με την ελληνική εκπροσώπηση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Όλα αυτά δεν είναι ευχάριστα πράγματα, ήδη έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη θα λάμψει και θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει να αποδοθούν.
Αναφορικά με τη συμμετοχή του στο Fight impunity: To Fight impunity είναι ένας οργανισμός που ιδρύθηκε το 2021, πράγματι πρόεδρός του ήταν ο Παντσέρι ο οποίος ήταν μια μεγάλη προσωπικότητα στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και πρόεδρος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολύ γνωστός και στην Ιταλία και στην Ευρώπη ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία να το ιδρύσει. Τότε προσκάλεσε να μετάσχουμε ως μέλη της τιμητικής επιτροπής του οργανισμού από κοινού με κορυφαίες διεθνείς προσωπικότητες όπως η πρώην ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική κα Μογκερίνι, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Κασνέρι, η ιταλίδα γερουσιαστής και μια από της μεγαλύτερες πολιτικούς της Ιταλίας η κα Μπονίνο και άλλοι. Μετά από ένα έτος αφού έγινα και εγώ μέλος αυτής της προ επιτροπής διεθνών προσωπικοτήτων πράγματι έπαψα να έχω οποιαδήποτε συμμετοχή στην επιτροπή γιατί διαπίστωσα ήδη από τον προηγούμενο Φεβρουάριο ότι ναι μεν αυτός ο οργανισμός έκανε διάφορα πράγματα γιατί αυτός ο οργανισμός είχε σαν σκοπό να καταπολεμήσει παγκοσμίως όλα τα φαινόμενα ατιμωρησίας εκείνων που είχαν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκληματίες πολέμου. Βέβαια χαιρετίστηκε και από διεθνείς νομικούς ενεκρίθη και συστήθηκε από τα ο βελγικό κράτος.
Αναφορικά με τα δημοσιεύματα που λένε ότι ήθελε αυτή η ΜΚΟ να γίνει απεσταλμένος της ΕΕ στις χώρες του Κόλπου: Όχι, καμία σχέση δεν έχει αυτό. Αυτός ο διεθνής οργανισμός αλλο σκοπό είχε και να σας πω ότι η επιτροπή των προσωπικοτήτων η τιμητική δεν είχε καμία εκτελεστική διαχειριστική αρμοδιότητα. Πριν αποδεχτώ την πρόσκληση συμμετοχής ζήτησα ως πρώην επίτροπος έγκριση από την Κομισιόν την οποία και έλαβα με μια συγκεκριμένη απόφαση και με υπογραφή της προέδρου, όχι μονάχα αυτό αλλά ζήτησα και θετική γνωμοδότηση για τη συμμετοχή μου από την ανεξάρτητη επιτροπή ηθικής της ΕΕ. Η ευρωπαϊκή επιτροπή μου έδωσε την άδεια της και έτσι γίναμε μέλη όταν όμως μετά από έναν χρόνο διαπίστωσα ότι αυτός ο οργανισμός ναι μεν δούλευε αλλά δεν είχε και ιδιαίτερο ενδιαφέρον ...
ΔΗΜ.: Είδατε κάτι που σας προβλημάτισε;
Όχι αλλά είδα μια γενικότερη απροθυμία να γίνονται πράγματα γιατί είχαμε εισηγηθεί πολλές πρωτοβουλίες για να προβληθεί το έργο της. Πρέπει να σας πω ότι είχαν γίνει και webinars, είχα διοργανώσει και ένα στην Αθήνα, πήγαμε και στο Delphi forum, άρθρα είχαν γραφτεί τέλος πάντων προσπαθούσαμε να προβάλουμε το έργο του χωρίς ποτέ να υποψιαστεί κανένας ότι ο Παντσέρι από την άλλη μεριά είχε τη δική του ατζέντα και έκανε τα δικά του. Σε όλες αυτές τις συνεδριάσεις πουθενά δεν υπήρχε μέσα το όνομα Μαρόκο, Κατάρ κλπ. Όταν λοιπόν αισθάνθηκα ότι αυτό το πράγμα δεν με εκφράζει παραιτήθηκα. Τον τελευταίο καιρό όμως όλοι εμείς με το που μάθαμε τι γινόταν υποβάλλαμε όλοι τις παραιτήσεις μας, δεν υπάρχει καμιά άμεση εμπλοκή.
Τι έρευνα να υπάρξει εμείς δεν είχαμε καμία σχέση με αυτά τα πράγματα αλλά από την άλλη μεριά να σας πω ότι ο εκπρόσωπος της επιτροπής έδωσε προχθές πλήρη κάλυψη σε ερώτημα που του υπεβλήθη στην Κομισιόν. Ο κ. Μαμέρ είπε ότι ο κ. Αβραμόπουλος έλαβε γραπτή εξουσιοδότηση από την Κομισιόν για να συμμετάσχει στο ΔΣ ενώ θετικά για την απασχόλησή του είχε γνωμοδοτήσει και η επιτροπή ηθικής. Κατά τον κ. Μαμέρ «για την έγκριση της πρόσληψής του ο κ. Αβραμόπουλος είχε προσκομίσει τα αναγκαία δικαιολογητικά που περιέγραφαν όλα αυτά που τον συνόδευαν στις σχέσεις με το fight impunity». Υπογράμμισε τέλος ότι η Κομισιόν δεν διαπιστώσει παραβίαση του όρου που ετέθη στον πρώην επίτροπο να μην έχει επαφές για υποθέσεις σχετικά με αυτή την οργάνωση με μέλη της επιτροπής» Τίποτα παραπάνω άρα δεν έχει κανείς από εμάς καμία σχέση , το γεγονός ότι ο Παντσέρι έκανε αυτά που έκανε οδηγεί εκ των πραγμάτων και σε αυτές τις σκέψεις. Για να συμπληρώσω την απάντησή μου θέλω να σας πω ότι όταν ενημερώθηκα για τις δηλώσεις του Μαμέρ έστειλα επιστολή με την οποία λεω ότι η εγκεκριμένη από την ΕΕ συμμετοχή μου στο επίτιμο συμβούλιο, επειδή έχει γίνει και θέμα πολιτικής σε κάποιες χώρες, κυρίως στην Ιταλία γιατί εκεί δένει αυτό με το γεγονός ότι τόσο ο Ιταλός πρώην υπουργός Εξωτερικών όσο και εγώ είμαστε υποψήφιοι για τη θέση του ειδικού αντιπροσώπου της Ευρώπης για τις χώρες του Κόλπου και φυσικό ήταν να ήθελαν να μην είναι ο έλληνας αυτός που θα πάρει αυτή τη θέση, λεω άμεσα προχωρήστε να επιβεβαιώσετε ότι όλα όσα είπατε προχθές ισχύουν.
Και αυτό θα γίνει γιατί δεν είχαμε ποτέ καμία σχέση εμείς με την επιτροπή. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ούτε με απασχολεί προσωπικά όσο και αν ανθρώπινα με ενόχλησε το γεγονός ότι προσπάθησαν να διασυνδέσουν και το δικό μου όνομα και των υπόλοιπων μελών της τιμητικής επιτροπής με τα όσα γίνονται στις Βρυξέλλες.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του στον Παναγιώτη Τζένο
Αναφορικά με την προσπάθεια διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας: Όλο αυτό τον καιρό με την έξαρση της τουρκικής ρητορικής και της συνακόλουθης απειλής η ελληνική πλευρά και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης κράτησε μια στάση πάρα πολύ ξεκάθαρη. Έστελνε ένα μήνυμα αποφασιστικότητας από την άλλη πλευρά άφηνε και το παράθυρο για το διάλογο ανοιχτό. Πέρασε σε διάφορα στάδια η ελληνοτουρκική αυτή σχέση τον τελευταίο καιρό. Η συνάντηση Μπούρα –Καλίν στέλνει ένα μήνυμα βέβαια θα πρέπει να κρατάμε και μικρό καλάθι.Θα συνεχίσουν οι προκλήσεις μην έχετε καμία αμφιβολία όσο πορεύεται η Τουρκία και προς τις εκλογές. Την ίδια στιγμή έχουμε και τον κ. Ακάρ ο οποίος εκπροσωπεί το βαθύ κράτος, την στρατοκρατία της Τουρκίας που λεει κάποια προβλήματα με την Ελλάδα θα μπορούσαν να μπουν στη συντήρηση, δηλαδή στο ψυγείο, να διατηρηθούν υπό έλεγχο και να διαχειρίζονται με τρόπο που να μην βλάπτει την περιοχή και τη συμμαχία στο ΝΑΤΟ. Έρχονται λοιπόν αμφιλεγόμενα μηνύματα ένα είναι όμως το συμπέρασμα ότι κάτι έχει αρχίζει να αλλάζει. Οι προσδοκίες είναι χαμηλές, έχουμε εκλογές μπροστά μας, η εθνικιστική ρητορική όλο και περισσότερο ανεβαίνει. Η θεματολογία πάνω στην οποία μπορούν να γίνουνε βήματα μπροστά είναι συγκεκριμένη, από ελληνικής πλευράς μιλάμε μονάχα για τις θαλάσσιες ζώνες, το έχουμε ξεκαθαρίσει υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Από την άλλη πλευρά η Τουρκία θα ήθελε να ξεκινήσουν πάλι οι διερευνητικές που είχαν σταματήσει τον Φεβρουάριο σε ένα άλλο κλίμα και σε λίγες μέρες φτάνει και ο νέος πρέσβης της Τουρκίας εδώ να δούμε και τι φέρνει. Το δεύτερο είναι ότι η Τουρκία θεωρεί σημαντικό το θέμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε επίπεδο υπουργών και υπουργείων εθνικής άμυνας. Αυτό έγινε το 2021 για τελευταία φορά με σχεδόν μηδενική πρόοδο, θα το θέσουν είναι βέβαιο. Και ο τρίτος είναι αυτό που ήδη έχει ανοίξει, είναι ο μοναδικός δίαυλος που αυτή την ώρα μπορεί να λειτουργήσει και είναι αυτός ανάμεσα στους υπουργούς εθνικής αμύνης Ελλάδος και Τουρκίας.
Η προσπάθεια που έγινε ήταν να ξανανοίξουν οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα με τη βοήθεια και την συνδρομή του Βερολίνου. Και παλιότερα το Βερολίνο είχε παρέμβει στην περίοδο των γεγονότων του 2020 βέβαια υπάρχει πάντοτε και ο δίαυλος του ΝΑΤΟ, εκεί υπάρχει ο μηχανισμός απεμπλοκής τον οποίο συγκρότησε ο κ. Στόλτεμπεργκ μέσα στην κρίση του Ορούτς Ρέις. Όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει μια κινητικότητα, να ευχηθούμε να φέρει αποτέλεσμα γιατί το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχής αυτή τη στιγμή είναι ένταση και ενδεχομένως αντιπαράθεση. Υπάρχει πάντα όμως ο κίνδυνος μετά τα όσα είδαμε και εχθές πέραν της ρητορικής και με όλες αυτές τις επιχειρήσεις πάνω από το Αιγαίο να μας οδηγήσουν σε κάτι το απρόβλεπτο το οποίο εάν αυτό συμβεί τότε θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και δεν ξέρουμε που θα οδηγηθούμε. Έχουμε το νου μας, η Ελλάδα έχει πάρει τα μέτρα της και πιστεύω ότι θα κυριαρχήσει σύνεση και από τις δύο πλευρές.
Η διπλωματία έχει δύο επίπεδα το ένα είναι αυτό που φαίνεται και το άλλο είναι αυτό που δεν φαίνεται και δεν μπορεί να λέγεται. Πολλές φορές οι σημαντικές αποφάσεις γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες, εκεί ειναι που γίνονται οι συνεννοήσεις και σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν έχουν αποσοβηθεί μικρές κρίσεις που θα μπορούσαν να είχαν γίνει μεγάλες. Άρα αυτοί οι δίαυλοι πρέπει να μείνουν ανοιχτοί. Αυτή την ώρα η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο να μπει σε μια νέα δική της περιπέτεια για αυτό λεω ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για επιχειρησιακή πρωτοβουλία από πλευράς της παρά τα όσα ακούγονται τον τελευταίο καιρό γιατί αν συμβεί αυτό τότε η Τουρκία θα οδηγηθεί σε παγκόσμια απομόνωση και θα δεχτεί κατακραυγή και αυτό θα της ακυρώσει αυτό που σε ένα βαθμό έχει πετύχει τον τελευταίο χρόνο, κυρίως μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, να έχει ενισχύσει διπλωματικά τη θέση της αφού αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Ο παραλογισμός θα προκύψει μόνο αν ξεφύγει ο έλεγχος, ελπίζω όχι. Πάντως η ελληνική πλευρά κρατάει την ψυχραιμία της, ο πρωθυπουργός έχει στείλει τα μηνύματά του, κόκκινες γραμμές εδώ, ανοιχτό το παράθυρο ας γίνει κάποτε πόρτα για να μπορέσουμε να συζητήσουμε. Κανείς δεν θέλει και κυρίως οι λαοί αυτή την στιγμή να μπούμε στην περιπέτεια.
Ερωτηθείς αν είναι εύκολη η επίτευξη της αυτοδυναμίας υπό τις παρούσες συνθήκες: Η αυτοδυναμία είναι στόχος, η Ελλάδα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις και νομίζω αυτός ο εκλογικός νόμος μόνο κακό προκαλεί στην Ελλάδα σε μια χώρα που κυρίως μετά την μεταπολίτευση πάντοτε ήθελε να έχει σταθερές κυβερνήσεις εξ ου και οι εκλογικοί νόμοι με ενισχυμένη αναλογική. Τώρα θα μπούμε σε μια φάση εσωτερικής αστάθειας, από εδώ και πέρα την ευθύνη σε μεγάλο βαθμό την έχουν τα πολιτικά κόμματα και το πολιτικό σύστημα αλλά και η ίδια η κοινωνία η οποία θα κάνει τις επιλογές της μπροστά στο δίλημμα «σταθερότητα ή αστάθεια και οπισθοδρόμηση». Στις πρώτες εκλογές κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει αλλά ένα είναι βέβαιο ότι αν περάσουμε σε δεύτερες εκλογές εκεί η ΝΔ σίγουρα θα πάρει αυτοδυναμία και θα μπορέσει να συνεχίσει ένα έργο το οποίο έχει ξεκινήσει με περισσότερη πλέον ωριμότητα και γνώση διότι όλα αυτά τα χρόνια έφεραν θετικότατα αποτελέσματα τα οποία έχουν αναγνωριστεί και εσωτερικά και έξω από την Ελλάδα. Μην ξεχνάτε ότι όλος ο κόσμος είναι σε μια περίοδο αναταραχής η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μια όαση ασφάλειας και σταθερότητας και νομίζω ότι είναι η ώρα όπου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η ωριμότητα του ελληνικού πολιτικού συστήματος για να μπορέσουμε να περάσουμε αυτή τη φάση και να ανοίξει ένας αισιόδοξος ορίζοντας για τον τόπο. Γιατί βλέπω και τις δημοσκοπήσεις και εκεί παρατηρώ την μεγάλη αγωνία κυρίως των νέων ανθρώπων που δεν βλέπουν φως στον ορίζοντα και νομίζω ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση προς τα εκεί απευθύνεται δηλαδή να ανοίξει και πάλι ο δρόμος της αισιοδοξίας για την κοινωνία, για την οικονομία και κυριότερα για τους νέους.
Αναφερόμενος στην υπόθεση της κας Καϊλή: Δεν σας κρύβω ότι όταν το πληροφορήθηκα έπεσα και εγώ όπως όλοι μας από τα σύννεφα, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι αυτά συνέβαιναν. Η κα Καϊλή μια γνωστή πολιτικός με λαμπρή καριέρα, προικισμένη από τη φύση, με επιτυχία στην δουλειά της έξω τα τίναξε όλα στον αέρα. Πραγματικά λυπήθηκα γιατί πέραν του ότι ήταν μια πολιτικός που όλοι γνωρίζαμε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη διέπρεπε ναρκοθέτησε την ίδια της την προσωπική ζωή. Τώρα τελευταία από ότι γνωρίζουμε έκανε και ένα παιδάκι, είναι και η ανθρώπινη πλευρά αλλά από την άλλη πλευρά αυτά που συνέβησαν πέραν από τ’ ότι μας λύπησαν είναι και εξοργιστικά. Και βέβαια έχει να κάνει και με το γεγονός ότι επειδή είναι ελληνίδα εστράφη σε ένα μεγάλο βαθμό η κοινή γνώμη έξω αλλά και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο προς το τι γίνεται εκεί με την ελληνική εκπροσώπηση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Όλα αυτά δεν είναι ευχάριστα πράγματα, ήδη έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη θα λάμψει και θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει να αποδοθούν.
Αναφορικά με τη συμμετοχή του στο Fight impunity: To Fight impunity είναι ένας οργανισμός που ιδρύθηκε το 2021, πράγματι πρόεδρός του ήταν ο Παντσέρι ο οποίος ήταν μια μεγάλη προσωπικότητα στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και πρόεδρος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολύ γνωστός και στην Ιταλία και στην Ευρώπη ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία να το ιδρύσει. Τότε προσκάλεσε να μετάσχουμε ως μέλη της τιμητικής επιτροπής του οργανισμού από κοινού με κορυφαίες διεθνείς προσωπικότητες όπως η πρώην ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική κα Μογκερίνι, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Κασνέρι, η ιταλίδα γερουσιαστής και μια από της μεγαλύτερες πολιτικούς της Ιταλίας η κα Μπονίνο και άλλοι. Μετά από ένα έτος αφού έγινα και εγώ μέλος αυτής της προ επιτροπής διεθνών προσωπικοτήτων πράγματι έπαψα να έχω οποιαδήποτε συμμετοχή στην επιτροπή γιατί διαπίστωσα ήδη από τον προηγούμενο Φεβρουάριο ότι ναι μεν αυτός ο οργανισμός έκανε διάφορα πράγματα γιατί αυτός ο οργανισμός είχε σαν σκοπό να καταπολεμήσει παγκοσμίως όλα τα φαινόμενα ατιμωρησίας εκείνων που είχαν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκληματίες πολέμου. Βέβαια χαιρετίστηκε και από διεθνείς νομικούς ενεκρίθη και συστήθηκε από τα ο βελγικό κράτος.
Αναφορικά με τα δημοσιεύματα που λένε ότι ήθελε αυτή η ΜΚΟ να γίνει απεσταλμένος της ΕΕ στις χώρες του Κόλπου: Όχι, καμία σχέση δεν έχει αυτό. Αυτός ο διεθνής οργανισμός αλλο σκοπό είχε και να σας πω ότι η επιτροπή των προσωπικοτήτων η τιμητική δεν είχε καμία εκτελεστική διαχειριστική αρμοδιότητα. Πριν αποδεχτώ την πρόσκληση συμμετοχής ζήτησα ως πρώην επίτροπος έγκριση από την Κομισιόν την οποία και έλαβα με μια συγκεκριμένη απόφαση και με υπογραφή της προέδρου, όχι μονάχα αυτό αλλά ζήτησα και θετική γνωμοδότηση για τη συμμετοχή μου από την ανεξάρτητη επιτροπή ηθικής της ΕΕ. Η ευρωπαϊκή επιτροπή μου έδωσε την άδεια της και έτσι γίναμε μέλη όταν όμως μετά από έναν χρόνο διαπίστωσα ότι αυτός ο οργανισμός ναι μεν δούλευε αλλά δεν είχε και ιδιαίτερο ενδιαφέρον ...
ΔΗΜ.: Είδατε κάτι που σας προβλημάτισε;
Όχι αλλά είδα μια γενικότερη απροθυμία να γίνονται πράγματα γιατί είχαμε εισηγηθεί πολλές πρωτοβουλίες για να προβληθεί το έργο της. Πρέπει να σας πω ότι είχαν γίνει και webinars, είχα διοργανώσει και ένα στην Αθήνα, πήγαμε και στο Delphi forum, άρθρα είχαν γραφτεί τέλος πάντων προσπαθούσαμε να προβάλουμε το έργο του χωρίς ποτέ να υποψιαστεί κανένας ότι ο Παντσέρι από την άλλη μεριά είχε τη δική του ατζέντα και έκανε τα δικά του. Σε όλες αυτές τις συνεδριάσεις πουθενά δεν υπήρχε μέσα το όνομα Μαρόκο, Κατάρ κλπ. Όταν λοιπόν αισθάνθηκα ότι αυτό το πράγμα δεν με εκφράζει παραιτήθηκα. Τον τελευταίο καιρό όμως όλοι εμείς με το που μάθαμε τι γινόταν υποβάλλαμε όλοι τις παραιτήσεις μας, δεν υπάρχει καμιά άμεση εμπλοκή.
Τι έρευνα να υπάρξει εμείς δεν είχαμε καμία σχέση με αυτά τα πράγματα αλλά από την άλλη μεριά να σας πω ότι ο εκπρόσωπος της επιτροπής έδωσε προχθές πλήρη κάλυψη σε ερώτημα που του υπεβλήθη στην Κομισιόν. Ο κ. Μαμέρ είπε ότι ο κ. Αβραμόπουλος έλαβε γραπτή εξουσιοδότηση από την Κομισιόν για να συμμετάσχει στο ΔΣ ενώ θετικά για την απασχόλησή του είχε γνωμοδοτήσει και η επιτροπή ηθικής. Κατά τον κ. Μαμέρ «για την έγκριση της πρόσληψής του ο κ. Αβραμόπουλος είχε προσκομίσει τα αναγκαία δικαιολογητικά που περιέγραφαν όλα αυτά που τον συνόδευαν στις σχέσεις με το fight impunity». Υπογράμμισε τέλος ότι η Κομισιόν δεν διαπιστώσει παραβίαση του όρου που ετέθη στον πρώην επίτροπο να μην έχει επαφές για υποθέσεις σχετικά με αυτή την οργάνωση με μέλη της επιτροπής» Τίποτα παραπάνω άρα δεν έχει κανείς από εμάς καμία σχέση , το γεγονός ότι ο Παντσέρι έκανε αυτά που έκανε οδηγεί εκ των πραγμάτων και σε αυτές τις σκέψεις. Για να συμπληρώσω την απάντησή μου θέλω να σας πω ότι όταν ενημερώθηκα για τις δηλώσεις του Μαμέρ έστειλα επιστολή με την οποία λεω ότι η εγκεκριμένη από την ΕΕ συμμετοχή μου στο επίτιμο συμβούλιο, επειδή έχει γίνει και θέμα πολιτικής σε κάποιες χώρες, κυρίως στην Ιταλία γιατί εκεί δένει αυτό με το γεγονός ότι τόσο ο Ιταλός πρώην υπουργός Εξωτερικών όσο και εγώ είμαστε υποψήφιοι για τη θέση του ειδικού αντιπροσώπου της Ευρώπης για τις χώρες του Κόλπου και φυσικό ήταν να ήθελαν να μην είναι ο έλληνας αυτός που θα πάρει αυτή τη θέση, λεω άμεσα προχωρήστε να επιβεβαιώσετε ότι όλα όσα είπατε προχθές ισχύουν.
Και αυτό θα γίνει γιατί δεν είχαμε ποτέ καμία σχέση εμείς με την επιτροπή. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ούτε με απασχολεί προσωπικά όσο και αν ανθρώπινα με ενόχλησε το γεγονός ότι προσπάθησαν να διασυνδέσουν και το δικό μου όνομα και των υπόλοιπων μελών της τιμητικής επιτροπής με τα όσα γίνονται στις Βρυξέλλες.