Ολοκληρώθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη,  σε εκδήλωση με θέμα: «Τρία χρόνια Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου – Τρία χρόνια αποτελεσματική διαχείριση της Μεταναστευτικής Κρίσης», στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «υπάρχουν πολλά πεδία που να δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει στο αύριο και ειδικά στο Μεταναστευτικό, όπου άλλαξαν όλα. Το χάος διαδέχθηκε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου».

3724670
5781974
5781975
5781976


«Θωρακίσαμε τα σύνορα στον Έβρο και αυτά που τάχα δεν υπήρχαν υψώθηκαν επιτέλους στη θάλασσα του Αιγαίου, ενώ τα αίσχη της Μόριας και της Ειδομένης έδωσαν τη θέση τους σε σύγχρονες δομές», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Μετά την αποτελεσματική άμυνα που υψώσαμε ακολουθήθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο, που αποτυπώνεται στην καθημερινότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός και παρέθεσε τα εξής στοιχεία:

  • Το 2022 μπήκαν στην Ελλάδα 17.000 μετανάστες, ενώ το 2015 πάνω από 900.000.
  • Το 2015 το 75% των παράνομων εισόδων στην Ε.Ε. ήταν στην Ελλάδα, πέρσι ήταν το 5%.
  • Ταυτόχρονα ανέπνευσαν τα νησιά μας. 40.000 βρίσκονταν στα νησιά του Αιγαίου το 2019 και τώρα είναι μόλις 5.000.
  • Υποχώρησε ο συνολικός αριθμός μεταναστών σε δομές. Από τους 92.000 υποχωρήσαμε σε κάτι λιγότερους από 15.000, που είναι σε κλειστές δομές, που και αυτές μειώνονται, καθώς ήταν 121 το 2019, 33 είναι σήμερα, με τις εκτάσεις να αποδίδονται στις τοπικές κοινωνίες».
«Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με μέθοδο και τόλμη στην απειλή του Μεταναστευτικού. Κρατά ασφαλή τα σύνορα στις μεταναστευτικές ροές και τους άθλιους δουλεμπόρους. Γι' αυτό επεκτείνει τον φράχτη στον Έβρο, αλλά προστατεύει και την αξιοπρέπεια όσων περνούν τα σύνορα. Κάντε σύγκριση της αθλιότητας του καταυλισμού στη Σάμο, που είχε σχεδιαστεί για να φιλοξενεί 1.000 και έφτασε να φιλοξενεί 7.000, με τη σύγχρονη δομή που δημιουργήθηκε με ευρωπαϊκούς πόρους».

«Για την Ελλάδα αποτελεί προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η αυστηρή και δίκαιη προστασία των συνόρων προστατεύει τις ανθρώπινες ζωές» σημείωσε, επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

5781977
5782007
5782002
5782012


Όπως ανέφερε, δε, «την ίδια ώρα που η Ελλάδα δεχόταν πιέσεις από την Τουρκία, εμείς υψώσαμε το χέρι για να φιλοξενήσουμε γυναίκες από το Αφγανιστάν, για να τις προστατεύσουμε από τους Ταλιμπάν. Όπως φιλοξενήσαμε και εκατοντάδες πρόσφυγες από τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της ευρωπαϊκής συνεργασίας, τονίζοντας ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να είναι πανευρωπαϊκή, «αν και έχουν γίνει βήματα».

Σε μια περίοδο διεθνούς αστάθειας το Μεταναστευτικό μετατρέπεται σε στοίχημα διαρκείας, υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης.

«Πρέπει να δούμε τον ρόλο ΜΚΟ που δεν επιτελούν τον ρόλο τους»

«Δυστυχώς οι εξ ανατολών γείτονές μας συχνά μετατρέπουν τον ανθρώπινο πόνο σε μοχλό εξυπηρέτησης εθνικών και πολιτικών σκοπιμοτήτων. Οι σαφείς αποφάσεις της Ε.Ε. αποδυναμώνονται όταν δεν εφαρμόζονται. Η Άγκυρα οφείλει να τηρεί τα συμφωνηθέντα και να συμμορφωθεί με την κοινή δήλωση με την Ε.Ε. του 2016. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στη συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας για το Μεταναστευτικό», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

3724669
3724671





«Πρέπει να δούμε τον ρόλο ΜΚΟ που δεν επιτελούν τον ρόλο τους. Στο εθνικό μητρώο εγκρίθηκαν 81 ΜΚΟ, αλλά απορρίφθηκαν αρκετές. Πρέπει να αποκαλύπτονται όσοι επωφελούνται με ύποπτα παιχνίδια σε τόσο λεπτά ζητήματα. Είναι κάτι που αποκαλύφθηκε πρόσφατα, όταν κάποιοι έστησαν ανθελληνική πλεκτάνη με δήθεν θύματα σε ελληνικό έδαφος. Ένα ψέμα που διήρκεσε επί εβδομάδες, που αποδείχθηκε προπάγανδα, με ανύπαρκτη τη μικρή Μαρία, που δήθεν πέθανε από τσίμπημα σκορπιού», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Σημειώνω ότι, αν και διεθνή μέσα ενημέρωσης βρήκαν έστω και αργά το θάρρος να ανασκευάσουν τα ρεπορτάζ τους, κάποιοι στην πατρίδα μας δεν είχαν το σθένος να ζητήσουν μια απλή συγγνώμη αφού διέσυραν τη χώρα με fake news».