Μενδώνη για Γλυπτά του Παρθενώνα: «Διαπραγμάτευση δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη»
Για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα αλλά και για το Τατόι μίλησε η υπουργός Πολιτισμού
Για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα αλλά και για το Τατόι μίλησε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.
Σε συνέντευξη της στον Real FM, ρωτήθηκε μεταξύ άλλων για το ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα και τις βρετανικές αντιδράσεις, σχολιάζοντας πως πρόκειται για μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, χωρίς ωστόσο να είναι αδύνατη.
«Η Βρετανή ομόλογός μου επαναλαμβάνει κάποιες θέσεις γνωστές, η Ελλάδα όμως θα συνεχίσει να πιέζει για το δίκαιο του αιτήματός της, ένα δίκαιο το οποίο έχει αναγνωριστεί και σε νομικό και σε ηθικό επίπεδο και από την ΟΥΝΕΣΚΟ, μετά την απόφαση του Σεπτεμβρίου του 2021, και θα συνεχίσει να πιέζει για την επιστροφή και την επανένωση των Γλυπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης».
Σχετικά με την πιθανότητα η «λύση» του ζητήματος να περιλαμβάνει δανεισμό, η υπουργός Πολιτισμού απάντησε πως «οτιδήποτε ανακοινώνεται στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης ακυρώνει την ίδια την διαπραγμάτευση». Επέμεινε, πάντως, ότι «η Ελλάδα έχει τις κόκκινες γραμμές της, τις οποίες ακολουθεί με ιδιαίτερη συνέπεια», τονίζοντας ότι πρόκειται για «μια διαπραγμάτευση δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη».
Πότε θα είναι έτοιμο το Τατόι
Mιλώντας για την εικόνα των πρώην βασιλικών κτημάτων στο Τατόι, με αφορμή την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η Λίνα Μενδώνη τόνισε: «Το Τατόι ήταν εγκαταλελειμμένο για πάρα πολλά χρόνια [...] Αυτήν τη στιγμή στο Τατόι εκτελούνται από το υπουργείο Πολιτισμού έργα και μελέτες σε πολλά από τα κτίρια και ήδη έχουμε δώσει ένα χρονοδιάγραμμα, καθώς κάποια από τα έργα είναι ήδη ενταγμένα στο τρέχον ΕΣΠΑ, άρα πρέπει να ολοκληρωθούν το 2023, και κάποια είναι ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα ολοκληρωθούν το 2025».
Όπως ανέφερε, η πρόσβαση των πολιτών θα γίνει μέχρι το 2025. «Δεν θα έχει γίνει η πλήρης αποκατάσταση του κτήματος, όμως αυτά τα προγράμματα, όπως η μετατροπή του Ανακτόρου σε Μουσείο, θα έχουν γίνει. Η μετατροπή του Στάβλου του Γεωργίου Α' σε Μουσείο θα έχει γίνει. Οι υποδομές όλες θα έχουν γίνει. Οι διακηρύξεις για να αναληφθούν, από ιδιώτες πλέον, οι αποκαταστάσεις κάποιων κτιρίων που θα φιλοξενήσουν είτε εστίαση είτε φιλοξενία θα βγουν εντός του 2023», συμπλήρωσε.
Τι αλλάζει το νομοσχέδιο για τα μουσεία
Όσον αφορά στο σχέδιο νόμου για τα δημόσια μουσεία, η υπουργός είπε πως ακούει «διάφορες κορώνες ότι τα πέντε μουσεία θα γίνουν ιδιωτικά», σημειώνοντας ότι «αυτά είναι αφελή πράγματα να λέγονται και δεν μπορούν να γίνονται πιστευτά».
«Διότι το status των μουσείων είναι δημόσιο. Ένα ΝΠΔΔ, όπως είναι και το Μουσείο της Ακρόπολης, εξακολουθεί να είναι δημόσιο», τόνισε και προσέθεσε: «Αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε είναι αυτό το οποίο έχει συμβεί στα μεγάλα μουσεία όλης της Ευρώπης τη δεκαετία του '80 και του '90 και εδώ έχουμε μείνει πίσω. Θέλουμε να δώσουμε, πάντα με δημόσιο χαρακτήρα, στα μουσεία μας την ευχέρεια, τη δυνατότητα, την ευελιξία να λειτουργούν και να παρέχουν υπηρεσίες υπέρ του κοινωνικού συνόλου».