«Η αστυνομία δέρνει στα Πανεπιστήμια και έξω από αυτά», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τη Χριστίνα Κοραή και τον Δημήτρη Τάκη ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

Είπε πως η αστυνομία είναι ένας μηχανισμός που τις περισσότερες φορές λειτουργεί με βάση της εντολές της πολιτικής ηγεσίας. Παράλληλα, επέκρινε τον υπουργό προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, ότι έχει εγγράψει στο ενεργητικό του τέτοιου είδους κατευθύνσεις στην αστυνομία που έχει συμπεριλάβει απαράδεκτες συμπεριφορές απέναντι σε νεολαίους. Σε ότι αφορά τη νομοθετική ρύθμιση για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές, είπε πως πρέπει να είναι συμβατή με το Σύνταγμα. Τάχθηκε υπέρ κυβερνήσεων συνεργασίας με προγραμματικές τοποθετήσεις.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του

Ερωτηθείς αν δέρνει η Αστυνομία στα πανεπιστήμια: Όχι μόνο στα πανεπιστήμια και έξω από τα πανεπιστήμια, υπάρχει δηλαδή μια αυταρχικοποίηση σε σχέση με τη συμπεριφορά της Αστυνομίας επί των ημερών της κυβέρνησης της ΝΔ και μάλιστα έχουμε δει και συμπεριφορές οι οποίες καταλήγουν ακόμα και σε τραγικά γεγονότα. Η Αστυνομία είναι ένας μηχανισμός ο οποίος τις περισσότερες φορές λειτουργεί με βάση τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας. Ο κ. Θεοδωρικάκος έχει εγγράψει στο ενεργητικό του πολλές φορές τέτοιου είδους κατευθύνσεις απέναντι στην Αστυνομία που έχουν συμπεριφερθεί κατά απαράδεκτο τρόπο και απέναντι στους φοιτητές και γενικότερα απέναντι σε όσους νεολαίους θεωρούν εν δυνάμει ότι μπορεί να είναι ύποπτοι για κάτι.

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία: Αυτό που βγάζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό που είχε πει και όταν συζητιόταν η πρόταση για τη σύσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας είχε καταθέσει την απόλυτη διαφωνία του. Είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοτυπία, δεν υπάρχει σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα αυτός ο θεσμός.

Ερωτηθείς αν είναι υπερβολική η φράση «μπουκάρει η Αστυνομία στα πανεπιστήμια και δέρνει»: Είναι απόλυτα δικαιολογημένη και μάλιστα είναι από αυτού του είδους τις επισημάνσεις που πρέπει να τις κάνεις ακριβώς για να κρούεις τον κώδωνα του κινδύνου. Τελευταία φορά θυμάμαι στο πανεπιστήμιο που γινότανε συναυλία και μπήκαν μέσα και αδιακρίτως άρχισαν να τους χτυπάνε χωρίς λόγο.

Αναφορικά με την νομοθετική ρύθμιση για τον αποκλεισμό εγκληματικών οργανώσεων στις εκλογές: Προφανώς είναι από τα θέματα που επιβάλλουν ευρύτατη συναίνεση πολιτική διότι δεν νομοθετείς τέτοιου είδους ζητήματα μια φορά στο τόσο, είναι μια θωράκιση η οποία πρέπει να διερευνηθεί και να ψαχτεί από όλες τις κατευθύνσεις αλλά επειδή ακριβώς έχει τέτοιες διαστάσεις αυτή η ρύθμιση πρέπει πρώτα από όλα να είναι συμβατή με το σύνταγμα. Τώρα και δημόσια κάθονται τα κόμματα και αναζητούν τρόπο ώστε να είναι συμβατός με το σύνταγμα και βεβαίως να μην είναι κατ’ ουδένα τρόπο μια διάταξη η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάτω από άλλες συνθήκες και σε άλλους καιρούς για άλλους ιδεολογικοπολιτικούς χώρους. Και αυτό λάμβανε υπόψη του και το σύνταγμα του ’74.

Αν δεν υπάρχει ένα προσδιορισμένο ιδεολογικό πρόσημο σε συνδυασμό με την αποδεδειγμένη εγκληματική δράση μιας οργάνωσης τότε μια τέτοια διάταξη ενδεχομένως είναι επικίνδυνη άρα πρέπει να δούμε στην τελική τους μορφή τις προτάσεις αν κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση.

ΔΗΜ: Εσείς θέλετε σε αυτή τη ρύθμιση να κατονομάζεται και η Χρυσή Αυγή. Αυτό εγώ το έθεσα σε έναν υπουργό ως προβληματισμό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μου απάντησε ότι όταν μιλάμε για εγκληματική οργάνωση υπάρχει άλλη εγκληματική οργάνωση;

Το θέμα της εγκληματικής οργάνωσης δεν αφορά μόνο το χώρο της ιδεολογίας και της πολιτικής άρα είναι μια ουσιαστική παράμετρος όπου εμείς το πολιτικό σύστημα λέμε ότι εδράζεται πάνω σε μια απάνθρωπη ιδεολογία, τον φασισμό και τον νεοναζισμό άρα χωρίς ευθέως να απαγορεύει σε κάποιον να πιστεύει ότι θέλει λες ότι εδώ υπάρχουν κίνητρα ιδεολογικοπολιτικά τα οποία σε οδηγούνε σε μια εγκληματική δραστηριότητα. Αυτή είναι η ακριβής προσέγγιση και πρέπει οι νομικοί να φτιάξουν μια διάταξη που να είναι συμβατή με το πνεύμα και το γράμμα του νόμου εκεί είναι η δυσκολία.

Ερωτηθείς για την ανάρτηση του κ. Πολάκη για τον κ. Ανδρουλάκη και αν έχει αλλάξει το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για την προοδευτική διακυβέρνηση: Θα χαιρόμουνα να κουβεντιάζατε απευθείας με τον κ. Πολάκη ο οποίος είναι ο πιο κατάλληλος να ερμηνεύσει την ανάρτησή του. Θα σταθώ στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας δηλαδή το εννοούμε όταν λέμε κυβερνήσεις συνεργασίας; Σας απαντώ ευθαρσώς ναι, κυβερνήσεις συνεργασίας με προγραμματικές προϋποθέσεις βεβαίως αλλιώς γεννιόνται τέρατα.

Εμείς έχουμε διαμορφώσει μια στρατηγική με βάση την αντίληψή μας υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας στη βάση της απλής αναλογικής για αυτό και δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην κάλπη της απλής αναλογικής και θέλουμε μάλιστα από αυτή την κάλπη να εκλεγεί κυβέρνηση η οποία να μπορεί να είναι βιώσιμη και να απαντήσει στα προβλήματα της χώρα γιατι θα έχει και μεγαλύτερο εύρος κοινωνικό.

Για την νέα εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ: Εγώ είδα μια αμεσότητα, μια ετοιμότητα και μια επικοινωνιακή δεινότητα και ικανότητα που είναι μια καλή αρχή και θεωρώ ότι θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε αυτό το πόστο το οποίο δεν είναι από τα πιο εύκολα.