Σωρεία νέων στοιχείων για τον ρόλο του τότε υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππά, σχετικά με χειρισμούς του στην υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών του 2016, έρχονται στο φως της δημοσιότητας , ενώ προαναγγέλλονται πολλά ακόμα, τα οποία θα παρουσιαστούν στο Ειδικό Δικαστήριο στις προσεχείς συνεδριάσεις από την πλευρά του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα.

Ο κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος, στενός συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, φαίνεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2016 έστελνε μηνύματα στον κ. Καλογρίτσα, υποδεικνύοντας τον βαθμό συμμετοχής του στην εταιρεία που τηλεοπτικά θα λειτουργούσε ως φερέφωνο του κυβερνώντος κόμματος.

Καμία τοποθέτηση

Παρά τις ένορκες καταθέσεις της γραμματέως του επιχειρηματία, η οποία ανέφερε ότι «φάκελοι και τσάντες με χρήματα δίνονταν για τον ΣΥΡΙΖΑ», αλλά και την παρουσίαση του περιεχομένου των SMS από τους συνηγόρους του, Α. Λοβέρδο και Αγγ. Καραχάλιο, εντούτοις, πέραν της μήνυσης του κ. Παππά εις βάρος της υπαλλήλου, ο Αλ. Τσίπρας δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος.

«Η πλήρης αφωνία του κ. Τσίπρα προκαλεί το λιγότερο απορία. Δεν νιώθει την ανάγκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει σε όλα αυτά τα τόσο επιβαρυντικά για το κόμμα του, που κατατίθενται επωνύμως;», είναι το ερώτημα που τίθεται διαρκώς από τη Ν.Δ. και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Πέραν των αναπάντητων ερωτημάτων, ο κ. Παππάς ενημέρωσε την Πέμπτη το βράδυ ότι «θα απολογηθεί δι’ ημών», αφού, ούτως ή άλλως, δεν παρίσταται στο Ειδικό Δικαστήριο, δηλώνοντας εξαρχής ότι η δίωξή του είναι πολιτική. Συνεπώς, κατά τους νομικούς, αφήνει ανοιχτή τη θέση που θα κρατήσει ο συγκατηγορούμενός του, επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, καθώς και οι συνήγοροί του επιφυλάχθηκαν να ενημερώσουν για την απόφαση του εντολέα τους το δικαστήριο. Πάντως, όλα δείχνουν πως θα αρχίσει νέος κύκλος μαρτύρων, καθώς η πλευρά του πρώην υπουργού ζήτησε να κληθεί και να εξεταστεί ο γιος του κ. Καλογρίτσα, Ιωάννης Βλαδίμηρος, ο οποίος είχε και προσωπικά μετάσχει στη διαγωνιστική διαδικασία.

Συνθηματικό

Oσο, δε, για το επίμαχο μήνυμα, αναφέρονται με συνθηματικό τρόπο ονόματα επιχειρηματιών και ποσοστά, ανάμεσα στα οποία και ένα με την κωδική ονομασία «Α2». Κατά τους δικηγόρους του κ. Καλογρίτσα, η κωδική ονομασία «Α2» αφορά τον δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου και σχετιζόταν με κινήσεις του κ. Παππά να στηθεί κανάλι μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να μετάσχει στον διαγωνισμό ο εν λόγω εργολάβος δημόσιων έργων. «Είναι ένα SMS που εστάλη στις 15/9/2016. Σε αυτό το SMS αναφέρεται το όνομα του Αρτέµη Αρτεµίου, µε την κωδική ονοµασία “Α2”, του ανθρώπου στον οποίο αναφέρθηκε η γραµµατέας του κ. Καλογρίτσα, Ευθαλία ∆ιαµαντή. Το SMS αυτό είναι σηµαντικό στοιχείο και προέρχεται από τον Νίκο Παππά. “Ιβάν 35, Καλογρ. 35, Α2 16, Κουρής 10, Μάρης 4. Α2 αυτός που θα δεις 12.30. Α2 και Καλογρ. είναι αδιαίρετο προφανώς”», αναφέρει το SMS, όπως είπε ο συνήγορός του, κ. Καραχάλιος. Ο πρώην υπουργός φέρεται να είχε καθορίσει όχι µόνο τη «µετοχική σύνθεση» του αποκαλούµενου «ΣΥΡΙΖΑ channel», αλλά και το ποιος θα είχε τον τελικό έλεγχο.

Μήνυση

Στο µεταξύ, σε διάψευση των όσων ισχυρίζεται η επί 40 χρόνια γραµµατέας του Χρήστου Καλογρίτσα καταθέτοντας και µήνυση για συκοφαντική δυσφήµηση και ψευδή καταµήνυση προχώρησε η πλευρά της υπεράσπισης του Νίκου Παππά.

«Η κυρία ∆ιαµαντή, απαντώντας σε ερωτήσεις της εισαγγελέως, παραδέχθηκε ότι οι αναφορές της είναι αποτέλεσµα της “κρίσης” της και ενηµέρωσης που είχε από µια... µισάνοιχτη πόρτα. Χωρίς, βεβαίως, να συµµετέχει σε συναντήσεις και χωρίς να έχει ιδία γνώση των θεµάτων που εξετάζονται...», ανέφεραν, µεταξύ άλλων, σε κοινή δήλωσή τους, οι δικηγόροι του πρώην υπουργού, Γ. Μαντζουράνης, Θ. Μαντάς και Β. Γεωργακόπουλος, µετά την κατάθεση της µάρτυρος πριν από µία εβδοµάδα στο Ειδικό ∆ικαστήριο. Την ίδια στιγµή, ο Γ. Μαντζουράνης, µε δήλωσή του για το SMS που προσκόµισε η πλευρά Καλογρίτσα, έκανε λόγο για τη δηµιουργία βάσιµων υπονοιών σχετικά µε τη γνησιότητα των µηνυµάτων. «Από µια απλή ανάγνωση του Νόµου Παππά αναµφισβήτητα προκύπτει ότι κανένας Α2 δεν µπορούσε να συµµετάσχει στο µετοχικό κεφάλαιο εταιρείας µε νόµιµη τηλεοπτική άδεια, γιατί υπήρχε ρητή και κατηγορηµατική υποχρέωση ονοµαστικοποίησης των µετοχών µέχρι του ποσοστού του 1%...», σχολίασε.

Κατάθεση Στουρνάρα

Την ίδια ώρα, στην κατάθεσή του ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, που είχε ελέγξει, έπειτα από σχετικό αίτηµα ειδικής επιτροπής της Βουλής και την εγγυητική επιστολή των 3 εκατ. ευρώ, την οποία είχε προσκοµίσει η πλευρά του Καλογρίτσα για να συµµετέχει στον διαγωνισµό, υποστήριξε: «Η πορεία των χρηµάτων ήταν νοµότυπη µέχρι και τη στιγµή που επεστράφη η εγγυητική, όταν απεβλήθη η εταιρεία Καλογρίτσα από τον διαγωνισµό. Οι όροι, ωστόσο, της συµφωνίας περί υπεργολαβίας δεν τηρήθηκαν». Αναφερόµενος, δε, στα προβλήµατα της Τράπεζας Αττικής, σηµείωσε πως υπήρχαν «ορισµένες ασυνήθιστες πρακτικές που είχαν σχέση µε την Τράπεζα Αττικής και όχι συγκεκριµένα µε τον κ. Καλογρίτσα».

Απασχόλησε

Αναφορικά µε τον Αρτέµη Αρτεµίου, είναι γεγονός πως ο Κύπριος δικηγόρος απασχόλησε πολλές φορές την επικαιρότητα επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., ιδίως µετά τις φωτογραφίες που δηµοσιοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2016 και τον έδειχναν να κόβει βόλτες έξω από το Μέγαρο Μαξίµου.

Οι κ. Τσίπρας και Παππάς... θυµήθηκαν αµέσως ότι ήταν φίλοι και ότι είχαν ταξιδέψει µαζί του έως τη Βενεζουέλα για να ανταλλάξουν κηπευτικά (ντοµάτες, πατάτες, φασολάκια κ.λπ.) µε φθηνό πετρέλαιο, το οποίο θα έδιναν στις φτωχογειτονιές της Αθήνας. Επίσης, στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας είχε παραδεχθεί, κατόπιν πιέσεων από την αντιπολίτευση, πως στην εφηµερίδα «Αυγή» συµµετέχει η κυπριακή εταιρεία Atlas Cyprus International Trust, µε ποσοστό 2,93%, «η οποία δεν είναι off shore, αλλά καταπιστευµατική», και µε αυτήν συνδεόταν, µέσω άλλων εταιρειών, ο κ. Αρτεµίου.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 21 Ιανουαρίου 2023.