ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ντόρα Μπακογιάννη: «Θα κατέβω υποψήφια στα Χανιά» - Ο θάνατος του Παύλου και ο πατέρας της
Γιατί απέρριψε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ψηφοδέλτιο Επικρατίεας της Νέας Δημοκρατίας
Η Ντόρα Μπακογιάννη
ήταν εμφανώς χαρούμενη με το αποτέλεσμα, όπως αυτό αποτυπώθηκε στο χαρτί, γι' αυτόν το λόγο προέβη σε ανάρτηση για τη συνέντευξη που έδωσε στην «Καθημερινή» και τη δημοσιογράφο Μαρία Κατσουνάκη.
Η βουλευτής θα κατέβει ξανά υποψήφια στα Χανιά και είχε την ευκαιρία να μιλήσει για πολιτική, αλλά να φιλοσοφήσει κιόλας.
«Κοιτούσε τα Λευκά Όρη ο πατέρας μου και τρελαινόταν. Και βέβαια ό,τι αρέσει στον πατέρα μου, αρέσει και σε μένα. Πολύ αντικειμενικά το λέω!». Έχει πάρει τη θέση της στο τραπέζι, φωτεινή και ακτινοβολούσα. Στο βάθος χιονισμένη η Πεντέλη, πίσω της η Ακρόπολη. Το κάδρο, ιδανικό. Εάν δεν έβλεπε κανείς την προσπάθεια να διανύσει την απόσταση από το ασανσέρ στο τραπέζι, με την υποβοήθηση που χρησιμοποιεί για το περπάτημα παρ’ όλα αυτά ευθυτενής και γεμάτη ενέργεια, και την έβρισκε απευθείας στη θέση της, θα ορκιζόταν ότι είναι καλύτερα παρά ποτέ.
«Όταν έφυγε ο πατέρας μου, έφυγε ο καλύτερός μου φίλος», συνεχίζει. Το νήμα της συζήτησης ξεκίνησε από τα Χανιά, το σπίτι με τον μεγάλο κήπο στη Χαλέπα. «Ήταν ο άνθρωπος με τον οποίο μπορούσα να κουβεντιάσω τα πάντα».
– Οι θάνατοι είναι μεταμορφωτικά γεγονότα στη ζωή;
– Πολύ. Ο θάνατος του Παύλου με έκανε άλλον άνθρωπο.
– Προς ποια κατεύθυνση;
– Της πλήρους ενηλικίωσης, της διαφορετικής ιεράρχησης αξιών. Συνειδητοποιείς δυστυχώς την αξία των πραγμάτων όταν τα χάνεις…
– Είναι διάχυτη η αίσθηση ότι η πολιτική και οι πολιτικοί όλο και απομακρύνονται από ό,τι αποκαλούμε πραγματική ζωή, είναι σαν τους ταξιδιώτες πρώτης θέσης…
– Εγώ δεν μεγάλωσα έτσι. Μεγάλωσα σε ένα σπίτι με έναν άνθρωπο που κατηγορήθηκε μεν ότι ήταν ο μεγαλύτερος ρουσφετολόγος στην Ελλάδα και ήταν ρουσφετολόγος, δεν υπήρχε καμία αμφιβολία, αλλά ήταν και ένας άνθρωπος που ήξερε εάν ο Σήφης που έχει 8 παιδιά στα Σφακιά, το ένα παιδί του είχε πρόβλημα υγείας. Ήταν παρών στις ζωές των ανθρώπων. Παρότι άμα τον έβλεπες τον έλεγες κρύο, δεν ήταν και θόλου εκδηλωτικός. Εκδηλωτική ήταν η μάνα μου. Γενικώς, η οικογένεια αυτή δεν εκδηλωνόταν ποτέ στα συναισθήματά της. Ο πατέρας μου, όμως, είχε σχέσεις ζωής με τους ανθρώπους. Γι’ αυτό, νομίζω, και δεν υπήρξα ποτέ στη ζωή μου κυνική. Σκληρή ναι.
«Επειδή είμαι πολύ εγωίστρια και δεν μου αρέσει να … διορίζομαι, θα κατέβω υποψήφια στα Χανιά», λέει η Ντόρα Μπακογιάννη, εξηγώντας γιατί απέρριψε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ:
– Η διαχωριστική γραμμή;
– Σκληρή στον διάλογο. Νομίζω ότι οι διάλογοι με τον Βαγγέλη Βενιζέλο έχουν μείνει ιστορικοί. Με επιχειρήματα, όμως. Ο κυνισμός, στα μάτια μου, σε απομακρύνει πολύ από την όποια αλήθεια της πολιτικής και της κοινωνίας. Ο κυνισμός είναι κάτι που λες «εγώ θα το κάνω για την πάρτη μου, γαία πυρί μιχθήτω». Εάν αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό σου στην πολιτική, μπορεί να επιτύχεις. Αλλά δεν θα αποκτήσεις την αγάπη και τον σεβασμό που όλοι θέλουμε να έχουμε.
– Ένα πορτρέτο κυνικού πολιτικού;
– Κυνική ήταν η Θάτσερ.
– Την εκτιμούσατε;
– Όχι πολύ. Με ενοχλούσε πάρα πολύ η συμπεριφορά της, ο τρόπος που εξευτέλιζε τους συνεργάτες της, η αίσθηση εξουσίας, που δεν είχε σχέση με τις πολιτικές της, ορισμένες από τις οποίες ήταν επιτυχημένες.
– Όταν η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν είπε «δεν έχω άλλη ενέργεια… για μένα είναι καιρός…» και παραιτήθηκε, τη ζηλέψατε λίγο;
– Όχι. Δεν την ζήλεψα, γιατί εγώ είχα πάντα ενέργεια. Αν δεν είχα, ναι, θα είχα σταματήσει. Όταν αρρώστησα από το μυέλωμα, μου πέρασε η ιδέα. Αναρωτήθηκα εάν οι φυσικές μου δυνάμεις θα ήταν επαρκείς για τη δουλειά που κάνω.
– Θέμα δυνάμεων ήταν μόνο; Δεν είπατε «ήρθε καιρός να ασχοληθώ με τον εαυτό μου, με κάτι άλλο, με τα εγγόνια μου…».
– Καταρχάς με τα εγγόνια μου ασχολούμαι. Βρίσκω χρόνο.
Πώς είπαμε πριν για την ιεράρχηση; Για μένα τα παιδιά είναι ό,τι σημαντικότερο έχω στη ζωή μου… Δεν ήξερα πώς θα εξελιχθεί η ασθένειά μου, γι’ αυτό κι όταν μου πρότεινε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ο πρωθυπουργός, το σκέφτηκα πάρα πολύ. Σκέφτηκα ότι ίσως δεν μπορώ να κατεβώ στη μάχη του σταυρού. Μετά είδα, χάρη στους καταπληκτικούς γιατρούς του ΕΣΥ και σε ένα καταπληκτικό νοσοκομείο που πάω, το «Αλεξάνδρα», ότι ισχύει αυτό που μου είπαν: υπάρχει αυξημένη κόπωση λόγω των θεραπειών αλλά συνεχίζεις τη ζωή σου κανονικά. Έτσι, επειδή είμαι πολύ εγωίστρια και δεν μου αρέσει να… διορίζομαι, θα κατέβω υποψήφια στα Χανιά.
– Να ξεκαθαρίσουμε ότι οι νομότυπες παρακολουθήσεις της ΕΥΠ και οι παρακολουθήσεις με Predator είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με το κακόβουλο λογισμικό. Ποιοι κρύβονται πίσω από το Predator, οικονομικά συμφέροντα ή άλλα, πρέπει να το μάθουμε. Για να είμαι ειλικρινής, έπειτα από τόσα ονόματα που ακούστηκαν, δεν εξεπλάγην. Απεχθάνομαι την οποιαδήποτε παραβίαση της προσωπικής ζωής. Γενικώς η ιστορία αυτή με ενοχλεί πάρα πολύ και γι’ αυτό πιστεύω ότι πρέπει να βγάλουμε άκρη όχι ότι πρόκειται ποτέ να γλιτώσουμε, διεθνώς, από τέτοιου είδους παρακολουθήσεις. Εμείς όμως πρέπει να βγάλουμε μιαν άκρη και ως Ν.Δ. και ως χώρα. Να δούμε τι ακριβώς συνέβη. Και θέλω να πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη, με τους δικούς της ρυθμούς ενδεχομένως, θα βγάλει άκρη.
– Πιστεύετε ότι οι υποκλοπές θα επηρεάσουν τις εκλογές;
– Δεν φαίνεται, προς το παρόν. Ο κόσμος έχει μίαν αντίληψη, κακή κατά τη γνώμη μου, ότι όλοι παρακολουθούν τους πάντες… κι έτσι γίνονται τα πράγματα. Κακώς. Με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να γίνονται έτσι τα πράγματα, γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός επέδειξε τόση ευαισθησία στο θέμα. Αντίθετα, αυτό που έχει συνέπειες είναι η τοξικότητα που έχει δημιουργηθεί…
«Αυτό που συνέβη στην Τουρκία και στη Συρία είναι κάτι απίστευτο. Τα μάτια αυτών των παιδιών έχουν συγκλονίσει τους πάντες. Το πηγαίο και αυθόρμητο κύμα αλληλεγγύης του ελληνικού λαού μας κάνει όλους υπερήφανους. Πολιτικά αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αρθούν, έστω και προσωρινά, οι κυρώσεις προς τη Συρία για να μπορέσει η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στον κόσμο αυτό. Ο πρωθυπουργός πήρε ήδη την πρωτοβουλία προκειμένου να οργανωθεί στις Βρυξέλλες μια διάσκεψη δωρητών, για την ανοικοδόμηση των περιοχών που έχουν πληγεί».
– Έχετε πει ότι «δεν θέλουμε την αυτοδυναμία επειδή είμαστε αλαζόνες». Πώς εννοείτε την αλαζονεία;
– Αλαζονεία είναι η άρνηση να αποδεχτείς ότι η άλλη μεριά έχει επιχειρήματα. Το Κοράνι λέει ότι είναι η μεγαλύτερη αμαρτία… Εμείς, πράγματι, δεν θα είχαμε πρόβλημα να συνεργαστούμε με ένα άλλο κόμμα. Έχουμε συνεργαστεί και στο παρελθόν κάνοντας υπερβάσεις, ως ΝΔ, που ήταν αδιανόητες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, έτσι όπως εμφανίζονται τα κόμματα, αν εξαιρέσεις το ΠΑΣΟΚ με το οποίο υπάρχει πάντα μια δυνατότητα συνεργασίας, δεν βλέπω κάτι άλλο. Είναι τόσο άσχημα τα γεωπολιτικά, τα ευρωπαϊκά, τα παγκόσμια πράγματα, που χρειάζεσαι μια κυβέρνηση κατά το δυνατόν αποτελεσματική.
– Σας καταλογίζουν ότι χρησιμοποιείτε τον φόβο ως όπλο. Ο φόβος είναι χειριστικός.
– Είναι μία πραγματικότητα όμως. Η αλήθεια δεν μπορεί να είναι χειριστική. Είναι αλήθεια. Θα ήμουν έτοιμη να ακούσω οποιαδήποτε εναλλακτική λύση εάν πίστευα ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει. Θα ήταν υγιές και για την ίδια τη δημοκρατία. Αλλά εάν μου πεις ότι θα υπάρχει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, Βαρουφάκη και ΠΑΣΟΚ, πρώτον, θα πνιγόταν το ΠΑΣΟΚ σε χρόνο ντε τε και, επίσης, ποια προγραμματική βάση θα είχε μια τέτοια κυβέρνηση; Τον κοιτάς στα μάτια τον πολίτη και τι του λες;
– Εσείς, τι του λέτε;
– Του λέω, με όλο μου το πάθος, ότι δεν πιστεύω πως υπάρχει εναλλακτική λύση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και μπορεί κανείς να μην πιστεύει ότι είμαι αντικειμενική, αλλά εγώ τον κρίνω πιο αυστηρά από τον μέσο πολίτη.
Πρωθυπουργό με την αποτελεσματικότητα και την τεχνοκρατική προσέγγιση, το κύρος να μπορεί να φέρει την Ελλάδα στο κέντρο προτάσεων και να έχει και το σεβασμό στις ΗΠΑ, που παίζουν έναν καθοριστικό ρόλο, αρέσει αυτό ή δεν αρέσει, εγώ δεν ξέρω άλλον.
– Οι πολιτικές οικογένειες στηρίζουν τα μέλη τους;
– Η οικογένεια στην πολιτική είναι χάντικαπ. Οικογενειοκρατία, νεποτισμός, «έλα μωρέ τι είναι, η κόρη του μπαμπά της», πρέπει να κάνεις διπλή προσπάθεια για να αποδείξεις ότι αξίζεις. Μπορεί στην πρώτη εκλογή να προσφέρει η «οικογένεια» τον μηχανισμό και τις γνωριμίες, όμως μετά αρχίζει το πρόβλημα…
– Η πολιτική συσφίγγει ή χαλαρώνει τους οικογενειακούς δεσμούς.
– Εξαρτάται από τις οικογένειες. Δεν υπάρχει συνταγή. Οι αδελφοί Μίλιμπαντ χωρίστηκαν στα δύο και δεν ξαναβρέθηκαν ποτέ. Εμείς μεγαλώσαμε με μία αντίληψη ότι η οικογένεια είναι οικογένεια και η πολιτική εκτός οικογενείας. Εμείς, με τον Κυριάκο περάσαμε διάφορες φάσεις πολιτικών διαφωνιών, αλλά καταφέραμε να κρατήσουμε πολύ στενή οικογενειακή σχέση διαχωρίζοντας τα μεν από τα δε.
– Δεκαετίες στην πολιτική. Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας σας φάνηκε πιο χρήσιμο;
– Η αντοχή μου. Άντεξα πολλά. και το πάθος. Δεν είμαι κατάλληλη να υποστηρίξω πράγματα που δεν πιστεύω. Είμαι μια σκέτη καταστροφή.
– Κάτι λάθος που κάνατε και αν δεν είχε γίνει, τα πράγματα θα ήταν αλλιώς;
– Χρυσός οδηγός από λάθη! Ατελείωτα!
– Κάτι που επανέρχεται στο μυαλό σας.
– Νομίζω ότι αν είχα πάει στο συνέδριο της ΝΔ για την εκλογή αρχηγού (σημ. 2009) και δεν είχε δουλέψει ο εγωισμός μου ώστε να αποδεχθώ τότε την αλλαγή του καταστατικού, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά…
– Δηλαδή;
– Θα είχα βγει εγώ αρχηγός της ΝΔ και νομίζω ότι το μνημόνιο τότε θα είχε κρατήσει 5 χρόνια αντί για 10.
– Έχετε επιθυμήσει άλλη ζωή ποτέ;
– Όχι. Είμαι ευγνώμων για τη ζωή που έχω κάνει. Ευγνώμων για τους γονείς που με μεγάλωσαν, ευγνώμων για τους δυο μεγάλους έρωτες της ζωής μου, είμαι ευγνώμων κυρίως για τα παιδιά μου…
– Η ασθένεια άλλαξε το βλέμμα σας απέναντι στα πράγματα;
– Όχι. Το μεγαλύτερο σοκ της ζωής μου ήταν ο Παύλος. Όλα τα άλλα… Μια αρρώστια έρχεται, την πολεμάς… Με την ιδέα του θανάτου ήρθα αντιμέτωπη στα 34. Και έπρεπε να συμφιλιωθώ.
– Τι σας βοηθάει στον διάλογο με τον εαυτό σας;
– Αυτό που σε ενδιαφέρει σε περίπτωση θανάτου είναι να ξέρεις ότι οι άνθρωποί σου, οι άνθρωποι που αγαπάς, που αφήνεις πίσω σου, είναι καλά. Αναπόφευκτος ο θάνατος. Θα έρθει κάποια στιγμή. Στα 34 έπρεπε να αντιμετωπίσω τον εφιάλτη. Τώρα δεν είναι εφιάλτης.
– Κυρία Μπακογιάννη, προσεύχεστε;
– Έχω μια ειδική σχέση με τη θρησκεία. Προσεύχομαι στην Παναγία την Προυσιώτισσα. Έχω αποφασίσει από πολύ νωρίς ότι με αυτήν την Παναγία διαλέγομαι. Υπάρχουν μέρες που προσεύχομαι, ναι. Όχι πολλές. Δεν θέλω να αποδεχθώ την ιδέα ότι δεν υπάρχει τίποτα πάνω από εμάς. Συνειδητά, λοιπόν, επιλέγω να πιστεύω ότι υπάρχει.
Είχα τη χαρά να συναντήσω τη Μαρία Κατσουνάκη και να κάνω μια διαφορετική συνέντευξη στην εφημερίδα «@Kathimerini_gr». 📰
— Ντόρα Μπακογιάννη (@Dora_Bakoyannis) February 12, 2023
Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ:
🔗https://t.co/fFDET8NdHh pic.twitter.com/2szRDkOIZG
Η βουλευτής θα κατέβει ξανά υποψήφια στα Χανιά και είχε την ευκαιρία να μιλήσει για πολιτική, αλλά να φιλοσοφήσει κιόλας.
Η συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη
«Δεν θα μας φέρετε και μια ρακή παγωμένη;» ζήτησε πρόσχαρα η κ. Μπακογιάννη. Δεν χρειάστηκε να φωνάξει γιατί ήταν όλοι διαρκώς παρόντες: το ευγενέστατο προσωπικό του εστιατορίου και η ομάδα της που την ακολουθεί παντού και δεν την αφήνει λεπτό μόνη. «Όταν είναι κρητικά τα ξενοδοχεία είναι εντελώς διαφορετικά!», είπε με τόνο που δεν επιδεχόταν αμφισβήτηση. Η Ντόρα Μπακογιάννη επέλεξε το Dolli’s στον τελευταίο όροφο του The Dolli at Acropolis, του νέου ξενοδοχείου (Grecotel) που άνοιξε στην οδό Μητροπόλεως. Υποδειγματικά αποκατεστημένο το ιστορικό διατηρητέο, πρώην κατάστημα Χυτήρογλου.«Κοιτούσε τα Λευκά Όρη ο πατέρας μου και τρελαινόταν. Και βέβαια ό,τι αρέσει στον πατέρα μου, αρέσει και σε μένα. Πολύ αντικειμενικά το λέω!». Έχει πάρει τη θέση της στο τραπέζι, φωτεινή και ακτινοβολούσα. Στο βάθος χιονισμένη η Πεντέλη, πίσω της η Ακρόπολη. Το κάδρο, ιδανικό. Εάν δεν έβλεπε κανείς την προσπάθεια να διανύσει την απόσταση από το ασανσέρ στο τραπέζι, με την υποβοήθηση που χρησιμοποιεί για το περπάτημα παρ’ όλα αυτά ευθυτενής και γεμάτη ενέργεια, και την έβρισκε απευθείας στη θέση της, θα ορκιζόταν ότι είναι καλύτερα παρά ποτέ.
«Όταν έφυγε ο πατέρας μου, έφυγε ο καλύτερός μου φίλος», συνεχίζει. Το νήμα της συζήτησης ξεκίνησε από τα Χανιά, το σπίτι με τον μεγάλο κήπο στη Χαλέπα. «Ήταν ο άνθρωπος με τον οποίο μπορούσα να κουβεντιάσω τα πάντα».
– Οι θάνατοι είναι μεταμορφωτικά γεγονότα στη ζωή;
– Πολύ. Ο θάνατος του Παύλου με έκανε άλλον άνθρωπο.
– Προς ποια κατεύθυνση;
– Της πλήρους ενηλικίωσης, της διαφορετικής ιεράρχησης αξιών. Συνειδητοποιείς δυστυχώς την αξία των πραγμάτων όταν τα χάνεις…
– Είναι διάχυτη η αίσθηση ότι η πολιτική και οι πολιτικοί όλο και απομακρύνονται από ό,τι αποκαλούμε πραγματική ζωή, είναι σαν τους ταξιδιώτες πρώτης θέσης…
– Εγώ δεν μεγάλωσα έτσι. Μεγάλωσα σε ένα σπίτι με έναν άνθρωπο που κατηγορήθηκε μεν ότι ήταν ο μεγαλύτερος ρουσφετολόγος στην Ελλάδα και ήταν ρουσφετολόγος, δεν υπήρχε καμία αμφιβολία, αλλά ήταν και ένας άνθρωπος που ήξερε εάν ο Σήφης που έχει 8 παιδιά στα Σφακιά, το ένα παιδί του είχε πρόβλημα υγείας. Ήταν παρών στις ζωές των ανθρώπων. Παρότι άμα τον έβλεπες τον έλεγες κρύο, δεν ήταν και θόλου εκδηλωτικός. Εκδηλωτική ήταν η μάνα μου. Γενικώς, η οικογένεια αυτή δεν εκδηλωνόταν ποτέ στα συναισθήματά της. Ο πατέρας μου, όμως, είχε σχέσεις ζωής με τους ανθρώπους. Γι’ αυτό, νομίζω, και δεν υπήρξα ποτέ στη ζωή μου κυνική. Σκληρή ναι.
«Επειδή είμαι πολύ εγωίστρια και δεν μου αρέσει να … διορίζομαι, θα κατέβω υποψήφια στα Χανιά», λέει η Ντόρα Μπακογιάννη, εξηγώντας γιατί απέρριψε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ:
– Η διαχωριστική γραμμή;
– Σκληρή στον διάλογο. Νομίζω ότι οι διάλογοι με τον Βαγγέλη Βενιζέλο έχουν μείνει ιστορικοί. Με επιχειρήματα, όμως. Ο κυνισμός, στα μάτια μου, σε απομακρύνει πολύ από την όποια αλήθεια της πολιτικής και της κοινωνίας. Ο κυνισμός είναι κάτι που λες «εγώ θα το κάνω για την πάρτη μου, γαία πυρί μιχθήτω». Εάν αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό σου στην πολιτική, μπορεί να επιτύχεις. Αλλά δεν θα αποκτήσεις την αγάπη και τον σεβασμό που όλοι θέλουμε να έχουμε.
– Ένα πορτρέτο κυνικού πολιτικού;
– Κυνική ήταν η Θάτσερ.
– Την εκτιμούσατε;
– Όχι πολύ. Με ενοχλούσε πάρα πολύ η συμπεριφορά της, ο τρόπος που εξευτέλιζε τους συνεργάτες της, η αίσθηση εξουσίας, που δεν είχε σχέση με τις πολιτικές της, ορισμένες από τις οποίες ήταν επιτυχημένες.
– Όταν η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν είπε «δεν έχω άλλη ενέργεια… για μένα είναι καιρός…» και παραιτήθηκε, τη ζηλέψατε λίγο;
– Όχι. Δεν την ζήλεψα, γιατί εγώ είχα πάντα ενέργεια. Αν δεν είχα, ναι, θα είχα σταματήσει. Όταν αρρώστησα από το μυέλωμα, μου πέρασε η ιδέα. Αναρωτήθηκα εάν οι φυσικές μου δυνάμεις θα ήταν επαρκείς για τη δουλειά που κάνω.
– Θέμα δυνάμεων ήταν μόνο; Δεν είπατε «ήρθε καιρός να ασχοληθώ με τον εαυτό μου, με κάτι άλλο, με τα εγγόνια μου…».
– Καταρχάς με τα εγγόνια μου ασχολούμαι. Βρίσκω χρόνο.
Ντόρα Μπακογιάννη: Το Επικρατείας και το «όχι» στον Κυριάκο
Πώς είπαμε πριν για την ιεράρχηση; Για μένα τα παιδιά είναι ό,τι σημαντικότερο έχω στη ζωή μου… Δεν ήξερα πώς θα εξελιχθεί η ασθένειά μου, γι’ αυτό κι όταν μου πρότεινε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ο πρωθυπουργός, το σκέφτηκα πάρα πολύ. Σκέφτηκα ότι ίσως δεν μπορώ να κατεβώ στη μάχη του σταυρού. Μετά είδα, χάρη στους καταπληκτικούς γιατρούς του ΕΣΥ και σε ένα καταπληκτικό νοσοκομείο που πάω, το «Αλεξάνδρα», ότι ισχύει αυτό που μου είπαν: υπάρχει αυξημένη κόπωση λόγω των θεραπειών αλλά συνεχίζεις τη ζωή σου κανονικά. Έτσι, επειδή είμαι πολύ εγωίστρια και δεν μου αρέσει να… διορίζομαι, θα κατέβω υποψήφια στα Χανιά.
Ντόρα Μπακογιάννη για Predator
– Γράφτηκε το όνομά σας, μαζί με του γιου και της κόρης σας, στη λίστα των παρακολουθήσεων με το κακόβουλο λογισμικό Predator. Πώς αντιδράσατε όταν το μάθατε, πώς το σχολιάζετε;– Να ξεκαθαρίσουμε ότι οι νομότυπες παρακολουθήσεις της ΕΥΠ και οι παρακολουθήσεις με Predator είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με το κακόβουλο λογισμικό. Ποιοι κρύβονται πίσω από το Predator, οικονομικά συμφέροντα ή άλλα, πρέπει να το μάθουμε. Για να είμαι ειλικρινής, έπειτα από τόσα ονόματα που ακούστηκαν, δεν εξεπλάγην. Απεχθάνομαι την οποιαδήποτε παραβίαση της προσωπικής ζωής. Γενικώς η ιστορία αυτή με ενοχλεί πάρα πολύ και γι’ αυτό πιστεύω ότι πρέπει να βγάλουμε άκρη όχι ότι πρόκειται ποτέ να γλιτώσουμε, διεθνώς, από τέτοιου είδους παρακολουθήσεις. Εμείς όμως πρέπει να βγάλουμε μιαν άκρη και ως Ν.Δ. και ως χώρα. Να δούμε τι ακριβώς συνέβη. Και θέλω να πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη, με τους δικούς της ρυθμούς ενδεχομένως, θα βγάλει άκρη.
– Πιστεύετε ότι οι υποκλοπές θα επηρεάσουν τις εκλογές;
– Δεν φαίνεται, προς το παρόν. Ο κόσμος έχει μίαν αντίληψη, κακή κατά τη γνώμη μου, ότι όλοι παρακολουθούν τους πάντες… κι έτσι γίνονται τα πράγματα. Κακώς. Με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να γίνονται έτσι τα πράγματα, γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός επέδειξε τόση ευαισθησία στο θέμα. Αντίθετα, αυτό που έχει συνέπειες είναι η τοξικότητα που έχει δημιουργηθεί…
Για το σεισμό στην Τουρκία
Η ημέρα της συνάντησης δεν προμήνυε το μέγεθος της καταστροφής. Όταν όμως, την επομένη, ο αριθμός των νεκρών στη Συρία και στην Τουρκία από τον σεισμό άρχισε να εκτινάσσεται, χιλιάδες και χιλιάδες, η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε να κάνει μία δήλωση και μία πρόταση, εκτός κειμένου:«Αυτό που συνέβη στην Τουρκία και στη Συρία είναι κάτι απίστευτο. Τα μάτια αυτών των παιδιών έχουν συγκλονίσει τους πάντες. Το πηγαίο και αυθόρμητο κύμα αλληλεγγύης του ελληνικού λαού μας κάνει όλους υπερήφανους. Πολιτικά αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αρθούν, έστω και προσωρινά, οι κυρώσεις προς τη Συρία για να μπορέσει η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στον κόσμο αυτό. Ο πρωθυπουργός πήρε ήδη την πρωτοβουλία προκειμένου να οργανωθεί στις Βρυξέλλες μια διάσκεψη δωρητών, για την ανοικοδόμηση των περιοχών που έχουν πληγεί».
Ντόρα Μπακογιάννη για εκλογές και Κυριάκο
– Έχετε πει ότι «δεν θέλουμε την αυτοδυναμία επειδή είμαστε αλαζόνες». Πώς εννοείτε την αλαζονεία;
– Αλαζονεία είναι η άρνηση να αποδεχτείς ότι η άλλη μεριά έχει επιχειρήματα. Το Κοράνι λέει ότι είναι η μεγαλύτερη αμαρτία… Εμείς, πράγματι, δεν θα είχαμε πρόβλημα να συνεργαστούμε με ένα άλλο κόμμα. Έχουμε συνεργαστεί και στο παρελθόν κάνοντας υπερβάσεις, ως ΝΔ, που ήταν αδιανόητες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, έτσι όπως εμφανίζονται τα κόμματα, αν εξαιρέσεις το ΠΑΣΟΚ με το οποίο υπάρχει πάντα μια δυνατότητα συνεργασίας, δεν βλέπω κάτι άλλο. Είναι τόσο άσχημα τα γεωπολιτικά, τα ευρωπαϊκά, τα παγκόσμια πράγματα, που χρειάζεσαι μια κυβέρνηση κατά το δυνατόν αποτελεσματική.
– Σας καταλογίζουν ότι χρησιμοποιείτε τον φόβο ως όπλο. Ο φόβος είναι χειριστικός.
– Είναι μία πραγματικότητα όμως. Η αλήθεια δεν μπορεί να είναι χειριστική. Είναι αλήθεια. Θα ήμουν έτοιμη να ακούσω οποιαδήποτε εναλλακτική λύση εάν πίστευα ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει. Θα ήταν υγιές και για την ίδια τη δημοκρατία. Αλλά εάν μου πεις ότι θα υπάρχει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, Βαρουφάκη και ΠΑΣΟΚ, πρώτον, θα πνιγόταν το ΠΑΣΟΚ σε χρόνο ντε τε και, επίσης, ποια προγραμματική βάση θα είχε μια τέτοια κυβέρνηση; Τον κοιτάς στα μάτια τον πολίτη και τι του λες;
– Εσείς, τι του λέτε;
– Του λέω, με όλο μου το πάθος, ότι δεν πιστεύω πως υπάρχει εναλλακτική λύση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και μπορεί κανείς να μην πιστεύει ότι είμαι αντικειμενική, αλλά εγώ τον κρίνω πιο αυστηρά από τον μέσο πολίτη.
Πρωθυπουργό με την αποτελεσματικότητα και την τεχνοκρατική προσέγγιση, το κύρος να μπορεί να φέρει την Ελλάδα στο κέντρο προτάσεων και να έχει και το σεβασμό στις ΗΠΑ, που παίζουν έναν καθοριστικό ρόλο, αρέσει αυτό ή δεν αρέσει, εγώ δεν ξέρω άλλον.
Ντόρα Μπακογιάννη για οικογενειοκρατία
– Οι πολιτικές οικογένειες στηρίζουν τα μέλη τους;
– Η οικογένεια στην πολιτική είναι χάντικαπ. Οικογενειοκρατία, νεποτισμός, «έλα μωρέ τι είναι, η κόρη του μπαμπά της», πρέπει να κάνεις διπλή προσπάθεια για να αποδείξεις ότι αξίζεις. Μπορεί στην πρώτη εκλογή να προσφέρει η «οικογένεια» τον μηχανισμό και τις γνωριμίες, όμως μετά αρχίζει το πρόβλημα…
– Η πολιτική συσφίγγει ή χαλαρώνει τους οικογενειακούς δεσμούς.
– Εξαρτάται από τις οικογένειες. Δεν υπάρχει συνταγή. Οι αδελφοί Μίλιμπαντ χωρίστηκαν στα δύο και δεν ξαναβρέθηκαν ποτέ. Εμείς μεγαλώσαμε με μία αντίληψη ότι η οικογένεια είναι οικογένεια και η πολιτική εκτός οικογενείας. Εμείς, με τον Κυριάκο περάσαμε διάφορες φάσεις πολιτικών διαφωνιών, αλλά καταφέραμε να κρατήσουμε πολύ στενή οικογενειακή σχέση διαχωρίζοντας τα μεν από τα δε.
– Δεκαετίες στην πολιτική. Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας σας φάνηκε πιο χρήσιμο;
– Η αντοχή μου. Άντεξα πολλά. και το πάθος. Δεν είμαι κατάλληλη να υποστηρίξω πράγματα που δεν πιστεύω. Είμαι μια σκέτη καταστροφή.
– Κάτι λάθος που κάνατε και αν δεν είχε γίνει, τα πράγματα θα ήταν αλλιώς;
– Χρυσός οδηγός από λάθη! Ατελείωτα!
– Κάτι που επανέρχεται στο μυαλό σας.
– Νομίζω ότι αν είχα πάει στο συνέδριο της ΝΔ για την εκλογή αρχηγού (σημ. 2009) και δεν είχε δουλέψει ο εγωισμός μου ώστε να αποδεχθώ τότε την αλλαγή του καταστατικού, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά…
– Δηλαδή;
– Θα είχα βγει εγώ αρχηγός της ΝΔ και νομίζω ότι το μνημόνιο τότε θα είχε κρατήσει 5 χρόνια αντί για 10.
Ντόρα Μπακογιάννη: Είμαι ευγνώμων για τη ζωή που έχω κάνει, κυρίως για τα παιδιά μου
– Έχετε επιθυμήσει άλλη ζωή ποτέ;
– Όχι. Είμαι ευγνώμων για τη ζωή που έχω κάνει. Ευγνώμων για τους γονείς που με μεγάλωσαν, ευγνώμων για τους δυο μεγάλους έρωτες της ζωής μου, είμαι ευγνώμων κυρίως για τα παιδιά μου…
– Η ασθένεια άλλαξε το βλέμμα σας απέναντι στα πράγματα;
– Όχι. Το μεγαλύτερο σοκ της ζωής μου ήταν ο Παύλος. Όλα τα άλλα… Μια αρρώστια έρχεται, την πολεμάς… Με την ιδέα του θανάτου ήρθα αντιμέτωπη στα 34. Και έπρεπε να συμφιλιωθώ.
– Τι σας βοηθάει στον διάλογο με τον εαυτό σας;
– Αυτό που σε ενδιαφέρει σε περίπτωση θανάτου είναι να ξέρεις ότι οι άνθρωποί σου, οι άνθρωποι που αγαπάς, που αφήνεις πίσω σου, είναι καλά. Αναπόφευκτος ο θάνατος. Θα έρθει κάποια στιγμή. Στα 34 έπρεπε να αντιμετωπίσω τον εφιάλτη. Τώρα δεν είναι εφιάλτης.
– Κυρία Μπακογιάννη, προσεύχεστε;
– Έχω μια ειδική σχέση με τη θρησκεία. Προσεύχομαι στην Παναγία την Προυσιώτισσα. Έχω αποφασίσει από πολύ νωρίς ότι με αυτήν την Παναγία διαλέγομαι. Υπάρχουν μέρες που προσεύχομαι, ναι. Όχι πολλές. Δεν θέλω να αποδεχθώ την ιδέα ότι δεν υπάρχει τίποτα πάνω από εμάς. Συνειδητά, λοιπόν, επιλέγω να πιστεύω ότι υπάρχει.