ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αίτημα άρσης ασυλίας κατά του Γιώργου Κύρτσου για χρέη €459.000 προς το Δημόσιο
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ζητείται η άρση της ασυλίας του Κύρτσου γι’ αυτή την υπόθεση
Η Εισαγγελία
του Αρείου Πάγου απέστειλε αίτημα προ ολίγων ημερών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου λόγω χρεών προς το Δημόσιο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα το protothema.gr, το σχετικό επίσημο αίτημα, με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου 2023, απευθύνεται στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εδράζεται στη σχετική αναφορά του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και η άρση της ασυλίας ζητείται προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στον ευρωβουλευτή. Η όλη υπόθεση αφορά χρέη ύψους 459.918,18 ευρώ προς το Δημόσιο, που προέρχονται από την εκδοτική επιχείρηση Free Sunday, την οποία ίδρυσε και διηύθυνε ο Κύρτσος και στη συνέχεια ο γιoς του, Χρήστος.
Τα όσα αναφέρει το έγγραφο
Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του protothema.gr, με το επίσημο αίτημα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που υπογράφεται από τον αντιεισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου Γεώργιο Σκιαδαρέση και υποβάλλεται με βάση τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διαβιβάζεται η ποινική δικογραφία από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών με την οποία ζητείται «η άρση της ασυλίας του Ελληνα βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Κύρτσου Γεωργίου του Χρήστου, προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Ελληνικό Δημόσιο συνολικού ύψους 459.918,18 ευρώ κατά παράβαση του άρθρου 25 παρ. 1 εδάφιο β’ του νόμου 1882/90, πράξη που φέρεται τελεσθείσα στην Αθήνα, στις 15/4/2018, υπό την ιδιότητα του διευθύνοντος συμβούλου, προέδρου και νομίμου εκπροσώπου της εταιρείας με την επωνυμία “Free Sunday Εκδοτική Ανώνυμη Εταιρεία” και παρακαλούμε για τη λήψη σχετικής απόφασης περί άρσης ή μη της ασυλίας του ανωτέρω ευρωβουλευτή».
Με βάση τις διατάξεις του νόμου, πρόκειται, λόγω ποσού, περί ποινικής δίωξης κακουργηματικού χαρακτήρα, για την οποία μπορεί να επιβληθεί ποινή φυλάκισης τριών τουλάχιστον ετών, καθώς το χρέος υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.
Άρση ασυλίας το 2018
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ζητείται η άρση της ασυλίας του Κύρτσου γι’ αυτή την υπόθεση. Το ίδιο συνέβη και προ πενταετίας, αλλά τότε, όπως όλα δείχνουν, τη… γλίτωσε, καθώς έσπευσε να υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
Συγκεκριμένα, στις 2 Οκτωβρίου 2018 το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την άρση της ασυλίας του ύστερα από αντίστοιχο αίτημα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για μη καταβολή οφειλών ύψους 627.752,65 ευρώ, με την ιδιότητα του νομίμου εκπροσώπου της εταιρείας Free Sunday Εκδοτική Α.Ε. στην Ελλάδα.
Oπως είχε δηλώσει τότε ο Γ. Κύρτσος, ψήφισε και ο ίδιος υπέρ της άρσης της ασυλίας του «ως θέση αρχής», προσθέτοντας παράλληλα ότι «πρέπει να φτάσουμε και σε έναν διακανονισμό».
Σε άρθρο του εκείνες τις ημέρες σημείωνε ότι «ψήφισα για δεύτερη φορά την άρση της ευρωβουλευτικής ασυλίας μου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ενώ απέδιδε το όλο ζήτημα στην οικονομική κρίση.
«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω έχει σχέση με σημαντικές οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες δημιουργήθηκαν μέσα από την κρίση και την ουσιαστική χρεοκοπία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, του 60% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η χρεοκοπία, με την έννοια της αδυναμίας εκπλήρωσης οικονομικών υποχρεώσεων, έχει σχέση με τραπεζικό δανεισμό που έχει “κοκκινίσει”, οφειλές προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές.
Από τον Σεπτέμβριο του 2019 η Alpha Bank επιχειρούσε να βγάλει στο σφυρί δύο διαμερίσματα ιδιοκτησίας του Γιώργου Κύρτσου σε πολυκατοικία επί των Λουκιανού 25 και Χάριτος στο Κολωνάκι, καθώς και το ποσοστό του σε ένα κατάστημα επί της Βουκουρεστίου.
Το πρόβλημα είναι ότι οι εταιρικές οφειλές, μια απόλυτα λογική συνέπεια της κρίσης, περνάνε σύμφωνα με τον νόμο στους διευθύνοντες, δηλαδή στην περίπτωση της “City Press” που έκλεισε και της “Free Sunday” που συνεχίζει την προσπάθεια με άλλη ιδιοκτησία, σε εμένα», όπως έγραφε τότε.
Βάσει νόμου «με την παροχή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής του χρέους κατά τις κείμενες διατάξεις αναστέλλεται η ποινική δίωξη για όσο χρόνο διαρκεί η ρύθμιση και ο οφειλέτης είναι συνεπής με τους όρους της ρύθμισης και τελικά εξαλείφεται το αξιόποινο σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης».
Η συνέχεια από πλευράς Γ. Κύρτσου δόθηκε μέσω… Τwitter αναφέροντας «πληροφορώ εχθρούς & άσπονδους φίλους ότι ρύθμισα τα εκδοτικά μου χρέη σε 120 δόσεις εκποιώντας οικογενειακά ακίνητα».
Σε δεύτερη ανάρτησή του που έγινε τον Αύγουστο του 2018 τόνιζε χαρακτηριστικά: «Ρυθμίζονται οφειλές μου με τον εκπλειστηριασμό 3 ακινήτων που κληρονόμησα από τον πατέρα μου το 1955, σε ηλικία 3 ετών. Χρέη κυρίως της δωρεάν διανεμόμενης “City Press” που έγραψε Ιστορία στον Τύπο αλλά έπεσε θύμα της κρίσης. Η δημιουργία πολλές φορές κοστίζει αλλά πάντα αξίζει!».
Από τις εξελίξεις συνάγεται ότι είτε η ρύθμιση την οποία έκανε δεν τηρήθηκε, που είναι και το πιθανότερο, είτε η τωρινή αίτηση άρσης της ασυλίας του αφορά και άλλα χρέη προς το Δημόσιο.
Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
Το σίγουρο είναι ότι ο Γιώργος Κύρτσος βρέθηκε αντιμέτωπος με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και για χρέη του προς τις τράπεζες. Συγκεκριμένα, από τον Σεπτέμβριο του 2019 η Alpha Bank επιχειρούσε να βγάλει στο σφυρί δύο διαμερίσματά του σε πολυκατοικία στο Κολωνάκι, επί των Λουκιανού 25 και Χάριτος, καθώς και το ποσοστό του σε ένα κατάστημα επί της Βουκουρεστίου.Τα ακίνητα αυτά κατασχέθηκαν από την τράπεζα τον Δεκέμβριο του 2018 και τον Ιανουάριο του 2019.
Τα δύο διαμερίσματα στη Λουκιανού ήταν να βγουν στο σφυρί αρχικά τον Σεπτέμβριο του 2019, αλλά κατόπιν ανακοπής που υπέβαλαν ο Γ. Κύρτσος και η Free Sunday Εκδοτική πέτυχαν την αναστολή του πλειστηριασμού και την αύξηση της τιμής πρώτης προσφοράς για το μεγαλύτερο εξ αυτών.
Επρόκειτο για διαμέρισμα του ισογείου, επιφάνειας 85,40 τ.μ., και για τα 5/8 εξ αδιαιρέτου ενός ακόμη διαμερίσματος επίσης στο ισόγειο, επιφάνειας 56 τ.μ.
Τελικά ο πλειστηριασμός έγινε τον Νοέμβριο του 2019 με τιμή εκκίνησης 280.000 ευρώ για το διαμέρισμα των 85,40 τ.μ. και 70.875 ευρώ για το δεύτερο των 56 τ.μ. Δεδομένου ότι κατέληξε άγονος, επαναλήφθηκε τον Ιανουάριο του 2020 και τον Οκτώβριο του 2020, όπου η τιμή εκκίνησης για το πρώτο διαμέρισμα είχε υποχωρήσει στα 214.000 ευρώ.
Το δεύτερο περιουσιακό στοιχείο του Γ. Κύρτσου που κατασχέθηκε από την Alpha Bank ήταν το 37,50% εξ αδιαιρέτου της πλήρους κυριότητας ισόγειου καταστήματος επί της διασταύρωσης των οδών Βουκουρεστίου και Βαλαωρίτου. Το κατάστημα, όπου λειτουργεί επιχείρηση με την επωνυμία «Soho-Soho», έχει πρόσοψη επί της οδού Βουκουρεστίου. Ο Γ. Κύρτσος και σε αυτή την περίπτωση άσκησε ανακοπή όσον αφορά την τιμή εκτίμησης και πρώτης προσφοράς, πετυχαίνοντας την αύξησή της από τις 153.000 στις 256.000 ευρώ. Με αυτή την τιμή εκκίνησης βγήκε στο σφυρί στις 24 Ιουλίου 2019.
Οι εφημερίδες και τα μπαρ
Σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Γιώργου Κύρτσου στον χώρο του Τύπου οδηγήθηκαν σε αποτυχία, με πρώτη τη δωρεάν διανεμόμενη εφημερίδα «City Press», η οποία έβαλε λουκέτο και στη συνέχεια με τη «Free Sunday», που ξεκίνησε την πορεία της τον Ιούνιο του 2009, δηλαδή την εποχή της αφετηρίας της μεγάλης οικονομικής κρίσης.
Αρχικά το τιμόνι το κρατούσε ο ίδιος και, όπως έχει παραδεχθεί, «ξεκίνησα δυναμικά το 2003, όλα πήγαιναν σε γενικές γραμμές βάσει σχεδίου μέχρι το 2009, οπότε, λόγω της κρίσης, έφυγε το διαφημιστικό πάτωμα κάτω από τα πόδια μας».
Παρ’ όλα αυτά επέλεξε να προχωρήσει σε αυτό το παράτολμο, όπως αποδείχθηκε, εκδοτικό εγχείρημα, το οποίο στην πορεία συσσώρευσε χρέη και ζημίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011 ο κύκλος εργασιών της Free Sunday Εκδοτικής έφτανε τα 2,32 εκατ. ευρώ, με τελικό αποτέλεσμα ζημίες 160.645 ευρώ, αλλά την επόμενη χρονιά ο τζίρος έπεσε στα 1,8 εκατ. ευρώ, με τις ζημίες να διπλασιάζονται στις 382.684 ευρώ. Με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2016, ο κύκλος εργασιών είχε υποχωρήσει στις 655.911 ευρώ, με τις ζημίες εκείνης της χρονιάς στις 344.941 ευρώ και τις συσσωρευμένες (αποτελέσματα εις νέο) να ανέρχονται σε 1,33 εκατ. ευρώ.
Εδώ και πολύ καιρό πλέον η διοίκηση της Free Press Εκδοτική είχε περάσει στα χέρια του γιου του Χρήστου, ο οποίος εμφανίζεται ακόμη και σήμερα ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.
Γιώργος και Χρήστος Κύρτσος, πέραν των εκδοτικών δραστηριοτήτων, είχαν επεκταθεί προ ετών και σε διαφορετικά μονοπάτια της αγοράς. Ετσι, από τις αρχές της δεκαετίας του 2010 ο Χρήστος Κύρτσος άρχισε να ασχολείται και με τη νυχτερινή διασκέδαση. Ετσι προέκυψαν το «Mouky Cocktail Bar» στη Ν. Ερυθραία, αλλά και η επιχείρηση διανομής τροφίμων και ποτών με τα 35 τότε ιδιόκτητα οχήματα που διένεμαν τις «City Press» και «Free Sunday».
Ακολούθησαν και άλλα επιχειρηματικά ανοίγματα, όπως το cocktail bar «Blow» στη Γιάλοβα της Πύλου, αλλά και τα μαγαζιά «Boozer Cocktail Bar» και «Foodie» στη Μύκονο, καθώς και μία εταιρεία καυσόξυλων.
Η τελευταία πάντως, κόντεψε να στοιχίσει τη ζωή του υιού Κύρτσου. Είναι μια εταιρεία ξυλείας με την οποία προμηθεύει καυσόξυλα διάφορα πρατήρια καυσίμων. Σε μία διαδρομή σε επαρχιακή οδό της Καρδίτσας που έκανε το φθινόπωρο του 2020 με ένα φορτηγό γεμάτο ξύλα, το όχημα ξέφυγε από την πορεία του πέφτοντας σε πλαγιά 50 μέτρων. Ευτυχώς, ο Χρήστος Κύρτσος σώθηκε, καθώς κατάφερε να απεγκλωβιστεί, αλλά υπέστη σοβαρό τραυματισμό στη λεκάνη.
πηγή:protothema.gr
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα το protothema.gr, το σχετικό επίσημο αίτημα, με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου 2023, απευθύνεται στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εδράζεται στη σχετική αναφορά του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και η άρση της ασυλίας ζητείται προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στον ευρωβουλευτή. Η όλη υπόθεση αφορά χρέη ύψους 459.918,18 ευρώ προς το Δημόσιο, που προέρχονται από την εκδοτική επιχείρηση Free Sunday, την οποία ίδρυσε και διηύθυνε ο Κύρτσος και στη συνέχεια ο γιoς του, Χρήστος.
Τα όσα αναφέρει το έγγραφο
Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του protothema.gr, με το επίσημο αίτημα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που υπογράφεται από τον αντιεισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου Γεώργιο Σκιαδαρέση και υποβάλλεται με βάση τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διαβιβάζεται η ποινική δικογραφία από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών με την οποία ζητείται «η άρση της ασυλίας του Ελληνα βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Κύρτσου Γεωργίου του Χρήστου, προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Ελληνικό Δημόσιο συνολικού ύψους 459.918,18 ευρώ κατά παράβαση του άρθρου 25 παρ. 1 εδάφιο β’ του νόμου 1882/90, πράξη που φέρεται τελεσθείσα στην Αθήνα, στις 15/4/2018, υπό την ιδιότητα του διευθύνοντος συμβούλου, προέδρου και νομίμου εκπροσώπου της εταιρείας με την επωνυμία “Free Sunday Εκδοτική Ανώνυμη Εταιρεία” και παρακαλούμε για τη λήψη σχετικής απόφασης περί άρσης ή μη της ασυλίας του ανωτέρω ευρωβουλευτή».Με βάση τις διατάξεις του νόμου, πρόκειται, λόγω ποσού, περί ποινικής δίωξης κακουργηματικού χαρακτήρα, για την οποία μπορεί να επιβληθεί ποινή φυλάκισης τριών τουλάχιστον ετών, καθώς το χρέος υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.
Άρση ασυλίας το 2018
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ζητείται η άρση της ασυλίας του Κύρτσου γι’ αυτή την υπόθεση. Το ίδιο συνέβη και προ πενταετίας, αλλά τότε, όπως όλα δείχνουν, τη… γλίτωσε, καθώς έσπευσε να υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.Συγκεκριμένα, στις 2 Οκτωβρίου 2018 το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την άρση της ασυλίας του ύστερα από αντίστοιχο αίτημα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για μη καταβολή οφειλών ύψους 627.752,65 ευρώ, με την ιδιότητα του νομίμου εκπροσώπου της εταιρείας Free Sunday Εκδοτική Α.Ε. στην Ελλάδα.
Oπως είχε δηλώσει τότε ο Γ. Κύρτσος, ψήφισε και ο ίδιος υπέρ της άρσης της ασυλίας του «ως θέση αρχής», προσθέτοντας παράλληλα ότι «πρέπει να φτάσουμε και σε έναν διακανονισμό».
Σε άρθρο του εκείνες τις ημέρες σημείωνε ότι «ψήφισα για δεύτερη φορά την άρση της ευρωβουλευτικής ασυλίας μου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ενώ απέδιδε το όλο ζήτημα στην οικονομική κρίση.
«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω έχει σχέση με σημαντικές οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες δημιουργήθηκαν μέσα από την κρίση και την ουσιαστική χρεοκοπία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, του 60% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η χρεοκοπία, με την έννοια της αδυναμίας εκπλήρωσης οικονομικών υποχρεώσεων, έχει σχέση με τραπεζικό δανεισμό που έχει “κοκκινίσει”, οφειλές προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές.
Από τον Σεπτέμβριο του 2019 η Alpha Bank επιχειρούσε να βγάλει στο σφυρί δύο διαμερίσματα ιδιοκτησίας του Γιώργου Κύρτσου σε πολυκατοικία επί των Λουκιανού 25 και Χάριτος στο Κολωνάκι, καθώς και το ποσοστό του σε ένα κατάστημα επί της Βουκουρεστίου.
Το πρόβλημα είναι ότι οι εταιρικές οφειλές, μια απόλυτα λογική συνέπεια της κρίσης, περνάνε σύμφωνα με τον νόμο στους διευθύνοντες, δηλαδή στην περίπτωση της “City Press” που έκλεισε και της “Free Sunday” που συνεχίζει την προσπάθεια με άλλη ιδιοκτησία, σε εμένα», όπως έγραφε τότε.
Βάσει νόμου «με την παροχή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής του χρέους κατά τις κείμενες διατάξεις αναστέλλεται η ποινική δίωξη για όσο χρόνο διαρκεί η ρύθμιση και ο οφειλέτης είναι συνεπής με τους όρους της ρύθμισης και τελικά εξαλείφεται το αξιόποινο σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης».
Η συνέχεια από πλευράς Γ. Κύρτσου δόθηκε μέσω… Τwitter αναφέροντας «πληροφορώ εχθρούς & άσπονδους φίλους ότι ρύθμισα τα εκδοτικά μου χρέη σε 120 δόσεις εκποιώντας οικογενειακά ακίνητα».
Σε δεύτερη ανάρτησή του που έγινε τον Αύγουστο του 2018 τόνιζε χαρακτηριστικά: «Ρυθμίζονται οφειλές μου με τον εκπλειστηριασμό 3 ακινήτων που κληρονόμησα από τον πατέρα μου το 1955, σε ηλικία 3 ετών. Χρέη κυρίως της δωρεάν διανεμόμενης “City Press” που έγραψε Ιστορία στον Τύπο αλλά έπεσε θύμα της κρίσης. Η δημιουργία πολλές φορές κοστίζει αλλά πάντα αξίζει!».
Από τις εξελίξεις συνάγεται ότι είτε η ρύθμιση την οποία έκανε δεν τηρήθηκε, που είναι και το πιθανότερο, είτε η τωρινή αίτηση άρσης της ασυλίας του αφορά και άλλα χρέη προς το Δημόσιο.
Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
Το σίγουρο είναι ότι ο Γιώργος Κύρτσος βρέθηκε αντιμέτωπος με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και για χρέη του προς τις τράπεζες. Συγκεκριμένα, από τον Σεπτέμβριο του 2019 η Alpha Bank επιχειρούσε να βγάλει στο σφυρί δύο διαμερίσματά του σε πολυκατοικία στο Κολωνάκι, επί των Λουκιανού 25 και Χάριτος, καθώς και το ποσοστό του σε ένα κατάστημα επί της Βουκουρεστίου.Τα ακίνητα αυτά κατασχέθηκαν από την τράπεζα τον Δεκέμβριο του 2018 και τον Ιανουάριο του 2019.Τα δύο διαμερίσματα στη Λουκιανού ήταν να βγουν στο σφυρί αρχικά τον Σεπτέμβριο του 2019, αλλά κατόπιν ανακοπής που υπέβαλαν ο Γ. Κύρτσος και η Free Sunday Εκδοτική πέτυχαν την αναστολή του πλειστηριασμού και την αύξηση της τιμής πρώτης προσφοράς για το μεγαλύτερο εξ αυτών.
Επρόκειτο για διαμέρισμα του ισογείου, επιφάνειας 85,40 τ.μ., και για τα 5/8 εξ αδιαιρέτου ενός ακόμη διαμερίσματος επίσης στο ισόγειο, επιφάνειας 56 τ.μ.
Τελικά ο πλειστηριασμός έγινε τον Νοέμβριο του 2019 με τιμή εκκίνησης 280.000 ευρώ για το διαμέρισμα των 85,40 τ.μ. και 70.875 ευρώ για το δεύτερο των 56 τ.μ. Δεδομένου ότι κατέληξε άγονος, επαναλήφθηκε τον Ιανουάριο του 2020 και τον Οκτώβριο του 2020, όπου η τιμή εκκίνησης για το πρώτο διαμέρισμα είχε υποχωρήσει στα 214.000 ευρώ.
Το δεύτερο περιουσιακό στοιχείο του Γ. Κύρτσου που κατασχέθηκε από την Alpha Bank ήταν το 37,50% εξ αδιαιρέτου της πλήρους κυριότητας ισόγειου καταστήματος επί της διασταύρωσης των οδών Βουκουρεστίου και Βαλαωρίτου. Το κατάστημα, όπου λειτουργεί επιχείρηση με την επωνυμία «Soho-Soho», έχει πρόσοψη επί της οδού Βουκουρεστίου. Ο Γ. Κύρτσος και σε αυτή την περίπτωση άσκησε ανακοπή όσον αφορά την τιμή εκτίμησης και πρώτης προσφοράς, πετυχαίνοντας την αύξησή της από τις 153.000 στις 256.000 ευρώ. Με αυτή την τιμή εκκίνησης βγήκε στο σφυρί στις 24 Ιουλίου 2019.
Οι εφημερίδες και τα μπαρ
Σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Γιώργου Κύρτσου στον χώρο του Τύπου οδηγήθηκαν σε αποτυχία, με πρώτη τη δωρεάν διανεμόμενη εφημερίδα «City Press», η οποία έβαλε λουκέτο και στη συνέχεια με τη «Free Sunday», που ξεκίνησε την πορεία της τον Ιούνιο του 2009, δηλαδή την εποχή της αφετηρίας της μεγάλης οικονομικής κρίσης.Αρχικά το τιμόνι το κρατούσε ο ίδιος και, όπως έχει παραδεχθεί, «ξεκίνησα δυναμικά το 2003, όλα πήγαιναν σε γενικές γραμμές βάσει σχεδίου μέχρι το 2009, οπότε, λόγω της κρίσης, έφυγε το διαφημιστικό πάτωμα κάτω από τα πόδια μας».
Παρ’ όλα αυτά επέλεξε να προχωρήσει σε αυτό το παράτολμο, όπως αποδείχθηκε, εκδοτικό εγχείρημα, το οποίο στην πορεία συσσώρευσε χρέη και ζημίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011 ο κύκλος εργασιών της Free Sunday Εκδοτικής έφτανε τα 2,32 εκατ. ευρώ, με τελικό αποτέλεσμα ζημίες 160.645 ευρώ, αλλά την επόμενη χρονιά ο τζίρος έπεσε στα 1,8 εκατ. ευρώ, με τις ζημίες να διπλασιάζονται στις 382.684 ευρώ. Με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2016, ο κύκλος εργασιών είχε υποχωρήσει στις 655.911 ευρώ, με τις ζημίες εκείνης της χρονιάς στις 344.941 ευρώ και τις συσσωρευμένες (αποτελέσματα εις νέο) να ανέρχονται σε 1,33 εκατ. ευρώ.
Εδώ και πολύ καιρό πλέον η διοίκηση της Free Press Εκδοτική είχε περάσει στα χέρια του γιου του Χρήστου, ο οποίος εμφανίζεται ακόμη και σήμερα ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.
Γιώργος και Χρήστος Κύρτσος, πέραν των εκδοτικών δραστηριοτήτων, είχαν επεκταθεί προ ετών και σε διαφορετικά μονοπάτια της αγοράς. Ετσι, από τις αρχές της δεκαετίας του 2010 ο Χρήστος Κύρτσος άρχισε να ασχολείται και με τη νυχτερινή διασκέδαση. Ετσι προέκυψαν το «Mouky Cocktail Bar» στη Ν. Ερυθραία, αλλά και η επιχείρηση διανομής τροφίμων και ποτών με τα 35 τότε ιδιόκτητα οχήματα που διένεμαν τις «City Press» και «Free Sunday».
Ακολούθησαν και άλλα επιχειρηματικά ανοίγματα, όπως το cocktail bar «Blow» στη Γιάλοβα της Πύλου, αλλά και τα μαγαζιά «Boozer Cocktail Bar» και «Foodie» στη Μύκονο, καθώς και μία εταιρεία καυσόξυλων.
Η τελευταία πάντως, κόντεψε να στοιχίσει τη ζωή του υιού Κύρτσου. Είναι μια εταιρεία ξυλείας με την οποία προμηθεύει καυσόξυλα διάφορα πρατήρια καυσίμων. Σε μία διαδρομή σε επαρχιακή οδό της Καρδίτσας που έκανε το φθινόπωρο του 2020 με ένα φορτηγό γεμάτο ξύλα, το όχημα ξέφυγε από την πορεία του πέφτοντας σε πλαγιά 50 μέτρων. Ευτυχώς, ο Χρήστος Κύρτσος σώθηκε, καθώς κατάφερε να απεγκλωβιστεί, αλλά υπέστη σοβαρό τραυματισμό στη λεκάνη.
πηγή:protothema.gr