ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο με το νέο πλαίσιο για τα Πόθεν Έσχες
Τι προβλέπει - Τι αλλάζει
Κατατέθηκε στη Βουλή
το νομοσχέδιο του Υπουργείο Δικαιοσύνης που καθορίζει το νέο πλαίσιο υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) και οικονομικών συμφερόντων.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει μεταξύ άλλων:
Το σχέδιο νόμου προβλέπει μεταξύ άλλων:
- Την υποχρέωση υποβολής των δηλώσεων για τους/τις συζύγους αυτών, εν διαστάσει συζύγους ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης.
- Ρυθμίζονται θέματα αναφορικά με την υποχρέωση των αρμόδιων φορέων για την ηλεκτρονική καταχώριση.
- Ρυθμίζεται ο τρόπος υποβολής της Δ.Π.Κ. και της Δ.Ο.Σ. αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω ενιαίας ηλεκτρονικής εφαρμογής προσβάσιμης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.
- Ρυθμίζεται το περιεχόμενο της Δ.Π.Κ. και της Δ.Ο.Σ.
- Προβλέπεται η σύναψη σύμβασης μεταξύ της Επιτροπής Ελέγχου και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με σκοπό την ανάπτυξη και τη λειτουργία των απαραίτητων πληροφοριακών συστημάτων.
- Ανατίθεται στην Επιτροπή Ελέγχου ο έλεγχος των δηλώσεων για όλες τις κατηγορίες υπόχρεων προσώπων.
- Η επιτροπή ελέγχου ενεργεί ως ειδικό όργανο. Δύναται δε με απόφασή της να κατανέμει τον έλεγχο δηλώσεων συγκεκριμένων κατηγοριών υπόχρεων σε ειδικά ελεγκτικά όργανα (Γ’ Μονάδα Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Εθνική Αρχή Διαφάνειας, Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας).
- Τηρείται στην ειδική υπηρεσία οργανική μονάδα της Βουλής των Ελλήνων επιπέδου διεύθυνσης, που επικουρεί την Επιτροπή Ελέγχου.
- Ορίζεται ως συντονιστής ελέγχων ο προϊστάμενος της ανωτέρω υπηρεσίας, ο οποίος επιλέγεται από τον πρόεδρο της Βουλής και καθορίζονται οι αρμοδιότητές του.
- Τροποποιούνται ή συμπληρώνονται διατάξεις του ν.4786/2021 που αφορούν στον θεσμό του Ευρωπαίου εισαγγελέα και ειδικότερα επανακαθορίζονται τα προσόντα και η διαδικασία επιλογής υποψηφίων για τη θέση του Ευρωπαίου εισαγγελέα.