Από τη στάση της Τουρκίας έναντι της Ρωσίας θα εξαρτηθεί εάν η γείτονα θα πάρει τα F-16 , δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ», με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος.

Ερωτηθείς τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Κίεβο, απάντησε πως η Δύση, με πρωταγωνιστή τις ΗΠΑ, υποστηρίζει με κάθε τρόπο την Ουκρανία.

Ακόμα, επισήμανε πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο και η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως μια χώρα στρατηγική για την ασφάλεια.

Εκτίμησε πως μετά τον σεισμό θα υπάρξει προσέγγιση Ελλάδας – Τουρκίας.


Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Συρίγου στα Παραπολιτικά 90,1

Ο υφυπουργός Παιδείας, κ. Άγγελος Συρίγος, μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1 Fm στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Για τη συνάντηση Μπλίνκεν–Τσαβούσογλου
Α. ΣΥΡΙΓΟΣ: Αναμενόμενο ήταν, μην ξεχνάμε ότι ο Μπλίνκεν είχε πει πριν από τρεις εβδομάδες, όταν η Τουρκία έκλεισε εντελώς το θέμα των συζητήσεων με την κύρωση της συμφωνίας για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ότι στην επίσκεψη που θα έκανε στη εγγύς και Μέση Ανατολή δεν θα περνούσε από την Τουρκία. Ο σεισμός τα άλλαξε όλα και είναι φυσιολογικό αυτό και αναμενόμενο. Και επίσης ενώ οι Αμερικανοί ετοιμάζονταν να του επιβάλλουν μια σειρά από κυρώσεις για τη θετική στάση που έχουν οι Τούρκοι έναντι των Ρώσων και το γεγονός ότι τους διευκολύνουν σε σχέση με εμπορικές συναλλαγές και με όλα αυτά, σημαίνει ότι αυτό δεν θα προχωρήσει τώρα.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα πάρουν οι Τούρκοι τα F-16
Α. ΣΥΡΙΓΟΣ: Μέχρι τις εκλογές δεν γίνεται τίποτα, μετά τις εκλογές θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα έχει η Τουρκία κυρίως έναντι της Ρωσίας. Στην Τουρκία επιβλήθηκαν περιορισμοί λόγω της αγοράς των S-400, ακολούθως μια σειρά από γερουσιαστές, περιλαμβανομένου και του Μενέντεθ, έθεσαν και το θέμα των κακών σχέσεων της Τουρκίας με μια σειρά γειτονικών της κρατών, με προεξάρχουσα την Ελλάδα, αλλά το κρίσιμο στοιχείο που βαραίνει την αμερικανική εξωτερική πολιτική είναι το θέμα της Ρωσίας. Εάν δεν λυθεί αυτό. δεν πρόκειται να προχωρήσει τίποτε άλλο.

Ερωτηθείς τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο
Α. ΣΥΡΙΓΟΣ: Αυτήν τη στιγμή έχουμε μια συνολική σύγκρουση της Ρωσίας με όλο το δυτικό σύστημα ασφαλείας διά της Ουκρανίας. Δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ έχουν κατευθυνθεί προς την Ουκρανία και θα συνεχίσουν να κατευθύνονται, μάλιστα η Δύση σιγά σιγά ανατρέπει η ίδια τις κόκκινες γραμμές που είχε βάλει. Δηλαδή αρχικώς ήταν τι οπλικά συστήματα θα δώσουν στην Ουκρανία και είχαν πει οπλικά συστήματα αμυντικά, τώρα ετέθη ως θέμα να δοθούν τεθωρακισμένα. Η επίσκεψη Μπάιντεν συμβολίζει ακριβώς ότι η Δύση στηρίζει απολύτως την Ουκρανία σε αυτήν τη διαμάχη και θα συνεχίζει να τη στηρίζει.

Ερωτηθείς ποιο είναι το μήνυμα της επίσκεψης Μπλίνκεν
Α. ΣΥΡΙΓΟΣ: Από το 1947 που αρχίζουν οι σχέσεις μας με την Αμερική θεωρώ ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις αυτή ση στιγμή βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε στρατηγικού επιπέδου σχέσεις μέσω Σούδας, μέσω Αλεξανδρουπόλεως. Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως μια χώρα στρατηγική για τη δυτική ασφάλεια, ένα καθεστώς που δεν το είχε στο παρελθόν. Νομίζω ότι αυτό θα επιβεβαιωθεί από την επίσκεψη Μπλίνκεν.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα επέλθει ηρεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Α. ΣΥΡΙΓΟΣ: Εκ των πραγμάτων θα βελτιωθούν, δεν υπάρχει αμφιβολία περί τούτου, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ήδη έχει σταματήσει αυτή η τρομερή ρητορική έξαρση. Η στρατηγική, όμως δεν αλλάζει, τα προβλήματα παραμένουν πάνω στο τραπέζι. Δηλαδή δεν θα χαθεί αύριο το πρωί το τουρκολιβυκό μνημόνιο, είναι τμήμα της τουρκικής στρατηγικής. Το ερώτημα είναι αν η Τουρκία είναι διατεθειμένη να συζητήσει. Το θέμα είναι η Τουρκία αν θα παραμερίσει θέματα τα οποία εμείς δεν μπορούμε να συζητήσουμε. Δηλαδή το θέμα του αν τα ελληνικά νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο είναι ελληνικά ή όχι, είναι κάτι που εμείς δεν συζητάμε, δεν μπαίνει πάνω στο τραπέζι. Θα θελήσει η Τουρκία να συζητήσει για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο ή θα επιμείνει σε αυτόν τον ατέλειωτο κατάλογο ζητημάτων που θέτει; Αν είναι το δεύτερο, δεν πρόκειται να τα βρούμε. Θα υπάρχει ύφεση, αλλά δεν θα υπάρχει λύση.