«Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι στο καλύτερο επίπεδό τους» , δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με την δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝ.ΑΛ. Ανδρέας Λοβέρδος.

Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για απώλεια δυναμικής, λέγοντας ότι ενωμένοι θα πρέπει να την αντιστρέψουμε.

Για ενδεχόμενες συνεργασίες, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είπε πως θα πρέπει να υπάρξουν συγκλίσεις σε θέματα δημοκρατίας.

Παράλληλα ο κ. Λοβέρδος ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προοδευτικό κόμμα και πρόσθεσε πως η Ν.Δ. είναι συντηρητικό κόμμα.

Ακόμη επισήμανε πως η χειρότερη διακυβέρνηση ήταν του ΣΥΡΙΖΑ και αμέσως μετά η διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.

Τέλος, ο ίδιος τόνισε πως δεν του αρέσει η αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή, σημειώνοντας πως θα μπορούσε να παραμείνει για ακόμα μία θητεία.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Ανδρέα Λοβέρδου στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με την επίσκεψη Μπλίνκεν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μετά το 1974 οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι στο καλύτερο επίπεδό τους και αντιστοίχως στο χειρότερό οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία. Είναι μια πολύ καλή συγκυρία αυτή, ανοίγει μια παρένθεση ο φονικός σεισμός. Σας μιλώ από τις Βρυξέλλες οι Τούρκοι που ήρθαν εδώ, μια μεγάλη αντιπροσωπεία τους, ήταν βουβοί. Είναι συντετριμμένοι έχουν χάσει βουλευτές και βρήκα την ευκαιρία να πάρω το λόγο και να πω πόσο συμπαραστεκόμαστε, όχι ως έκφραση της διπλωματίας των σεισμών το τόνισα αυτό γιατί δεν την δέχομαι τη διπλωματία των σεισμών, είναι κυνισμός να μιλάς για διπλωματία των σεισμών, είναι αμιγώς αλληλεγγύη. Είναι μια χώρα σε τραγική κατάσταση αυτή τη στιγμή και έχει ανοίξει μια παρένθεση, δεν ξέρω πότε θα κλείσει ξέρω όμως σίγουρα ότι δεν αλλάζει την ημερήσια διάταξη των προβλημάτων μας. Δεν θα την αλλάξει απλώς αυτή τη στιγμή βρισκονται και σε απόγνωση γιατί είναι τρομακτικά μεγάλη η ζημιά, αφορά πάρα πολλά εκατομμύρια ανθρώπους και αφορά τον τρόπο που θα το διαχειριστούνε εν όψει των εκλογών.

Αναφορικά με το χρόνο διεξαγωγής των τουρκικών εκλογών

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τα σενάρια τα λέγανε στην Ελλάδα και μάλιστα με ενοχλούσε πάρα πολύ που μπαίνανε σε σενάρια αναβολής των τουρκικών εκλογών έλληνες πολιτικοί. Που το ξέρανε; Στην Ελλάδα γινόμαστε ειδικοί επί θεμάτων που είμαστε ανίδεοι! Ένας έλληνας πολιτικός τι δουλειά έχει να ανακατεύεται πότε θα κάνει ο Ερντογάν τις εκλογές; Εκείνο που μπορούμε να σκεφτούμε είναι ότι αν εμείς κάνουμε τις εκλογές όπως λένε αρχές Απριλίου θα προλάβουμε να έχουμε κάνει- αν γίνουν- και τις δεύτερες εκλογές και δεν θα είμαστε εμείς με υπηρεσιακό δικαστή πρωθυπουργό και εκείνοι με τον Ερντογάν επανεκλεγμένο ή με καινούργιο πρόεδρο.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι δεν θα υπάρξουν εντάσεις μέχρι τις εκλογές

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν μπορώ να ξέρω πόσο θα κρατήσει η δική τους «παρένθεση» αλλά αυτή τη στιγμή το πολεμικό επεισόδιο που το θεωρούσα ιδιαιτέρως πιθανό εγώ δεν νομίζω ότι είναι πιθανό. Εδώ μιλάμε ότι έχουν 45 χιλιαδες νεκρούς και δεν ξέρουν και πόσους άλλους έχουν και δεν το ξέρουν.

Αναφορικά με την κάμψη των δημοσκοπικών ποσοστών του ΠΑΣΟΚ

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Υπάρχει μια απώλεια δυναμικής αλλά εμείς είμαστε υποχρεωμένοι όχι να τη σχολιάζουμε αλλά να κάνουμε τον αγώνα μας για να ανατρέψουμε την κατάσταση αυτή και να εμφανίσουμε πάλι την άνοδο που είχαμε μετά τις εκλογές για πρόεδρο του 2021. Μπορεί να ανατραπεί με τον αγώνα μας και την ενότητά μας δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Ενωμένοι, χωρίς διαφωνίες, χωρίς μιζέριες και παράπονα. Ενωμένοι πρόεδρος και τα στελέχη του κόμματος και όλοι οι υποψήφιοι να πάμε μπροστά όσο μπορούμε ο καθένας πιο δυνατά.

Αναφορικά με τις αποχωρήσεις και τα παράπονα για τα ψηφοδέλτια

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είναι ένα κλίμα αυτό το οποίο αντιστρέφεται με την πολύ δυνατή παρουσία μας τηλεοπτικά και σε κάθε χώρο δουλειάς και γενικά σε όλη την Ελλάδα, όπου κινείται και υπάρχει κόσμος, από οπουδήποτε γίνεται ο προεκλογικός αγώνας. Εγώ έχω πολύ μεγάλη δίψα για να πέσω με όλες μου τις δυνάμεις σε αυτό τον αγώνα και νομίζω ότι αν το κάνουμε όλοι και όλες αυτό θα έχουμε ένα πολύ καλύτερο ποσοστό.

Ερωτηθείς τι πιστεύει όταν ακούει τις δηλώσεις που γίνονται περί αυτοδυναμίας

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Υπάρχουν πράγματα τα οποία κανείς πρέπει να τα λαμβάνει υπόψη του, το πρώτο πράγμα που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του είναι ότι άλλα λένε πολλές φορές όχι πάντα, τα κόμματα το πρωί των εκλογών και άλλα το βράδυ ή το απόγευμα ότι φαίνεται ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Το δεύτερο είναι οι εσωτερικές πιέσεις που θα έχουν τα κόμματα. Δηλαδή στις πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική η ΝΔ θα βγάλει κάποιους βουλευτές αν είναι πρώτο κόμμα όπως λένε οι δημοσκοπήσεις, θα υπάρχουν κάποιοι που δεν θα βγουν αλλά που με τις δεύτερες εκλογές θα βγαίνουνε αυτή είναι μια μεγάλη ομάδα πίεσης για τη ΝΔ. Κάποιος αυτό μπορεί να το πει και για εμάς, για αυτό θέλω να πω ότι είμαστε πολύ μακριά από το να λέμε τι θα κάνουμε μετεκλογικά. Υπάρχουν πολιτικά θέματα βέβαια, υπάρχουν πολιτικές συγγένειες.

ΔΗΜ.: Σε ποια θέματα πρέπει να υπάρχουν συγκλίσεις;

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε σύγκλιση σε θέματα δημοκρατίας. Εγώ έχω πει ότι με βάση τα θέματα της δημοκρατίας ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προοδευτικό κόμμα.

ΔΗΜ: Η ΝΔ είναι;

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Προοδευτικό κόμμα σίγουρα δεν είναι, η ΝΔ είναι συντηρητικό κόμμα. Εγώ λεω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προοδευτικό κόμμα οι αγριάδες με τις οποίες θα επιβληθεί η δημοκρατία, ο Μάξιμος Σαράφης για τον οποίο δεν έχουν ζητήσει μια συγγνώμη, οι αρμοί της εξουσίας έχουμε πει τόσα πράγματα τόσο καιρό αν κάποιους δυσαρεστούν μέσα στο δικό μου χώρο, εγώ δεν το πιστεύω γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, οι εκλογείς οι δικοί μου στέκονται πολύ κοντά σε αυτό που λεω εγώ αλλά μπορεί να υπάρχει και κάποιος που θα ενοχλείται, σίγουρα ενοχλούνται κάποιοι δευτερεύοντες «κηπουροί» του Γ. Παπανδρέου που έχουν πάει στο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί φυσικά ενοχλούνται με αυτά που λεω εγώ και ίσως και κάποια απομεινάρια κηπουρών που δεν έχουν πάει στο ΣΥΡΙΖΑ αλά ειναι έτοιμοι να πάνε. Κατά τα άλλα ο κορμός του κόμματός μας έχει υποστεί το ΣΥΡΙΖΑ και ξέρει πάρα πολύ καλά σε αυτά τα θέματα ποιες είναι οι απόψεις του και νομίζω ότι αυτό είναι ένα εμπόδιο.

Ερωτηθείς πως βλέπει την συνάντηση Παπανδρέου –Τσίπρα

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτά κάνουν οι «κηπουροί» δηλαδή θέματα τα οποία μπορεί να είναι κοινωνικής τάξης γιατί να ενοχλεί μια συνάντηση. Τι έπρεπε να κάνουν να βρίζονται; Μια κοινωνική συνάντηση η οποία είναι ανοιχτή για κάθε άνθρωπο...

ΔΗΜ: Κάτι αβάσιμο λέτε ότι ήταν αυτό; Δεν έχει κανένα περιεχόμενο;

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό μαγειρεύτηκε για να βγει προς τα έξω.

Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της ΝΔ ότι η διακυβέρνηση Τσίπρα και η διακυβέρνηση Παπανδρέου ήταν οι χειρότερες που έχει περάσει ο τόπος

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Για τη διακυβέρνηση του κ. Τσίπρα συμφωνώ απολύτως, έφερε το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο, μας γύρισε πίσω. Η χειρότερη διακυβέρνηση μετά τη διακυβέρνηση του κ.Τσίπρα ήταν η κυβέρνηση του ώστε Καραμανλή η οποία οδήγησε την Ελλάδα εκεί που την οδήγησε.

Ερωτηθείς πως βλέπει την αποχώρηση του κ. Καραμανλή

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν μου αρέσει παρότι ο Καραμανλής δεν μιλούσε ενώ όλοι οι πρωθυπουργοί Σαμαράς, Παπανδρέου, Σημίτης, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αυτοί οι πρώην πρωθυπουργοί έπαιρναν αραιά και που το λόγο και έλεγαν ορισμένα πράγματα που βοηθούσαν τη χώρα.

ΔΗΜ: Είναι δικαίωμα ή υποχρέωση να μιλούν οι πρώην πρωθυπουργοί;

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση για μας τους υπολοίπους βουλευτές που θέλουμε να ακούμε μια έμπειρη φωνή, εμπειρότερη από τη δική μας δηλαδή θεωρώ ότι έχουν υποχρέωση να μιλούν. Ο Κ. Καραμανλής δεν το έβλεπε έτσι ωστόσο ο κ.Καραμανλής απασχολούσε στις ψηφοφορίες αν έρθει τι θα κάνει, έχει οπαδούς, έχει βουλευτές που τον πιστεύουν, είναι ένας παράγοντας. Πιστεύω ότι θα μπορούσε να παραμείνει έστω μια θητεία ακόμη. Πιστεύω ότι ο Καραμανλής θα μπορούσε να μείνει, δεν το ήθελε ο άνθρωπος κάνει αυτό που νομίζει. Πάντα ένας πρώην πρωθυπουργός ακόμα και όταν δεν μιλάει που όφειλε να μιλάει, είναι χρήσιμος.

Ερωτηθείς αν το πρόσωπο του πρωθυπουργού είναι ζήτημα για το ΠΑΣΟΚ

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ σε όλη την πορεία του πρώτου έτους της ηγεσίας του κ. Ανδρουλάκη στο κόμμα μας απέφυγα να κάνω δημόσιες δηλώσεις και μάλιστα πέραν των εξωτερικών θεμάτων σπάνια ανακατευόμουν στο δημόσιο διάλογο με κάτι άλλο για να μην ενοχλούν οι απόψεις μου όταν είχα κάποια διαφορετική προσέγγιση και εμφανίζουν το κόμμα διασπασμένο. Ένας καινούργιος πρόεδρος πρέπει να έχει μια άνεση χρόνου για να βρει το βηματισμό του και νομίζω ότι εγώ σε αυτό τον βοήθησα δια της αποχής μου. Θα σας πω κάτι το οποίο το πιστεύω απόλυτα και είναι προϊόν εμπειρίας, μελέτης και διαίσθησης. Όταν μια χώρα περνάει μια μεγάλη δυσκολία δεν μπορεί να λέμε ότι το πρόσωπο του πρωθυπουργού είναι αδιάφορο και θα βρεθεί πρωθυπουργός. Επειδή έχω κάνει και σε κυβερνήσεις με πρωθυπουργούς όχι υπηρεσιακούς αλλά μη πολιτικούς σας λεω ότι πάντα είναι προτιμότερος ένας πολιτικός από έναν μη πολιτικό πρωθυπουργό διότι όταν τα κόμματα συμφωνούν σε μη πολιτικούς συνήθως προσπαθούν να βρουν μια προσωπικότητα που δεν θα καθορίζει τις εξελίξεις. Η χώρα χρειάζεται έναν πολιτικό ηγέτη. ...Θα απαντήσει ο πρόεδρος του κόμματος σε αυτό.