ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βορίδης στα Παραπολιτικά 90,1: Οι ιδέες που υπερασπίζεται ο κ. Τσίπρας δεν έχουν ανταπόκριση στην ελληνική κοινωνία - Στις δεύτερες εκλογές η ΝΔ θα έχει αυτοδυναμία
Όλα όσα ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών για τις εκλογές, τον Αλέξη Τσίπρα, την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Νίκο Παππά, αλλά και για το ενδεχόμενο της τρίτης κάλπης
Ο υπουργός Εσωτερικών, κος Μάκης Βορίδης
, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.
Ερωτηθείς αν η 9η Απριλίου θα είναι η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, ο κ. Βορίδης απάντησε πως «Δεν ξέρω κάτι περισσότερο απ’ ό,τι ξέρετε εσείς. Δεν μ’ έχει πάρει να μου πει ημερομηνία. Ο πρωθυπουργός έχει πει αυτά που έχει πει. Η διεύθυνση εκλογών πάντα είναι έτοιμη».
Ερωτηθείς αν θα φύγει από το υπουργείο μετά την προκήρυξη των εκλογών, απάντησε πως «Εννοείται, και αν συζητάμε για 9 Απριλίου θα πρέπει η προκήρυξη των εκλογών να γίνει το αργότερο 10 Μαρτίου. Άρα εγώ αφυπηρετώ στις 10 Μαρτίου. 10 Μαρτίου πλέον δεν υπάρχει Βουλή άρα δεν θα είμαι βουλευτής, δεν θα είμαι και υπουργός».
Ενώ ως προς αν θα φύγουν και άλλοι υπουργοί, ανάφερε πως «Δεν το ξέρω. Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα με το υπουργείο Εσωτερικών, άλλος πλην του υπουργού Εσωτερικών όχι».
Συγκεκριμένα, ρωτήθηκε για τον κ. Πέτσα. «Αυτό δεν το έχουμε αντιμετωπίσει και είναι προς σκέψη. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Πέτσας δεν έχει την ευθύνη των εκλογών δηλαδή στις αρμοδιότητές τους δεν είναι η διεύθυνση εκλογών. Αυτό είναι στην κρίση του πρωθυπουργού αν θέλει να αντικαταστήσει το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών ή να έχει μια πιο φορμαλιστική τυπική προσέγγιση στο να πει ότι αντικαθιστώ τον αρμόδιο υπουργό που είναι υπεύθυνος για τις εκλογές».
Ενώ ως προς το αν έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και την αντικατάσταση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Βορίδης είπε ότι «Δεν το θυμάμαι αλλά έχει ζητήσει διάφορα ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως δεν έχει σημασία. Αν ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να αντικατασταθεί ο πρωθυπουργός θα τον αντικαταστήσουμε; Αυτά προβλέπονται με τυπικές και νομικές διαδικασίες. Δεν είναι ο καθένας ό,τι θέλει».
Σχετικά με το αν πιστεύει ότι θα είναι αδιάβλητες οι εκλογές, ο κ. Βορίδης κατέστησε σαφές πως «Ανοίγει αυτή η συζήτηση γιατί καταλαβαίνω ότι ο κ.Τσίπρας πρέπει να προετοιμάσει ένα χαλί ήττας. Είναι μια επιχειρηματολογία στην οποία κάτι θα θέλει να πει την επόμενη μέρα στο ακροατήριο του που θα τον ρωτάνε γιατί έχει χάσει με τον άσχημο τρόπο που έχει χάσει. Εκείνο το οποίο κάνει τώρα είναι ότι αφήνει κάτι αοριστίες για τις εκλογές και την ακεραιότητα τους όταν εγώ έχω επιμείνει δημόσια στη Βουλή να κάνουν τοποθέτηση για αυτό το ζήτημα. Έχουν προκληθεί να κάνουν τοποθέτηση. «Έχετε να πείτε κάτι για την ακεραιότητα της διεξαγωγής των εκλογών;», γιατί τις εκλογές θα τις διεξάγει υπηρεσιακός υπουργός, θα τις διεξάγει η διεύθυνση εκλογών. Η διεύθυνση εκλογών έχει ακριβώς τα ίδια πρόσωπα τα οποία διεξήγαν και τις προηγούμενες εκλογές, είναι οι διακομματικές, είναι ο διακομματικός ή διακομματική η οποία υπάρχει ήδη για τις ενστάσεις των κατοίκων εξωτερικού επομένως δεν καταλαβαίνω με ποιο τρόπο και τι ακριβώς συζητάμε αν μιλάμε για την οργάνωση των εκλογών. Μετά ανακρούουν πρίμα και αρχίζουν και λένε κάτι παράξενα για το πλαίσιο λειτουργίας των social media και λένε κάτι τέτοια τα οποία αντιλαμβανόμαστε ότι είναι μια συζήτηση άνευ νοήματος, πραγματικά είναι ανοησίες. Θεωρώ ότι απλώς αυτό φτιάχνει μια υπόκρουση πολιτική από την οποία θα βγει ο κ. Τσίπρας και θα αρχίσει μετά τις εκλογές να του φταίνε οι υποκλοπές, να του φταίει το θεσμικό πλαίσιο των social media, να του φταίει το λογισμικό, η προπαγάνδα, τα media τα σκέτα που είναι «ταϊσμένα» ή δεν είναι, οι δημοσκοπήσεις. Εν πάση περιπτώσει θα του φταίνε όλοι εκτός από αυτό το οποίο θα έπρεπε πραγματικά να κοιτάξει τον κακό του εαυτό και την ανικανότητα του στην πραγματικότητα να αρθρώσει ένα συγκροτημένο προγραμματικό αντιπολιτευτικό λόγο και κυρίως το πιο βασικό ότι οι ιδέες οι οποίες υπερασπίζεται είναι ιδέες οι οποίες δεν έχουν, ευτυχώς, απήχηση στην ελληνική κοινωνία».
Εν συνεχεία, ρωτήθηκε αν θα ήθελε να διεξαχθεί ένα debate του κ.Μητσοτάκη με τον κ. Τσίπρα. «Έχω δει πάρα πολλά. Η Βουλή είναι η πιο ζωντανή διαδικασία και η πιο δύσκολη με ακροατήριο και το οποίο πολλές φορές είναι παρεμβατικό, έχει συναισθηματικές αντιδράσεις, παρεμβαίνει, σε διακόπτει. Η πιο δύσκολη διαδικασία του αντιπαραθετικού λόγου είναι η κοινοβουλευτική και εκεί όσες φορές έχει έρθει ο κ.Τσίπρας έχει φύγει ηττημένος και τώρα τι συζητάμε, αν θα κάνουμε τηλεοπτικό debate; Είναι μια απόφαση την οποία θα την πάρει ο Πρωθυπουργός αλλά μη μας πει κάποιος ότι φοβάται ο Μητσοτάκης την αντιπαράθεση με τον Τσίπρα τον οποίο Τσίπρα τον έχει κερδίσει σε 17 κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις. Δεν τον φοβήθηκε ποτέ, ούτε απέφυγε τίποτε ο Μητσοτάκης ποτέ, ούτε είναι από τους πολιτικούς αρχηγούς οι οποίοι δεν ερχόντουσαν στη Βουλή να κάτσουν να συζητήσουν. Δεν είναι αυτή η περίπτωση του Μητσοτάκη».
Αναφορικά με το επικοινωνιακό χάρισμα του κ.Τσίπρα, ο υπουργός Εσωτερικών σχολίασε πως «Δεν ξέρω γιατί το βλέπετε αυτό, πάντως εγώ δεν γοητεύομαι».
Ως προς την αυτοδυναμία που επιδιώκει η ΝΔ, ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι «Δεν είναι αυταρέσκεια. Πολιτικό στόχο βάζουμε. Δεν θα σας πω ότι είναι εφικτός, θα σας πω τα εξής: Επί επτά χρόνια υπάρχει μια συγκεκριμένη δημοσκοπική καταγραφή, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν είναι εκλογικό αποτέλεσμα αλλά επί επτά χρόνια περιμένουμε την κατάρρευση και την ανατροπή αυτών των δημοσκοπικών δεδομένων. Να πάω στην κυβερνητική θητεία, τρεισήμισι χρόνια περιμένουμε το πότε θα περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά, πότε θα γίνει ανατροπή και πότε θα μικρύνει η ψαλίδα και τα λοιπά. Αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα. Δεν υπάρχει μια εταιρεία να λέει κάτι διαφορετικό, όλες οι εταιρείες λένε περίπου το ίδιο, από 5 έως 10 μονάδες είναι η διαφορά όλων των εταιρειών. Αν αυτό επαληθευτεί στις πρώτες εκλογές θα έχουμε πρωτιά της ΝΔ με ένα ποσοστό το οποίο θα είναι κοντά στο ποσοστό της αυτοδυναμίας των δεύτερων εκλογών. Δίνουν αυτές οι μετρήσεις ένα ποσοστό από 34 έως 36. Εμένα η εκτίμησή μου είναι πιο αισιόδοξη, αφήστε όμως τη δική μου εκτίμηση, οι μετρήσεις όλες δίνουν αυτό, αν είναι αυτό το ποσοστό με μια διαφορά από 5 έως 10 μονάδες τι σημαίνει αυτό; Ότι οι δεύτερες εκλογές δεν έχουν σενάριο προοδευτικής διακυβέρνησης».
«Έχουν όμως σενάριο συνεργασίας της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ ή με την Ελληνική Λύση;» ήταν η ερώτηση του δημοσιογράφου κ. Τάκη με τον κ. Βορίδη να απαντά πως «Σας λέω γιατί δεν θα υπάρξει αυτό το σενάριο. Γιατί όταν στις πρώτες εκλογές, με αυτό το δημοσκοπικό εύρημα, είσαι 2 με 2,5 μονάδες κάτω από το όριο της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές με αυξημένο το πλειοψηφικό, όταν έχουν τελειώσει όλες οι κυβερνητικές εναλλακτικές δεν θα βρεις αυτές τις 2 με 2,5 μονάδες; Δεν λέω αισιόδοξες εκτιμήσεις»
Και συμπλήρωσε πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι είναι πρώτος, ότι νικάει και θα μας συντρίψει και θα εξαφανιστούμε και δεν θα μείνει τίποτε. Αυτές όλες οι ψευδαισθήσεις μεγαλείου θα συντριβούν την ημέρα των εκλογών».
Αναφορικά με τη δήλωση του κ. Αποστολάκη για τη συγκυβέρνηση, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι «Βαριά απελπισία έχει πέσει εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ. Τι σχέση έχουν τα προγράμματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ; Θα κάνουμε πρόγραμμα για το πώς θα γκρεμίσουμε τον φράχτη στον Έβρο; Θα κάνουμε πρόγραμμα για το πώς θα σταματήσουμε τον έλεγχο των συνόρων και θα ανοίξουμε τα σύνορα να μπαίνει όποιος να ‘ναι μέσα; Θα κάνουμε πρόγραμμα για το πώς θα αυξήσουμε τη φορολογία; Θα κάνουμε πρόγραμμα πως θα επαναφέρουμε τον ποινικό κώδικα και θα αρχίσουμε να βγάζουμε από τις φυλακές εγκληματίες; Τι πρόγραμμα να κάνουμε με το ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να υπάρχει στη δημόσια συζήτηση μια ελάχιστη γείωση με τα αντικειμενικά δεδομένα και την πραγματικότητα. Δεν μιλάμε για ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα το οποίο θα έθετε το ζήτημα των κοινωνικών ανισοτήτων και θα έλεγε ελάτε να βάλουμε μια προτεραιότητα και αντί οι δημοσιονομικές δαπάνες για παράδειγμα να πηγαίνουν περισσότερο σε μια διεύρυνση της οικονομίας που αυτό λέμε εμείς, να δούμε τι θα κάνουμε και να ενισχύσουμε το κοινωνικό μέρισμα, που εμείς το υλοποιούμε αυτό αλλά πες ότι μια σοσιαλδημοκρατική προσέγγιση θα έλεγε βάλτε κάτι παραπάνω αλλά δεν είναι αυτή η συζήτηση. Εδώ είναι η μέρα με τη νύχτα, εδώ είναι άλλα αντ’ άλλων άρα σε ποια βάση θα γίνει αυτή η προγραμματική συνεργασία; Δηλαδή εγώ αύριο το πρωί τι θα καλούμε να κάνω μαζί με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να σηκώσω το χέρι μου για να γκρεμίσουμε το φράχτη; Ε, δεν θα το σηκώσω το χέρι μου».
Ερωτηθείς τι θα κάνουν στην περίπτωση που δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι «Αν ο λαός πει ότι δεν θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση προφανώς η ΝΔ θα κάνει ότι μπορεί για να εκτελέσει και να υπηρετήσει την εντολή του λαού. Εκεί πράγματι θα γίνει προσπάθεια να δημιουργηθούν οι προγραμματικές συγκλίσεις. Πως φτιάχνεις αυτές τις προγραμματικές συγκλίσεις; Εκεί με χώρους με τους οποίους έχεις καταρχήν μια μεγαλύτερη ευκολία ή θεωρείς ότι είναι περισσότερο αξιόπιστοι πολιτικά για να μπορέσεις να φτιάξεις αυτή την προγραμματική σύγκλιση. Εκεί προφανώς σε ένα πρώτο επίπεδο μάλλον με το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να κάνεις μια πρώτη συζήτηση αλλά αυτό προϋποθέτει και το ΠΑΣΟΚ να θέλει».
Σχετικά με το ενδεχόμενο τρίτης κάλπης, ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι «Αν δεν μπορεί να φτιαχτεί κυβέρνηση τι θα κάνουμε, πάμε υποχρεωτικά σε τρίτες αλλά εμείς εκείνο το οποίο θα κάνουμε είναι να τιμήσουμε και να υπηρετήσουμε την εντολή του ελληνικού λαού, θα κάνουμε ότι μπορούμε προκειμένου να γίνει αυτό. Δεν θα γίνει τίποτα από αυτά τζάμπα συζητάμε, θα έχουμε αυτοδυναμία».
Εν συνεχεία, αναφορικά με τα σενάρια ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ περί αποστασίας, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι «Το παρατρέχουμε το σενάριο. Αφήστε να δούμε τι θα γίνει».
Ενώ σχετικά με την επιστολική ψήφο, ο κ. Βορίδης εξήγησε ότι «Είναι τώρα γύρω στις 11.500-12.00 και ανεβαίνει. Η εκτίμηση μου είναι ότι μπορεί να φτάσει τις 14-15 χιλιάδες» και συμπλήρωσε πως «Η επιστολική ψήφος αλλάζει τα δεδομένα τελείως γιατί συμμετέχει και ένας κόσμος ο οποίος ψηφίζει από το σπίτι του, γιατί η επιστολική ψήφος δεν είναι μόνο για τους κατοίκους εξωτερικού είναι για όλο τον κόσμο. Εγώ πιστεύω ότι θα υπήρχε πολύ μεγάλη συμμετοχή και θα μειώναμε και τα ποσοστά της αποχής. Δεν μπορεί να υπάρχει παντού και να μην μπορούμε να το κάνουμε και στην Ελλάδα! Πάλι είναι special case η Ελλάδα, πάλι κάτι έχει ιδιαίτερο».
Τέλος, με αφορμή την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για την ενοχή του κ. Ν. Παππά, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι «Σημαίνει ότι είναι ένοχος ο κ.Παππάς για αυτά τα οποία του απέδιδε το κοινοβούλιο και του αποδίδαμε και εμείς. Πλημμεληματική είναι η πράξη του διότι η ποινή είναι δευτερεύον μέγεθος. Εδώ το ζήτημα ηθικοπολιτικά είναι η ενοχή. Κρίθηκε ότι ένας υπουργός παρέβη το καθήκον του σε σχέση με την απόπειρα χειραγωγήσεως της διαδικασίας των τηλεοπτικών αδειών. Όλη αυτή η επιχείρηση σπίλωσης η οποία είχε γίνει όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα με την παράσταση του ΣΥΡΙΖΑ ως του ηθικά αμέμπτου και άμωμου και ασπίλου τώρα που έχουμε πια ποινική καταδίκη υπουργού του τι ακριβώς πρόκειται να μας πουν γιατί έχουμε ακούσει τα πάντα! Τώρα έχουμε καταδικασμένο υπουργό γιατί θα πουν «εντάξει τι έγινε μια παράβαση καθήκοντος είναι». Ποια παράβαση καθήκοντος; Δηλαδή κάνεις παράβαση καθήκοντος για να ελέγξεις το μιντιακό τοπίο και να χειραγωγήσεις την κοινή γνώμη, αυτό είναι το κίνητρο της συγκεκριμένης πράξης».
Ερωτηθείς αν η 9η Απριλίου θα είναι η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, ο κ. Βορίδης απάντησε πως «Δεν ξέρω κάτι περισσότερο απ’ ό,τι ξέρετε εσείς. Δεν μ’ έχει πάρει να μου πει ημερομηνία. Ο πρωθυπουργός έχει πει αυτά που έχει πει. Η διεύθυνση εκλογών πάντα είναι έτοιμη».
Ερωτηθείς αν θα φύγει από το υπουργείο μετά την προκήρυξη των εκλογών, απάντησε πως «Εννοείται, και αν συζητάμε για 9 Απριλίου θα πρέπει η προκήρυξη των εκλογών να γίνει το αργότερο 10 Μαρτίου. Άρα εγώ αφυπηρετώ στις 10 Μαρτίου. 10 Μαρτίου πλέον δεν υπάρχει Βουλή άρα δεν θα είμαι βουλευτής, δεν θα είμαι και υπουργός».
Ενώ ως προς αν θα φύγουν και άλλοι υπουργοί, ανάφερε πως «Δεν το ξέρω. Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα με το υπουργείο Εσωτερικών, άλλος πλην του υπουργού Εσωτερικών όχι».
Συγκεκριμένα, ρωτήθηκε για τον κ. Πέτσα. «Αυτό δεν το έχουμε αντιμετωπίσει και είναι προς σκέψη. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Πέτσας δεν έχει την ευθύνη των εκλογών δηλαδή στις αρμοδιότητές τους δεν είναι η διεύθυνση εκλογών. Αυτό είναι στην κρίση του πρωθυπουργού αν θέλει να αντικαταστήσει το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών ή να έχει μια πιο φορμαλιστική τυπική προσέγγιση στο να πει ότι αντικαθιστώ τον αρμόδιο υπουργό που είναι υπεύθυνος για τις εκλογές».
Ενώ ως προς το αν έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και την αντικατάσταση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Βορίδης είπε ότι «Δεν το θυμάμαι αλλά έχει ζητήσει διάφορα ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως δεν έχει σημασία. Αν ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να αντικατασταθεί ο πρωθυπουργός θα τον αντικαταστήσουμε; Αυτά προβλέπονται με τυπικές και νομικές διαδικασίες. Δεν είναι ο καθένας ό,τι θέλει».
Σχετικά με το αν πιστεύει ότι θα είναι αδιάβλητες οι εκλογές, ο κ. Βορίδης κατέστησε σαφές πως «Ανοίγει αυτή η συζήτηση γιατί καταλαβαίνω ότι ο κ.Τσίπρας πρέπει να προετοιμάσει ένα χαλί ήττας. Είναι μια επιχειρηματολογία στην οποία κάτι θα θέλει να πει την επόμενη μέρα στο ακροατήριο του που θα τον ρωτάνε γιατί έχει χάσει με τον άσχημο τρόπο που έχει χάσει. Εκείνο το οποίο κάνει τώρα είναι ότι αφήνει κάτι αοριστίες για τις εκλογές και την ακεραιότητα τους όταν εγώ έχω επιμείνει δημόσια στη Βουλή να κάνουν τοποθέτηση για αυτό το ζήτημα. Έχουν προκληθεί να κάνουν τοποθέτηση. «Έχετε να πείτε κάτι για την ακεραιότητα της διεξαγωγής των εκλογών;», γιατί τις εκλογές θα τις διεξάγει υπηρεσιακός υπουργός, θα τις διεξάγει η διεύθυνση εκλογών. Η διεύθυνση εκλογών έχει ακριβώς τα ίδια πρόσωπα τα οποία διεξήγαν και τις προηγούμενες εκλογές, είναι οι διακομματικές, είναι ο διακομματικός ή διακομματική η οποία υπάρχει ήδη για τις ενστάσεις των κατοίκων εξωτερικού επομένως δεν καταλαβαίνω με ποιο τρόπο και τι ακριβώς συζητάμε αν μιλάμε για την οργάνωση των εκλογών. Μετά ανακρούουν πρίμα και αρχίζουν και λένε κάτι παράξενα για το πλαίσιο λειτουργίας των social media και λένε κάτι τέτοια τα οποία αντιλαμβανόμαστε ότι είναι μια συζήτηση άνευ νοήματος, πραγματικά είναι ανοησίες. Θεωρώ ότι απλώς αυτό φτιάχνει μια υπόκρουση πολιτική από την οποία θα βγει ο κ. Τσίπρας και θα αρχίσει μετά τις εκλογές να του φταίνε οι υποκλοπές, να του φταίει το θεσμικό πλαίσιο των social media, να του φταίει το λογισμικό, η προπαγάνδα, τα media τα σκέτα που είναι «ταϊσμένα» ή δεν είναι, οι δημοσκοπήσεις. Εν πάση περιπτώσει θα του φταίνε όλοι εκτός από αυτό το οποίο θα έπρεπε πραγματικά να κοιτάξει τον κακό του εαυτό και την ανικανότητα του στην πραγματικότητα να αρθρώσει ένα συγκροτημένο προγραμματικό αντιπολιτευτικό λόγο και κυρίως το πιο βασικό ότι οι ιδέες οι οποίες υπερασπίζεται είναι ιδέες οι οποίες δεν έχουν, ευτυχώς, απήχηση στην ελληνική κοινωνία».
Εν συνεχεία, ρωτήθηκε αν θα ήθελε να διεξαχθεί ένα debate του κ.Μητσοτάκη με τον κ. Τσίπρα. «Έχω δει πάρα πολλά. Η Βουλή είναι η πιο ζωντανή διαδικασία και η πιο δύσκολη με ακροατήριο και το οποίο πολλές φορές είναι παρεμβατικό, έχει συναισθηματικές αντιδράσεις, παρεμβαίνει, σε διακόπτει. Η πιο δύσκολη διαδικασία του αντιπαραθετικού λόγου είναι η κοινοβουλευτική και εκεί όσες φορές έχει έρθει ο κ.Τσίπρας έχει φύγει ηττημένος και τώρα τι συζητάμε, αν θα κάνουμε τηλεοπτικό debate; Είναι μια απόφαση την οποία θα την πάρει ο Πρωθυπουργός αλλά μη μας πει κάποιος ότι φοβάται ο Μητσοτάκης την αντιπαράθεση με τον Τσίπρα τον οποίο Τσίπρα τον έχει κερδίσει σε 17 κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις. Δεν τον φοβήθηκε ποτέ, ούτε απέφυγε τίποτε ο Μητσοτάκης ποτέ, ούτε είναι από τους πολιτικούς αρχηγούς οι οποίοι δεν ερχόντουσαν στη Βουλή να κάτσουν να συζητήσουν. Δεν είναι αυτή η περίπτωση του Μητσοτάκη».
Αναφορικά με το επικοινωνιακό χάρισμα του κ.Τσίπρα, ο υπουργός Εσωτερικών σχολίασε πως «Δεν ξέρω γιατί το βλέπετε αυτό, πάντως εγώ δεν γοητεύομαι».
Ως προς την αυτοδυναμία που επιδιώκει η ΝΔ, ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι «Δεν είναι αυταρέσκεια. Πολιτικό στόχο βάζουμε. Δεν θα σας πω ότι είναι εφικτός, θα σας πω τα εξής: Επί επτά χρόνια υπάρχει μια συγκεκριμένη δημοσκοπική καταγραφή, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν είναι εκλογικό αποτέλεσμα αλλά επί επτά χρόνια περιμένουμε την κατάρρευση και την ανατροπή αυτών των δημοσκοπικών δεδομένων. Να πάω στην κυβερνητική θητεία, τρεισήμισι χρόνια περιμένουμε το πότε θα περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά, πότε θα γίνει ανατροπή και πότε θα μικρύνει η ψαλίδα και τα λοιπά. Αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα. Δεν υπάρχει μια εταιρεία να λέει κάτι διαφορετικό, όλες οι εταιρείες λένε περίπου το ίδιο, από 5 έως 10 μονάδες είναι η διαφορά όλων των εταιρειών. Αν αυτό επαληθευτεί στις πρώτες εκλογές θα έχουμε πρωτιά της ΝΔ με ένα ποσοστό το οποίο θα είναι κοντά στο ποσοστό της αυτοδυναμίας των δεύτερων εκλογών. Δίνουν αυτές οι μετρήσεις ένα ποσοστό από 34 έως 36. Εμένα η εκτίμησή μου είναι πιο αισιόδοξη, αφήστε όμως τη δική μου εκτίμηση, οι μετρήσεις όλες δίνουν αυτό, αν είναι αυτό το ποσοστό με μια διαφορά από 5 έως 10 μονάδες τι σημαίνει αυτό; Ότι οι δεύτερες εκλογές δεν έχουν σενάριο προοδευτικής διακυβέρνησης».
«Έχουν όμως σενάριο συνεργασίας της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ ή με την Ελληνική Λύση;» ήταν η ερώτηση του δημοσιογράφου κ. Τάκη με τον κ. Βορίδη να απαντά πως «Σας λέω γιατί δεν θα υπάρξει αυτό το σενάριο. Γιατί όταν στις πρώτες εκλογές, με αυτό το δημοσκοπικό εύρημα, είσαι 2 με 2,5 μονάδες κάτω από το όριο της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές με αυξημένο το πλειοψηφικό, όταν έχουν τελειώσει όλες οι κυβερνητικές εναλλακτικές δεν θα βρεις αυτές τις 2 με 2,5 μονάδες; Δεν λέω αισιόδοξες εκτιμήσεις»
Και συμπλήρωσε πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι είναι πρώτος, ότι νικάει και θα μας συντρίψει και θα εξαφανιστούμε και δεν θα μείνει τίποτε. Αυτές όλες οι ψευδαισθήσεις μεγαλείου θα συντριβούν την ημέρα των εκλογών».
Αναφορικά με τη δήλωση του κ. Αποστολάκη για τη συγκυβέρνηση, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι «Βαριά απελπισία έχει πέσει εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ. Τι σχέση έχουν τα προγράμματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ; Θα κάνουμε πρόγραμμα για το πώς θα γκρεμίσουμε τον φράχτη στον Έβρο; Θα κάνουμε πρόγραμμα για το πώς θα σταματήσουμε τον έλεγχο των συνόρων και θα ανοίξουμε τα σύνορα να μπαίνει όποιος να ‘ναι μέσα; Θα κάνουμε πρόγραμμα για το πώς θα αυξήσουμε τη φορολογία; Θα κάνουμε πρόγραμμα πως θα επαναφέρουμε τον ποινικό κώδικα και θα αρχίσουμε να βγάζουμε από τις φυλακές εγκληματίες; Τι πρόγραμμα να κάνουμε με το ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να υπάρχει στη δημόσια συζήτηση μια ελάχιστη γείωση με τα αντικειμενικά δεδομένα και την πραγματικότητα. Δεν μιλάμε για ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα το οποίο θα έθετε το ζήτημα των κοινωνικών ανισοτήτων και θα έλεγε ελάτε να βάλουμε μια προτεραιότητα και αντί οι δημοσιονομικές δαπάνες για παράδειγμα να πηγαίνουν περισσότερο σε μια διεύρυνση της οικονομίας που αυτό λέμε εμείς, να δούμε τι θα κάνουμε και να ενισχύσουμε το κοινωνικό μέρισμα, που εμείς το υλοποιούμε αυτό αλλά πες ότι μια σοσιαλδημοκρατική προσέγγιση θα έλεγε βάλτε κάτι παραπάνω αλλά δεν είναι αυτή η συζήτηση. Εδώ είναι η μέρα με τη νύχτα, εδώ είναι άλλα αντ’ άλλων άρα σε ποια βάση θα γίνει αυτή η προγραμματική συνεργασία; Δηλαδή εγώ αύριο το πρωί τι θα καλούμε να κάνω μαζί με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να σηκώσω το χέρι μου για να γκρεμίσουμε το φράχτη; Ε, δεν θα το σηκώσω το χέρι μου».
Ερωτηθείς τι θα κάνουν στην περίπτωση που δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι «Αν ο λαός πει ότι δεν θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση προφανώς η ΝΔ θα κάνει ότι μπορεί για να εκτελέσει και να υπηρετήσει την εντολή του λαού. Εκεί πράγματι θα γίνει προσπάθεια να δημιουργηθούν οι προγραμματικές συγκλίσεις. Πως φτιάχνεις αυτές τις προγραμματικές συγκλίσεις; Εκεί με χώρους με τους οποίους έχεις καταρχήν μια μεγαλύτερη ευκολία ή θεωρείς ότι είναι περισσότερο αξιόπιστοι πολιτικά για να μπορέσεις να φτιάξεις αυτή την προγραμματική σύγκλιση. Εκεί προφανώς σε ένα πρώτο επίπεδο μάλλον με το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να κάνεις μια πρώτη συζήτηση αλλά αυτό προϋποθέτει και το ΠΑΣΟΚ να θέλει».
Σχετικά με το ενδεχόμενο τρίτης κάλπης, ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι «Αν δεν μπορεί να φτιαχτεί κυβέρνηση τι θα κάνουμε, πάμε υποχρεωτικά σε τρίτες αλλά εμείς εκείνο το οποίο θα κάνουμε είναι να τιμήσουμε και να υπηρετήσουμε την εντολή του ελληνικού λαού, θα κάνουμε ότι μπορούμε προκειμένου να γίνει αυτό. Δεν θα γίνει τίποτα από αυτά τζάμπα συζητάμε, θα έχουμε αυτοδυναμία».
Εν συνεχεία, αναφορικά με τα σενάρια ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ περί αποστασίας, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι «Το παρατρέχουμε το σενάριο. Αφήστε να δούμε τι θα γίνει».
Ενώ σχετικά με την επιστολική ψήφο, ο κ. Βορίδης εξήγησε ότι «Είναι τώρα γύρω στις 11.500-12.00 και ανεβαίνει. Η εκτίμηση μου είναι ότι μπορεί να φτάσει τις 14-15 χιλιάδες» και συμπλήρωσε πως «Η επιστολική ψήφος αλλάζει τα δεδομένα τελείως γιατί συμμετέχει και ένας κόσμος ο οποίος ψηφίζει από το σπίτι του, γιατί η επιστολική ψήφος δεν είναι μόνο για τους κατοίκους εξωτερικού είναι για όλο τον κόσμο. Εγώ πιστεύω ότι θα υπήρχε πολύ μεγάλη συμμετοχή και θα μειώναμε και τα ποσοστά της αποχής. Δεν μπορεί να υπάρχει παντού και να μην μπορούμε να το κάνουμε και στην Ελλάδα! Πάλι είναι special case η Ελλάδα, πάλι κάτι έχει ιδιαίτερο».
Τέλος, με αφορμή την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για την ενοχή του κ. Ν. Παππά, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι «Σημαίνει ότι είναι ένοχος ο κ.Παππάς για αυτά τα οποία του απέδιδε το κοινοβούλιο και του αποδίδαμε και εμείς. Πλημμεληματική είναι η πράξη του διότι η ποινή είναι δευτερεύον μέγεθος. Εδώ το ζήτημα ηθικοπολιτικά είναι η ενοχή. Κρίθηκε ότι ένας υπουργός παρέβη το καθήκον του σε σχέση με την απόπειρα χειραγωγήσεως της διαδικασίας των τηλεοπτικών αδειών. Όλη αυτή η επιχείρηση σπίλωσης η οποία είχε γίνει όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα με την παράσταση του ΣΥΡΙΖΑ ως του ηθικά αμέμπτου και άμωμου και ασπίλου τώρα που έχουμε πια ποινική καταδίκη υπουργού του τι ακριβώς πρόκειται να μας πουν γιατί έχουμε ακούσει τα πάντα! Τώρα έχουμε καταδικασμένο υπουργό γιατί θα πουν «εντάξει τι έγινε μια παράβαση καθήκοντος είναι». Ποια παράβαση καθήκοντος; Δηλαδή κάνεις παράβαση καθήκοντος για να ελέγξεις το μιντιακό τοπίο και να χειραγωγήσεις την κοινή γνώμη, αυτό είναι το κίνητρο της συγκεκριμένης πράξης».