ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Xάρης Θεοχάρης: Το ερώτημα στις εκλογές είναι αν θέλουμε πρόοδο και ανάπτυξη ή οπισθοδρόμηση
«Σε 12 κρίσιμους νόμους που αφορούσαν στον εκσυγχρονισμό του κράτους και αντιμετώπιση παθογενειών και καθυστερήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είτε ψήφισαν όχι είτε δήλωσαν παρών»
«Οι πολίτες νιώθουν θυμό και οργή για την τραγωδία που συνέβη
ΝΔ προηγείται σημαντικά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν φαίνεται να ωφελείται» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Νοτίου τομέα Χάρης Θεοχάρης αναφερόμενος στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, σημειώνοντας ότι το βασικό ζήτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες στις κάλπες, είναι το ποιος είναι εκείνος που μπορεί να διορθώσει όλα τα προβλήματα με τον καλύτερο τρόπο.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει αυτοδυναμία της ΝΔ και να υπάρξει ανάγκη συνεργασίας ο κ. Θεοχάρης αναφέρει: «μα για ποιες συνεργασίες αλήθεια; Σε 12 κρίσιμους νόμους που αφορούσαν στον εκσυγχρονισμό του κράτους και αντιμετώπιση παθογενειών και καθυστερήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ είτε ψήφισαν όχι είτε δήλωσαν παρών προστατεύοντας πολιτικά τους πυρήνες του βαθέως αναχρονιστικού και αντιδραστικού κράτους».
Τέλος, σημείωσε ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι: «Οπισθοδρόμηση και απώλεια σημαντικών κεκτημένων της κοινωνίας ή πρόοδος και ανάπτυξη με σχέδιο και πρόγραμμα; Ρήξη με το αναχρονιστικό παρελθόν ή συμβιβασμός με τις παθογένειες; Και τελικά, Μητσοτάκης ή Τσίπρας;»
Θα μου επιτρέψετε να εκφράσω και μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου τη βαθιά μου θλίψη για τον θάνατο των 57 συμπολιτών μας και τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών. Να έρθω τώρα και στο ερώτημά σας. Πράγματι, οι δημοσκοπήσεις μετά το τραγικό συμβάν στα Τέμπη δείχνουν κάμψη περίπου 3 μονάδων - ανάλογα με την εταιρεία. Το παράλογο θα ήταν να μη συνέβαινε αυτό σε μια περίοδο με έντονη συναισθηματική φόρτιση. Οι πολίτες νιώθουν θυμό και οργή για την τραγωδία που συνέβη. Περίμεναν περισσότερα από εμάς, είχαν μεγαλύτερες προσδοκίες για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων και μας αποδίδουν τις ευθύνες που μας αναλογούν. Από την άλλη, δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι δεν μιλάμε για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Η ΝΔ προηγείται σημαντικά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δε φαίνεται να ωφελείται. Και επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι το βασικό ζήτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες στις κάλπες, είναι το ποιος είναι εκείνος που μπορεί να διορθώσει όλα τα προβλήματα με τον καλύτερο τρόπο. Από εμάς εξαρτάται με τις κινήσεις μας από εδώ και πέρα, με την ειλικρίνειά μας, με την τήρηση των δεσμεύσεών μας για απόδοση ευθυνών αλλά και για ανατροπή αναχρονιστικών νοοτροπιών να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών.
ΕΡ: Τις τελευταίες ημέρες έχουμε κρούσματα βίας σε πολιτικά πρόσωπα. Φοβάστε ότι είμαστε μπροστά σε συνθήκες κοινωνικής έντασης παρόμοιες με αυτές του 2010;
Η βία δεν έχει καμία θέση στη δημοκρατία. Η ελληνική κοινωνία είναι πλέον ώριμη και έχει διδαχθεί από προηγούμενες καταστάσεις καθώς τέτοιου είδους συμπεριφορές τις πλήρωσε ακριβά κατά το παρελθόν. Η ομόθυμη καταδίκη της επίθεσης στον κ. Βαρουφάκη από το σύνολο του πολιτικού κόσμου αλλά και από το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών επικυρώνει την ανάγκη να κινηθούμε μακριά από τέτοιου είδους συμπεριφορές. Και οι πολιτικοί με τα λόγια και με τα έργα μας θα πρέπει να συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως όχι, δεν βλέπω γενίκευση της βίας. Το 2023 δεν είναι 2010 και τα φαινόμενα βίας είναι σε μεγάλο βαθμό απομονωμένα.
EΡ: Ποια είναι η γνώμη σας για τη συμμετοχή του Κώστα Καραμανλή στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ ;
Ο κ. Καραμανλής, από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε παρά το γεγονός ότι υπήρχε αλληλουχία γεγονότων και διαχρονικών παθογενειών που οδήγησαν σε αυτό το τραγικό συμβάν. Είναι μία πράξη που τον τιμά, από εκεί και πέρα είμαι σίγουρος ότι ο πρόεδρος του κόμματος και ο κ. Καραμανλής θα πάρουν την καλύτερη απόφαση για την παράταξη και τη χώρα.
ΕΡ: Τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση από εδώ και πέρα για να αποδείξει ότι είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τις κακοδαιμονίες του ελληνικού κράτους;
Ως κυβέρνηση έχουμε να αφήσουμε πίσω μας ένα σύστημα το οποίο δεν κρύψαμε ποτέ ότι θέλουμε να αλλάξουμε δραστικά. Ένα σύστημα που παρά τα μεγάλα εμπόδια αλλάζουμε μέρα με τη μέρα, αλλά πρέπει να το αλλάξουμε ριζικά.
Αναμετριόμαστε και με τις υψηλές προσδοκίες που οι πολίτες έχουν από εμάς. Γι' αυτό και οι μάχες μας με τις πολλές «νησίδες» της καθυστέρησης που αντιστέκονται. Αυτή είναι μία μάχη η οποία πρέπει να ενταθεί. Είναι ένας πόλεμος με το σκοτεινό κράτος του αναχρονισμού. Ένα κράτος το οποίο κατά καιρούς μπορεί να παίρνει -ας είμαστε ειλικρινείς- διάφορα κομματικά χρώματα, αλλά που παραμένει βαθύ, γιατί έχει δομηθεί επί δεκαετίες πάνω σε κατεστημένες νοοτροπίες. Πάνω σε συστημικές αδράνειες, σε μικροπολιτικά τερτίπια και δυστυχώς σε ανεύθυνες συμπεριφορές.
Δεν μπορεί να είναι ανεκτή μία εφιαλτική παράλληλη πραγματικότητα: από τη μία να λειτουργεί σε όλη την επικράτεια και σε κάθε κινητό το «112», οι πολίτες να προμηθεύονται τα φάρμακά τους μέσω ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και από την άλλη σταθμάρχες και μηχανοδηγοί να μην μπορούν να συνεννοηθούν.
ΕΡ: Μετά την τραγωδία στα Τέμπη η αυτοδυναμία της ΝΔ είναι εφικτή; Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι ένας πιθανός κυβερνητικός εταίρος;
Στις επικείμενες εκλογές πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν προγράμματα αλλά και να συγκρίνουν πεπραγμένα. Η Νέα Δημοκρατία έχει να επιδείξει ουσιαστικό έργο, απτό πρόγραμμα, σοβαρότητα και συνέπεια. Μιλάμε για συνεργασίες κ. Γιαννούλη. Μα για ποιες συνεργασίες αλήθεια; Σε 12 κρίσιμους νόμους που αφορούσαν στον εκσυγχρονισμό του κράτους και αντιμετώπιση παθογενειών και καθυστερήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ είτε ψήφισαν όχι είτε δήλωσαν παρών προστατεύοντας πολιτικά τους πυρήνες του βαθέως αναχρονιστικού και αντιδραστικού κράτους. Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες με την ψήφο τους θα έχουν τον τελευταίο λόγο και θα κρίνουν. Και είμαι σίγουρος πως η θεσμική στάση της Νέας Δημοκρατίας από τον χρόνο των εκλογών μέχρι τις διερευνητικές εντολές θα εκτιμηθεί από τους πολίτες.
ΕΡ: Ποιο τελικά θα είναι το διακύβευμα των εκλογών;
Το διακύβευμα των εκλογών είναι πολύ συγκεκριμένο. Οπισθοδρόμηση και απώλεια σημαντικών κεκτημένων της κοινωνίας ή πρόοδος και ανάπτυξη με σχέδιο και πρόγραμμα; Ρήξη με το αναχρονιστικό παρελθόν ή συμβιβασμός με τις παθογένειες; Και τελικά, Μητσοτάκης ή Τσίπρας; Αλλαγή της χώρας ή αλλαγή καρέκλας; Είναι πάρα πολύ απλό. Διότι, μπορεί η επιλογή να εκφράζεται σαν μια σειρά από διλήμματα, αλλά στην ουσία του το διακύβευμα είναι πάντα το ίδιο: Θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε στα χρόνια της κρίσης; Θα επιλέξουμε τη σοβαρότητα και την προσήλωση στην ανάπτυξη, ή την επιπολαιότητα και τους τυχοδιωκτισμούς των δημαγωγών;
EΡ: Ποιες είναι οι προτεραιότητες της ΝΔ για την επόμενη τετραετία εφόσον κερδίσει τις εκλογές;
Το τραγικό συμβάν στα Τέμπη είναι γεγονός ότι μας κάνει να επανεξετάσουμε τις προτεραιότητες και τους στόχους μας για την επόμενη τετραετία. Χρειαζόμαστε ένα κράτος σύγχρονο, ευέλικτο, με περισσότερη αποτελεσματικότητα, με περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη αξιοκρατία, περισσότερη αξιολόγηση. Η ασφάλεια των πολιτών, οι ευρύτερες παροχές σε υγεία, παιδεία, αλλά η επαναξιολόγηση των κοινωνικών επιδομάτων σε σχέση με τη στόχευση και την αποτελεσματικότητα τους αποτελούν τους πυλώνες ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους. Η χώρα το αξίζει, οι πολίτες το δικαιούνται.
. Περίμεναν περισσότερα από εμάς, είχαν μεγαλύτερες προσδοκίες για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων και μας αποδίδουν τις ευθύνες που μας αναλογούν. Από την άλλη, δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι δεν μιλάμε για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Η Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει αυτοδυναμία της ΝΔ και να υπάρξει ανάγκη συνεργασίας ο κ. Θεοχάρης αναφέρει: «μα για ποιες συνεργασίες αλήθεια; Σε 12 κρίσιμους νόμους που αφορούσαν στον εκσυγχρονισμό του κράτους και αντιμετώπιση παθογενειών και καθυστερήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ είτε ψήφισαν όχι είτε δήλωσαν παρών προστατεύοντας πολιτικά τους πυρήνες του βαθέως αναχρονιστικού και αντιδραστικού κράτους».
Τέλος, σημείωσε ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι: «Οπισθοδρόμηση και απώλεια σημαντικών κεκτημένων της κοινωνίας ή πρόοδος και ανάπτυξη με σχέδιο και πρόγραμμα; Ρήξη με το αναχρονιστικό παρελθόν ή συμβιβασμός με τις παθογένειες; Και τελικά, Μητσοτάκης ή Τσίπρας;»
Αναλυτικά οι δηλώσεις του
ΕΡ: Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν μείωση της διαφοράς ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί η τραγωδία των Τεμπών να προκαλέσει πολιτική αλλαγή;Θα μου επιτρέψετε να εκφράσω και μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου τη βαθιά μου θλίψη για τον θάνατο των 57 συμπολιτών μας και τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών. Να έρθω τώρα και στο ερώτημά σας. Πράγματι, οι δημοσκοπήσεις μετά το τραγικό συμβάν στα Τέμπη δείχνουν κάμψη περίπου 3 μονάδων - ανάλογα με την εταιρεία. Το παράλογο θα ήταν να μη συνέβαινε αυτό σε μια περίοδο με έντονη συναισθηματική φόρτιση. Οι πολίτες νιώθουν θυμό και οργή για την τραγωδία που συνέβη. Περίμεναν περισσότερα από εμάς, είχαν μεγαλύτερες προσδοκίες για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων και μας αποδίδουν τις ευθύνες που μας αναλογούν. Από την άλλη, δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι δεν μιλάμε για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Η ΝΔ προηγείται σημαντικά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δε φαίνεται να ωφελείται. Και επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι το βασικό ζήτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες στις κάλπες, είναι το ποιος είναι εκείνος που μπορεί να διορθώσει όλα τα προβλήματα με τον καλύτερο τρόπο. Από εμάς εξαρτάται με τις κινήσεις μας από εδώ και πέρα, με την ειλικρίνειά μας, με την τήρηση των δεσμεύσεών μας για απόδοση ευθυνών αλλά και για ανατροπή αναχρονιστικών νοοτροπιών να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών.
ΕΡ: Τις τελευταίες ημέρες έχουμε κρούσματα βίας σε πολιτικά πρόσωπα. Φοβάστε ότι είμαστε μπροστά σε συνθήκες κοινωνικής έντασης παρόμοιες με αυτές του 2010;
Η βία δεν έχει καμία θέση στη δημοκρατία. Η ελληνική κοινωνία είναι πλέον ώριμη και έχει διδαχθεί από προηγούμενες καταστάσεις καθώς τέτοιου είδους συμπεριφορές τις πλήρωσε ακριβά κατά το παρελθόν. Η ομόθυμη καταδίκη της επίθεσης στον κ. Βαρουφάκη από το σύνολο του πολιτικού κόσμου αλλά και από το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών επικυρώνει την ανάγκη να κινηθούμε μακριά από τέτοιου είδους συμπεριφορές. Και οι πολιτικοί με τα λόγια και με τα έργα μας θα πρέπει να συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως όχι, δεν βλέπω γενίκευση της βίας. Το 2023 δεν είναι 2010 και τα φαινόμενα βίας είναι σε μεγάλο βαθμό απομονωμένα.
EΡ: Ποια είναι η γνώμη σας για τη συμμετοχή του Κώστα Καραμανλή στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ ;
Ο κ. Καραμανλής, από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε παρά το γεγονός ότι υπήρχε αλληλουχία γεγονότων και διαχρονικών παθογενειών που οδήγησαν σε αυτό το τραγικό συμβάν. Είναι μία πράξη που τον τιμά, από εκεί και πέρα είμαι σίγουρος ότι ο πρόεδρος του κόμματος και ο κ. Καραμανλής θα πάρουν την καλύτερη απόφαση για την παράταξη και τη χώρα.
ΕΡ: Τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση από εδώ και πέρα για να αποδείξει ότι είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τις κακοδαιμονίες του ελληνικού κράτους;
Ως κυβέρνηση έχουμε να αφήσουμε πίσω μας ένα σύστημα το οποίο δεν κρύψαμε ποτέ ότι θέλουμε να αλλάξουμε δραστικά. Ένα σύστημα που παρά τα μεγάλα εμπόδια αλλάζουμε μέρα με τη μέρα, αλλά πρέπει να το αλλάξουμε ριζικά.
Αναμετριόμαστε και με τις υψηλές προσδοκίες που οι πολίτες έχουν από εμάς. Γι' αυτό και οι μάχες μας με τις πολλές «νησίδες» της καθυστέρησης που αντιστέκονται. Αυτή είναι μία μάχη η οποία πρέπει να ενταθεί. Είναι ένας πόλεμος με το σκοτεινό κράτος του αναχρονισμού. Ένα κράτος το οποίο κατά καιρούς μπορεί να παίρνει -ας είμαστε ειλικρινείς- διάφορα κομματικά χρώματα, αλλά που παραμένει βαθύ, γιατί έχει δομηθεί επί δεκαετίες πάνω σε κατεστημένες νοοτροπίες. Πάνω σε συστημικές αδράνειες, σε μικροπολιτικά τερτίπια και δυστυχώς σε ανεύθυνες συμπεριφορές.
Δεν μπορεί να είναι ανεκτή μία εφιαλτική παράλληλη πραγματικότητα: από τη μία να λειτουργεί σε όλη την επικράτεια και σε κάθε κινητό το «112», οι πολίτες να προμηθεύονται τα φάρμακά τους μέσω ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και από την άλλη σταθμάρχες και μηχανοδηγοί να μην μπορούν να συνεννοηθούν.
ΕΡ: Μετά την τραγωδία στα Τέμπη η αυτοδυναμία της ΝΔ είναι εφικτή; Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι ένας πιθανός κυβερνητικός εταίρος;
Στις επικείμενες εκλογές πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν προγράμματα αλλά και να συγκρίνουν πεπραγμένα. Η Νέα Δημοκρατία έχει να επιδείξει ουσιαστικό έργο, απτό πρόγραμμα, σοβαρότητα και συνέπεια. Μιλάμε για συνεργασίες κ. Γιαννούλη. Μα για ποιες συνεργασίες αλήθεια; Σε 12 κρίσιμους νόμους που αφορούσαν στον εκσυγχρονισμό του κράτους και αντιμετώπιση παθογενειών και καθυστερήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ είτε ψήφισαν όχι είτε δήλωσαν παρών προστατεύοντας πολιτικά τους πυρήνες του βαθέως αναχρονιστικού και αντιδραστικού κράτους. Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες με την ψήφο τους θα έχουν τον τελευταίο λόγο και θα κρίνουν. Και είμαι σίγουρος πως η θεσμική στάση της Νέας Δημοκρατίας από τον χρόνο των εκλογών μέχρι τις διερευνητικές εντολές θα εκτιμηθεί από τους πολίτες.
ΕΡ: Ποιο τελικά θα είναι το διακύβευμα των εκλογών;
Το διακύβευμα των εκλογών είναι πολύ συγκεκριμένο. Οπισθοδρόμηση και απώλεια σημαντικών κεκτημένων της κοινωνίας ή πρόοδος και ανάπτυξη με σχέδιο και πρόγραμμα; Ρήξη με το αναχρονιστικό παρελθόν ή συμβιβασμός με τις παθογένειες; Και τελικά, Μητσοτάκης ή Τσίπρας; Αλλαγή της χώρας ή αλλαγή καρέκλας; Είναι πάρα πολύ απλό. Διότι, μπορεί η επιλογή να εκφράζεται σαν μια σειρά από διλήμματα, αλλά στην ουσία του το διακύβευμα είναι πάντα το ίδιο: Θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε στα χρόνια της κρίσης; Θα επιλέξουμε τη σοβαρότητα και την προσήλωση στην ανάπτυξη, ή την επιπολαιότητα και τους τυχοδιωκτισμούς των δημαγωγών;
EΡ: Ποιες είναι οι προτεραιότητες της ΝΔ για την επόμενη τετραετία εφόσον κερδίσει τις εκλογές;
Το τραγικό συμβάν στα Τέμπη είναι γεγονός ότι μας κάνει να επανεξετάσουμε τις προτεραιότητες και τους στόχους μας για την επόμενη τετραετία. Χρειαζόμαστε ένα κράτος σύγχρονο, ευέλικτο, με περισσότερη αποτελεσματικότητα, με περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη αξιοκρατία, περισσότερη αξιολόγηση. Η ασφάλεια των πολιτών, οι ευρύτερες παροχές σε υγεία, παιδεία, αλλά η επαναξιολόγηση των κοινωνικών επιδομάτων σε σχέση με τη στόχευση και την αποτελεσματικότητα τους αποτελούν τους πυλώνες ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους. Η χώρα το αξίζει, οι πολίτες το δικαιούνται.