Τα ποσοστά των τριών πρώτων κομμάτων μπορεί να πέφτουν, αυξάνοντας την γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων , ωστόσο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συνεχίζει να ακολουθεί τη στρατηγική του διμέτωπου.

Έτσι, μετά την ολοκλήρωση της περιόδου του πένθους για την τραγωδία στα Τέμπη, περνάμε στη σκληρή κριτική που θα ασκήσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο επιτελικό κράτος, δίνοντας έμφαση την αδράνεια της σημερινής, αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ μοιράζεται τόσο με τη ΝΔ όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ δεξαμενές ψηφοφόρων. Ειδικότερα, με τον ΣΥΡΙΖΑ αυτήν των «κεντροαριστερών αναποφάσιστων» και με τη ΝΔ αυτήν του ονομαζόμενου «προοδευτικού Κέντρου».


Προς τα αριστερά

Για την απόσπαση ψηφοφόρων από την πρώτη δεξαμενή, πέρα από την επιστροφή του Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί ένα βασικό θέμα συζήτησης, σημασία έχει η υπενθύμιση της αναντιστοιχίας λόγων και έργων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Γι’ αυτό, το βράδυ της Δευτέρας, από το Κιλκίς, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε αναφορά στο σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού», το οποίο, όπως σχολίασε, «ισχύει για όλους, εκτός από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ» - μια αναφορά στην καταδίκη του Νίκου Παππά από το Ειδικό Δικαστήριο.

«Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων έκανε τη δουλειά της; Τα κομματικά τους παιδιά διόρισαν οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Ανθρώπους που δεν γνώριζαν τι σημαίνει τρένο. Δεν κουραστήκαμε να κάνουμε εκλογές και μετά από αυτές να ξηλώνεται όλο το κράτος; Και να έρχονται άνθρωποι χωρίς καμία περγαμηνή, πέρα από την κομματική τους ταυτότητα, να παίρνουν παχυλούς μισθούς για να κάνουν εξυπηρετήσεις;», διερωτήθηκε για την αξιωματική αντιπολίτευση, σε μια προσπάθεια να τη συμπεριλάβει στο κάδρο των παθογενειών που είχε ως κατάληξη την τραγωδία των Τεμπών.


Χτύπημα στο Κέντρο

Για τη δεύτερη δεξαμένη, αυτήν των κεντρώων, που εμφανίζονται ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης επιχείρησε να αποδομήσει την εικόνα του «προοδευτικού εκσυγχρονιστή» που στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως πάει να οικοδομήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επικαλούμενος ριζικές αλλαγές στη διαχείριση του κράτους - γνωρίζοντας πως αυτό ενδεχομένως φαντάζει πιο γοητευτικό για τους ενδιάμεσους ψηφοφόρους. 

«Είπε πρόσφατα (σ.σ. ο κ. Μητσοτάκης) ότι είναι έτοιμος να τα βάλει με το βαθύ κράτος, βαφτίζοντας τον εαυτό του μεταρρυθμιστή. Ποιος είναι το “βαθύ κράτος”;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του. «Βαθύ κράτος είναι αυτοί που αξιοποιούν με πελατειακούς όρους το Ταμείο Ανάκαμψης. Βαθύ κράτος είναι αυτοί που οργανώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου το παρακράτος των υποκλοπών. Βαθύ κράτος είναι όταν μία σύμβαση επί εννέα χρόνια δεν υλοποιείται, γνωρίζουν τις εγκληματικές ευθύνες συγκεκριμένων παραγόντων των Οργανισμών και του υπουργείου, αλλά δεν κάνουν τίποτα, έχοντας αυτά τα τραγικά αποτελέσματα, όπως λέει και η Αρχή Διαφάνειας. Βαθύ κράτος είναι να διορίζεις τα κομματικά σου παιδιά σε κρίσιμες θέσεις των Οργανισμών. Ας δούμε τα βιογραφικά όλων των εμπλεκομένων. Οι περισσότεροι είναι στελέχη που στήριξαν τον κ. Μητσοτάκη, κομματικά παιδιά της Νέας Δημοκρατίας», σχολίασε.

Για να κάνει πιο ξεκάθαρη τη διαφορά, ο κ. Ανδρουλάκης αξιοποίησε τη «μεταρρυθμιστική παρακαταθήκη της δημοκρατικής παράταξης», μιλώντας για τη δημιουργία των ανεξάρτητων Αρχών, το opengov και τη «Διαύγεια», τα οποία στην κεντροαριστερή ανάγνωση αποτελούν τομή για τη διαφάνεια στη χώρα. Σε συνδυασμό με την «άγνοια» που δήλωσε στη Βουλή ο πρώην υπουργός Μεταφορών, στο ΠΑΣΟΚ μιλούν για ένα «γαλάζιο» σύστημα θράσους και συγκάλυψης, που καμία σχέση δεν έχει με τα «επικοινωνιακά ανοίγματα» Μητσοτάκη στο κεντρώο ακροατήριο που του χάρισε τη νίκη το 2019.

*Πληροφορίες: in.gr