Έμφαση στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση παρεμβάσεων, που αλλάζουν όψη στην καθημερινότητα των πολιτών σε μια σειρά από τομείς του κράτους -μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών- δίνει εφεξής ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει των εκλογών , που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 21 ή στις 28 Μαΐου.

Προδίδοντας, μάλιστα, μία από τις κρίσιμες πτυχές της προεκλογικής του στρατηγικής, ότι δηλαδή οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται δεν ακυρώνουν τις έως τώρα σημαντικές τομές που έχουν επέλθει, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε επ’ αφορμή της καθιερωμένης πλέον ανάρτησής του στο Facebook για τον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου πως «οι πολίτες περιμένουν από τις πολιτικές δυνάμεις προτάσεις, λύσεις και έργα, όχι τοξικότητα και ανούσιους καβγάδες».

Περιοδεία στη Λαμία

Αρχής γενομένης από τη σημερινή εξόρμηση στη Λαμία, το ύφος των πρωθυπουργικών περιοδειών θα είναι, όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, ουσιωδώς διαφορετικό μετά την ανείπωτη εθνική τραγωδία στα Τέμπη. «Ήπιοι τόνοι, μετρημένος λόγος, βάρος στην προγραμματική ατζέντα», όπως εξηγεί στην «Απογευματινή» υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος. Κατά την επίσκεψή του στον Νομό Φθιώτιδας, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται μεταξύ άλλων να επιθεωρήσει τις βελτιωτικές εργασίες στο λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου, θα δει από κοντά ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, αλλά και το νέο κολυμβητήριο της Λαμίας. Σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο προγραμματισμό του Μεγάρου Μαξίμου, η διήμερη περιοδεία στα Ιωάννινα μετατίθεται τελικώς για την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ η περιοδεία στη Μυτιλήνη και η Πολιτική Επιτροπή, που αρχικώς είχαν σχεδιαστεί να πραγματοποιηθούν για την εβδομάδα 3 - 7 Απριλίου, παραμονές της Μεγάλης Εβδομάδος, θα γίνουν μετά το Πάσχα, πιθανώς και μετά την Κυριακή του Θωμά. Μάλιστα, οι προαναφερθείσες αλλαγές στον κυβερνητικό προγραμματισμό δημιούργησαν σε στελέχη και δημοσιογράφους την εντύπωση πως η 28η Μαΐου δεν είναι εντέλει ένα απίθανο σενάριο για την διενέργεια των εκλογών της απλής αναλογικής.

Αξιωματούχος που γνωρίζει από πρώτο χέρι το περιεχόμενο των κλειστών συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένει στην «Απογευματινή» πως ο πρωθυπουργός δεν έχει λάβει ακόμη την τελική του απόφαση μεταξύ της 21ης και της 28ής Μαΐου, καίτοι, όπως αφήνει να διαφανεί, η πλάστιγγα εξακολουθεί να γέρνει προς την πρώτη εκδοχή. Σε μια τέτοια περίπτωση αναφέρει η ίδια πηγή, η Βουλή θα κλείσει στις 7 Απριλίου, δεν θα ξανανοίξει μετά το Πάσχα και οι εκλογές είναι πολύ πιθανό να προκηρυχθούν τη Δευτέρα στις 24 Απριλίου. Σε διαφορετική περίπτωση, η Βουλή θα ανοίξει για λίγες ημέρες μετά την Κυριακή του Θωμά για να διαλυθεί κατά πάσα πιθανότητα στις 29 Απριλίου. Έτερη κυβερνητική πηγή τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τον Απρίλιο θα λάβει χώρα την εβδομάδα 24 - 28 Απριλίου.

Η κρίσιμη μάχη για το Κέντρο

Ημέρες μετά την ανερμάτιστη, όπως τη χαρακτηρίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη περί τρίτου πολιτικού προσώπου για την πρωθυπουργία, στην κυβέρνηση επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στην κάλυψη του χαμένου εδάφους μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη. Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα από τα focus groups, που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου, το κυβερνών κόμμα δείχνει να βελτιώνει τις επιδόσεις του στην κρίσιμη μάζα των αναποφάσιστων, που κινούνται ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής. Έμπειρα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν, δε, ότι το ποσοστό που θα κατορθώσει να εξασφαλίσει η ΝΔ από την προαναφερθείσα δεξαμενή θα κρίνει εν πολλοίς και τις ελπίδες της για την αυτοδυναμία στην κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής.

Απάντηση στον Νίκο Ανδρουλάκη εκτιμάται ότι θα δώσει απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Λαμία. Η κεντρική κυβερνητική γραμμή, πάντως, δεν αλλάζει: ο πρωθυπουργός θα εξακολουθεί να προτάσσει την ανάγκη της αυτοδύναμης, άρα και σταθερής κυβέρνησης, ως τον απαράβατο όρο για την ταχύτατη προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, την ώρα που θα προκαλεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αποκαλύψει τις προθέσεις του γύρω από τον άγνωστο Χ, που προκρίνει για τη θέση του αυριανού πρωθυπουργού της χώρας. Κυβερνητικά στελέχη διαβάζουν πίσω από τη θέση Ανδρουλάκη την απροθυμία της Χαριλάου Τρικούπη να αναλάβει κυβερνητικά βάρη και εξηγούν ότι αυτή η στάση εξυπηρετεί την επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη να εμφανίσει εαυτόν ως τη μοναδική αξιόπιστη κυβερνητική εναλλακτική που έχει ο τόπος.

Ρεπορτάζ: Σπύρος Μουρελάτος
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 27/3