ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Γαλάζιο πρόγραμμα με 1.500 δράσεις: Με έμφαση στην Παιδεία, την Υγεία και το κοινωνικό κράτος η κυβερνητική πρόταση της ΝΔ (Infographics)
Σε πρώτο πλάνο η ελάφρυνση των φορολογικών βαρών και η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους
Τις τελευταίες «πινελιές» και την οριστική του έγκριση στο κυβερνητικό πρόγραμμα για την τετραετία 2023-2027 -με έμφαση στην Παιδεία, την Υγεία και το κοινωνικό κράτος
Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το πρόγραμμα σχεδιάζεται ήδη από πέρυσι το φθινόπωρο από μια τετράδα κυβερνητικών στελεχών: Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο γραμματέας Προγράμματος και βουλευτής Νότιου Τομέα, Χάρης Θεοχάρης, ο γραμματέας της ΝΔ. Παύλος Μαρινάκης, και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης, έχουν τον συντονισμό και την εποπτεία για το τελικό κείμενο, την πρόταση δηλαδή με την οποία η Νέα Δημοκρατία θα διεκδικήσει δεύτερη συνεχόμενη κυβερνητική θητεία.
Τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει οπωσδήποτε να έχουν αξιοποιηθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2026, ενώ για το ΕΣΠΑ η παρούσα προγραμματική περίοδος λήγει το 2027, αλλά υπάρχει περιθώριο απορρόφησης των πόρων έως το 2029.
Σε αυτούς τους ευρωπαϊκούς πόρους πρέπει να προστεθούν και οι εθνικοί: Περίπου 1,5 δισ. ετησίως -άρα 6 δισ. στην τετραετία- από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 4 δισ. συνολικά στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Όλα τα παραπάνω αθροίζουν 79,2 δισ. ευρώ κι αυτό χωρίς να υπολογίζονται οι πόροι που πιθανώς θα έρθουν από τον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την «απάντηση» στο πακέτο επιδοτήσεων του προέδρου Τζο Μπάιντεν προς τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ.
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 24 Μαρτίου 2023.
- αναμένεται να δώσει το επόμενο διάστημα ο Το πρόγραμμα σχεδιάζεται ήδη από πέρυσι το φθινόπωρο από μια τετράδα κυβερνητικών στελεχών: Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο γραμματέας Προγράμματος και βουλευτής Νότιου Τομέα, Χάρης Θεοχάρης, ο γραμματέας της ΝΔ. Παύλος Μαρινάκης, και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης, έχουν τον συντονισμό και την εποπτεία για το τελικό κείμενο, την πρόταση δηλαδή με την οποία η Νέα Δημοκρατία θα διεκδικήσει δεύτερη συνεχόμενη κυβερνητική θητεία.
Φιλόδοξο πρόγραμμα
Το πρόγραμμα είναι φιλόδοξο και ως προς τους στόχους, καθώς θέτει περισσότερους από εκατό για την προσεχή τετραετία, και ως προς τις δράσεις, που αθροιστικά είναι πάνω από 1.500, αλλά κυρίως ως προς τη χρηματοδότησή του, αφού προβλέπει την απορρόφηση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων, που μπορεί να ξεπεράσουν και τα 80 δισ. ευρώ.Τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει οπωσδήποτε να έχουν αξιοποιηθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2026, ενώ για το ΕΣΠΑ η παρούσα προγραμματική περίοδος λήγει το 2027, αλλά υπάρχει περιθώριο απορρόφησης των πόρων έως το 2029.
Κονδύλια
Αναλυτικά, από το Ταμείο Ανάκαμψης η Ελλάδα έχει λαμβάνειν συνολικά, σε δάνεια και επιχορηγήσεις, 31,5 δισ. ευρώ, με τα 4 δισ. περίπου να έχουν ήδη απορροφηθεί. Το Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης (όπως πλέον ονομάζεται το νέο ΕΣΠΑ) προβλέπει πόρους 22 δισ. ευρώ, ενώ η Κοινή Αγροτική Πολιτική σχεδόν 19 δισ., με 1 δισ. να έχει αξιοποιηθεί. Από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία για τη μετανάστευση (Ασύλου και Μετανάστευσης, Εσωτερικής Ασφάλειας, Διαχείρισης Συνόρων) έχουν προβλεφθεί συνολικά 1,7 δισ. ευρώ.Σε αυτούς τους ευρωπαϊκούς πόρους πρέπει να προστεθούν και οι εθνικοί: Περίπου 1,5 δισ. ετησίως -άρα 6 δισ. στην τετραετία- από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 4 δισ. συνολικά στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Όλα τα παραπάνω αθροίζουν 79,2 δισ. ευρώ κι αυτό χωρίς να υπολογίζονται οι πόροι που πιθανώς θα έρθουν από τον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την «απάντηση» στο πακέτο επιδοτήσεων του προέδρου Τζο Μπάιντεν προς τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ.
Οι τρεις άξονες
Η ορθολογική και έγκαιρη απορρόφηση των πόρων αυτών θα είναι το μεγαλύτερο ίσως στοίχημα για την επόμενη κυβέρνηση. Με εξασφαλισμένη αυτή τη χρηματοδότηση, η ΝΔ διαρθρώνει το κυβερνητικό της πρόγραμμα σε τρεις μεγάλους άξονες, που αναλύονται σε περισσότερες από 1.500 δράσεις, σε όλους τους τομείς πολιτικής:- Ο πρώτος άξονας είναι το κοινωνικό κράτος και οι επενδύσεις, μαζί με την αλλαγή του μοντέλου στην Υγεία, στην Παιδεία και στη λεγόμενη επιδοματική πολιτική. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να δημιουργήσει σταδιακά ένα καινούργιο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με στοχευμένες επενδύσεις σε νοσοκομεία, σε μηχανήματα και σε ανθρώπινο δυναμικό. Ένα από τα «μότο» της προεκλογικής εκστρατείας θα αποτελεί και το ότι «η στοχευμένη στήριξη των πιο αδύναμων αποτελεί μόνιμη κυβερνητική προτεραιότητα».
- Ο δεύτερος πυλώνας του «γαλάζιου» προγράμματος είναι η αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών με τρόπο τόσο άμεσο, δηλαδή με καλύτερους μισθούς τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, όσο και έμμεσο, δηλαδή με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολογίας. «Αν η πρώτη τετραετία είχε ως κεντρικό σύνθημα τους λιγότερους φόρους, η δεύτερη τετραετία θα έχει ως κεντρικό σύνθημα τους καλύτερους μισθούς και τις καλύτερες απολαβές για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες», τονίζει χαρακτηριστικά στις περιοδείες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο πλαίσιο της μείωσης των φορολογικών βαρών, το προεκλογικό πρόγραμμα αναμένεται να περιλαμβάνει πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους αλλά και την κατάργηση έπειτα από δεκαετίες των τεκμηρίων διαβίωσης.
- Τρίτος βασικός άξονας της στρατηγικής της ΝΔ για την επόμενη τετραετία είναι η μείωση των ανισοτήτων, που χωρίζεται σε δύο σκέλη: Πρώτον, τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων, με περισσότερες επενδύσεις και θέσεις εργασίας, αλλά και τις καλύτερες υποδομές, στην περιφέρεια. Το σκεπτικό αυτό συμπυκνώνεται από το Μέγαρο Μαξίμου ως εξής: «Κάθε πολίτης, από το Ορμένιο του Έβρου έως το ακρωτήριο Ταίναρο και από την Κόνιτσα της Ηπείρου έως το Καστελλόριζο των Δωδεκανήσων να έχει τις ίδιες ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης αλλά και πρόσβασης σε ποιοτικά δημόσια αγαθά -υγείας, εκπαίδευσης, ασφάλειας, ενεργειακής αυτονομίας και μεταφορικών δικτύων- με αυτές που έχουν οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων». Δεύτερον, τη μείωση των ανισοτήτων που χωρίζουν τα υψηλότερα από τα χαμηλότερα εισοδήματα στη χώρα μας και συνεπακόλουθα τη μείωση της φτώχειας. «Το μέρισμα της ανάπτυξης θα μοιράζεται δίκαια», είναι η χαρακτηριστική φράση του κ. Μητσοτάκη. Αυτό αφορά και τους πολίτες και τα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις, με «εργαλεία» για να αποκτήσουν μεγαλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 24 Μαρτίου 2023.