«Στις 21 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές», ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.  «Η χώρα χρειάζεται καθαρό ορίζοντα. Οι εκλογές θα γίνουν στη λήξη της τετραετίας, την Κυριακή 21 Μαΐου. Και η δεύτερη αναμέτρηση, αν χρειαστεί, θα γίνει αρχές Ιουλίου», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για πρωθυπουργό», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας ότι το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής έχει οδηγήσει σε «κυκεώνα αστάθειας» άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, επισήμανε ότι στις κάλπες οι πολίτες θα κρίνουν δύο διαφορετικές διακυβερνήσεις ως προς την οικονομία, την κοινωνία, την άμυνα, την εξωτερική πολιτική, τη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας, την ετοιμότητα διαχείρισης κρίσεων, την ειλικρίνεια, την πολιτική ευαισθησία και τη διαρκή προσπάθεια. «Είμαι σίγουρος ότι θα αποφασίσουν σωστά», κατέληξε.

«Ισχυρή Ελλάδα»

«Η πρώτη κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει και η δεύτερη κάλπη πώς θα κυβερνήσει», ανέφερε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο. Συνεπώς αυτοδύναμη ΝΔ, ισχυρή Ελλάδα», τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες των parapolitika.gr, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου, πριν προβεί στη σχετική ανακοίνωση, γνωστοποιώντας της τις αποφάσεις του.





Αναφορά στο έργο

«Συμπληρώνεται ένας κύκλος 50 τακτικών συνεδριάσεων του Υπουργικού από το καλοκαίρι του 2019, με ένα έργο που αποτυπώνεται σε 432 νόμους που ψηφίστηκαν και καλύπτουν όλο το φάσμα της δημόσιας πολιτικής, από τη θωράκιση της εθνικής άμυνας και την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού μέχρι τη μόνιμη ελάφρυνση από δεκάδες φόρους και την αύξηση των συντάξεων μετά από 12 χρόνια. Από την ψηφιακή πρόοδο και την αναβάθμιση της Παιδείας και της Υγείας μέχρι τον νέο κατώτατο μισθό, που έφτασε τα 780 ευρώ», τόνισε αρχικά.

Για την τραγωδία στα Τέμπη είπε: «Η οδυνηρή, τραυματική εμπειρία των Τεμπών ανέδειξε τις ελλείψεις που έχει ακόμη το κράτος μας. Νησίδες αναχρονισμού που αντιστέκονται στην πρόοδο δίπλα σε ανεύθυνες συμπεριφορές που την υπονομεύουν. Η ανατροπή όλων αυτών καθίσταται ως προτεραιότητα για την επόμενη ημέρα».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στους νόμους που έχουν ψηφιστεί και είπε ότι πρόκειται για «πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν εν μέσω αλλεπάλληλων κρίσεων, όπως η ενεργειακή κρίση, η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία». «Η πολιτεία έχει χτίσει υψηλά αναχώματα», είπε και πρόσθεσε ότι «οι ενισχύσεις ειδικά απέναντι στην ακρίβεια θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί».

Η δουλειά συνεχίζεται

Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Η δουλειά μας συνεχίζεται. Από αυτή δεν έλειψαν λάθη, είμαστε εδώ για να τα διορθώνουμε. Προχωράμε μπροστά αλλάζοντας την Ελλάδα πιο ασυμβίβαστα και πιο τολμηρά. Η συνέπεια λόγων και πράξεων χτίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τηρήσαμε όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις, μειώσαμε φόρους και εισφορές, στηρίζουμε το διαθέσιμο εισόδημα, έχουμε δημιουργήσει 300.000 νέες θέσεις εργασίας, έχουμε ενισχύσει την Υγεία και την Παιδεία. Η εθνική μας Άμυνα έχει θωρακιστεί, θυμίζουμε την κατάσταση που ήρθαμε στα πράγματα τον Ιούλιο του 2019».

«Το επόμενο στοίχημα, καλύτεροι μισθοί και καλύτερη αξιολόγηση. Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε τις επόμενες εβδομάδες: εξακολουθούμε να υπηρετούμε την αποστολή μας ως υπουργοί όλων των Ελλήνων, θα πρέπει να παρουσιάζουμε το έργο μας με πειθώ, αλλά χωρίς υπερβολές και μη ακυρώνοντας την προσπάθεια που έχουμε πετύχει», επισήμανε.

Δείτε την εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού:



Μεταξύ άλλων, σήμερα θα συζητηθούν ένα ερανιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το κλείσιμο μιας σειράς κυβερνητικών εκκρεμοτήτων, η ΚΥΑ για το μπόνους παραγωγικότητας σε δημόσιους υπαλλήλους και η παρουσίαση της υλοποίησης του σχεδίου ενεργειακής εξοικονόμησης στο Δημόσιο.



Σύγκρουση με το «βαθύ κράτος»

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει εκτενώς για το πώς εννοεί τη σύγκρουση με το «βαθύ κράτος» και ειδικά σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση στο Δημόσιο, το πλαίσιο των μετατάξεων, σε συνδυασμό και με τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Η εισαγωγική τοποθέτηση

Αναλυτικά, η εισαγωγική τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο: «Καλή σας μέρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Η σημερινή μας συνεδρίαση, για όσους δεν το γνωρίζετε, συμπληρώνει έναν κύκλο 50 τακτικών συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου από το καλοκαίρι του 2019. Έργο το οποίο αποτυπώνεται σε 402 νόμους, που εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, ψηφίστηκαν από τη Βουλή, καλύπτουν όλο το φάσμα της δημόσιας πολιτικής, από τη θωράκιση της Εθνικής Άμυνας και την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού μέχρι τη μόνιμη ελάφρυνση από δεκάδες φόρους και την αύξηση των συντάξεων μετά από 12  χρόνια. Και από την ψηφιακή πρόοδο και την αναβάθμιση της Παιδείας και της Υγείας μέχρι τον νέο κατώτατο μισθό, ο οποίος, θυμίζω, έφτασε από τα 650 ευρώ στα 780 ευρώ.

Πρόκειται, όπως γνωρίζετε, για πρωτοβουλίες οι οποίες υλοποιήθηκαν ενώ ταυτόχρονα διαχειριστήκαμε αλλεπάλληλες κρίσεις. Την πανδημία, τις προκλήσεις των γειτόνων μας στο Αιγαίο, την απόπειρα μεταναστευτικής εισβολής, τελευταία την ενεργειακή «έκρηξη», την εισαγόμενη ακρίβεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία, μία σειρά από φυσικές καταστροφές, εξελίξεις στις οποίες, πάντως, η πολιτεία έχει καταφέρει να υψώσει μια σειρά από ισχυρά "αναχώματα".

Θυμίζω ότι σχεδόν έχουμε μηδενίσει πια τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, έχουμε πια τον έκτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, ενώ οι έκτακτες ενισχύσεις στο εισόδημα θα συνεχιστούν όσο καιρό διαρκεί η απειλή της διεθνούς ακρίβειας. Και, ασφαλώς, η οδυνηρή, τραυματική εμπειρία των Τεμπών ανέδειξε τις ελλείψεις που έχει ακόμη το κράτος μας. Νησίδες αναχρονισμού που αντιστέκονται στη συλλογική πρόοδο, δίπλα σε ανεύθυνες συμπεριφορές που την υπονομεύουν. Η ανατροπή όλων αυτών καθίσταται έτσι μια σαφής προτεραιότητα για την επόμενη μέρα.

Η χώρα και οι πολίτες χρειάζονται καθαρούς ορίζοντες και σε πείσμα όσων διέδιδαν τα αντίθετα σενάρια, οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στη λήξη της τετραετίας, όπως εξαρχής είχα δεσμευτεί. Θα γίνουν την Κυριακή 21 Μαΐου. Αν χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση, ώστε να ακυρωθεί η περιπέτεια της απλής αναλογικής, αυτή θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου.

Πρόκειται για έναν προγραμματισμό απόλυτα συνεπή με τις συνταγματικές προθεσμίες, που ταυτόχρονα, όμως, συνυπολογίζει και μία σειρά από σοβαρά γεγονότα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, όπως οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και η έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Στο μεταξύ, όμως, η δική μας δουλειά συνεχίζεται. Σίγουρα από αυτή δεν έλειψαν λάθη. Είμαστε εδώ για να τα διορθώνουμε. Και θα έλεγα ότι το σύνθημά μας από εδώ και στο εξής είναι: "προχωράμε μαζί μπροστά, αλλάζοντας την Ελλάδα, πιο ασυμβίβαστα και πιο τολμηρά".

Για να συμβεί αυτό, όμως, θα πρέπει όλοι μας να θυμίζουμε τα μεγάλα βήματα που έκανε η χώρα αυτά τα τέσσερα χρόνια. Όχι μόνο γιατί η συνέπεια λόγων και πράξεων χτίζει τελικά την εμπιστοσύνη των πολιτών, αλλά γιατί το σημαντικό μας έργο αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να αλλάζει. Μερικές φορές όχι όσο γρήγορα θα θέλαμε, αλλά αλλάζει.

Αγαπητοί συνάδελφοι, πράγματι εδώ και τέσσερα χρόνια αξίζει τον κόπο σε κάθε ευκαιρία να θυμίσουμε ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες τηρήσαμε όλες τις κεντρικές μας προεκλογικές δεσμεύσεις.

Μειώσαμε φόρους και εισφορές, στηρίζουμε και στηρίξαμε το μέσο εισόδημα, έχουμε σήμερα μία οικονομία που αναπτύσσεται με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης. Θυμίζω, ήμασταν ουραγοί στην ανάπτυξη το 2019.

Δεσμευτήκαμε και κάναμε πράξη ότι θα φέρουμε πολλές ξένες επενδύσεις, ότι θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Έχουμε δημιουργήσει 300.000 θέσεις εργασίας. Έχουμε ρίξει την ανεργία κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες. Έχουμε ενισχύσει την Υγεία και την Παιδεία. Έχουμε κάνει 25.000 προσλήψεις στην Παιδεία μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού. Η εθνική μας άμυνα έχει θωρακιστεί όσο ποτέ. Ενώ αντιμετωπίσαμε και το Μεταναστευτικό. Να θυμίσω την κατάσταση την οποία κληρονομήσαμε όταν ήρθαμε στα πράγματα, τον Ιούλιο του 2019.

Όλα αυτά μέσα σε ένα νέο ψηφιακό κράτος, το οποίο, ωστόσο, χρειάζεται νέα δομή λειτουργίας, όχι μόνο μεγαλύτερους μισθούς, αλλά και με διαρκή αξιολόγηση. Και αυτό θα είναι το επόμενο εθνικό στοίχημα. Μάλιστα, ήδη σήμερα θα συζητήσουμε την επιβράβευση της αποδοτικότητας στο Δημόσιο και τους ταχύτερους διορισμούς μέσω του νέου ενιαίου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, θυμίζω ύστερα από δύο χρόνια αμειβόμενης δοκιμαστικής περιόδου.

Για τα παραπάνω, βέβαια, θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε τις επόμενες εβδομάδες. Για την ώρα, έχω δύο σχόλια μόνο να κάνω. Το πρώτο αφορά τα καθήκοντά μας. Εξακολουθούμε να υπηρετούμε την αποστολή μας ως υπουργοί όλων των Ελλήνων. Ενώ στη Βουλή θα προωθούμε νομοσχέδια τα οποία έχουν συζητηθεί, χωρίς τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, όπως συνέβαινε άλλοτε.

Το δεύτερο που θέλω να τονίσω επικεντρώνεται στην αλήθεια του δημόσιου λόγου μας. Γιατί μόνο με αυτήν τελικά μπορούμε να απαντάμε στο δηλητήριο των ψεμάτων των αντιπάλων μας. Πρέπει να παρουσιάζουμε το σημαντικό μας έργο με πειθώ, αλλά χωρίς υπερβολές, νιώθοντας, ακούγοντας, προσπαθώντας, αναγνωρίζοντας τα λάθη, όπου αυτά έχουν γίνει, αλλά μη ακυρώνοντας τη σημαντική προσπάθεια την οποία έχουμε πετύχει αυτά τα χρόνια, ώστε η Ελλάδα του 2023 να είναι σε πολύ καλύτερη θέση απ’ ό,τι ήταν η Ελλάδα το 2019.

Παράλληλα, έχουμε ένα συνεχές χρέος να αποκαλύπτουμε, την παγίδα ακυβερνησίας της απλής αναλογικής, εξηγώντας ότι η πρώτη κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει, ενώ η δεύτερη κάλπη θα κρίνει πώς θα κυβερνήσει. Και τονίζοντας ότι σε έναν εξαιρετικά ασταθή κόσμο η χώρα χρειάζεται σταθερή ηγεσία, γι’ αυτό και ο πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για πρωθυπουργό.

Θα σας ενθάρρυνα να χρησιμοποιούμε και παραδείγματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν περιέλθει σε έναν κυκεώνα αστάθειας, ακριβώς επειδή έχουν ως εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική, η οποία πολύ συχνά οδηγεί, πράγματι, σε ακυβερνησία. Στη γειτονική Βουλγαρία θα γίνουν την Κυριακή εκλογές. Είναι οι πέμπτες εκλογές, επαναλαμβάνω, οι πέμπτες εκλογές μέσα σε δύο χρόνια.

Αδυνατούν οι φίλοι μας Βούλγαροι να σχηματίσουν οποιαδήποτε κυβέρνηση, θύματα και αυτοί της απλής αναλογικής και της αδυναμίας συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων. Αναρωτιέμαι αν αυτό χρειαζόμαστε σήμερα στη χώρα μας.

Συνεπώς, αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία σημαίνει ισχυρή Ελλάδα. Προϋπόθεση για να αποκτήσουμε ένα αποτελεσματικότερο κράτος, με καλύτερους μισθούς για όλους, αξιοπρεπή, καλύτερη υγεία σε καλύτερα νοσοκομεία, προσιτή στέγη κυρίως για τους νέους μας. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα επιλέξουν τελικά εάν ο τόπος θα συνεχίσει να διεκδικεί και να κερδίζει το στοίχημα του εκσυγχρονισμού. Φάνηκε πόσο δύσκολο είναι αυτό. Και θα κρίνουν τελικά δύο διαφορετικές θητείες στην οικονομία, στην κοινωνία, στην άμυνα, στην εξωτερική πολιτική, στη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας. Ακόμα, θα κρίνουν την ετοιμότητα και τη δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων, αλλά θα κρίνουν -πιστεύω- και την ειλικρίνεια, την πολιτική ευαισθησία και τη διαρκή προσπάθεια.

Έτσι, με ευθύνη και ωριμότητα οι πολίτες, ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα ζυγίσει και θα αποφασίσει. Είμαι σίγουρος ότι θα αποφασίσουν σωστά».