ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκλογές στις 21 Μαΐου: Το παρασκήνιο της απόφασης - Πώς θα κινηθούν τα κόμματα στην προεκλογική περίοδο των 70 ημερών
Μεταξύ 21 και 26 Απριλίου η επίσημη προοκήρυξη - Οι ημερομηνίες σταθμοί πριν και μετά τις κάλπες
Έπειτα από 50 τακτικές συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου
από τον Ιούλιο του 2019, όταν η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επέλεξε τη σημερινή συνεδρίαση για να επισημοποιήσει την 21 Μαΐου, ως την ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Πιστός στη δέσμευσή του ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας και συγκεκριμένα την άνοιξη του 2023, ο πρωθυπουργός μία ημέρα μετά την περιοδεία στη Φθιώτιδα, έδωσε το «σήμα» για την προεκλογική περίοδο. Μια ιδιόμορφη και μακρά προετοιμασία για τη μητέρα των μαχών, που θα ξεκινήσει επίσημα με την προκήρυξη των εκλογών.
Όσον αφορά την ημερομηνία που θα προκηρυχθούν οι εκλογές ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης μιλώντας στην ΕΡΤ ανακοίνωσε ότι θα είναι μεταξύ 21 και 26 Απριλίου.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό η Βουλή συνεχίζει το έργο της μέχρι και την Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου. Πληροφορίες που διακινούνται κάνουν λόγω για άνοιγμα του Κοινοβουλίου στις 24 Απριλίου, όχι για να συνεχιστεί το κοινοβουλευτικό έργο αλλά να προκηρυχθούν και επίσημα οι εκλογές.
Η νέα (υπηρεσιακή) κυβέρνηση πιθανότατα θα ορκιστεί στις 29 ή 30 Μαϊου κι έτσι από την παραμονή της έναρξης μέχρι και τη λήξη των πανελλαδικών θα είναι ο ίδιος υπουργός στο τιμόνι του υπουργείου Παιδείας. Διαφορετικά, με τις εκλογές δηλαδή στις 29 Μαϊου, η αλλαγή σκυτάλης από τη Νίκη Κεραμέως στον υπηρεσιακό διάδοχό της θα γινόταν εν μέσω της περιόδου των εξετάσεων, κάτι που θα μπορούσε δυνητικά να δημιουργήσει προβλήματα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του parapolitika.gr.
Ο δεύτερος παράγοντας ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11 Ιουλίου.
Εκλογές στις 28 Μαϊου θα έφερναν δεύτερες εκλογές στις 9 Ιουλίου κι έτσι η Ελλάδα μπορεί να εκπροσωπείτο στην κρίσιμη αυτή Σύνοδο από υπηρεσιακό πρωθυπουργό, ενώ η ημερομηνία 2 Ιουλίου πα θα είναι αυτή κατά την οποία θα διεξαχθούν οι δεύτερες κάλπες.
Προσδοκία του Μαξίμου είναι ότι παρά τις αστοχίες οι επιλογές της κυβέρνησης υπερτερούν της περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ, και μέσω της αναπόφευκτης σύγκρισης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα «νικήσει» στη συνείδηση των πολιτών, διεκδικώντας «μια δεύτερη ισχυρή εντολή στην προκοπή», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός.
Το πρώτο σποτ της ΝΔ
Το πρώτο σποτ του ΠΑΣΟΚ
Ο στόχος και το μεγάλο στοίχημα είναι η εξασφάλιση της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές, με το αφήγημα ότι ένα σταθερό μονοκομματικό κυβερνητικό σχήμα, θα εξασφαλίσει την ανάπτυξη και τη θετική πορεία της οικονομίας, ένα βήμα μάλιστα πριν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα «ποντάρει» στην αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων που βρήκε στον δρόμο της αυτή η κυβέρνηση από το 2019 έως σήμερα: Έβρος, τουρκική προκλητικότητα, πανδημία, πόλεμο στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση και ακρίβειας, αλλά και μια σειρά από μεγάλες φυσικές καταστροφές.
«Δεν χρειάζεται να σκεφτείτε τι θα συνέβαινε στην πατρίδα αν όλα αυτά τύχαιναν σε άλλους», είναι το «κλειδί» της χθεσινής ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, για να καταλάβει κανείς πως θα πορευτεί η ΝΔ στον δρόμο προς τις κάλπες.
Σε πρώτο πλάνο ο πρωθυπουργός προτάσσει τις θέσεις εργασίας που προέκυψαν την προηγούμενη περίοδο, τις επενδύσεις, τα μέτρα για την στήριξη των ευάλωτων πολιτών, τη μείωση ΕΝΦΙΑ, τις φοροελαφρύνσεις, την αύξηση του κατώτατου μισθού, τις μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση -με ιδιαίτερη έμφαση στην ψηφιοποίηση του κράτους-, την αμυντική θωράκιση της χώρας, επιδιώκοντας να στηρίξει το αφήγημα ότι η ΝΔ είναι το κόμμα που συνδυάζει την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη, με στόχο την ευημερία των πολιτών.
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη αναμένεται να επιλέξει τον δρόμο της ολομέτωπης επίθεσης προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, ενώ παράλληλα θα εντείνει τις προσπάθειες για να προσεγγίσει κεντρώους ψηφοφόρους, προτάσσοντας τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας από τις πρώτες κάλπες.
«Στις 21 του Μάη οι πολίτες θα επιστρέψουν στην κάλπη το λογαριασμό που δεν βγαίνει. Και την επόμενη κιόλας μέρα, χωρίς δεύτερες εκλογές και περιπέτειες, μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας θα αναλάβει το δύσκολο έργο της αναγέννησης της πατρίδας μας, της ανάταξης της οικονομίας, της στήριξης της κοινωνίας» δήλωσε για τις εκλογές ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει, έως τις κάλπες.
Όσον αφορά τα μετεκλογικά σενάρια το προηγούμενο διάστημα η Κουμουνδούρου επιχείρησε από τη μια να θέσει την κόκκινη γραμμή ότι δεν νοείται κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα, από την άλλη να μην πυροδοτήσει μετωπική σύγκρουση με τη Χαριλάου Τρικούπη. Την ίδια στιγμή, όμως, μετά και τη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και με δεδομένη την άρνηση του Γιάνη Βαρουφάκη και του Δημήτρη Κουτσούμπα, πολλοί αναρωτιούνται για τη λεγόμενη «προοδευτική διακυβέρνηση». Η μόνη προϋπόθεση, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, για να αλλάξει το τοπίο είναι να βρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας να παραλάβει πρώτος την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που μονοπώλησε το πολιτικό ενδιαφέρον μετά τη πρότασή του για «άλλον πρωθυπουργό» εκτός Μητσοτάκη – Τσίπρα, μετά τις πρώτες κάλπες, φαίνεται να βάζει και τον εαυτό του στο κάδρο, δηλώνοντας πως «όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί είναι υποψήφιοι πρωθυπουργοί», βάζοντας και τον εαυτό του στο κάδρο.
«Μητσοτάκης και Τσίπρας λένε μεταξύ τους ότι ήταν κακοί κυβερνήτες και επικίνδυνοι. Εγώ συμφωνώ μαζί τους. Η νέα εποχή πρέπει να έχει προγραμματικές συνεργασίες και πρόσωπα που θα τις υλοποιήσουν», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης και ακολούθως υποστήριξε πως ο ίδιος απέναντί τους έχει «ένα συγκριτικό πλεονέκτημα».
Ισχυρό ΚΚΕ ζήτησε στις προσεχείς εκλογές ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, σχολιάζοντας τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.
«Η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών από τον κ. Μητσοτάκη συνοδεύτηκε από το γνωστό εκβιαστικό δίλημμα περί ”ακυβερνησίας ή σταθερότητας”. Είναι το ίδιο δίλημμα που σερβίρεται σε διάφορες εκδοχές κι από τα υπόλοιπα κόμματα, γιατί όλοι τους θέλουν να αποσπάσουν τη στήριξη ή ανοχή του λαού σε μια πολιτική που τελικά είναι αυτή που συσσωρεύει ακόμη περισσότερη αστάθεια κι ανασφάλεια.
Ωστόσο, ο λαός έχει πλέον συσσωρευμένη πείρα. Έχουν δοκιμαστεί οι πάντες και τα πάντα, σε διαδοχικά αντιλαϊκά κυβερνητικά σχήματα που έφτιαξαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ μαζί με άλλα κόμματα ”μιας χρήσης”.
Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα ευρύτερες εργατικές-λαϊκές δυνάμεις να κάνουν το βήμα, ανεξάρτητα από τις επιλογές που έκαναν μέχρι τώρα. Να απορρίψουν τα κάλπικα διλήμματα που θα δυναμώνουν, αλλά και θα μεταλλάσσονται όσο πλησιάζουν οι κάλπες. Να προσέλθουν στις εκλογές με ένα και μόνο κριτήριο: Κανένας από τους δύο και τους πρόθυμους συγκυβερνήτες τους. Όσο πιο αδύναμα τα κόμματα που -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- θα σχηματίσουν την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, όσο πιο ψηλά βρίσκεται το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατός γίνεται ο λαός για να διαμορφώσει πραγματικές θετικές εξελίξεις προς όφελός του», ανέφερε στη δήλωσή του ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Ελληνική Λύση
«Σήμερα ο πρωθυπουργός σε ένα ακόμη τηλεοπτικό του διάγγελμα, ανακατεύοντας την αλήθεια με το ψέμα, επιχείρησε έναν ωμό εκβιασμό στους Έλληνες ψηφοφόρους. Συνέκρινε την Βουλγαρία με την Ελλάδα με το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό που ζητάει ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αυτοδυναμία για τη Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργία για τον ίδιο, άρα δεν τον ενδιαφέρει το καλό των Ελλήνων, αλλά η δική του καρέκλα. Ελπίζουμε, ευχόμαστε την μόνη αλήθεια που είπε να την τηρήσει» δήλωσε έξω από τη Βουλή λίγο μετά τις ανακοινώσεις ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, και υπογράμμισε σε σχετική ανάρτησή του στο twitter:
«Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε εκλογές 21 Μαΐου! Εκείνη την Κυριακή ψηφίζουμε για την Ελλάδα και τους Έλληνες! Μια Κυριακή από την ζωή σας θέλουμε και θα χαρίσουμε στην Ελλάδα και τα παιδιά της το καλύτερο που της αξίζει».
ΜέΡΑ25
«Μήνες τώρα λέμε συστηματικά ότι οι εκλογές θα γίνουν τέλη Μαΐου, ανεξάρτητα από την τραγωδία των Τεμπών. Επιβεβαιωνόμαστε για άλλη μια φορά και ο λόγος τον οποίο τον λέγαμε δεν είναι γιατί ήμασταν μάντεις, αλλά ξέραμε ότι ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να κάνει τις δεύτερες εκλογές μέσα στον Ιούλιο, όταν οι νέοι μας και οι νέες μας, οι εργαζόμενοι ως εποχιακοί δεν θα μπορούν να ψηφίσουν.
Καταγγέλλω τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είχε πάντοτε στόχο 500-600.000 νέους και νέες να τους στερήσει το δικαίωμα ψήφου, γιατί ένα νέος, μια νέα από την Καβάλα, που δουλεύει ξενοδοχοϋπάλληλος στη Ρόδο δεν θα μπορεί, δεν έχει το ρεπό, δεν έχει και τα χρήματα να γυρίσει τον Ιούλιο να ψηφίσει», τόνισε ο γραμματέρας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, και πρόσθεσε:
«Κύριε Μητσοτάκη, μπορείτε να με διαψεύσετε, έχουμε καταθέσει τροπολογία στη Βουλή που δίνει το δικαίωμα στους εργαζόμενους νέους και νέες, όπως οι αστυνομικοί, όπως οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, όπως οι φαντάροι, να ψηφίζουν στην περιοχή που δουλεύουν, κάντε το. Δεν θα το κάνετε και δεν θα το κάνετε γιατί ο στόχος των διπλών αυτών εκλογών είναι τον Ιούλιο να μην ψηφίσουν οι νέοι.
Το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη θα είμαστε εδώ, παρ’ όλα αυτά, να σας χαλάσουμε τη μετεκλογική αριθμητική που μια συγκυβέρνηση -θα είστε μέσα δεν θα είστε μέσα, δεν έχει καμία σημασία ποιος θα κατοικοεδρεύει στο Μαξίμου- στόχο θα έχει το 5ο μνημόνιο».
Με την ημερομηνία των εκλογών να ανακοινώνεται επισήμως από τον Πρωθυπουργό για τις 21 Μαΐου διαμορφώνεται ο οδικός πολιτικός χάρτης με μια σειρά σημαντικών ημερομηνιών.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η Βουλή πρέπει να διαλυθεί ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε Εθνικές εκλογές, από 30 έως 22 ημέρες πριν την προσφυγή στις κάλπες.
Πηγές μας αναφέρουν ότι το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής θα θυροκολληθεί στο κοινοβούλιο την Δευτέρα 24 Απριλίου ή την Παρασκευή 28 Απριλίου.
Οι εκλογές την Κυριακή 21 Μαΐου θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, κάτι που δυσκολεύει την επίτευξη μονοκομματικής αυτοδύναμης κυβέρνησης ή τον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς την συμμετοχή του πρώτου κόμματος.
Επικρατέστερο σενάριο είναι ότι κανένα κόμμα δεν θα προσεγγίσει τα ποσοστά αυτοδυναμίας και έτσι τη Δευτέρα 22/5 θα ξεκινήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.
Από το Σύνταγμα προβλέπεται οτι, ο αρχηγός του πρώτου κόμματος θα πάρει την πρώτη διερευνητική εντολή ώστε σε διάστημα 3 ημερών να γνωρίζει εάν μπορεί να εξασφαλίσει την δεδηλωμένη της Βουλής και να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας. Αν η προσπάθεια δεν πετύχει, η εντολή περνά στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος. Αν αποτύχει και αυτός δίνεται η ευκαιρία στον αρχηγό του τρίτου κόμματος.
Οι διερευνητικές θα κρατήσουν έως 9 ημέρες ώστε την 10η η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να καλέσει, τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων να επιχειρήσουν τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Εάν διαπυστωθεί αδυναμία πολιτικής συνεννόησης, τότε δίνει εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης ώστε η χώρα να οδηγηθεί ξανά σε εκλογές.
Στο διάστημα, 31 Μαΐου με 2 Ιουνίου θα ορκιστεί η νέα Βουλή, δηλαδή οι βουλευτές που θα εκλεγούν από την διαδικασία της 21ης Μαΐου.
Έπειτα, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι παρόμοια με εκείνη των εκλογών του Μαΐου 2012, δηλαδή θα γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών, η εκλογή προεδρείου του κοινοβουλίου και το απόγευμα της ίδιας ημέρας ή το πρωί της επόμενης θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής. Οι δεύτερες εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν στις αρχές Ιουλίου πιθανή ημερομηνία 2/7, με λίστα βουλευτών.
Πιστός στη δέσμευσή του ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας και συγκεκριμένα την άνοιξη του 2023, ο πρωθυπουργός μία ημέρα μετά την περιοδεία στη Φθιώτιδα, έδωσε το «σήμα» για την προεκλογική περίοδο. Μια ιδιόμορφη και μακρά προετοιμασία για τη μητέρα των μαχών, που θα ξεκινήσει επίσημα με την προκήρυξη των εκλογών.
Όσον αφορά την ημερομηνία που θα προκηρυχθούν οι εκλογές ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης μιλώντας στην ΕΡΤ ανακοίνωσε ότι θα είναι μεταξύ 21 και 26 Απριλίου.
Γιατί επέλεξε την 21η Απριλίου
Δύο στοιχεία φαίνεται πως έγειραν τελικά την πλάστιγγα υπέρ της 21ης Μαΐου. Το πρώτο ήταν η ανάγκη για ομαλή από κάθε άποψη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, που ξεκινούν την 1η Ιουνίου.Η νέα (υπηρεσιακή) κυβέρνηση πιθανότατα θα ορκιστεί στις 29 ή 30 Μαϊου κι έτσι από την παραμονή της έναρξης μέχρι και τη λήξη των πανελλαδικών θα είναι ο ίδιος υπουργός στο τιμόνι του υπουργείου Παιδείας. Διαφορετικά, με τις εκλογές δηλαδή στις 29 Μαϊου, η αλλαγή σκυτάλης από τη Νίκη Κεραμέως στον υπηρεσιακό διάδοχό της θα γινόταν εν μέσω της περιόδου των εξετάσεων, κάτι που θα μπορούσε δυνητικά να δημιουργήσει προβλήματα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του parapolitika.gr.
Ο δεύτερος παράγοντας ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11 Ιουλίου.
Εκλογές στις 28 Μαϊου θα έφερναν δεύτερες εκλογές στις 9 Ιουλίου κι έτσι η Ελλάδα μπορεί να εκπροσωπείτο στην κρίσιμη αυτή Σύνοδο από υπηρεσιακό πρωθυπουργό, ενώ η ημερομηνία 2 Ιουλίου πα θα είναι αυτή κατά την οποία θα διεξαχθούν οι δεύτερες κάλπες.
Η στρατηγική των κομμάτων
Το βασικό μοτίβο επάνω στο οποίο θα δομηθεί η προεκλογική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας, όπως φάνηκε από την περιοδεία του πρωθυπουργού στη Λαμία, θα κινηθεί στην προβολή του κυβερνητικού έργου και των επιτευγμάτων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, χωρίς ωστόσο να λείπει η αυτοκριτική για καθυστερήσεις, υστερήσεις και λάθη.Προσδοκία του Μαξίμου είναι ότι παρά τις αστοχίες οι επιλογές της κυβέρνησης υπερτερούν της περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ, και μέσω της αναπόφευκτης σύγκρισης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα «νικήσει» στη συνείδηση των πολιτών, διεκδικώντας «μια δεύτερη ισχυρή εντολή στην προκοπή», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός.
Το πρώτο σποτ της ΝΔ
Το πρώτο σποτ του ΠΑΣΟΚ
Κάνε τον θυμό, απόφαση αλλαγής.Αυτή η χώρα, γεννά θυμό, γιατί αποφασίζουμε για εκείνη πάντα με θυμό. Όμως αυτό πρέπει να το αλλάξουμε. Και μαζί να αποφασίσουμε σε τι χώρα θέλουμε να ζούμε. Μπες στο digitalsociety.gr και κάνε τον θυμό, απόφαση αλλαγής.
Δημοσιεύτηκε από Νίκος Ανδρουλάκης στις Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023
Ο στόχος και το μεγάλο στοίχημα είναι η εξασφάλιση της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές, με το αφήγημα ότι ένα σταθερό μονοκομματικό κυβερνητικό σχήμα, θα εξασφαλίσει την ανάπτυξη και τη θετική πορεία της οικονομίας, ένα βήμα μάλιστα πριν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα «ποντάρει» στην αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων που βρήκε στον δρόμο της αυτή η κυβέρνηση από το 2019 έως σήμερα: Έβρος, τουρκική προκλητικότητα, πανδημία, πόλεμο στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση και ακρίβειας, αλλά και μια σειρά από μεγάλες φυσικές καταστροφές.
«Δεν χρειάζεται να σκεφτείτε τι θα συνέβαινε στην πατρίδα αν όλα αυτά τύχαιναν σε άλλους», είναι το «κλειδί» της χθεσινής ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, για να καταλάβει κανείς πως θα πορευτεί η ΝΔ στον δρόμο προς τις κάλπες.
Σε πρώτο πλάνο ο πρωθυπουργός προτάσσει τις θέσεις εργασίας που προέκυψαν την προηγούμενη περίοδο, τις επενδύσεις, τα μέτρα για την στήριξη των ευάλωτων πολιτών, τη μείωση ΕΝΦΙΑ, τις φοροελαφρύνσεις, την αύξηση του κατώτατου μισθού, τις μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση -με ιδιαίτερη έμφαση στην ψηφιοποίηση του κράτους-, την αμυντική θωράκιση της χώρας, επιδιώκοντας να στηρίξει το αφήγημα ότι η ΝΔ είναι το κόμμα που συνδυάζει την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη, με στόχο την ευημερία των πολιτών.
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη αναμένεται να επιλέξει τον δρόμο της ολομέτωπης επίθεσης προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, ενώ παράλληλα θα εντείνει τις προσπάθειες για να προσεγγίσει κεντρώους ψηφοφόρους, προτάσσοντας τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας από τις πρώτες κάλπες.
Όσον αφορά τα μετεκλογικά σενάρια το προηγούμενο διάστημα η Κουμουνδούρου επιχείρησε από τη μια να θέσει την κόκκινη γραμμή ότι δεν νοείται κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα, από την άλλη να μην πυροδοτήσει μετωπική σύγκρουση με τη Χαριλάου Τρικούπη. Την ίδια στιγμή, όμως, μετά και τη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και με δεδομένη την άρνηση του Γιάνη Βαρουφάκη και του Δημήτρη Κουτσούμπα, πολλοί αναρωτιούνται για τη λεγόμενη «προοδευτική διακυβέρνηση». Η μόνη προϋπόθεση, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, για να αλλάξει το τοπίο είναι να βρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας να παραλάβει πρώτος την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που μονοπώλησε το πολιτικό ενδιαφέρον μετά τη πρότασή του για «άλλον πρωθυπουργό» εκτός Μητσοτάκη – Τσίπρα, μετά τις πρώτες κάλπες, φαίνεται να βάζει και τον εαυτό του στο κάδρο, δηλώνοντας πως «όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί είναι υποψήφιοι πρωθυπουργοί», βάζοντας και τον εαυτό του στο κάδρο.
«Μητσοτάκης και Τσίπρας λένε μεταξύ τους ότι ήταν κακοί κυβερνήτες και επικίνδυνοι. Εγώ συμφωνώ μαζί τους. Η νέα εποχή πρέπει να έχει προγραμματικές συνεργασίες και πρόσωπα που θα τις υλοποιήσουν», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης και ακολούθως υποστήριξε πως ο ίδιος απέναντί τους έχει «ένα συγκριτικό πλεονέκτημα».
«Η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών από τον κ. Μητσοτάκη συνοδεύτηκε από το γνωστό εκβιαστικό δίλημμα περί ”ακυβερνησίας ή σταθερότητας”. Είναι το ίδιο δίλημμα που σερβίρεται σε διάφορες εκδοχές κι από τα υπόλοιπα κόμματα, γιατί όλοι τους θέλουν να αποσπάσουν τη στήριξη ή ανοχή του λαού σε μια πολιτική που τελικά είναι αυτή που συσσωρεύει ακόμη περισσότερη αστάθεια κι ανασφάλεια.
Ωστόσο, ο λαός έχει πλέον συσσωρευμένη πείρα. Έχουν δοκιμαστεί οι πάντες και τα πάντα, σε διαδοχικά αντιλαϊκά κυβερνητικά σχήματα που έφτιαξαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ μαζί με άλλα κόμματα ”μιας χρήσης”.
Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα ευρύτερες εργατικές-λαϊκές δυνάμεις να κάνουν το βήμα, ανεξάρτητα από τις επιλογές που έκαναν μέχρι τώρα. Να απορρίψουν τα κάλπικα διλήμματα που θα δυναμώνουν, αλλά και θα μεταλλάσσονται όσο πλησιάζουν οι κάλπες. Να προσέλθουν στις εκλογές με ένα και μόνο κριτήριο: Κανένας από τους δύο και τους πρόθυμους συγκυβερνήτες τους. Όσο πιο αδύναμα τα κόμματα που -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- θα σχηματίσουν την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, όσο πιο ψηλά βρίσκεται το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατός γίνεται ο λαός για να διαμορφώσει πραγματικές θετικές εξελίξεις προς όφελός του», ανέφερε στη δήλωσή του ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Ελληνική Λύση
«Σήμερα ο πρωθυπουργός σε ένα ακόμη τηλεοπτικό του διάγγελμα, ανακατεύοντας την αλήθεια με το ψέμα, επιχείρησε έναν ωμό εκβιασμό στους Έλληνες ψηφοφόρους. Συνέκρινε την Βουλγαρία με την Ελλάδα με το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό που ζητάει ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αυτοδυναμία για τη Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργία για τον ίδιο, άρα δεν τον ενδιαφέρει το καλό των Ελλήνων, αλλά η δική του καρέκλα. Ελπίζουμε, ευχόμαστε την μόνη αλήθεια που είπε να την τηρήσει» δήλωσε έξω από τη Βουλή λίγο μετά τις ανακοινώσεις ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, και υπογράμμισε σε σχετική ανάρτησή του στο twitter:
«Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε εκλογές 21 Μαΐου! Εκείνη την Κυριακή ψηφίζουμε για την Ελλάδα και τους Έλληνες! Μια Κυριακή από την ζωή σας θέλουμε και θα χαρίσουμε στην Ελλάδα και τα παιδιά της το καλύτερο που της αξίζει».
ΜέΡΑ25
«Μήνες τώρα λέμε συστηματικά ότι οι εκλογές θα γίνουν τέλη Μαΐου, ανεξάρτητα από την τραγωδία των Τεμπών. Επιβεβαιωνόμαστε για άλλη μια φορά και ο λόγος τον οποίο τον λέγαμε δεν είναι γιατί ήμασταν μάντεις, αλλά ξέραμε ότι ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να κάνει τις δεύτερες εκλογές μέσα στον Ιούλιο, όταν οι νέοι μας και οι νέες μας, οι εργαζόμενοι ως εποχιακοί δεν θα μπορούν να ψηφίσουν.
Καταγγέλλω τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είχε πάντοτε στόχο 500-600.000 νέους και νέες να τους στερήσει το δικαίωμα ψήφου, γιατί ένα νέος, μια νέα από την Καβάλα, που δουλεύει ξενοδοχοϋπάλληλος στη Ρόδο δεν θα μπορεί, δεν έχει το ρεπό, δεν έχει και τα χρήματα να γυρίσει τον Ιούλιο να ψηφίσει», τόνισε ο γραμματέρας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, και πρόσθεσε:
«Κύριε Μητσοτάκη, μπορείτε να με διαψεύσετε, έχουμε καταθέσει τροπολογία στη Βουλή που δίνει το δικαίωμα στους εργαζόμενους νέους και νέες, όπως οι αστυνομικοί, όπως οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, όπως οι φαντάροι, να ψηφίζουν στην περιοχή που δουλεύουν, κάντε το. Δεν θα το κάνετε και δεν θα το κάνετε γιατί ο στόχος των διπλών αυτών εκλογών είναι τον Ιούλιο να μην ψηφίσουν οι νέοι.
Το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη θα είμαστε εδώ, παρ’ όλα αυτά, να σας χαλάσουμε τη μετεκλογική αριθμητική που μια συγκυβέρνηση -θα είστε μέσα δεν θα είστε μέσα, δεν έχει καμία σημασία ποιος θα κατοικοεδρεύει στο Μαξίμου- στόχο θα έχει το 5ο μνημόνιο».
Τι θα γίνει μετά την προκήρυξη των εκλογών – Το χρονοδιάγραμμα της Βουλής
Με την ημερομηνία των εκλογών να ανακοινώνεται επισήμως από τον Πρωθυπουργό για τις 21 Μαΐου διαμορφώνεται ο οδικός πολιτικός χάρτης με μια σειρά σημαντικών ημερομηνιών.Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η Βουλή πρέπει να διαλυθεί ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε Εθνικές εκλογές, από 30 έως 22 ημέρες πριν την προσφυγή στις κάλπες.
Πηγές μας αναφέρουν ότι το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής θα θυροκολληθεί στο κοινοβούλιο την Δευτέρα 24 Απριλίου ή την Παρασκευή 28 Απριλίου.
Οι εκλογές την Κυριακή 21 Μαΐου θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, κάτι που δυσκολεύει την επίτευξη μονοκομματικής αυτοδύναμης κυβέρνησης ή τον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς την συμμετοχή του πρώτου κόμματος.
Επικρατέστερο σενάριο είναι ότι κανένα κόμμα δεν θα προσεγγίσει τα ποσοστά αυτοδυναμίας και έτσι τη Δευτέρα 22/5 θα ξεκινήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.
Από το Σύνταγμα προβλέπεται οτι, ο αρχηγός του πρώτου κόμματος θα πάρει την πρώτη διερευνητική εντολή ώστε σε διάστημα 3 ημερών να γνωρίζει εάν μπορεί να εξασφαλίσει την δεδηλωμένη της Βουλής και να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας. Αν η προσπάθεια δεν πετύχει, η εντολή περνά στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος. Αν αποτύχει και αυτός δίνεται η ευκαιρία στον αρχηγό του τρίτου κόμματος.
Οι διερευνητικές θα κρατήσουν έως 9 ημέρες ώστε την 10η η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να καλέσει, τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων να επιχειρήσουν τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Εάν διαπυστωθεί αδυναμία πολιτικής συνεννόησης, τότε δίνει εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης ώστε η χώρα να οδηγηθεί ξανά σε εκλογές.
Στο διάστημα, 31 Μαΐου με 2 Ιουνίου θα ορκιστεί η νέα Βουλή, δηλαδή οι βουλευτές που θα εκλεγούν από την διαδικασία της 21ης Μαΐου.
Έπειτα, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι παρόμοια με εκείνη των εκλογών του Μαΐου 2012, δηλαδή θα γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών, η εκλογή προεδρείου του κοινοβουλίου και το απόγευμα της ίδιας ημέρας ή το πρωί της επόμενης θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής. Οι δεύτερες εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν στις αρχές Ιουλίου πιθανή ημερομηνία 2/7, με λίστα βουλευτών.