«Δεν θα έλεγα όχι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας και είναι σημαντικό να έχουμε και αυτήν την εμπειρία και να δημιουργούμε αυτή την κουλτούρα αλλά όχι συνεργασία για την συνεργασία» τόνισε μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Στο Κέντρο» και τον Γιώργο Κουβαρά, η κ. Άννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρος ΔΙΚΤΥΟΥ, πρώην υπουργός, πρώην επίτροπος ΕΕ, όσον φορά στις εκλογές που θα γίνουν στις 21 Μαΐου.

Για την πρόταση Ανδρουλάκη και τρίτο πολιτικό πρόσωπο για πρωθυπουργό, είπε ότι το βρίσκει αρκετά παράδοξο να γίνει κατανοητό και μίλησε για ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα.

Όπως εξήγησε: «Θα ξεκινήσω από το ότι πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο κ. Ανδρουλάκης ως προς τη θέση του για την κυβέρνηση έχει μεγαλύτερες δυσκολίες από τα άλλα κόμματα. Δηλαδή είναι ένα κόμμα που ως προς αυτό το θέμα, όχι ως προς τις πολιτικές του είναι τριχοτομημένο. Δηλαδή υπάρχει ένα κομμάτι που θα ήθελε να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία, ένα κομμάτι που θα θέλει να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και ένα κομμάτι που θα ήθελε να μη συνεργαστεί με κανέναν. Αυτό προκύπτει μέσα από την ανάλυση των δημοσκοπήσεων.

Εδώ λοιπόν ο αρχηγός έχει μια πολύ σαφή θέση την οποία με μια γενικότητα την περνάει και συσπειρώνει το σύστημα που για αυτό το θέμα δεν το βλέπω εύκολο ή αναγκάζεται να προσπαθήσει να βρει λύσεις οι οποίες ουσιαστικά δεν θα επιτρέψουν προεκλογικά ανθρώπους να φύγουν, πολίτες να φύγουν. Αυτό λοιπόν που καταθέτει ως πρόταση το βρίσκω κι εγώ αρκετά παράδοξο. Δηλαδή είναι πολύ δύσκολο να γίνει κατανοητό γιατί οι προτάσεις, οι δεσμεύσεις, τα προγράμματα έχουν γίνει τώρα. Έχουν ιδιοκτήτες έχουν υπερασπιστές οι οποίοι εγγυώνται δηλαδή οι πολιτικοί είναι τρία πράγματα, είναι πρόσωπα, ιδέες και οργάνωση. Αυτά χρειάζονται και τα τρία. Θεωρώ λοιπόν αρκετά δύσκολο όλο αυτό το εγχείρημα και παράδοξο να γίνει κατανοητό το παράδοξο».


Και συνεχίζει: «Ο κ. Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ έχουν καταθέσει ένα πρόγραμμα πολύ καλά δουλεμένο και έχουν και δέκα προτάσεις τις οποίες κατέθεσαν στο συνέδριό τους. Και είναι πράγματα συγκεκριμένα αυτά. Ποιος θα εγγυηθεί ότι θα τα κάνει αυτός που θα επιλέξουν μετά. Δηλαδή δεν μπορεί η πολιτική να μην έχει εγγυητές από πίσω ούτε ένα τρίτο πρόσωπο Μπορεί να πει ο αρχηγός ότι "εγγυώμαι εγώ γι' αυτόν";».

«Νομίζω ότι το τρίτο κόμμα που είναι πάντα σε μια δύσκολη θέση και παίζει έναν ρυθμιστικό πάρα πολύ συγκεκριμένο ρόλο, έχει δύο πράγματα να κάνει. Το ένα είναι να βεβαιώσει αυτούς που το πιστεύουν ότι θα συμμετέχει γιατί δεν θα είναι ένα κόμμα αντιπολίτευσης, δηλαδή θα πάρει μέρος στη διακυβέρνηση της χώρας και το δεύτερο ότι το να συμμετέχει στη διακυβέρνηση της χώρας θα σημαίνει κάτι διαφορετικό».

Είπε στη συνέχεια ότι είναι «σωστό να μην συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση αν δεν πάρει υψηλό ποσοστό» και εξήγησε: «Το βρίσκω σωστό γιατί πρώτον τα νούμερα δεν βγαίνουν και δεύτερον εάν ο ίδιος και το κόμμα αισθανθούν ότι υπάρχει μια, δεν υπάρχει μια στήριξη από την κοινωνία τέτοια που θα θέλανε, θα επιλέξουν τον ρόλο. Το ρόλο της αντιπολίτευσης». «Για να μπορεί να παρουσιάσει και να υλοποιήσει κάτι από τη στιγμή που υπάρχει ένα μικρό ποσοστό, νομίζω ότι δεν δείχνουμε να το συζητάμε κιόλας γιατί δεν βγαίνουν τα νούμερα. Πάρτε την πρώτη Κυριακή εάν το ΠΑΣΟΚ έχει 9,5 12%, πόσο θα πρέπει να έχει Νέα Δημοκρατία για να γίνει ο συνασπισμός. Δεν βγαίνουν γιατί ξέρουμε πλέον ότι για να μπορέσει να υπάρξει κυβέρνηση θα πρέπει στην πρώτη Κυριακή να υπάρχει ένα γύρω στο 46%».

Όπως εξήγησε ακόμα «το κόμμα, ένα κόμμα που μπαίνει στην κυβέρνηση με μικρότερο ποσοστό όχι γενικά, στην Ελλάδα, θα ήτανε το κόμμα που θα έλεγε “Κοιτάξτε αυτό το κράτος που είπαμε στην αρχή που ό,τι στόχους και να βάλουμε στην οικονομία μας, το κοινωνία μας, τη φτώχεια μας, τις ανισότητες, ό, τι και να βάλουμε εάν δεν το λειτουργήσουμε, αν δεν υπάρξει ένα κράτος που δεν έχει πελατειασμό, που δεν έχει ρουσφέτια, που δεν έχει, που δεν μπορεί να σέβεται τους νόμους και τους κανόνες, δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε τίποτα άλλο. Εγώ λοιπόν θα είμαι εκεί για να υπάρξω ασπίδα αλλαγής του κράτους αυτού. Δηλαδή μέσα στην κυβέρνηση αυτή εγώ θα είμαι το μάτι σας. Θα κοιτάξω να δω πως τελειώνει το ρουσφέτι, πως γίνεται για αξιολόγηση».

Όσο για το αν είναι υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων απάντησε: Εμείς στην χώρα μας η εμπειρία των κυβερνήσεων που είχαν έργο ήταν οι αυτοδύναμες. Αλλά τα πράγματα αλλάζουν. Εγώ λοιπόν δεν θα έλεγα όχι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας και νομίζω ότι είναι σημαντικό να έχουμε και αυτή την εμπειρία και να αρχίσουμε να δημιουργούμε αυτή την κουλτούρα αλλά όχι η συνεργασία για τη συνεργασία. Δηλαδή, δυστυχώς το Σύνταγμά μας δεν επιτρέπει χρονικά τις διαπραγματεύσεις. Δίνει τρεις μέρες, άρα σε τρεις μέρες πόσα πράγματα μπορούν να διαπραγματευτούν δύο κόμματα;»

Σχολιάζοντας το «όχι» Ανδρουλάκη για Μητσοτάκη και Τσίπρα στην πρωθυπουργία είπε ότι δεν συμφωνεί και ότι «τα κόμματα είναι προσωποκεντρικά». Όπως είπε η κ. Διαμαντοπούλο: «Μου φαίνεται κι αυτό παράδοξο γιατί οι αρχηγοί λόγω του ότι η χώρα μας είναι πρωθυπουργοκεντρική τα κόμματά μας είναι προσωποκεντρικά. Και όχι μόνο στην Ελλάδα. Τα πρόσωπα ιδιαίτερα στην εποχή μας που οι ιδεολογίες σε ένα βαθμό έχουν καταρρεύσει ή έχουν χρεοκοπήσει, τα πρόσωπα παίζουν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε το κόμμα της ΝΔ», τόνισε. «Θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός ως προσωπικότητα ήταν αυτός που και στις προηγούμενες εκλογές και τώρα έκανε σοβαρά ανοίγματα, έκανε σοβαρά ανοίγματα προς ανθρώπους και έκανε και προς πολιτικές». Ακόμα είπε ότι το βρίσκει «πολιτικά ανήθικο να εκλεγείς και μετά τις εκλογές να πας σε άλλο κόμμα».

Τέλος για το αν υπάρχει περίπτωση να την δούμε σε ρόλο-έκπληξη στις εκλογές απάντησε: «Θα σας πω ένα πράγμα για αυτές τις εκλογές. Εγώ στον δημόσιο λόγο μου και σε όλο το διάστημα και σκεφτόμαστε και δύο πράγματα συγκεκριμένα με το ΔΙΚΤΥΟ να κάνουμε θα λειτουργήσω πάρα πολύ στην ανάγκη του να υπάρξει κυβέρνηση αν είναι δυνατόν και από την πρώτη Κυριακή και στην ανάγκη των θεσμικών συναινέσεων που πρέπει να υπάρξουν, είτε υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση είτε υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας. Είμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, ξανά και ξανά, δηλαδή μην έχουμε ψευδαισθήσεις με το θέμα της Τουρκίας. Τα εθνικά μας θέματα παραμένουν ανοιχτά. Η Ευρώπη έχει τεράστια ζητήματα οικονομικά τράπεζες, ενεργειακό, πόλεμος. Εμείς λοιπόν σε αυτό το τοπίο θα πρέπει την επόμενη μέρα είτε έχουμε αυτοδυναμη κυβέρνηση είτε έχουμε συνεργασίες να πάμε σε κοινοβουλευτικές συναινέσεις. Εγώ θα κινηθώ προς αυτή την κατεύθυνση».