Παρατηρητήρια, αντιβαλλιστική προστασία, ηλεκτρονική επιτήρηση - Πώς η Ελλάδα θωρακίζει τον Έβρο
Τι περιλαμβάνει το έργο επέκτασης του φράχτη
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής – επέκτασης του φράχτη στον Έβρο και συνοδών έργων κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου, στην περιοχή Ψαθάδες Διδυμοτείχου έως Κορνοφωλιά Σουφλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η επέκταση θα γίνει με εθνικούς πόρους καθώς αποτελεί μια εθνική επένδυση, προσθέτοντας παράλληλα πως η Αθήνα θα συνεχίσει να διεκδικεί την χρηματοδότησή του από τα ευρωπαϊκά ταμεία.
Μητσοτάκης: Η κατασκευή του φράχτη είναι μια εθνική επιταγή
Ο Πρωθυπουργός ευχαριστώντας τα στελέχη του στρατού της Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού για τη διαφύλαξη των συνόρων ανέφερε ότι «η κατασκευή του είναι μια εθνική επιταγή». Πρόσθεσε ακόμα ότι «σε πείσμα όσων λένε ότι αυτή Ελλάδα δεν θα αλλάξει ποτέ, εδώ στον Έβρο αποδείχθηκε ότι η χώρα μπορεί να αλλάξει. Εδώ αποδείχθηκε ο πατριωτισμός της ευθύνης».
Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση υπογράμμισε κατά την ομιλία του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά αυτό το έργο να μην το πληρώσει η ΕΕ αλλά οι Έλληνες φορολογούμενοι. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε μάλιστα ότι με την πολιτική που ακολούθησε η ΝΔ για την προστασία των συνόρων έχει αποτραπεί η είσοδος 240.000 παράτυπων μεταναστών στον Έβρο ενώ ανέφερε ότι οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί και στο Αιγαίο λόγω των προσπάθειών που καταβάλλει το Λιμενικό Σώμα για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων. «Μιλάμε για τα σύνορα τα οποία κάποιοι δεν γνώριζαν ότι υπήρχαν» σημείωσε αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.
Η σύμβαση για την επέκταση του φράχτη υπεγράφη από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Εντεταλμένο Σύμβουλο της ΤΕΡΝΑ Αλέξανδρο Μιχαηλίδη και τον Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Intrakat, Αλέξανδρο Εξάρχου.
Θεοδωρικάκος: Απροσπέλαστα τα σύνορα με τον φράχτη
Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την τελετή υπογραφής που έγινε στις Φέρες, τόνισε ότι η υπογραφή της σύμβασης για την επέκταση του Φράχτη στον Έβρο κατά 35 χιλιόμετρα δείχνει την απόφαση της κυβέρνησης να είναι τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης με την Τουρκία, απροσπέλαστα.
Σύμφωνα με τον ο κ. Θεοδωρικάκο, ο Φράχτης καθιστά απροσπέλαστα τα σύνορα απέναντι σε κάθε επιβουλή, απέναντι στην εργαλειοποίηση δυστυχισμένων ανθρώπων από τα κυκλώματα της παράνομης μετανάστευσης και της μετατροπής τους σε ασύμμετρη απειλή για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
«Στόχος μας, είναι να γίνει πράξη η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για κάλυψη, σε όλο το μήκος του ποταμού Έβρου- και των 140 χιλιομέτρων που είναι εφικτό- με τεχνικό εμπόδιο, γιατί αποδείχθηκε ότι είναι το πλέον αποτελεσματικό μέσον προστασίας των συνόρων μας», τόνισε ο κ. υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Μηταράκης από Έβρο: Φυλάξαμε με αποτελεσματικότητα τα σύνορα
Ο κ. Μηταράκης κατά την τοποθέτησή του επεσήμανε πως «η Κυβέρνηση δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει την παράνομη μετανάστευση, ειδικά σε περιπτώσεις εργαλειοποίησής του ανθρώπινου πόνου. Εφαρμόσαμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική».
Όπως συμπλήρωσε, «θέσαμε δύο στόχους με μετρήσιμα αποτελέσματα. Πρώτον την ουσιαστική μείωση των ροών και δεύτερον τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Φυλάξαμε με αποτελεσματικότητα τα σύνορα και θέλω να εκφράσω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους άνδρες και στις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που κατέβαλαν τα προηγούμενα χρόνια».
«Με τα ευρωπαϊκά ταμεία χρηματοδοτούμε την πρόσληψη των συνοριοφυλάκων, εξοπλισμό κι άλλα αποτρεπτικά μέσα. Σήμερα σε εκτέλεση σχετικής απόφασης του ΚΥΣΕΑ ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη προχώρα στην επέκταση του φράχτη του Έβρου», ειπε.
Το σχέδιο επέκτασης του φράχτη στον Έβρο
Τα εμπόδια που θα κατασκευαστούν σε έκταση 35 χιλιομέτρων. Στα έργα που θα εκτελεστούν περιλαμβάνεται η ανέγερση ισχυρού μεταλλικού κιγκλιδώματος ύψους πέντε μέτρων, στο οποίο θα τοποθετηθούν αντιαναρριχητική λαμαρίνα και κονσερτίνα.
Η επέκταση θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του υφιστάμενου φράχτη, που καλύπτει 37,5 χιλιόμετρα κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων και συνέβαλε, χάρη στο έργο της Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Frontex, στην αποτροπή 260.000 παράνομων εισόδων στην ελληνική επικράτεια το 2022.
Ειδικότερα:
Α’ Φάση: 35 χλμ (Κεντρικός Έβρος) – Χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους – προϋπολογισμός 100 εκατ. ευρώ – χρονοδιάγραμμα : 12 Μήνες
Β’ Φάση: Συνολικό μήκος 140 χλμ – Χρονοδιάγραμμα: εντός 2-3 ετών (συντονισμένη προσπάθεια για εξασφάλιση χρηματοδότησης και από την Ε.Ε.)
Τι περιλαμβάνει το έργο επέκτασης του φράχτη
- νέο τεχνητό εμπόδιο, ύψους 5 μέτρων και βάθους 6 μέτρων
- κατασκευή 7 αντιβαλιστικών παρατηρητηρίων
- διαμόρφωση οδών επιτήρησης και συντήρησης των εμποδίων
- την κατασκευή θυροφραγμάτων
- κατασκευή νέου κτιρίου 300 τμ για τον εξοπλισμό φύλαξης συνόρων και
- βελτίωση υφιστάμενων κτιριακών και λοιπών υποδομών στην ευρύτερη περιοχή του έργου