«Το ΠΑΣΟΚ δεν θα συνεργαστεί με το κόμμα του κ. Βαρουφάκη»,  δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» ο Παναγιώτης Δουδωνής, γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Είπε πως δεν προκύπτει αυτοδυναμία και ενώ τόνισε πως υπό όρους θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ανέφερε πως οι προγραμματικές δηλώσεις του ΠΑΣΟΚ θα είναι ίδιες προς τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ δεν μιλάει για ονόματα για τη θέση του πρωθυπουργού, καθώς θα πρέπει να υπάρχει συναίνεση και του άλλου κυβερνητικού εταίρου.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του


Αναφορικά με το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το ΜέΡΑ25: Ο-Χ-Ι δεν πρόκειται ποτέ εμείς να συνεργαστούμε με τον κ. Βαρουφάκη.

ΔΗΜ: Το όχι θα ισχύει παντού και πάντα όσον αφορά τον κ.Βαρουφάκη;

 Παντού και πάντα, έχει τελειώσει αυτή η ιστορία. Εγώ το ανέφερα και το είπα με τόσο εμφατικό τρόπο γιατί άκουσα τον Πρωθυπουργό σε κάποια δήλωσή του να μιλάει πάλι για αυτό το σενάριο, δεν υπάρχει αυτό το σενάριο, το έχουμε πει ξεκάθαρα. Ο κ.Βαρουφάκης δεν είναι σε κανένα πλαίσιο κοντά σε ένα κόμμα το οποίο έχει δώσει μάχες και έχει θυσιαστεί για να σώσουμε τη χώρα. Εγώ ρωτώ γιατί αφού τόσο ξεκάθαρα ο πρόεδρος μας αλλά και όλα τα στελέχη έχουμε πει ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο συνεργασίας το επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός; Είναι Fake news από ένα σημείο και μετά.

 Αφού προέκυψε ότι η αυτοδυναμία δεν προκύπτει και θα υπάρχει ένα κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό εμείς λέμε ότι θα διασφαλίσουμε τη σταθερότητα.

ΔΗΜ: Δηλαδή θα συνεργαζόσασταν και με το ΣΥΡΙΖΑ και με τη ΝΔ;

Υπό τους όρους τους οποίους έχουμε θέσει που είναι ο σεβασμός του προγράμματός μας στα σημαντικά του σημεία.

Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί από εδώ και πέρα με μια κουλτούρα συνεργασιών όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες. Εμείς θα διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και θα συνεργαστούμε με όποιον συμφωνήσει στους όρους μας. Οι όροι είναι δύο, ο πρώτος είναι ο σεβασμός του προγράμματος μας σε μια μεγάλη έκταση για να υπάρχει μια προγραμματική συμφωνία, που θα έχει βέβαια και το σεβασμό του προγράμματος του άλλου κόμματος. Δεν ακούω βέβαια τίποτα προγραμματικά από τη ΝΔ και από το ΣΥΡΙΖΑ μόνο ότι θέλουν να γίνουν πρωθυπουργοί οι κ. Μητσοτάκης και ο κ.Τσίπρας ακούω. Και δεύτερος όρος είναι ότι επειδή πάμε να σηματοδοτήσουμε μια νέα εποχή με μια συνεργατική κουλτούρα στα πλαίσια αυτού που ονομάζουμε συνεργατικό κοινοβουλευτισμό αυτή τη νέα εποχή δεν μπορείς να τη σηματοδοτήσεις με την πρωθυπουργία δύο ατόμων που έχουν ήδη κυβερνήσει.

Ερωτηθείς αν θα επιλέξουν να πάνε σε δεύτερες εκλογές στην περίπτωση που τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν φτάνουν και δεν θέλουν να συνεργαστούν με το ΜέΡΑ25: Στην περίπτωση αυτή δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με τον κ.Βαρουφάκη όπως και σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με τον κ.Βαρουφάκη.

ΔΗΜ.: Άρα θα πάμε σε δεύτερες εκλογές

Ναι φαντάζομαι ότι η προεδρία της Δημοκρατίας θα κινηθεί σε αυτό το πλαίσιο. Σας απαντώ σε αυτά που είναι στο χέρι μας και σας λεω ότι εμείς με τον κ. Βαρουφάκη δεν θα συνεργαστούμε. Εμείς δεν θα παίξουμε με τη χώρα βάζοντας στο κυβερνητικό σχήμα κάποιον ο οποίος έχει παίξει με τη δραχμή και έχει παίξει με τη χρεοκοπία. Εμείς έχουμε θυσιαστεί σε σχέση με τη δύναμη του κόμματός μας από το 2010 και μετά για να κρατήσουμε τη χώρα στο ευρώ, να μην χρεοκοπήσει η χώρα και να μην χάσουν οι έλληνες τους κόπους τους. Δεν θα πάμε με ένα πρόσωπο το οποίο πήγαινε στα Eurogroup και δημιουργούσε τον πανικό που δημιουργούσε με αποτέλεσμα η χώρα να φτάσει στο χείλος της χρεοκοπίας.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν συγκεκριμένα ονόματα για τη θέση του πρωθυπουργού είτε συνεργαστούν με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί εμείς στο ΠΑΣΟΚ δεν μιλούμε για πρόσωπα; Πρώτον γιατί τα πρόσωπα θα υπηρετήσουν συγκεκριμένες προγραμματικές προτεραιότητες άρα εμείς βάζουμε το πρόγραμμα μπροστά και μετά βάζουμε τα πρόσωπα. Στο δικό μας κομμάτι οι προγραμματικές προτεραιότητες θα είναι ίδιες είτε συζητάμε με τον έναν είτε συζητάμε με τον άλλο

ΔΗΜ.: Άρα γιατί αλλάζει το πρόσωπο;

Γιατί αλλάζει η άλλη πλευρά του προγράμματος, η πλευρά που θα αφορά στον κυβερνητικό εταίρο και αλλάζει και ο τρόπος με τον οποίο θα χειριστεί κανείς όλες αυτές τις προτεραιότητες και αλλάζει κυρίως η συναίνεση που θα πρέπει να επιτευχθεί σε σχέση με αυτό το πρόσωπο με τον εν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο.

Εμείς δεν μιλάμε για ονόματα για έναν πολύ βασικό συνταγματικό και θεσμικό λόγο και ρόλο ότι τα ονόματα αυτά πρέπει να έχουν τη συναίνεση και του άλλου κυβερνητικού εταίρου. Προφανώς όταν θα έρθει η ώρα εμείς θα πάμε με συγκεκριμένες προτάσεις ονομάτων στον δυνάμει κυβερνητικό μας εταίρο, αυτός φαντάζομαι ότι θα έχει κάποιες άλλες προτάσεις ονομάτων αν έχουν αποδεχτεί οι κύριοι Μητσοτάκης και Τσίπρας ότι δεν θα είναι πρωθυπουργοί ή αν θα θέλουν να πηγαίνουν τη χώρα σε εκλογικές αναμετρήσεις για να δικαιώνουν τους εαυτούς τους και να κρατούν την καρέκλα τους, και προφανώς με βάση τα ονόματα τα δικά μας και τα ονόματα τα δικά τους θα καταλήξουμε σε ένα όνομα κοινής αποδοχής.

Ερωτηθείς αν θα συζητήσουν το θέμα της συνεργασίας στην περίπτωση που πάμε σε δεύτερες εκλογές: Η συζήτηση θα γίνει στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Στις δεύτερες προφανώς ό,τι συζήτηση γίνει, με βάση πάλι το άρθρο 37 του συντάγματος, θα γίνει υπό το πρίσμα της αρνήσεως στις πρώτες.

ΔΗΜ: Δηλαδή θα συζητήσετε με τη ΝΔ στις δεύτερες ή θα της πείτε «αφού δεν δέχτηκες στις πρώτες εγώ μένω στην άκρη».

Αυτό έχει να κάνει και με τα ποσοστά των κομμάτων ως αποτέλεσμα των εκλογών όμως όταν θα έχει ο κ.Μητσοτάκης ή ο κ.Τσίπρας απορρίψει με έναν τέτοιο απαξιωτικό τρόπο εμάς ως κυβερνητικούς εταίρους και το πρόγραμμά μας και έχει στείλει σε δεύτερες εκλογές τους πολίτες με αποκλειστικό σκοπό να πάρει αυτοδυναμία προφανώς ότι κουβέντα γίνει θα γίνει με βάση το σύνταγμα αλλά υπό το φως ότι έχει αρνηθεί και έχει απαξιώσει τον ελληνικό λαό και το ΠΑΣΟΚ στις πρώτες.

Ερωτηθείς πόσο εφικτό και ρεαλιστικό είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση με την τρίτη διερευνητική εντολή: Πρέπει να τηρούμε και να σεβόμαστε τους κανόνες; Πρέπει αυτή η χώρα να κυβερνάτε με κανόνες; Εμείς την τρίτη εντολή θα την πάρουμε και θα διερευνήσουμε τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής. Κανόνες από εδώ και πέρα, η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί με κανόνες.

Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ πάρει 9% θα συμμετέχει σε κυβερνηση συνεργασίας: Ένα ποσοστό τέτοιο είναι ποσοστό που μας λεει «καθίστε στην αντιπολίτευση».

Αναφορικά με την υποψηφιότητα Μιθριδάτη: Θα σας απαντήσω με την ίδια απάντηση που είχα δώσει για την κα Αγαπιδάκη τότε που είχαν βγει κάποιες αναρτήσεις της στα social media πριν αναλάβει αξιώματα. Για μένα σημασία έχουν οι δηλώσεις ενός ανθρώπου αφού αναλάβει το πολιτικό αξίωμα, η ευπρέπεια τους εννοώ. Όμως για την κα Αγαπιδάκη ήταν ένα ζήτημα εκφοράς του λόγου, για τον Μιθριδάτη είναι ζήτημα σε σχέση με την ουσία των απόψεων θα έπρεπε να δοθούν εξηγήσεις από τον κύριο αυτό.

ΔΗΜ: Το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει από το ΣΥΡΙΖΑ να δώσει εξηγήσεις ο υποψήφιος του; Θα θέσει θέμα μη συμμετοχής του στα ψηφοδέλτια;

Επειδή στα θέματα στα οποία θέτουμε θέματα συμμετοχής στα ψηφοδέλτια είναι θέματα πολιτικής ευθύνης ή καταδικών εννοώ Παπάς, Πολάκης, Καραμανλής στο ζήτημα αυτό πρέπει να ακούσουμε αν αυτός ο κύριος εμμένει στις απόψεις αυτές ή αν ήταν στα πλαίσια κάποιας συζήτησης του στα social media και πια τις καταδικάζει.

ΔΗΜ: Απάντησε ότι έκανε σάτιρα και χιούμορ σας καλύπτει αυτή η απάντηση;

Όχι δεν με καλύπτει θα ήθελα να πει ποιες είναι οι πραγματικές του απόψεις για τα δικαιώματα.

Κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ και υπουργό Πολάκη θα δεχόσασταν;

Προφανώς υπάρχουν κόκκινες γραμμές, δεν μπορείς να αναθέσεις την υγεία στον κ.Πολάκη και να είσαι ευχαριστημένος με αυτό, όπως δεν μπορείς να αναθέσεις και τις μεταφορές στον κ. Καραμανλή.