Από το 2019, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό και η χώρα έχει καταστεί ελκυστικός προορισμός για ξένες επενδύσεις.

Ένας από τους βασικούς παράγοντες που συνέβαλαν στην πρόσφατη οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας είναι η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είχαν ως στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Το βασικότερο ήταν ότι άλλαξε άρδην η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Από μία Ελλάδα παρία της Ευρώπης, έγινε μία χώρα ισότιμος ευρωπαϊκός εταίρος.

Όλα αυτά δεν έγιναν μαγικά. Οι επενδυτές για να έρθουν στη χώρα να επενδύσουν επιζητούν διασφαλίσεις. Τι ζητούν για να διαθέσουν τα κεφάλαιά τους;
Ευνοϊκό κλίμα με κατάλληλες πολιτικές, διάχυση της τεχνολογίας, χαμηλό κόστος παραγωγής, παραγωγικότητα στην εργασία, ποιότητα, ασφάλεια πνευματικών δικαιωμάτων, διαφάνεια, πολιτική σταθερότητα, εύκολη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, να υπάρχει κράτος δικαίου, χαμηλός δείκτης δημοσίων δαπανών και όσο γίνεται πιο χαμηλό επίπεδο διαφθοράς.

Η Ελλάδα σήμερα έχει γίνει πόλος έλξης μεγάλων επενδύσεων, κάνοντας σημαντικά βήματα προόδου, όπως: η προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, συνεκτικότητα πολιτικών με σταθερό πλαίσιο και μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό, η εξυγίανση του Δημόσιου Τομέα, οι πολλαπλές διαδικασίες έναρξης νέων δραστηριοτήτων και η παύση των συνεχών μεταβολών στο φορολογικό σύστημα.

Οι σωστές πολιτικές εξασφαλίζουν την υγιή ανάπτυξη μιας χώρας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στη χώρα μας, οι εισαγόμενες επενδύσεις στο 7μηνο του 2022 να ανέλθουν σε 4,0 δισ. ευρώ, με εκτίμηση ότι στις 31/12/2022 θα ανέλθουν τελικά στα 7,3 δις ευρώ όταν όλο το 2021 ήταν 5,0 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Τράπεζας της Ελλάδας, οι υψηλοί ρυθμοί επενδύσεων πρόκειται να συνεχιστούν και αυτό μεταφράζεται σε αύξηση 10% κατά μέσο όρο ετησίως. Υποστηρίζονται από την ενίσχυση της ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα και από την αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων. Σημειώνεται ότι κατά τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα λάβει στήριξη ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ από τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ 2021-2027 και 30 δισ. ευρώ από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έως το 2026.

Οι επενδύσεις φέρνουν νέες καλά αμειβόμενες θέσεις ανεργίας ειδικά για τους νέους. Είναι ένα μέσο για επιστρέψουν οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Πράγματι οι προσέλκυση ξένων επενδύσεων έχει συμβάλλει σημαντικά στην μείωση της ανεργίας στη χώρα, αφού συνολικά μειώθηκε 7 % από το 2019.

Η Ελλάδα σήμερα είναι επενδυτικός στόχος για εταιρείες τεχνολογίας. Σπουδαίο παράδειγμα είναι η Αχαΐα. Η εταιρεία Meta, μητρική του Facebook, παγκόσμιου πρωτοπόρου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με περίπου 3 δισεκατομμύρια χρήστες, ανακοίνωσε τη δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας (Innovation Hub) στην Πάτρα, το οποίο θα απασχολεί τριάντα πέντε νέους επιστήμονες. Η ενέργεια αυτή έρχεται ως συνέχεια της εξαγοράς της πατρινής νεοφυούς επιχείρησης (startup) υψηλής τεχνολογίας ήχου Accusonus πριν από ένα χρόνο. Ακολουθεί, επίσης, την απόφαση ενός άλλου παγκόσμιου κολοσσού, της Google, να δημιουργήσει, σε συνεργασία με την Deloitte, Κέντρο Αριστείας (Center of Excellence) στην Πάτρα, μέσω του οποίου θα προωθείται η ανάπτυξη εφαρμογών Tεχνητής Nοημοσύνης (Artificial Intelligence, ΑΙ) που θα στοχεύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Αυτές οι εξελίξεις μόνο τυχαίες δεν είναι. Η Πάτρα και γενικότερα η Αχαΐα έχουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα να πρωταγωνιστήσουν στην νέα Ελλάδα των επενδύσεων και της ανάπτυξης. Κορυφαίο πλεονέκτημα και ειδικά για τις τεχνολογικές επενδύσεις είναι η παρουσία του Πανεπιστημίου Πατρών, ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος πρωτοπόρου και καινοτόμου. Μέσα από αυτό βγαίνουν στην αγορά εργασίας επιστήμονες με γνώσεις και θέληση. Δύο στοιχεία που οι εταιρείες του εξωτερικού αναζητούν.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμούν την Ελλάδα που όλοι θέλουμε, σύγχρονη, πρωτοπόρα και με ελπίδα. Ο Πρωθυπουργός έχει αποδείξει πολλές φορές ότι στηρίξει τους νέους γιατί πάνω σε εκείνους να δημιουργηθεί η νέα Ελλάδα του 2030 και θα αφήσουμε πίσω τα λάθη και τις αγκυλώσεις του χθες.

Στις 21 Μαΐου βάζουμε την Ελλάδα μπροστά.

*Η Χριστίνα Αλεξοπούλου είναι βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας και Πολιτικός Μηχανικός