Το εκλογικό σενάριο με κωδική ονομασία «30-12-4» είναι αυτό που «ξορκίζουν» στο Μέγαρο Μαξίμου , καθώς θεωρούν ότι μπορεί να δώσει κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, εφόσον φυσικά επαληθευθεί στην κάλπη.

«Δεν έχω προσωπικά καμία αμφιβολία ότι αν οι αριθμοί το επιτρέψουν, τότε δεν θα διστάσουν να συνασπιστούν ακόμα κι αν ηττηθούν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην πολιτική επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας. «Χθες, μάλιστα, οι μάσκες έπεσαν. Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος, ο κ. Δραγασάκης, το δήλωσαν ανοιχτά, πρόθυμοι για μία εξέλιξη, ανοιχτά αντίθετη στη λαϊκή βούληση: να συγκροτήσουν δηλαδή, με την ανοχή κάποιων, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Βαρουφάκη. Πώς; Με πρωθυπουργό Τσίπρα και με αντάλλαγμα τη μονιμοποίηση της απλής αναλογικής», πρόσθεσε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Πώς μπορεί, λοιπόν, να υλοποιηθεί αυτό το σενάριο; Αν, για παράδειγμα, το βράδυ της 21ης Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει δεύτερο κόμμα με ποσοστό γύρω στο 30%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. συγκεντρώσει περί το 12% και το ΜέΡΑ25 φτάσει στο 4%. Έτσι, αθροιστικά, τα τρία αυτά κόμματα θα έχουν ποσοστό 46%, που με περίπου 8% συνολικά στα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής, δίνει 151 βουλευτές και επιτρέπει τον σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης.

Να δούμε τι δείχνουν τα δεδομένα από τις τελευταίες μετρήσεις από οκτώ διαφορετικές εταιρείες δημοσκοπήσεων: Σύμφωνα με το λεγόμενο «γκάλοπ των γκάλοπ» της ΕΡΤ, όπως παρουσιάστηκε στην εκπομπή «Στο Κέντρο» με τον Γιώργο Κουβαρά, τα κόμματα στα γκάλοπ αυτά λαμβάνουν κατά μέσο όρο: Ν.Δ. 29%, ΣΥΡΙΖΑ 24,6%, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. 9,5%, ΚΚΕ 5,8%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4,1%, ΜέΡΑ25 3,7%, ΕΛΛΗΝΕΣ 3,4%, ΛΟΙΠΟΙ 4,9%, ΓΚΡΙΖΑ ΖΩΝΗ 15,1% (περιλαμβάνει: άκυρο – λευκό, αποχή, αναποφάσιστους, «Δεν γνωρίζω / Δεν απαντώ»).

Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γιάννης Βαρουφάκης συγκεντρώνουν αθροιστικά σχεδόν 38%. Εφόσον όμως και τα τρία κόμματά τους μαζί καταφέρουν και πάρουν το μισό από το ποσοστό που σήμερα είναι στη λεγόμενη γκρίζα ζώνη, τότε θα έχουν την –οριακή έστω– πλειοψηφία στη Βουλή και θα μπορούν έτσι να σχηματίσουν θεωρητικά κυβέρνηση.

«Θυμάστε ότι από τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης είχα μιλήσει γι' αυτό το θεωρητικό σενάριο "πολιτικής τερατογένεσης". Είχα προειδοποιήσει. Όπως φαίνεται, αυτό ισχύει, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που έχει και σίγουρα παρά τις διαψεύσεις των πρωταγωνιστών του», είπε στη χθεσινή του ομιλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που υπογραμμίζει σταθερά το μετεκλογικό σενάριο αυτό. Συνέχισε δε λέγοντας: «Όλοι τους, άλλωστε, το ομολογούν εμμέσως. Άλλος αποκλείοντας τον αρχηγό του πρώτου κόμματος για πρωθυπουργό, για έναν "άγνωστο Χ". Άλλος παραπέμποντας απλώς σε ένα θολό μετεκλογικό τοπίο. Οι κίνδυνοι, λοιπόν, είναι πολλοί και όχι μόνο ορατοί. Και είναι κάτι που νομίζω ότι πρέπει να απασχολήσει κάθε ψηφοφόρο».