«Θέμα ημερών η ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας », δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη Νίκη Λυμπεράκη ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης.

Κάλεσε τους πολίτες να ενημερωθούν για τα βιογραφικά και τη διαδρομή των υποψηφίων της ΝΔ, ενώ σε ότι αφορά το debate, είπε πως η ΝΔ δεν φοβάται το διάλογο και τη σύγκριση και πως το κόμμα θα τοποθετηθεί στη διακομματική επιτροπή.

Δεν απέκλεισε το σχηματισμό κυβέρνησης ηττημένων αν τους βγαίνει όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε πως η ΝΔ θέλει αυτοδυναμία.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Ερωτηθείς πότε θα ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ: Είναι θέμα λίγων ημερών, είναι μια απόφαση του πρωθυπουργού την οποία θα την μάθετε σε πολύ λίγες ημέρες. Τα ψηφοδέλτια της ΝΔ συνολικά, πολλώ δε μάλλον το επικρατείας, αποτελούνται από ένα σύνολο άξιων γυναικών και ανδρών που προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών, έχουν ένσημα στη ζωή τους, έχουν πολιτική διαδρομή κάποιοι εξ αυτών οι μισοί από τους νέους υποψηφίους δεν ήταν ποτέ ξανά υποψήφιοι κάπως έτσι θα είναι και το ψηφοδέλτιο επικρατείας. Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι οι πολίτες να ενημερωθούν για τα βιογραφικά των υποψηφίων, να δουν για τις πορείες της ζωής του καθενός εξ αυτών και της καθεμίας εξ αυτών. Σημασία έχει να δούμε τη διαδρομή του καθενός.

ΔΗΜ.: Το θέμα επίσης είναι πριν φτάσει ένα όνομα να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια να ξέρουμε από τη στιγμή που δουλεύει τι δουλειές κάνει για να μην ξαναβρεθούμε μπροστά σε φαινόμενα που ανάγκασαν το κόμμα σας να πάρει βαριές αποφάσεις όπως οι Πάτσηδες, οι Χειμάρες, οι Νικολάου...

Συμφωνώ απόλυτα, είναι μια πάρα πολύ δύσκολη και σημαντική διαδικασία. Σημασία έχει να γίνεται όσο γίνεται περισσότερο έλεγχος πολλές από αυτές τις περιπτώσεις που αναφέρατε προέκυψαν εκ των υστέρων νομικά κωλύματα δηλαδή μετά τις εκλογές... Μπορούμε να δείξουμε με πράξεις ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δυστυχώς αυτά συμβαίνουν σε όλα τα κόμματα κάποιες φορές βεβαίως είναι άλλη απαξία μιας καταδίκης 13-0 σε ένα ειδικό δικαστήριο και άλλο ένα νομικό κώλυμα για κάποιον υποψήφιο σημασίας έχει όταν αυτά τα αντιλαμβάνεσαι τι κάνεις. Εγώ δεν είμαι από αυτούς που θα πουν ούτε η ΝΔ το έχει πει ποτέ ότι επειδή ένας σε ένα κόμμα καταδικάστηκε όλο το κόμμα είναι ίδιο με αυτόν όμως εμείς σε όλες τις περιπτώσεις αυτές είχαμε διαγραφή παράδειγμα βουλευτή, είχαμε παραίτηση βουλευτή και ουδείς εξ αυτών δεν συμπεριλήφθηκε στα ψηφοδέλτια της ΝΔ αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ άγει και περιφέρει περήφανα καταδικασμένους αμετάκλητα. Για να κάνουμε τις συγκρίσεις γιατί ο κόσμος ψηφίζει πολιτικές, αποτελέσματα αλλά και το ήθος των ανθρώπων. Πείτε μου ένα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που παραιτήθηκε, πείτε μου έναν υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ που παραιτήθηκε, πείτε μια φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ σεβάστηκε μια απόφαση της Δικαιοσύνης και διέγραψε ένα στέλεχος του.

Εμείς παίρνουμε τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τις απαραίτητες διατυπώσεις. Παραδείγματος χάριν ζητάμε ποινικό μητρώο αν εμείς είχαμε την αντίστοιχη περίπτωση του κ. Παππά, δεν το προσωποποιώ δηλαδή κάποιον αμετάκλητα καταδικασμένο δεν θα μπορούσε ουσιαστικά και ηθικά αλλά και τυπικά να είναι υποψήφιος με τη ΝΔ άρα να μια μεγάλη διαφορά. Όπως αντιλαμβάνεστε δεν είμαστε ούτε δικαστές ούτε εισαγγελείς προσπαθούμε να ελέγξουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τους υποψηφίους μας με βάση αυτά τα οποία λεει ο νόμος. Αυτό είναι κάτι το οποίο στο τέλος θα κριθεί και από τους πολίτες.

Για τα debate: Εμείς δεν φοβόμαστε το διάλογο, δεν φοβόμαστε τη σύγκριση όσο το δυνατόν περισσότερο θέλουμε να φανούν οι διαφορές στην πολιτική με πεπραγμένα, με στοιχεία γιατί μετά από 30 χρόνια είναι η πρώτη φορά που συγκρίνονται δύο πρωθυπουργοί και δύο κυβερνήσεις. Θα τοποθετηθούμε στην αρμόδια επιτροπή, είμαστε σίγουρα θετικοί στο να τοποθετηθούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ερωτηθείς ποια είναι η θέση της ΝΔ για debate μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών: Εγώ δεν είμαι αρνητικός σε οποιοδήποτε διάλογο αλλά είναι άλλη μια υποκριτική πρόταση του κ.Τσίπρα. Το λεω αυτό γιατί ο κ. Τσίπρας ψήφισε, ενώ κυβέρνησε δύο φορές με το μπόνους των 50 εδρών, την απλή αναλογική το έκανε αυτό γιατί ήθελε να ναρκοθετήσει τις επόμενες εκλογές γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Τι προκύπτει από την απλή αναλογική ότι για να κυβερνήσει πρέπει να κάνει μια κυβέρνηση ηττημένων με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στην τελευταία του συνέντευξη λεει ότι εγώ αποκλείω τη ΝΔ και τον Βελόπουλο και μπορεί να κάνω κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Βαρουφάκη και με το ΚΚΕ. ο κ.Τσίπρας λοιπόν εμφανίζει ως πιθανό του εταίρο μεταξύ άλλων και τον κ. Βαρουφάκη γιατί φοβάται ο κ. Τσίπρας να είναι σε ένα χώρο μαζί με τον κ. Βαρουφάκη;

Ερωτηθεις αν πιστεύει ότι θα επιδιώξουν το σχηματισμό κυβέρνησης ηττημένων: Εγώ θεωρώ ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η καρέκλα, τίποτα από όλα τα οποία έχουν πει κατά καιρούς δεν τα έχουν εφαρμόσει ούτως ή άλλως πολλά εκ των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ το λένε ξεκάθαρα «ότι θα κάνουμε κυβερνηση με οποιοδήποτε τρόπο» και φαίνεται από τις μετρήσεις ότι θα το κάνουν. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ γιατί ενώ λεει τώρα για προοδευτική διακυβέρνηση κυβέρνησε δύο φορές με τον κ. Καμμένο με το μπόνους των 50 εδρών, δεν απευθύνθηκε καν ούτε στο ΠΟΤΑΜΙ ούτε στο ΠΑΣΟΚ άρα και εκεί έκανε κάτι άλλο από αυτό που πρέσβευε. Επίσης το πιστεύω γιατί το ΠΑΣΟΚ στις πρώτες εκλογές θα έχει σίγουρα περισσότερους βουλευτές απ’ ότι στις δεύτερες εκλογές άρα ένα μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ θα πιέσει για κυβερνηση με οποιονδήποτε τρόπο και ο κ. Βαρουφάκης δεν θεωρώ ότι έχει καμία αξιοπιστία στα λεγόμενα του. Θεωρώ λοιπόν ότι αν τους βγαίνει, για αυτό και οι πρώτες εκλογές για μένα είναι οι πιο σημαντικές και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί, όχι γιατί είμαι ο γραμματέας της ΝΔ και το υπαγορεύω ως κάτι κομματικό αλλά γιατί θεωρώ ότι θα είναι καταστροφή για την πατρίδα. Αν ξανά έστω και για ένα μήνα δούμε σε υπουργείο τον κ. Βαρουφάκη, δούμε τον κ. Πολάκη και όλους αυτούς να προσπαθούν να συνεννοηθούνε τότε θα έχουμε αυξήσεις φόρων, τότε θα ξανα έχουμε μειώσεις συντάξεων τότε θα ξαναυξηθεί το χρέος.

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η κάλπη αυτή είναι μια κάλπη σταυροδρόμι για τις επόμενες δεκαετίες είτε θα συνεχίσουμε σε μια πορεία αναπτυξιακή και μια πορεία η οποία θα μας επιτρέψει να διορθώσουμε αυτά τα οποία δεν πηγαίνουν τόσο καλά και να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερα βήματα μπροστα και η Ελλάδα να γίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα είτε θα επιστρέψουμε στους χειρότερους εφιάλτες των προηγούμενων ετών. Μένει να το δούμε.

Αυτή τη στιγμή το μόνο κόμμα το οποίο θα μπορούσαμε να καθίσουμε στο τραπέζι αν και πιστεύουμε ξεκάθαρα, στην αυτοδυναμία είναι το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ έχει ένα πρόεδρο ο οποίος λεει ότι η απόφαση για τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας δεν είναι των ελλήνων πολιτών αλλά ενός γραφείου μιας κλειστής διαδικασίας διαβούλευσης για ένα άγνωστο πρόσωπο άρα ο επισπεύδων οποιασδήποτε δεύτερης διαδικασίας που ούτως ή άλλως εμείς δεν πιστεύουμε στην απλή αναλογική ή αυτός ο οποίος δεν επιτρέπει την οποιαδήποτε συζήτηση δεν είναι η ΝΔ. Όταν έχεις ξεκάθαρα το μόνο κόμμα με το οποίο θα μπορούσε να συνεννοηθείς στο οτιδήποτε να λεει ότι ό, τι και να πουν οι πολίτες αν πουν Μητσοτάκη ή αν πουν Τσίπρα δεν το ακούω, εγώ που θα πάρω 10-12 ή και 15% δεν θα σεβαστώ το 30% αλλά θα επιβάλλω αυτό που θέλω εγώ το οποίο δε το ονομάζει κιόλας. Άρα αυτή την ερώτηση θα πρέπει να την απευθύνεται στο ΠΑΣΟΚ και τον κ. Ανδρουλάκη.