«Τους πρώτους μήνες της πανδημίας η Βουλή λειτουργούσε με 6 βουλευτές έναν από κάθε κόμμα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με την δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη ο υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων με τη ΝΔ Κωνσταντίνος Τασούλας.

Ο κ. Τασούλας σημείωσε πως εκείνο που προέχει είναι το κράτος να γίνει πιο αποτελεσματικό.

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία, ο υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων με τη ΝΔ είπε πως σταδιακά θα επιτελέσει πλήρως το ρόλο της.

Επιπλέον ανέφερε πως προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία είναι η οικονομία, η κοινωνική προστασία, η περιβαλλοντική και ψηφιακή μετάβαση του κράτους, η δικαιοσύνη και η εθνική ασφάλεια.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Τασούλα στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με το έργο της Ολομέλειας της Βουλής

Κ.ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Ήταν πολύ ορμητική η έναρξη των εργασιών της Βουλής , η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν προετοιμασμένη. Οφείλω να πω ότι τα πρώτα νομοσχέδια ήταν έτοιμα πριν τις εκλογές κάτι το οποίο δείχνει ότι υπήρχε μεθοδικότητα και προγνωστικότητα και αυτή την ορμή την φρέναρε αφάνταστα ειδικά τους πρώτους δύο μήνες η πανδημία για την οποία ομολογώ ότι ήμασταν απροετοίμαστοι αλλά ευτυχώς δεν αποδειχθήκαμε απροσάρμοστοι. Προετοιμαστήκαμε και προσαρμοστήκαμε άμεσα και από τον Μάρτιο του ’20 και μετά η Βουλή ανασκουμπώθηκε, περιορίστηκε, προφυλάχτηκε, επεξέτεινε την τεχνολογική της υποδομή κατά τρόπο ασύλληπτο. Να σκεφτείτε τους πρώτους μήνες της πανδημίας η ολομέλεια λειτουργούσε με παρουσία πραγματική μόνο 6 βουλευτών, ενός από κάθε κόμμα και με την ομόφωνη συμφωνία όλων ότι ο κάθε ένας από αυτούς στην ψηφοφορία εκπροσωπούσε τις ψήφους του κόμματός του.

Κ.ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Αυξήθηκε σημαντικά το έργο της Βουλής και χαρακτηρίστηκε η παραγωγικότερη κοινοβουλευτική περίοδος των τελευταίων 50 ετών.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα πρέπει να διαχωριστεί καλύτερα η εκτελεστική από τη νομοθετική εξουσία και να μην απομειώνεται ο ρόλος του βουλευτής στην αναγκαία ψήφο που επιβάλει η κομματική πειθαρχία

Κ.ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοιο θέμα προς το παρόν. Αυτό είναι μια συζήτηση για την οποία κατά τη γνώμη μου δεν είμαστε έτοιμοι και θα σας το αποδείξω. Αν φανταστούμε κάποιους βουλευτές να ψηφίζουν αντίθετα από το κόμμα τους το σύμπαν δεν θα τους αποδώσει ότι φέρονται σύμφωνα με τη συνείδησή τους και σύμφωνα με την συνταγματική τους περιωπή αλλά ότι είναι αποστάτες, προδότες, πουλημένοι. Όταν η άλλη πλευρά αυτού του ερωτήματος έχει αυτή την απάντηση και το ζούμε αυτό, εδώ υπάρχουν «ελεύθεροι σκοπευτές» για λέξεις και φρασούλες για να πουν ότι ο Τασούλας διαφοροποιήθηκε από το Μητσοτάκη. Θέλω να πω ότι όταν δεν είμαστε κατά βάση ώριμοι να δεχτούμε κάτι τέτοιο, νομίζω ότι δικαιούμαι να πω ότι δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Νομίζω πως κάθε τι έρχεται στην ώρα του και αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή να κάνουμε είναι να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητα του κράτους. Δεν πάσχουμε από έλλειψη ούτε διαλόγου ούτε διαφωνίας, πάσχουμε από μετατροπή των γνωμών μας και των αποφάσεων μας σε πράξη. Πρέπει το κράτος να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματικό και αυτό είναι κάτι που το έχει αντιληφθεί η σημερινή κυβέρνηση και ο σημερινός Πρωθυπουργός για αυτό και διαρκώς βελτιώνουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κράτος ώστε να παίρνει γρήγορες διαφανείς και σημαντικές αποφάσεις. Η αποτελεσματικότητα είναι το πρόβλημα και όχι οι κουβέντες.

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία

Κ.ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Η πανεπιστημιακή αστυνομία εφαρμόστηκε. Υπάρχουν αστυνομικοί αυτού του Σώματος οι οποίοι και προσελήφθησαν με αντικειμενικές διαδικασίες και εκπαιδεύτηκαν και έχουν αντιμετωπίσει καταλήψεις σε πανεπιστημιακά κτήρια και χώρους αποτελεσματικά και να είστε βέβαιοι ότι σίγα- σιγά αυτό το νέο Σώμα θα επιτελέσει πλήρως το ρόλο του. Η πανεπιστημιακή αστυνομία ξεδιπλώνει τις αρμοδιότητές της και τις ξεδιπλώνει με ένα τρόπο ο οποίος είναι και προσεκτικός και συνεπής και όχι φοβικός. Νομίζω ότι αν κάνουμε λίγο υπομονή θα δούμε ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία στο τέλος θα επιτελέσει το ρόλο της.

Ερωτηθείς ποιες θα είναι οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία

Κ.ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Οι προτεραιότητες αφορούν την οικονομία δηλαδή την ενίσχυση της παραγωγικής Ελλάδας, την κοινωνική προστασία, την περιβαλλοντική μετάβαση και την ψηφιακή μετάβαση του κράτους, τη Δικαιοσύνη και την εθνική ασφάλεια. Αυτή η βεντάλια των πέντε μεγαλύτερων στόχων εξηγήθηκε, αναλύθηκε και νομίζω πως αν τα δει κανείς αυτά σε συνδυασμό και όχι αποκομμένα το ένα από το άλλο θα καταλάβει ότι στο τέλος της επόμενης τετραετίας από μια κυβέρνηση η οποία αποδεδειγμένα και παρά τις απίστευτες παγκόσμιες αναποδιές που της έτυχαν πανδημία, Ουκρανία, Τουρκία έβαλε σε σειρά τη χώρα. Είναι φυσικό να θεωρεί κανείς ότι σε αυτούς του πέντε τομείς η επόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη στη δεύτερη θητεία της θα μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο της και να μετατρέψει τη χώρα σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα η οποία και δεν θα μπορεί να οπισθοχωρήσει εύκολα όπως γινόταν παλιά ανάλογα με το ποιος κυβερνούσε. Θα ρίξουμε άγκυρα σε ένα ευρωπαϊκό στυλ και σε έναν ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και διακυβέρνησης που αυτή η άγκυρα θα είναι πανίσχυρη.

Ερωτηθείς γιατί επιμένουν τόσο πολύ στην αυτοδυναμία

Κ.ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Έχετε πάει ποτέ σε γενική συνέλευση πολυκατοικίας; Για αυτό προτείνω αυτοδυναμία. Γιατί δεν θέλω να μετατραπεί η διακυβέρνηση της χώρας μια γενική συνέλευση πολυκατοικίας. Οι γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών διοικούνται με βάση την απλή αναλογική για αυτό και δεν μπορούν να πάρουν ούτε πόμολο.

Για τις συγκυβερνήσεις στην Ευρώπη

Κ.ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Ξέρετε πόσο καιρό κάνει στη Γερμανία ή στην Ιταλία για να συγκροτηθεί κυβέρνηση; Μήνες εν τω μεταξύ όμως η διοίκηση δουλεύει και αυτό δεν έχει επίπτωση. Στην Ελλάδα το σύνταγμα ξέρετε πόσο καιρό δίνει τα κόμματα όταν δεν υπάρχει πλειοψηφία για να συγκροτήσουν κυβέρνηση; Τρεις μέρες. Το πρόβλημα είναι ότι ας πούμε εάν είχαμε στην κρίση της απόπειρας εισβολής μεταναστών και λαθρομεταναστών από την Τουρκία κυβέρνηση τρικομματική ή τετρακομματική, που έπρεπε να αποφασίσει για τον τρόπο αντιμετώπισης της απόπειρας εισβολής, δεκάδες χιλιαδες θα είχαν εισβάλει στη χώρα και θα ψάχναμε εκ των υστέρων και θα έδειχνε ο ένας τον άλλο για blame game. Η χώρα είναι σε φάση που χρειάζεται γρήγορες, σωστές αποφάσεις και η συνεννόηση που είναι δύσκολη στην Ελλάδα να γίνει μεταξύ περισσοτέρων κομμάτων δεν ευνοεί το να αποκτήσει ορθοπεταλιά η χώρα.

Κ.ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Αυτή τη στιγμή η χώρα χρειάζεται γρήγορες και σωστές αποφάσεις για να προχωρήσει μπροστά και είμαστε σε μια κρίσιμη φάση. Το ’21 έκλεισε με 8,5 δις, το ’22 έκλεισε με 240 εκατομμύρια πλεόνασμα και ήδη το πρώτο τρίμηνο του ’23 έχουμε 220 εκατομμύρια πλεόνασμα. Η οικονομία πάει καλά και δεν έχει το περιθώριο των ατέλειωτων συζητήσεων.

Ερωτηθείς ποια είναι η προτεραιότητά του ως βουλευτής Ιωαννίνων

Κ.ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Μεγάλη προτεραιότητα βάζω στην περιοχή μου τη βελτίωση της εικόνας εύρεσης εργασίας στον τόπο μου, τη μείωση περαιτέρω της ανεργίας. Μειώθηκε η ανεργία στην Ήπειρο από το 17% στο 12% δεν είναι ικανοποιητικό αυτό το ποσοστό, πρέπει να κατέβει σε μονοψήφιο αριθμό σύντομα. Την ολοκλήρωση σημαντικών δημόσιων έργων όπως είναι ο άξονας Ιωαννίνων-Κακαβιάς ή Καλπακίου–Κονίτσης, την προστασία του περιβάλλοντος στο νομό Ιωαννίνων και την ενίσχυση περαιτέρω της κτηνοτροφίας η οποία αποτελεί μια μεγάλη πηγή οικονομικής δυνατότητας για την Ήπειρο και το νομό Ιωαννίνων ιδιαίτερα.