Με αιχµή το κυβερνητικό πρόγραµµα και το όραµά του για την Ελλάδα του 2027 µπαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελική ευθεία και στις τελευταίες τρεις εβδοµάδες πριν από τις κάλπες, που ξεκινούν να µετράνε από την Πρωτοµαγιά. Ο πρωθυπουργός έχει τονίσει πολλές φορές ότι προτιµά και επιδιώκει τη σύγκριση και όχι τη σύγκρουση µε τον ΣΥΡΙΖΑ και οι προγραµµατικές θέσεις της Νέας ∆ηµοκρατίας βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής ακριβώς της αντιπαράθεσης που επιθυµεί.

Τόσο ο ίδιος όσο και οι υποψήφιοι βουλευτές και τα στελέχη της Ν.∆. το προσεχές διάστηµα θα αντιπαραθέτουν από τη µία πλευρά το σύστηµα «∆ήµητρα» και το κλείσιµο των τραπεζών, που περιγράφει ο Γιάνης Βαρουφάκης, και το τέταρτο µνηµόνιο, που -όπως υποστηρίζουν- θα φέρει ενδεχόµενη εφαρµογή του προγράµµατος του ΣΥΡΙΖΑ, και από την άλλη πλευρά τον προγραµµατικό λόγο της Ν.∆.

Βασικοί άξονες αυτού είναι τα ισχυρά θεµέλια που φιλοδοξεί να βάλει ο κ. Μητσοτάκης στο κοινωνικό κράτος (Παιδεία, Υγεία, οικογενειακή πολιτική), παράλληλα µε την ενίσχυση και την επιτάχυνση της πράσινης και της ψηφιακής µετάβασης. Σε τέσσερα χρόνια από σήµερα, το καλοκαίρι του 2027, η Ελλάδα, βάσει των δεσµεύσεων του πρωθυπουργού, θα είναι µια χώρα όπου σχεδόν όλες οι υπηρεσίες που παρέχει το ∆ηµόσιο θα προσφέρονται ηλεκτρονικά, µέσω του υπολογιστή ή του κινητού τηλεφώνου από το gov.gr, ενώ όλες οι πληροφορίες και τα δεδοµένα έως το 2025 θα διακινούνται µόνο ηλεκτρονικά µεταξύ του ∆ηµοσίου. Ολα τα κεντρικά αρχεία του κράτους (υποθηκοφυλακεία, ∆ικαιοσύνη, πολεοδοµίες, νοσοκοµεία κ.ά.) θα έχουν πλήρως ψηφιοποιηθεί κι έτσι όλα τα δεδοµένα θα είναι άµεσα διαθέσιµα σε κάθε ενδιαφερόµενο πολίτη ή στη δηµόσια υπηρεσία. Οι οπτικές ίνες, που ανοίγουν υπερταχείες λεωφόρους στο Internet, θα έχουν φτάσει παντού, ενώ το 94% της χώρας θα καλύπτεται µε δίκτυο 5G.

Το καλοκαίρι του 2027, η Ελλάδα, βάσει των δεσµεύσεων του πρωθυπουργού, θα είναι µια χώρα όπου σχεδόν όλες οι υπηρεσίες που παρέχει το ∆ηµόσιο θα προσφέρονται ηλεκτρονικά


Αναχώματα

Μέσα στο ίδιο διάστηµα, το 80% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα µας θα προέρχεται από ανανεώσιµες πηγές (από σχεδόν 50% σήµερα) κι έτσι θα είναι πιο «πράσινη» και πιο φθηνή, ενώ το δεύτερο ανάχωµα για τα νοικοκυριά απέναντι σε ενδεχόµενες αυξήσεις στις τιµές της ενέργειας θα είναι η ενεργειακή αναβάθµιση 600.000 κατοικιών για λιγότερη κατανάλωση ενέργειας όλες τις εποχές του χρόνου µέσω µιας σειράς σχετικών προγραµµάτων.

Η ψηφιοποίηση θα τρέξει και στον τοµέα της ∆ικαιοσύνης, µε στόχο την ολοκλήρωση των έργων διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων για την ποινική, πολιτική και διοικητική ∆ικαιοσύνη, που µαζί µε άλλα µέτρα και πρωτοβουλίες θα φέρουν την επιτάχυνση του χρόνου απονοµής δικαιοσύνης στον ευρωπαϊκό µέσο όρο (λιγότερες από 500 ηµέρες) και την εκκαθάριση των εκκρεµών υποθέσεων.

Το κοινωνικό κράτος, στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι κερδίζει τη µάχη από την Αριστερά, που θεωρείτο παραδοσιακά προνοµιακό της πεδίο πολιτικής, ενισχύεται ποικιλοτρόπως. Στην Υγεία, οι δεσµεύσεις περιλαµβάνουν αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζοµένους, ανακαίνιση και εκσυγχρονισµό 80 νοσοκοµείων και 156 Κέντρων Υγείας, δηµιουργία 315 µονάδων τηλεϊατρικής, 25 σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης, δωρεάν προσωπικό γιατρό και δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους πολίτες, αλλά και δηµιουργία 311 νέων δοµών ψυχικής υγείας σε όλη τη χώρα.

Στον νευραλγικό τοµέα της Παιδείας, το 2027 θα βρει την Ελλάδα -όπως υπόσχεται η κυβέρνηση- µε διευρυµένο και ενισχυµένο ολοήµερο πρόγραµµα σε νηπιαγωγεία και δηµοτικά σχολεία σε όλη τη χώρα, 150 Πρότυπα και Πειραµατικά Σχολεία, καλύτερες απολαβές για εκπαιδευτικούς και ακαδηµαϊκούς, µε έµφαση στους νεοδιόριστους και σε στελέχη εκπαίδευσης µε αυξηµένες αρµοδιότητες, καθώς και µε νέες φοιτητικές εστίες (µέσω Σ∆ΙΤ), που θα στεγάζουν συνολικά 8.500 φοιτητές.

∆ημογραφικό

Για το δε µείζον ζήτηµα του δηµογραφικού, στην κυβέρνηση σχεδιάζουν πολιτικές όπως η αύξηση του επιδόµατος µητρότητας στους ελεύθερους επαγγελµατίες και τους αγρότες από τους τέσσερις στους εννέα µήνες, στο ύψος του κατώτατου µισθού, η διάθεση 1,8 δισ. ευρώ σε συνολικά 137.000 νέους δικαιούχους έως 39 ετών για τη νέα στεγαστική πολιτική «Σπίτι µου» και η αύξηση κατά 90.000 των θέσεων για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθµούς και φύλαξη νηπίων µέσω του προγράµµατος «Νταντάδες της γειτονιάς».

Οι υποδοµές που θα έχουν ολοκληρωθεί µέσα στην επόµενη τετραετία περιλαµβάνουν, µεταξύ άλλων, το αεροδρόµιο στο Καστέλλι της Κρήτης, το πιο σύγχρονο αεροδρόµιο της Μεσογείου, που θα είναι έτοιµο το 2026, και την Αµβρακία Οδό, που θα ολοκληρωθεί εντός του επόµενου χρόνου και θα φέρει πιο κοντά τη Λευκάδα και τη Βόνιτσα στην Ιονία Οδό και τον Ε65, έναν δρόµο που, όπως υπογράµµισε ο κ. Μητσοτάκης, θα βγάλει τη ∆υτική Μακεδονία από την αποµόνωση και θα τη συνδέσει µε τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.

Κλείνοντας, δε, την παρουσίαση του προγράµµατος της Ν.∆. για την επόµενη τετραετία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην «ισχυρή Ελλάδα την οποία οραµατιζόµαστε, που µπορεί να αποκρούει τους εχθρούς, να χτίζει τις συµµαχίες και να εξασφαλίζει την εθνική µας κυριαρχία και τα κυριαρχικά µας δικαιώµατα».

Υποδοµές

01. 2.300 έργα κρίσιµων υποδοµών (δρόµοι, αεροδρόµια, µετρό, σιδηρόδροµοι, λιµάνια, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης) σε όλη την Ελλάδα.
02. ∆έσµευση ολοκλήρωσης 10 εµβληµατικών έργων εθνικής εµβέλειας: — Μετρό Θεσσαλονίκης — Ανατολική Εσωτερική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης (fl yover) — Σύνδεση σιδηροδρόµου µε τα µεγάλα λιµάνια της χώρας — Αυτοκινητόδροµος Πατρών - Πύργου — Αυτοκινητόδροµος Κεντρικής Ελλάδας (E65) — Κατασκευή επέκτασης Γραµµής 2 του µετρό της Αθήνας προς Iλιον — Αναβάθµιση Προαστιακού ∆υτικής Αττικής — Νέο αεροδρόµιο Ηρακλείου στο Καστέλλι — Βόρειος Οδικός Aξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ) — Κατασκευή Γραµµής 4 του µετρό Αθήνας.

Υγεία

01. Αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζοµένους.
02. Ανακαίνιση και εκσυγχρονισµός 80 νοσοκοµείων και 156 Κέντρων Yγείας, δηµιουργία 315 µονάδων τηλεϊατρικής και 25 σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης.
03. ∆ωρεάν προσωπικός γιατρός και δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους πολίτες.
04. Ψηφιακός µετασχηµατισµός Υγείας, ενίσχυση του συστήµατος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ολοκλήρωση του Ατοµικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας.
311 νέες δοµές ψυχικής υγείας.

Παιδεία

01.∆ιεύρυνση της εφαρµογής του ολοήµερου σχολείου έως τις 17.30.
02. Επέκταση διευρυµένου και ενισχυµένου ολοήµερου προγράµµατος σε νηπιαγωγεία και δηµοτικά σχολεία σε όλη τη χώρα.
03. Αύξηση των µισθολογικών απολαβών εκπαιδευτικών και ακαδηµαϊκών, µε έµφαση στους νεοδιόριστους και σε στελέχη εκπαίδευσης µε αυξηµένες αρµοδιότητες.
04. Ανέγερση φοιτητικών εστιών για τη στέγαση 8.500 φοιτητών µέσω Σ∆ΙΤ. 05.
150 Πρότυπα και Πειραµατικά Σχολεία µέχρι το 2027.

Μεταφορές

01. Το πιο σύγχρονο µετρό της Ευρώπης θα λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη και θα εκκινήσει η επέκτασή του στη ∆υτική Θεσσαλονίκη.
02. Αναβάθµιση συρµών ηλεκτρικού σιδηροδρόµου και προµήθεια 650 λεωφορείων µηδενικών ρύπων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Εως το 2027 θα κυκλοφορούν 2.000 αστικά λεωφορεία στην Αθήνα και 600 στη Θεσσαλονίκη.
03. Αύξηση συχνότητας δροµολογίων λεωφορείων ΟΑΣΑ και ΟΑΣΘ (ανά 5-10 λεπτά τις ώρες αιχµής) και αύξηση συχνότητας δροµολογίων αττικού µετρό σε 1,5 λεπτό τις ώρες αιχµής.
04. Κατασκευή Γραµµής 4 στην Αθήνα και επέκταση στη ∆υτική Αθήνα.

Οικογενειακή πολιτική

01. Αυξάνεται το επίδοµα µητρότητας για ελεύθερους επαγγελµατίες και αγρότες από τους 4 στους 9 µήνες, στο ύψος του κατώτατου µισθού.
02. ∆ιατίθενται 1,8 δισ. ευρώ σε συνολικά 137.000 νέους δικαιούχους έως 39 ετών για τη νέα στεγαστική πολιτική «Σπίτι µου».
03.Αυξάνονται κατά 90.000 οι θέσεις για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθµούς και φύλαξης νηπίων µέσω του προγράµµατος «Νταντάδες της γειτονιάς».
04. Συστήνονται 150 νέα Κέντρα ∆ηµιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας παιδικών σταθµών έως τις 17.30, θεσµοθετούνται χώροι φύλαξης και φροντίδας παιδιών σε µεγάλες επιχειρήσεις.

Πράσινη µετάβαση

01. Το 80% της ηλεκτροπαραγωγής θα προέρχεται από Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας.
02. Ενεργειακή αναβάθµιση 600.000 κατοικιών για λιγότερη κατανάλωση ενέργειας όλες τις εποχές του χρόνου µέσω προγραµµάτων «Εξοικονοµώ», «Αλλάζω θερµοσίφωνα» και «Φωτοβολταϊκά στέγης».
03. Το 20% των Ι.Χ. οχηµάτων θα είναι µηδενικών ή χαµηλών ρύπων έως το 2027.
04. Ολοκλήρωση των 45 Μονάδων ∆ιαχείρισης Αποβλήτων έως το 2025 και υποδοµές διαχείρισης αστικών λυµάτων σε περίπου 250 οικισµούς κάτω των 2.000 κατοίκων σε νησιωτικές, ορεινές, ευαίσθητες περιοχές.
05. Εθνικό πρόγραµµα αναδασώσεων µε 20 εκατοµµύρια δέντρα σε 165.000 στρέµµατα έως το 2025 και διάνοιξη δασικών δρόµων συνολικού µήκους 40.000 χλµ., αφαίρεση καύσιµης ύλης από 260 κρίσιµα δάση, διάνοιξη και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, συνολικού µήκους 10.000 χλµ., και ανάπτυξη «έξυπνου δάσους» µε χρήση τεχνολογιών αιχµής.
06. Πρόγραµµα GR-ECO islands, µε σκοπό την ενεργειακή αυτονοµία και την κυκλική οικονοµία στα νησιά.

Ψηφιακή Ελλάδα

01. Ενταξη του 90% των δηµόσιων υπηρεσιών του κράτους στο gov.gr και απλούστευση σηµαντικών διαδικασιών µέσω του Εθνικού Προγράµµατος Απλούστευσης ∆ιαδικασιών έως το 2027.
02. Ολες οι πληροφορίες και τα δεδοµένα θα διακινούνται έως το 2025 µόνο ηλεκτρονικά µεταξύ του ∆ηµοσίου.
03. Πλήρης ψηφιοποίηση των κεντρικών αρχείων του κράτους (υποθηκοφυλακείων, ∆ικαιοσύνης, πολεοδοµιών, νοσοκοµείων κ.ά.), ώστε όλα τα δεδοµένα να είναι άµεσα διαθέσιµα στον ενδιαφερόµενο πολίτη ή στη δηµόσια υπηρεσία.
04. Οπτική ίνα σε κάθε δηµόσιο και ιδιωτικό κτίριο έως το 2027 για γρήγορο Ιnternet. Παροχή σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθµιας και δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης υψηλής ταχύτητας σύνδεσης στο ∆ιαδίκτυο µε στόχο την αναβάθµιση του παιδαγωγικού έργου.
05. Το 94% της χώρας µε 5G έως το 2027.

∆ικαιοσύνη

01. Επιτάχυνση χρόνου απονοµής δικαιοσύνης στον ευρωπαϊκό µέσο όρο (λιγότερες από 500 ηµέρες) και εκκαθάριση εκκρεµών υποθέσεων.
02. Ψηφιακή στρατηγική για τη ∆ικαιοσύνη µε ολοκλήρωση των έργων διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων για την ποινική, πολιτική και διοικητική ∆ικαιοσύνη.
03. Νέος δικαστικός χάρτης στη διοικητική, αστική και ποινική ∆ικαιοσύνη και αναβάθµιση 14 δικαστηρίων.

Κράτος

01. Συνταγµατική αναθεώρηση (άρθρο 16).
02. Αξιολόγηση παντού, bonus παραγωγικότητας, προγράµµατα κατάρτισης 400.000 δηµοσίων υπαλλήλων και επιλογή διοικήσεων οργανισµών µε επαγγελµατικά κριτήρια.
03. Ψηφιακή κάρτα εργασίας σε όλο το ∆ηµόσιο.
04. Νέα κεντρική αρχή για επιτάχυνση, διαφάνεια και εξορθολογισµό δηµόσιων προµηθειών.

Ισότητα

01.Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυηµένου Εισοδήµατος και των αναπηρικών επιδοµάτων.
02. Επέκταση της υποστηριζόµενης απασχόλησης για όλα τα άτοµα µε αναπηρία, «Προσωπικός βοηθός».
03. Πρόληψη και καταπολέµηση της βίας κατά των γυναικών (εφαρµογή του panic button, δοµές υποστήριξης κακοποιηµένων γυναικών και των παιδιών τους, συµβουλευτικά κέντρα κακοποιηµένων γυναικών).
04. Μείωση του έµφυλου µισθολογικού χάσµατος (gender pay gap) από εκτιµώµενο ποσοστό 10% σήµερα σε 5% το 2027 και κάτω από 3% το 2030. Προγράµµατα για την ενίσχυση και τη βελτίωση της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας.
05. Εθνική στρατηγική ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+.

Ισχυρή Ελλάδα

01. Απόλυτη προτεραιότητα στη φύλαξη των συνόρων, µε επέκταση του φυσικού εµποδίου (φράκτη) στην περιοχή του Εβρου στο σύνολο κατά µήκος του ποταµού (140 χλµ.).
02. Οργανωτική αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ., εκσυγχρονισµός, ψηφιακός µετασχηµατισµός των διοικητικών διαδικασιών και αποδέσµευση άνω των 5.000 αστυνοµικών από µη αστυνοµικά καθήκοντα.
03. Νέο Πυροσβεστικό Σώµα, µε σχεδιασµό της νέας δοµής και του τρόπου λειτουργίας του και πρόσληψη 500 νέων στελεχών, αναβάθµιση ολοκληρωµένου πληροφοριακού συστήµατος διαχείρισης συµβάντων και στόλου, προµήθεια σύγχρονων αµφίβιων αεροσκαφών πυρόσβεσης για τα νησιωτικά συµπλέγµατα και 5 +2 Canadair νέου τύπου, καθώς και πυροσβεστικών οχηµάτων µεγάλης κλίµακας.
04. Ενίσχυση της λογοδοσίας και του πλαισίου αντιµετώπισης της αστυνοµικής αυθαιρεσίας και εφοδιασµός των αστυνοµικών πρώτης γραµµής µε κάµερες, που προβλέπεται να συµβάλουν στην αντιµετώπιση περιστατικών.
05. Αύξηση σε σχέση µε το 2022, κατά 15% ανά έτος, µέχρι το 2027 του αριθµού των επαναπατριζόµενων µεταναστών και έµφαση στην ελεγχόµενη µετανάστευση για εποχική εργασία µέσω διεθνών διµερών συµφωνιών για την προσέλκυση ατόµων ειδικών δεξιοτήτων.
06. Η Ελλάδα θα αποκτήσει 24 αεροσκάφη τύπου Rafale και 3 (+1) φρεγάτες Belharra και θα αναβαθµίσει 83 αεροσκάφη F-16 στην κορυφαία έκδοση Viper, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη 19 προγράµµατα ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την προµήθεια αεροσκαφών F-35, την αναβάθµιση µαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 50 και την απόκτηση 3 νέων κορβετών του Πολεµικού Ναυτικού. Ι

*Δημοσειύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 28/4/23