«Κεφάλαιο για την Ελλάδα » αλλά και «καταξιωμένο ως διεθνή προσωπικότητα» χαρακτήρισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο συζήτησης στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο διεξάγεται στους Δελφούς μεταξύ 26 και 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης που λίγες ώρες πριν την παρουσία του στο Φόρουμ ανακοινώθηκε στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε ακόμα σχετικά με τον πρωθυπουργό πως έχει «μεγάλη επιρροή στους διεθνείς κύκλους και στα ευρωπαϊκά όργανα» αλλά και πως αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψιν στις προσεχείς εκλογές. «Είμαστε σε γεωπολιτική αστάθεια, βρισκόμαστε εν μέσω κρίσεων. Αλλάζει ο κόσμος μέρα με τη μέρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στη θητεία του στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας με χιούμορ πως «για τις επιλογές μου, ο φίλος μου ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας με θεωρεί περίπου... δωρητή σώματος, ενώ ένας άλλος φίλος μου λέει κοροϊδευτικά «εκτίεις ποινή»» κι αυτό όπως εξήγησε καθώς «όποιος ασχολείται με φυσικές καταστροφές, με διαχείριση αυτού του ρίσκου, πρέπει να είναι σε εγρήγορση 24 ώρες το 24ωρο. Ειδικά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα ή την Ιταλία, που έχουν όλα τα είδη των φυσικών καταστροφών».

Εξήγησε πως τα περασμένα χρόνια η Ελλάδα έδειχνε «υστέρηση στη διαχείριση των καταστροφών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά και γιατί δεν υπήρχε ενδιαφέρον να στηθεί ένας μηχανισμός διαχείρισης». «Είχε υποτιμηθεί η κλιματική αλλαγή και η κλιματική κρίση» σημείωσε.

Για τους λόγους που τον ώθησαν, αν και Κύπριος, να δεχτεί την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να γίνει υπουργός στην Ελλάδα, ο ίδιος απάντησε: «Μου ήταν αδιανόητο, άνθρωπος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πράσινη Γραμμή, να με καλέσει ο πρωθυπουργός στην Ελλάδα – αφού είχα διατελέσει Επίτροπος Κρίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση- και να μην ανταποκριθώ. Συνειδησιακά δεν θα ένιωθα καλά».

Στο υπουργείο έφτασε με τον στόχο «να βοηθήσω όσο μπορώ για να χτιστεί ένας μηχανισμός, ένα σύστημα που να είναι αποτελεσματικό και να σώζει ζωές και περιουσίες. Αν είναι δυνατόν η κύρια σκέψη μου ήταν να συνδεθεί ο μηχανισμός αυτός με την επιστημονική σκέψη. Να μη βασίζεται στα... γιουρούσια. Δεν αρκεί την περίοδο της κλιματικής αλλαγής να αντιμετωπίζεις τις φυσικές καταστροφές μόνο με το φιλότιμο».

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αποκάλυψε ακόμα τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης τις ώρες αμέσως μετά τον μεγάλο σεισμό στην Τουρκία. «Ως επίτροπος είχα δουλέψει πολύ με τους Τούρκους στην εφαρμογή της απόφασης για τη διαχείριση του προσφυγικού εντός της Τουρκίας. Έτσι είχε οικοδομηθεί μια εμπιστοσύνη. Το βράδυ του σεισμού, έκανα απευθείας επαφή με τους ανθρώπους που ήξερα εκεί. Συνειδητοποιήσαμε όλοι γρήγορα ότι ο σεισμός ξεπερνούσε τη φαντασία». Η πρόταση του προς τους Τούρκους ήταν πως χρειάζονται κινητά νοσοκομεία και ιατρεία, υλικό που υπήρχε στην Ελλάδα καθώς ο ίδιος και η ομάδα είχαν φροντίσει, όπως ανέφερε, να αποκτήσουν το κρίσιμο αυτό υλικό για οποιαδήποτε κρίση. «Αποφασίσαμε σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, που με παρότρυνε, ένα μέρος αυτού του υλικού να το διαθέσουμε στην Τουρκία. Έπρεπε να βρούμε τρόπους για να πάει γρήγορα. Αν πάει μετά από 10 μέρες χάνει την αξία και τη σημασία του. Όλο το βράδυ και το πρωί ξεκινήσαμε τις επαφές. Χρειάστηκαν 8 πτήσεις, ενώ πήραμε για βοήθεια και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό» σημείωσε ο υπουργός.

Ο ίδιος συνόδευσε τις πτήσεις ενώ ανέφερε για όσα είδε στα Άδανα «Όταν φτάσαμε εκεί είδαμε το χάος, είχαν καταρρεύσει τα πάντα». Όσο για το ανθρώπινο δυναμικό που έφτασε στην Τουρκία για να βοηθήσει στην έρευνα και διάσωση, ο Χρήστος Στυλιανίδης, αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που δείχνει την αναγνώριση της ελληνικής προσπάθειας. «Κάτι πολύ συγκινητικό που μου είπε ο πυροσβέστης που πήγε αυτές τις μέρες για μια βράβευση στην Τουρκία. Όταν ο πρόεδρος Ερντογάν έδινε το βραβείο στον Έλληνα πυροσβέστη, σείστηκε η αίθουσα. Αυτό δείχνει την αναγνώριση του μέσου ανθρώπου στην Τουρκία στη βοήθεια που προσέφερε η Ελλάδα».