Εκλογές 2023: Σε επικοινωνιακό τέλμα η Κουμουνδούρου - Ασυνεννοησία μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε σημαντικά θέματα
Αμηχανία στο εσωτερικό του κόμματος στον δρόμο προς τις κάλπες
Ο Γιάνης Βαρουφάκης θα κόψει το χέρι από τον ώμο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα φτάσει μέχρι το τέλος αλλά σε κυβέρνηση δεν θα μετάσχει ούτε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ούτε με τον Αλέξη Τσίπρα. Για το ΚΚΕ ούτε συζήτηση, φυσικά, που χαρακτηρίζει την πρόταση για προοδευτική κυβέρνηση «μούφα». Ιστορικός συμβιβασμός α λα Μπερλινγκουέρ στην Ελλάδα δεν θα γίνει.
Η Κουμουνδούρου έχει εισέλθει σε ένα τέλμα επικοινωνιακό. Ένα κλίμα που εμφανίζεται να είναι αντιφατικό. Σε πολλές περιπτώσεις σημαντικών ζητημάτων, τα στελέχη του κόμματος δείχνουν είτε να μη γνωρίζουν την κεντρική άποψη είτε να εκφράζουν προσωπικές απόψεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δηλώσεις Τσακαλώτου - Δραγασάκη περί κυβέρνησης ηττημένων που προκάλεσαν την οξύτατη αντίδραση πολλών κορυφαίων συμβούλων του Αλέξη Τσίπρα. Με συνέπεια την επόμενη ημέρα να «διευκρινίσουν» τις δηλώσεις τους, ξεχνώντας τη βασική δημοσιογραφική αρχή «όποιος διευκρινίζει, επιβεβαιώνει».
Αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, όπως σε βασικά οικονομικά θέματα, για παράδειγμα η κρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, ο πόλεμος εναντίον των τραπεζών, ο φράχτης του Έβρου, η υπόθεση Γεωργούλη, για την οποία ακόμη και γυναίκες υποψήφιες δημοσιοποίησαν υπονοούμενα όσον αφορά την Ελένη Χρονοπούλου.
Εγκλωβισμένη η Κουμουνδούρου, όπως πιστεύουν και οι δημοσκόποι, στο δικό της προεκλογικό μήνυμα αδυνατεί επί του παρόντος να αποδράσει από την άρνηση των υποψήφιων κυβερνητικών εταίρων. Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό του κόμματος επικρατεί αμηχανία. Λίγοι είναι εκείνοι που δεν υποστηρίζουν μια προοπτική κυβέρνησης συνεργασίας ακόμη και ηττημένων και αρκετοί που διακρίνουν τον κίνδυνο της κυβέρνησης μειοψηφίας με υποστήριξη ανοχής.
Το γενικότερο κλίμα είναι ομιχλώδες, καθώς πολλοί συνειδητοποιούν πως πρακτικά ούτε κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να γίνει -εκτός αν τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά των δημοσκοπικών καταγραφών και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα-, αλλά ούτε και κυβέρνηση μειοψηφίας.
Κάποιοι κάνουν λόγο για πολιτικές δηλώσεις που εδράζονται σε προσπάθεια ενίσχυσης του δικομματισμού. Υποστηρίζουν πως με τον τρόπο του ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να διαμορφώσει την προεκλογική πολιτική ατζέντα, κοιτώντας την επόμενη ημέρα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ, λένε, «είναι πρώτο κόμμα, τότε ο Τσίπρας θα έχει δικαιωθεί, καθώς θα κρατά τα ηνία της εξουσίας στα χέρια του. Αλλά ακόμη και αν ηττηθεί θα έχει εκ νέου δικαιωθεί, αφού θα έχει καταφέρει να αποδώσει την ευθύνη τής μη συγκρότησης προοδευτικής κυβέρνησης στα υπόλοιπα κόμματα. Δηλαδή, μια κίνηση win win», λένε με δηκτικό τρόπο.
Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σύμφωνα με την οποία «αν δεν βγαίνουν τα νούμερα τα μικρότερα κόμματα θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αν υπολείπονται 5-10 βουλευτές σε ένα σχέδιο προοδευτικής σύγκλισης, θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη να στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση ή θα ανοίξουν τον δρόμο στον κ. Μητσοτάκη».
Καλημέρα θλίψη
Την ίδια στιγμή δεν περνούν απαρατήρητες στην Κουμουνδούρου οι νέες δημοσκοπήσεις. Στις οποίες καταγράφεται αφενός μια αύξηση της διαφοράς της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου μια έντονη τάση αντισυστημικής ψήφου που, όμως, δεν λογίζεται υπέρ του κόμματος.Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως η συγκεκριμένη τάση οφείλεται κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η προσπάθεια ανοίγματος προς την Κεντροαριστερά αλλά και ευρύτερες δυνάμεις της Κεντροδεξιάς διαμορφώνει ένα πνεύμα ταύτισης με το γενικότερο πολιτικό σύστημα. Θεωρούν, δε, πως ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να χάνει από τα αριστερά του και ότι αυτό δεν έχει συμβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης. Αλλά άρχισε να εμφανίζεται από τον δεύτερο χρόνο -ως αξιωματική αντιπολίτευσηόταν δεν αποφασίστηκε καθαρά η πολιτική ταυτότητα του κόμματος.
Υποστηρίζουν, μάλιστα, πως το κλίμα της εκλογικής ενότητας που έχει αρχίσει να δημιουργείται απαιτεί μια ικανή και αναγκαία στροφή προς τους νέους ψηφοφόρους που εμφανίζονται να ενισχύουν δυναμικά το ΜέΡΑ25 αλλά και να στρέφονται ακόμη και προς το ΚΚΕ. Ειδικά για τα ποσοστά του ΜέΡΑ25, που εμφανίζονται ιδιαίτερα ενισχυμένα την τελευταία περίοδο, πολλοί πιστεύουν πως θα προκαλέσουν μεγαλύτερη εκλογική ζημιά από ό,τι αρχικά προβλεπόταν.
Το ίδιο, σημειώνουν, είχε συμβεί και στις προηγούμενες εκλογές, με μια μεγάλη μερίδα φοιτητών να υποστηρίζουν τον Γιάνη Βαρουφάκη. Αξιολογούν, μάλιστα, τον «κίνδυνο» και σε ποσοστιαίο επίπεδο, σημειώνοντας πως «το ποσοστό που καταγράφει το ΜέΡΑ25 μοιάζει να είναι το κλειδί της πρωτιάς για τον ΣΥΡΙΖΑ».
Καθυστερήσεις...
Η προοπτική συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ είναι ακόμη πιο ομιχλώδης. Ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει τη σύγκλιση. Μια συνεργασία σε βάση πολιτικού προγράμματος. Από την άλλη μεριά, όμως, η Χαριλάου Τρικούπη μοιάζει να «παίζει καθυστερήσεις», όπως σημειώνουν, χαρακτηριστικά, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Ανδρουλάκης φέρεται αποφασισμένος να επιμείνει στην αρχική του απόφαση -«με κανέναν από τους δύο»- ανεξαρτήτως του τελικού ποσοστού που θα καταγραφεί για το κόμμα του το βράδυ της 21ης Μαΐου.
Οι πολιτικές αναλύσεις μοιάζουν ακόμη περισσότερο αλληλοσυγκρουόμενες. Από τη μία μεριά ο στόχος είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη το ενισχυμένο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, για να είναι δυνατή η προοπτική προοδευτικής κυβέρνησης αλλά και να πιεστεί μετεκλογικά το ΠΑΣΟΚ. Και τα δυο μαζί, λένε οι πολιτικοί αναλυτές -ενισχυόμενοι και από τους δημοσκόπους- δεν προκύπτουν. Εκτός και αν ανατραπούν τα προσώρας δεδομένα.
*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή στις 29/4/2023.