Την αισιοδοξία του για την επομένη των εκλογών εξέφρασε σε διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας σε οκτώ περιφερειακά κανάλια, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε Γρεβενά και Κοζάνη, τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή το σημαντικό για τους πολίτες είναι να γνωρίζουν πώς θα κυβερνηθεί η χώρα την επομένη των εκλογών και να γίνει επιτέλους η χώρα μας «ευρωπαϊκή χώρα».

«Οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα είναι ένα ντέρμπι, μια αμφίρροπη αναμέτρηση και θα δούμε ποιος θα νικήσει» είπε υποστηρίζοντας πως η φθορά που έχει υποστεί η ΝΔ είναι μεγάλη, ενώ δεν έχει παρουσιάσει «καθόλου καλά αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, απάντησε πως το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βάζουμε τα άλογα μπροστά από το κάρο και όχι πίσω, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι όποιες συνεργασίες θα πραγματοποιηθούν βάσει των προγραμμάτων και των θέσεων που εκφράζει κάθε κόμμα.

Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό που δεν θα είναι πρόεδρος κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε σκωπτικά ότι μια τέτοια άποψη δεν μπορεί να δεχθεί σοβαρής κριτικής, με την έννοια ότι δεν είναι δυνατόν να καθορίσει το πρόσωπο του πρωθυπουργού μιας κυβέρνησης ένα κόμμα που υπολείπεται κατά πολύ σε εκλογικό ποσοστό από το πρώτο κόμμα.

5880777
5880778
5880779
5880785

Δεν είμαστε όλοι το ίδιο»

«Δεν είμαστε όλοι το ίδιο, στις εκλογές θα κριθεί αν θα έχουμε Μητσοτάκη ή αλλαγή» τόνισε, καλώντας τους πολίτες να στηρίξουν την πολιτική αλλαγή με ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ειδικά τα νέα παιδιά «που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους έβαλε ‘κόφτη’ και φτάσαμε στο σημείο 20.000 παιδιά κάθε χρόνο να μην μπαίνουν στα πανεπιστήμια».

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πως θα καταργήσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, θα ενισχύσει τα πανεπιστήμια με χρηματοδότηση και καθηγητές στα ΑΕΙ, και ότι θα προχωρήσει σε νέους διορισμούς εκπαιδευτικούς.

Και συνέχισε: «Δεν θα είναι το ίδιο αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τα δημόσια νοσοκομεία την επόμενη ημέρα» είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αδιαφορεί για την δημόσια υγεία και απαξίωσε τα δημόσια νοσοκομεία. «Είναι δυνατόν να έχουμε έναν νοσηλευτή για 50 ασθενείς;» διερωτήθηκε προσθέτοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και των ανθρώπων που ήταν στην πρώτη γραμμή την περίοδο της πανδημίας.

Αναφερόμενος στην εθνική τραγωδία των Τεμπών, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «αναμένουμε το πόρισμα της δικαιοσύνης και την δικογραφία» δίνοντας τη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει κανένα περιθώριο συγκάλυψης των αιτιών που οδήγησαν στο χαμό 57 ανθρώπων.



Τι είπε για την συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα να συγκυβερνήσει με το τρίτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, διότι απ’ ό,τι είδα τις προγραμματικές τους θέσεις, δεν υπάρχουν διαφορές ουσιαστικές. Στα 11 σημεία που εμείς καταθέσαμε προχθές και είδα την επόμενη μέρα, μετά από δυο μέρες, κατέθεσαν το δικό τους πρόγραμμα, νομίζω ότι ουσιαστικές διαφορές δεν είδαμε. Γι' αυτό και δεν άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να βγει και να πει ότι  το 5ο σημείο είναι προβληματικό, το 6ο σημείο είναι προβληματικό, ή να πρόσθεσε ένα ακόμα σημείο. Δεν άκουσα. Δεν ξέρω αν εσείς ακούσατε.

Άρα λοιπόν, υπάρχει προγραμματική βάση. Από κει και πέρα,  έχω δηλώσει κι άλλες φορές ότι η πορεία προς τις εκλογές είναι μια ανταγωνιστική πορεία. Αλλά πρέπει να σοβαρευτούμε. Διότι αυτή τη στιγμή δεν απασχολεί τον ελληνικό λαό τόσο αν το ποσοστό του ενός θα είναι  λίγο παραπάνω ή λίγο παρακάτω.

Τι είπε για τον Γ. Βαρουφάκη

Εντάξει, τον κ. Βαρουφάκη... Κοιτάξτε, εγώ έχω δηλώσει ευθαρσώς και το έχω ξεκαθαρίσει, υπάρχει ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας. Δεν έχω πρόβλημα με το κόμμα του, αλλά ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης έχει ένα έλλειμμα αξιοπιστίας, δεν είναι εύκολο να μπορέσεις να καθίσεις στο τραπέζι και να κουβεντιάσεις μ’ έναν άνθρωπο ο οποίος το 2015 είχε αυτή τη συμπεριφορά όταν εμείς δίναμε τη μάχη για να σώσουμε τη χώρα, αυτός κατέγραφε τις συνομιλίες μας για να κάνει βιβλίο και να κάνει τον εαυτό του ήρωα. Και μας έβγαλε προδότες όλους εμάς που κρατήσαμε την κοινωνία όρθια.
Δε μπορεί να ξεχαστούν όλα αυτά. Όπως επίσης, δε μπορεί να συλλάβει το μυαλό μου πώς είναι δυνατόν τούτη την ώρα να δίνει αυτή τη χείρα βοηθείας στον Μητσοτάκη, λες και είναι συνεννοημένοι. Να παρουσιάζει αυτή την εμμονή των σχεδίων Σόιμπλε ως αντικείμενο συζήτησης το 2023, όταν φύγαμε από την κρίση εκείνη.
        
Τι είπε για την πρόσκληση σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ

Αλλά εγώ θέλω ν' απευθυνθώ στα ιστορικά κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Δε μπορεί, ακόμα και αν έχεις σημαντικές διαφορές και θεωρείς ότι αυτό το ευρωπαϊκό πλαίσιο, εν πάση περιπτώσει, είναι ένα πλαίσιο –και αναφέρομαι στον κ. Κουτσούμπα- δε μπορείς να είσαι στη λογική «τι Πλαστήρας τι Παπάγος». Και μάλιστα να το πας ένα βήμα πιο κει, να λες, «χειρότερος ο ΣΥΡΙΖΑ», όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που έβγαλε 2,3 εκατομμύρια ανασφάλιστους και τους έβαλε ξανά στο δημόσιο Σύστημα Υγείας, να λες «τι Πλαστήρας τι Παπάγος»;

Και να λες είναι το ίδιο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας κι αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, απ’ τη μια ν’ ακούμε κριτική ότι έχουμε 80 δις κι απ’ την άλλη να λένε «ίδιο είναι»: Ποιο είναι το ίδιο;  Ότι θέλουμε να ξαναθεσμοθετήσουμε το 8ωρο και να μην υπάρχουν απλήρωτες υπερωρίες και να έχουμε Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας των εργαζομένων και να δώσουμε 880 ευρώ κατώτατο μισθό και να ξεπαγώσουμε τις τριετίες; Είναι το ίδιο; Αυτά έκανε ο Μητσοτάκης; Που ακολούθησε την πολιτική του ΣΕΒ; Είναι δυνατό να λέμε ότι είναι το ίδιο;

Είναι δυνατό να λέμε ότι είναι το ίδιο αν αύριο ξημερώσουμε με κυβέρνηση Μητσοτάκη, που θα συνεχίσει αυτή την πολιτική για τον κόσμο της εργασίας, της ισοπέδωσης, με κυβέρνηση προοδευτική; Αυτά είπε το Κομμουνιστικό κόμμα στην Πορτογαλία όταν ήρθε ο Αντόνιο Κόστα και στήριξε την κυβέρνηση; Στήριξε την κυβέρνηση για να φύγει μια άθλια κυβέρνηση της Δεξιάς εκεί.

Ο κόσμος, ο δημοκρατικός κόσμος, ο προοδευτικός κόσμος που στηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα, αισθάνεται άνετα με αυτές τις θέσεις; Και απευθύνομαι τώρα και στον κ. Ανδρουλάκη. Εντάξει, ο ανταγωνισμός ο προεκλογικός έχει κι ένα όριο. Δε μπορείς να εμφανίζεσαι ως ο αποκλειστικός ιδιοκτήτης της πολιτικής παρακαταθήκης του Ανδρέα και να έχεις διμέτωπο και ν’ αφήσεις ανοιχτό να συνεργαστείς με το κόμμα του Μητσοτάκη και με τα ορφανά του Καρατζαφέρη. Δε γίνεται αυτό.
        
Τι είπε για τον Ανδρέα Παπανδρέου

Αν ένα πράγμα έχουμε μάθει από την παρακαταθήκη του Ανδρέα, ήταν ότι ποτέ δεν είχε διμέτωπο. Είχε ένα μέτωπο απέναντί του, έναν εχθρό: τη Δεξιά. Τη Δεξιά του Μητσοτάκη μάλιστα, ακόμα περισσότερο. Άρα δε μπορείς ν’ αφήνεις ανοιχτό το τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Και εντάξει, θεωρώ ότι εδώ δεν πρέπει να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Το κρίσιμο είναι να δούμε με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνηθεί ο τόπος την επόμενη μέρα.

Τί είπε για κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή

Ένα πράγμα λοιπόν είναι σαφές: Αν είναι πρώτη η Νέα Δημοκρατία, θα φτιάξει κυβέρνηση. Αν είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ θα φτιάξει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας. Άρα, δεν είναι ψηφοθηρικό αυτό που λέω. Είναι υπαρξιακό ζήτημα ποιος θα έρθει πρώτος στις εκλογές. Είναι εκλογές απλής αναλογικής, αλλά  θα κρίνουν το ποιος θα σχηματίσει κυβέρνηση την επόμενη μέρα. Και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει μια άλλη προοπτική και να φέρει την αλλαγή.

Τί είπε για το τρίτο πρόσωπο που θέτει ο κ. Ανδρουλάκης
 
Νομίζω ότι είναι και λίγο ακατανόητο αυτό, με την έννοια ότι πουθενά στην Ευρώπη  που έχουμε κυβερνήσεις συνεργασίας, δεν τίθεται ως όρος, ένα τρίτο πρόσωπο που μάλιστα θα είναι κι ένας λαγός που θα βγει από το καπέλο κάποια στιγμή.

Κι επειδή στην Ελλάδα έχουμε μια εμπειρία από κυβερνήσεις που επιλέχθηκε δοτός Πρωθυπουργός κι όχι εκλεγμένος Πρωθυπουργός, από τα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του ’60 αλλά και πρόσφατα, δεν είχαν πολύ μεγάλη επιτυχία οι κυβερνήσεις που είχαν έναν Πρωθυπουργό μη εκλεγμένο, νομίζω ότι αυτό είναι μια συζήτηση η οποία δε μπορεί να δεχθεί κριτική, στερείται ουσίας αυτή η συζήτηση.

Κατανοώ τους επικοινωνιακούς λόγους που μπορεί να ωθούν τον κ. Ανδρουλάκη σε μια τέτοια τοποθέτηση, αλλά νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο δε μπορεί να το υποστηρίξει ούτε ο ίδιος ούτε το κόμμα του. Αλλά από την άλλη, εγώ λέω ότι ο κριτής μας είναι ο ελληνικός λαός. Προφανώς, αν ο κ. Ανδρουλάκης φέρει ένα τέτοιο ποσοστό που μπορεί να διεκδικήσει ο ίδιος να είναι Πρωθυπουργός, καλώς να το κάνει.

Οι συσχετισμοί λοιπόν είναι αυτοί οι οποίοι θ’ αναδείξουν και τα δεδομένα στη βάση των οποίων θα συζητάμε την επόμενη μέρα. Ας μη βάζουμε λοιπόν το κάρο μπροστά από το άλογο, ας περιμένουμε τη λαϊκή ετυμηγορία και θα κάνουμε τη συζήτησή μας την επόμενη  μέρα των εκλογών.