Η παράσταση νίκης που δημιουργούν οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα και που εμφανίζουν τη Ν.Δ. να προηγείται με 6 ποσοστιαίες μονάδες δημιουργεί ισχυρή πίεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μοιραία, η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε μέσα στην προεκλογική περίοδο να προσεγγίσει το κυβερνών κόμμα, παρά το γεγονός ότι τα στελέχη του δίνουν καθημερινά μάχες στα τηλεοπτικά παράθυρα, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έχει «οργώσει» όλη την Ελλάδα. 

Στις διαδοχικές συσκέψεις που γίνονται στην Κουμουνδούρου πολλά στελέχη υποστηρίζουν ότι έχασαν τον έλεγχο των εξελίξεων στον επικοινωνιακό τομέα, καθώς η Ν.Δ. κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα της, εκμεταλλευόμενη και τα όσα λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Βασική στόχευση

Ετσι, βασική στόχευση λίγο πριν από τις κάλπες είναι να ξεφύγουν μεν από την ατζέντα της Ν.Δ., θέτοντας παράλληλα με ένταση θέματα που αφορούν τους πολίτες και έχουν να κάνουν με την ακρίβεια, την Υγεία, την Παιδεία και τα εργασιακά δικαιώματα. Παράλληλα, υπάρχουν στελέχη που υποστηρίζουν ότι οι χαμηλοί θεσμικοί τόνοι που κράτησε όλο αυτό το διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να προσεγγίσει τη μεσαία τάξη έχουν δώσει την εντύπωση ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει θέσεις και δεν έχει απαντήσεις στα σοβαρά θέματα που αφορούν την κοινωνία.

Πιο δυνατή

Στο ερώτημα, δε, γιατί το αφήγημα της προοδευτικής διακυβέρνησης ξέφυγε από τη βασική του στόχευση, παρά την επιμονή του Αλέξη Τσίπρα ότι μιλάει για κυβέρνηση συνεργασίας, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, η απάντηση είναι ότι η φράση για την «κυβέρνηση των ηττημένων» ήταν πιο δυνατή από το αφήγημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης». Πιο συγκεκριμένα, όπως λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η «προοδευτική διακυβέρνηση» αποδυναμώθηκε, καθώς τα κόμματα στα οποία απευθυνόταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, το ένα μετά το άλλο διαχώριζαν τη θέση τους, επιμένοντας ότι δεν πρόκειται να πάρουν μέρος σε μια τέτοια κυβέρνηση, το καθένα για τους δικούς του λόγους. 

Το ΠΑΣΟΚ γιατί δεν θέλει τον Αλέξη Τσίπρα για πρωθυπουργό, το ΚΚΕ γιατί δεν συνεργάζεται με κανέναν και το ΜέΡΑ25 γιατί εισπράττει από την αριστερή αντισυστημική ψήφο και βλέπει τα ποσοστά του να ανεβαίνουν. Η μεγάλη δόση «παπανδρεϊκών» αναφορών, άλλωστε, για «συμβόλαιο αλλαγής», για την «Ελλάδα που ανήκει τους Ελληνες» και για το περίφημο «ραντεβού με την Ιστορία» του 1981 απέδειξαν ότι στην πραγματικότητα το κάλεσμα για «προοδευτική διακυβέρνηση» αφορούσε μόνο το ΠΑΣΟΚ, αν και ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «ψαρεύει» ψηφοφόρους από το κόμμα του μέχρι την τελευταία στιγμή.

Πιέσεις

Παράλληλα, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονταν να πιέζουν τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία «κυβέρνησης των ηττημένων», με το αιτιολογικό ότι αυτή είναι η χρησιμότητα της απλής αναλογικής - παρά το γεγονός ότι το κόμμα τους δεν την έχει ψηφίσει. Χρειάστηκε να παρέμβει πολλές φορές ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι «εγώ είμαι απόλυτα σαφής, πουθενά στον κόσμο δεν σχηματίζονται κυβερνήσεις από τους ηττημένους των εκλογών», για να περιορίσει τη συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα. Μέσα σε όλον αυτόν τον πανικό, η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για ψήφο ανοχής περιέπλεξε ακόμα περισσότερο τα πράγματα, φέρνοντας τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ακόμα δυσκολότερη θέση. Κι αυτό γιατί εκτιμήθηκε ότι η εν λόγω «γραμμή» προκάλεσε σύγχυση και φόβους για το πόσο σταθερή θα είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Φθορά

Ετσι, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε να ανασκευάζει και αυτό το αφήγημα, αντιλαμβανόμενος τη φθορά που είχε αυτή η πρόταση για το κόμμα του: «Μια κυβέρνηση η οποία θα στηρίζεται στην ανοχή του 3% δεν θα είναι μια κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής, θα είναι ευεπίφορη σε πιέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας μάλιστα: «Διεκδικώ την ισχυρότερη δυνατή εντολή του ελληνικού λαού, διότι αυτό που επιθυμώ είναι να έχουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής, μια κυβέρνηση σταθερότητας, μια κυβέρνηση τετραετίας».

Φυσικά, το μεγάλο πρόβλημα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν η συζήτηση που άνοιξε για το νέο σχέδιο «Δήμητρα», αφού τα κυβερνητικά στελέχη «στρίμωξαν» πολλές φορές τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντάς τους το ερώτημα εάν θα συνεργαστούν με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Και, σαν να μην έφτανε αυτό, πριν από μερικές μέρες είδε το φως της δημοσιότητας και ένα κείμενο του Ευκλείδη Τσακαλώτου για το τοπικό νόμισμα, το οποίο πυροδότησε ακόμα περισσότερο τις συζητήσεις γύρω από αυτό το θέμα.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 13 Μαΐου 2023.