«Γιατί ξέρουμε να κυβερνήσουμε, εμείς δημιουργήσαμε το ΕΣΥ, το κοινωνικό κράτος, τις υποδομές της χώρας» , είναι η απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη στο ερώτημα γιατί να προτιμήσει κάποιος το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ από αυτά της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσίασαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας, αντίστοιχα. Μέχρις εδώ καλά για την ανθρωπογεωγραφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, καθώς στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν ψηφίζουν κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά επιθυμούν να έχει κυβερνητικές ευθύνες, ακόμα και ως εταίρος μιας συγκυβέρνησης.

Εδώ, όμως, ξεκινούν τα δύσκολα στην εξίσωση, καθώς είναι σχεδόν μοιρασμένοι στις μετρήσεις αυτοί που επιθυμούν αυτόνομη πορεία, αυτοί που επιθυμούν συνεργασία με τη Ν.Δ. και αυτοί που βλέπουν θετικά μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με τα δεδομένα αυτά, ο μόνος τρόπος να μη δυσαρεστηθούν ψηφοφόροι από τις τρεις αυτές δεξαμενές είναι το κόμμα να διατηρήσει την αυτόνομη πορεία του. Ακόμα μία δύσκολη παράμετρος είναι το γεγονός ότι η πλειονότητα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με το να είναι στη θέση του πρωθυπουργού ο αρχηγός του πρώτου κόμματος.

Τα χαρακτηριστικά αυτά στην εκλογική βάση του κόμματος, και ειδικά σε εκείνο το μέρος της που άντεξε στα δύσκολα και συνέχισε να ψηφίζει το κόμμα ακόμα και στα πιο χαμηλά του ποσοστά, δεν διαμορφώθηκαν επί των ημερών της προεδρίας του Νίκου Ανδρουλάκη, ωστόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και η ηγετική του ομάδα καλούνται όχι απλώς να συγκρατήσουν δυνάμεις, αλλά και να πετύχουν ένα υπολογίσιμο διψήφιο ποσοστό.

Ικανοποιημένοι από την απήχηση της θέσης «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας»

Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν μείνει ικανοποιημένοι από την απήχηση της θέσης «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας» για τη θέση του πρωθυπουργού, γιατί κάνει το κόμμα να τραβά πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας προεκλογικά και, παράλληλα, βρίσκει σύμφωνους αρκετούς ψηφοφόρους από τη δεξαμενή-εκκρεμές του Κέντρου. Με δεδομένο, όμως, ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστηρίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα υποχωρήσει σε καμία περίπτωση από τη θέση αυτή, κάνοντας ανέφικτη μια συγκυβέρνηση, ανοιχτό μένει το ρίσκο τα ποσοστά του κόμματος να συμπιεστούν μεταξύ των εκλογικών αναμετρήσεων.

Στο ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, γνωρίζουν ότι, αν η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων δείχνει καθαρή νίκη του πρώτου, τότε, αντί για πόλωση, θα υπάρξει χαλαρή ψήφος, που θα επιτρέψει στο κόμμα να διατηρήσει διψήφια ποσοστά και στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Παράλληλα, αν στη θέση του δεύτερου βρίσκεται εκ νέου ηττημένος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας, θα έχουν μπροστά τους τη δυνατότητα να διεκδικήσουν ακόμα μία φορά την κυριαρχία στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Στην τελική ευθεία για τις κάλπες το βάρος πέφτει στην Αττική, τόσο με τις περιοδείες του Νίκου Ανδρουλάκη όσο και με τις συνεχείς εμφανίσεις του στα ΜΜΕ, καθώς εκεί «πονά» το ΠΑΣΟΚ, και ειδικά στην Αθήνα και τον Πειραιά. Ακριβώς αντίθετη είναι η εικόνα στην επαρχία και στα νησιά, όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης βλέπει τα ποσοστά του να διατηρούνται προσαυξημένα. Αυτή ακριβώς τη διαφορά θα προσπαθήσει να γεφυρώσει ο πρόεδρος του κόμματος στην τελική ευθεία για τις κάλπες. Αλλωστε, το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές άντλησε το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών του από την περιφέρεια και από μεγαλύτερους σε ηλικία ψηφοφόρους. Στους νέους βρίσκεται το δεύτερο αδύναμο σημείο, για το οποίο γίνεται επίσης προσπάθεια ως προς την ισχυροποίηση του κόμματος, η οποία αποτυπώνεται στο πρόγραμμα του κόμματος, με έμφαση στο στεγαστικό για νέα ζευγάρια, ενώ και ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλά διαρκώς για την ανάγκη ενίσχυσης της νέας γενιάς. Η φράση του Νίκου Ανδρουλάκη «το ΠΑΣΟΚ είναι χρήσιμο και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση» δείχνει ότι δύο ρόλοι εξετάζονται και μετριούνται δημοσκοπικά: αυτός του κόμματος-ρυθμιστή των εκλογών και αυτός της θεσμικής αντιπολίτευσης. Στο τέλος της ημέρας, όλοι συνομολογούν ότι η συνταγή για την ενδυνάμωση του κόμματος περνά μέσα από την αποφυγή της κυβερνητικής φθοράς και απεύχονται να χρειαστεί να συγκυβερνήσουν.

Η αυτόνομη πορεία αποτελεί επιλογή, αν ωστόσο κάτι τέτοιο χρειαστεί, η συνταγή για πρόσωπο κοινής αποδοχής στη θέση του πρωθυπουργού θα συμπληρωθεί και για προτεινόμενα πρόσωπα σε κομβικά υπουργεία. Η αποφυγή φθοράς θα επιχειρηθεί με τη μη συμμετοχή βουλευτών σε κυβερνητικά πόστα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 13/5/23