Τη δοκιμαστική διαδρομή του μετρό Θεσσαλονίκης ΝΣΣ – Αμαξοστάσιο πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρίσκεται στην πόλη για την προγραμματισμένη του ομιλία το απόγευμα στο Παλέ ντε Σπορ.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός φθάνοντας στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας είπε: «Είναι μία ωραία μέρα για τη Θεσσαλονίκη». Ο κ. Μητσοτάκης συνοδευόταν από τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Γιώργο Γεραπετρίτη, τον υφυπουργό Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη, και τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό, Νίκο Ταχιάο.

kk__2_
kk__3_
kk__4_
kk__1_

Μαζί τους στη δοκιμαστική διαδρομή ήταν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, αλλά και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Η σημερινή εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. Το μετρό Θεσσαλονίκης, το πολύπαθο αυτό έργο, τίθεται σε δοκιμαστική λειτουργία και όσοι είχαν την ευκαιρία να με συνοδεύσουν σήμερα καθώς διανύσαμε όλη τη βασική πρώτη γραμμή διαπίστωσαν ότι η κυβέρνηση τήρησε τη δέσμευσή της, να παραδώσει το πιο σύγχρονο μετρό στην Ευρώπη», σημείωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Είναι πραγματικά μια πολύ σημαντική μέρα για τη Θεσσαλονίκη και τους Θεσσαλονικείς, καθώς ένα όνειρο πολλών δεκαετιών γίνεται πράξη. Να ευχαριστήσω όσους δούλεψαν για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος για να περάσουμε από την απάτη των μουσαμάδων στην πραγματικότητα ενός έργου που ξεκινά τη δοκιμαστική του λειτουργία».

«Η Θεσσαλονίκη αποκτά πια το δικό της μετρό και ήρθε η ώρα να μετονομαστεί η Αττικό Μετρό σε Ελληνικό Μετρό για να σηματοδοτήσουμε με αυτόν τον τρόπο ότι και η συμπρωτεύουσα αποκτά το μετρό που της αξίζει», ανέφερε ακόμη.

Νωρίτερα, την ίδια βόλτα είχαν κάνει δημοσιογράφοι και τεχνικοί. Η διάρκεια της διαδρομής ήταν 17 λεπτά, με όριο ταχύτητας τα 80 χιλιόμετρα την ώρα.

Σύμφωνα με τον μηχανικό του έργου, Νικόλαο Δένη, μία από τις καινοτομίες του μετρό της Θεσσαλονίκης είναι οι πόρτες ασφαλείας που δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στη γραμμή και την ηλεκτροφόρο ράβδο. Οι πόρτες θα συντονίζονται με την άφιξη του τρένου, επιτρέποντας την πρόσβαση των επιβατών μόνον την ώρα της επιβίβασης.

«Άλλη μία καινοτομία είναι το γεγονός ότι το τρένο στη Θεσσαλονίκη παίρνει ρεύμα από κάτω -ενώ στην Αθήνα παίρνει από πάνω-, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο της ηλεκτροπληξίας. Μάλιστα, η ηλεκτροφόρος ράβδος που τροφοδοτεί τον συρμό είναι μονωμένη με ειδικό πλαστικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: voria.gr