Οι προσδοκίες δεν είναι υψηλές μόνο για τους «μεγάλους», αλλά και για τους «μικρούς», οι οποίοι είτε διεκδικούν την παραμονή τους στη νέα Βουλή είτε την είσοδό τους για πρώτη φορά. Πιο ψηλά έχουν βάλει τον πήχη στο ΚΚΕ, βλέποντας ρεύμα ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και εξωκοινοβουλευτικούς σχηματισμούς, θεωρώντας ότι μπορεί να καταλάβουν ακόμα και την 3η θέση. Αλλωστε, από το 1981 έως το 2012 το Κομμουνιστικό Κόμμα βρισκόταν τρίτο στην κοινοβουλευτική τάξη, με εξαίρεση τις εκλογές του 1993, όταν τερμάτισε 4ο, πίσω από την Πολιτική Ανοιξη.

Αναμφίβολα οι συσπειρώσεις στην κορυφή έχουν περιορίσει την «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων. Οι «μικροί» πιστεύουν όμως ότι το πεδίο παραμένει ανοιχτό, επειδή στο σύστημα της απλής αναλογικής η αυτοδυναμία εξασφαλίζεται με ποσοστό άνω του 46,5% και ως εκ τούτου προσπαθούν στις αυριανές κάλπες να περάσουν το όριο του 3%, για να λάβουν παραπάνω έδρες. Πέραν των άλλων, οι επικεφαλής τους, πλην του κ. Κουτσούμπα, κάνουν σχέδια και για την επόμενη μέρα, την «ατζέντα» δηλαδή που θα θέσουν στον πρώτο ή στον δεύτερο σε περίπτωση που τους ζητηθεί να συνεργαστούν ή έστω να ανεχθούν (ψήφος ανοχής) «κυβέρνηση μειοψηφίας».

Η χρηματοδότηση 

Εκτός των άλλων, είναι και η κρατική χρηματοδότηση, αφού, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, δικαιούνται να τη λάβουν «τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί που στις τελευταίες γενικές βουλευτικές εκλογές είχαν καταρτίσει πλήρεις συνδυασμούς, τουλάχιστον στο εβδομήντα τοις εκατό (70%) των εκλογικών περιφερειών της χώρας, και συγκεντρώσει αριθμό ψήφων τουλάχιστον ίσο με το 1,5% του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων της επικράτειας». Κάτι τέτοιο δεν περνά απαρατήρητο από τα 30 -σε σύνολο 36- κόμματα, που διεκδικούν να υπερβούν το ως άνω ποσοστό, ώστε να λαμβάνουν ενισχύσεις έως τις επόμενες εκλογές. Αυτή τη φορά τα πολύ μικρά κόμματα είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με τα 14 του 2019, ενώ παλαιότερα επίσης δεν υπήρξε ανάλογο ενδιαφέρον. Επίσης, στις προηγούμενες κάλπες, εκτός από τη Χρυσή Αυγή (ποσοστό 2,95%), κανείς από τους υπόλοιπους δεν υπερέβη το 1,47% (Πλεύση Ελευθερίας) και οι πιο πολλοί κινήθηκαν χαμηλότερα της μονάδας. Τώρα λένε ότι υπάρχει κόσμος που ανταποκρίνεται στα καλέσματά τους, όπως η Νίκη του Δ. Νατσιού, η Πλεύση της Ζ. Κωνσταντοπούλου, το ΕΑΝ του Τ. Κανελλόπουλου, τοη Κίνμα των Φτωχών, η Εθνική Δημιουργία, η Ελλήνων Συνέλευσις, η Συμμαχία Ανατροπής κ.λπ.

Οι θέσεις των τριών μικρότερων κομμάτων 

Οσον αφορά τις θέσεις των τριών μικρότερων κομμάτων της τελευταίας κοινοβουλευτικής περιόδου, το δίλημμα των εκλογών, κατά τον Δημ. Κουτσούμπα, είναι το εξής: «Δυνατό ΚΚΕ για να είναι δυνατός ο λαός ή δυνατή η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, που θα συνεχίσει την επίθεση στις ζωές μας;». Παράλληλα θεωρεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση ακυβερνησίας, «αφού Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συμπλέουν στα βασικά και θα σχηματίσουν, τελικά, κυβέρνηση». Σημειώνει επίσης ότι το κόμμα του «είναι το μόνο που έχει πρόταση διακυβέρνησης-εξουσίας η οποία μας βγάζει από το σημερινό αδιέξοδο, από τον φαύλο κύκλο των κρίσεων και των συνεχών θυσιών των αναγκών μας».

Πάγια αρχή του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυρ. Βελόπουλου, είναι ότι «ως επιχειρηματίας και όχι ως πολιτικός πρέπει να προετοιμάζομαι για όλα». Απορρίπτει μεν τα σενάρια συνεργασίας, αλλά δεν είναι εκείνος που θα αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη. Το κόμμα του επενδύει κυρίως στις θέσεις για την πρωτογενή παραγωγή και τη γεωστρατηγική, υποστηρίζει την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με τη Ρωσία, αναδεικνύει συνεχώς την Ορθόδοξη Εκκλησία, είναι κατά της χρήσης του ονόματος «Μακεδονία» για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ είναι υπέρ της ανακήρυξης ΑΟΖ και της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου. Επιπλέον, υποστηρίζει την αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού και υγειονομικού συστήματος. Από την πλευρά του, ο γ.γ. του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, έχει δηλώσει ότι δεν θέτει «κόκκινες» γραμμές ή προαπαιτούμενα όσον αφορά την πιθανότητα σύγκλισης, αλλά τέτοιες συζητήσεις θα έπρεπε να είχαν γίνει ενάμιση χρόνο πριν από τις εκλογές. Παράλληλα, προτείνει το σχέδιο «Δήμητρα» για τις εγχρήματες συναλλαγές, τον «Οδυσσέα» για τα «κόκκινα» δάνεια, την κατάργηση του Υπερταμείου και σχέδια ελάφρυνσης για μικρομεσαίους και εργαζομένους.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 20/5/23